uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 8 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Èlanki > Stripi
Profil: Rumiko Takahashi, Princesa mang
Avtor: E-Z | 24.02.2004
10. oktobra leta 1957 se je v mestu Niigata na jugovzhodu Japonske rodila ena največjih legend japonskega stripa (mange), Rumiko Takahashi. Že v srednji šoli je ustanovila društvo ljubiteljev mang, ki je doživelo nesluten uspeh. Po končani srednji šoli se je vpisala na prestižno -izključno žensko- univerzo »Nihon Josei-dai« in začela obiskovati predavanja na posebni šoli risarjev mang »Gekiga Sonjuku«, ki jo je vodil Kazuo Koike (Crying Freeman). Izredna zahtevnost dotične šole je bil šele uvod v dogodke, ki so sledili.

Slika


Po končani univerzi, se je Rumiko odločila, da bo življenje posvetila mangam in ni, kot veliko njenih vrstnikov, začela iskati službe v enem od velikih japonskih podjetij. Ta izredno tvegana poteza (če ji ne bi uspelo, čez nekaj let ne bi več dobila službe, ker japonska podjetja ponavadi najemajo samo diplomante), se ji je bogato obrestovala. Že v tem obdobju je za univerzitetni klub risala kratke mange, ki jih je opazil eden največjih založnikov mang »Shogakukan«.Tako so ji leta 1978 ponudili službo v eni njihovih revij, Shounen Sunday, kateri je ostala zvesta do danes. Prva manga za katero je dejansko dobila denar je bila Kattena Yatsura (Sebični vesoljci/Those selfish Aliens), ki ji je sledila serija krajših mang in megaserija Urusei Yatsura (Tečni vesoljci/Those Obnoxious Aliens), ki jo je risala vse do leta 1986.

Naslednja leta so bila posejana s preprekami. Shounen mange, ki so primarno namenjene moškim, so skoraj brez izjeme risali predstavniki močnejšega spola. Rumiko, ki je bila neuveljavljena, mlada, predvsem pa ženska, je imela precej problemov s prilagajanjem. Prva leta svoje kariere je preživela v majhnem stanovanju skupaj z dvema pomočnikoma, ki je bilo polno skic, mang in pripomočkov. Večkrat je bila celo prisiljena spati v omari, ker drugje ni bilo prostora, a iz teh izkušenj je črpala snov ena najboljših mang vseh časov.

Leta 1980, ko se je Urusei Yatsura šele dobro prijel, je Rumiko v reviji Big Comics Spirit, namenjeni predvsem ljudem med dvajsetim in tridesetim letom starosti, začela objavljati mango Maison Ikkoku. Big Comics Spirit je izhajal samo dvakrat na mesec, tako da je imela veliko več časa za risanje kot za Urusei Yatsuro, zato je tudi precej bolj dodelana. A v tem času je Urusei Yatsura že doživela nesluten uspeh, tako da je Rumiko leta 1981 dobila eno večjih priznanj, ki si jih lahko prisluži risar mang, Urusei Yatsura je namreč doživel animirano ekranizacijo. Režijo je prevzel takrat dokaj neznani režiser Mamoru Oshii, ki je nato zaslovel kot eden največjih Seinen (animeji in mange za starejše bralstvo, ponavadi z bolj resnimi tematikami) režiserjev, s stvaritvami kot so Patlabor, Ghost in the Shell in Jin Roh. Breme animacije je prevzel studijo Kitty Films, ki je nato animiral prav vse animeje po njenih mangah, do tragičnega propada sredi 90ih let.

Anime je Rumiko prinesel slavo, priznanje in denar, kar ji je naslednja leta precej olajšalo. Naslednja leta so minila v divjem tempu risanja dveh serij naeenkrat, poleg katerih je risala še različne krajše mange, ki so bile animirane v seriji Rumic World. Leta 1987 se je nenadoma odločila končati obe seriji in tako zaključila prvo desetletje poklicnega ustvarjanja na najlepši možen način. Časa za predah pa ni bilo. Takoj je začela risati naslednjo megaserijo Ranma ½, ki je še dandanes ena najbolj priljubljenih Shounen serij vseh časov. V tem času je začela risati tudi čudovito temačno kratko mango Mermaid Sago (prvi del: Ningyo no mori/Mermaid Forest), ki je nato dobila še več nadaljevanj. Iz tistega časa velja omeniti še prvi del krajšega dela 1 pondo no fukuin (One pound Gospel prvi del: Hakari no ue no mayoeru kohitsuji/The Sinner and the Scale), ki je prav tako doživelo še več nadaljevanj. Obe mangi sta izšli v reviji Young Shounen, ki je objavljal predvsem Seinen mange.

Tako je vse do leta 1996 risala Ranmo, ki je izredno hitro postala neverjetno priljubljena, in razne krajše mange. Praktično vse kar je narisala so tudi animirali, tako da so bila naslednja leta nabita z izzivi. Nato je z zadnjo mango in zadnjim delom serije, ugasnilo tudi animacijsko podjetje Kitty Animations, tako da celo leto na japonskih televizijah niso predvajali prav nobenega njenega animeja, kar je bilo prvič od ekranizacije Urusei Yatsure. Leta 1997 je Rumiko začela risati Inuyasha sengoku o togi zoushi (Inu Yasha: A feudal fairy tale), katere animacijo je prevzelo proslavljeno podjetje Sunrise, ki je z dobrim marketingom in izvrstno animacijo pridobilo Rumiko kup novih oboževalcev in jo dokončno zacementiralo med največje legende japonskega stripa vseh časov.

Slika


Rumiko Takahashi je v vseh pogledih izjemna oseba. Nikoli se ni poročila in čeprav je ena najbogatejših ljudi na Japonskem (za kar se lahko zahvali svojemu izjemnemu talentu in popularnosti), skorajda nima časa uživati v razkošju, ker še zmeraj vsak teden riše vedno nove mange. Ljubezen do mang, življenja in dejstvo, da je uspela na področju, kjer nikoli poprej ni uspelo nobeni ženski – v risanju Shounen mang, sta ji prinesla ogromno oboževalcev, ki vestno sledijo vsaki njeni sliki, obrisu in pripovedi. Živa legenda.Serije:

Urusei Yatsura (Lum: Urusei Yatsura, The return of Lum: Urusei Yatsura; ameriške edicije)
Kdaj: 1978-1987
Dolžina: 34 tankobonov (tankobon vsebuje približno 10 poglavij, v enem izvodu Shounen Sunday so izšla po štiri poglavja)
Žanr: Shounen

Slika


Urusei Yatsura je prva serija stripov, ki jih je narisala Rumiko Takahashi. Izhajala je v Shounen Sundayu, eni najbolj branih japonskih revij. Prva leta se je Rumiko spopadala s precej težavami, prvič imela je probleme, ker je bila ena redkih žensk, ki je risala mange za starejše dečke (Urusei Yatsura je v osnovi namenjen najstnikom od 13-18) in ker je bil to njen prvi spopad z tako obsežno tematiko, vsa poprejšnja dela so bila dolžine dveh poglavij Urusei Yatsure. A v približno dveh letih, je manga postala ena najbolj popularnih, tako da je Rumiko dobila precej več svobode pri ustvarjanju in dvojno dolžino (iz dveh poglavij na mesec je prešla na štiri poglavja). Serija je postala tako izjemno popularna, da je že leta 1981 doživela ekranizacijo, ki jo je na začetku režiral Mamoru Oshii (Ghost in the Shell, Patlabor, Jin Roh), kasneje pa Kazuo Yamazaki (Maison Ikkoku, City Hunter). Tako manga kot anime sta zelo hitro pridobila kulten status, ki se je skozi leta samo še okrepil. Dandanes je Urusei Yatsura priznana kot ena najboljših Shounen mang vseh časov, anime pa z vsemi OAVji in filmi uživa neizmeren ugled tako med kritiki kot med mnogimi fanatičnimi oboževalci. Klasika vseh klasik Shounena.

Zgodba se začne, ko se skrivnostna rasa vesoljcev Oni, odloči zavzeti naš preljubi modri planet. Njihov voditelj, pametno poimenovan Invader, pove zemljanom, da jim preostaja samo ena možnost, da Ataru Moboshi, deček naključno izbran z računalnikom, premaga njihovega predstavnika (voditeljeva hčerka Lum) v nacionalnem športu – slepih miših. Če mu uspe zmagati je zemlja rešena. Ataruju to po veliko peripetijah uspe, a ko zmaga ponesreči »zaprosi« Lum za roko… Lum pristane, a obstaja manjši problem, v resnici je za roko mislil zaprositi svoje dekle Shinobu. Tu se vse skupaj šele dobro začne. Popotovanje po grozovito karikiranih likih (Ataru je največji perverznež kdajkoli portretiran v shounen mangi), kupih huronsko smešnih nezemljanov in najbolj odštekanih zapletih je preprosto osupljivo. Sicer se na začetku vidi, da je to Rumikin prvi večji projekt, ker prva poglavja izpadejo kot zbirka šal, a se manga tako dobro razvije, kot le malokatera. Fenomenalni liki, odštekana zgodba in humor, ki mu skoraj ni para. Bilo bi praktično perfektno, če ne bi bilo precej zadev narejenih bolj na hitro (Rumiko je bila pod groznim stresom sredi 80ih let), tako da kakšni prizori malenkost zvodenijo. A še zmeraj je Urusei Yatsura kult, ki je navdahnil ogromno mang iz vseh žanrov. Romantična komedija, sci fi akcija… Urusei Yatsura je vse.

V večino znanih evropskih jezikov je Urusei Yatsura prevedana. Francoščina, italijanščina, nemščina in španščina, tako da tukaj problemov ni. Problem je da je Viz Communication (katere lastnik je Shogakukan) v angleščino prevedel le prvih 8 tankobonov, kar ni niti tretjina celotne serije. Še vedno pa imajo pravice za celotno mango, a prav nobenih namenov, da bi kdajkoli prevajali naprej. Torej, obstaja par strani na internetu, ki ponuja angleške prevode UY, ki so dokaj solidni, ampak branje na monitorju… brrrr. Škoda.


Mezon Ikkoku (Maison Ikkoku)
Kdaj: 1980-1987
Dolžina: 14 tankobonov (Big Comic Spirits, v vsakem sta izšla po dve poglavji)
Žanr: Seinen

Slika


Ravno, ko je Rumiko začela dobivati priznanja za svojo serijo Urusei Yatsura, se je ustanovil novi časopis Big Comics Spirits. Namenjen moškim med 20-25 letom, je bil Big Comics Spirits precejšnja deviacija od njenega dela za Shounen Sunday, ki je bilo namenjeno predvsem dečkom. Takoj v prvi številki se je pojavila njena nova serija Maison Ikkoku. Osnovno zgodbo za Maison Ikkoku je črpala iz svojega življenja v podobni zgradbi, imenovani “geshuku” (tradicionalen japonski kompleks stanovanj, ki je dandanes (in dejansko tudi med risanjem mange) že praktično izumrl, kjer je preživela večino svojih univerzitetnih let. Maison Ikkoku na začetku ni doživel kakšnega večjega uspeha, a je z leti postal priznan kot njeno najboljšo delo. Ker je morala narisati samo dve poglavji na mesec, je imela precej več časa za dodelavo zgodbe in likov. Maison Ikkoku je njena daleč najkrajša serija, saj so prav vse ostale že prešle število 20 tankobonov, Ranma in Urusei Yatsura pa celo 30.

Maison Ikkoku v prostem prevodu pomeni Hiša Trenutka. Manga je postavljena v manjše predmestje Tokija, imenovano Clock Hill, kjer na hribu nad trgovskjo četrtjo stoji ena tradicionalnih japonskih stanovanjskih hiš, imenovana Maison Ikkoku. V njej živi kup bolj kot ne revnih osebkov (najemnine v dotičnih stavbah so za japonske razmere zelo nizke), zbranih iz vseh vetrov. Ronin Godai (ronin je japonski študent, ki mu ni uspelo v prvo priti na univerzo in se mora eno leto pripravljati na ponovne sprejemne izpite), skrivnostni Yotsuya, darežljiva Akemi in družina Ichinose. Zgodba se začne, ko se Godai pripravlja na sprejemne izpite, a se ne more zbrati, ker ostali venomer prirerajo zabave v njegovi sobi, ker je edina ki ni popolnoma napolnjena z stvarmi (Godai je reven). Končno mu je zadosti in se odloči da se bo preselil, ko hoče to povedati upravniku hiše na hodnik stopi najlepša ženska kar jih je kdaj uzrl in Godai se v trenutku zaljubi vanjo. Ženski je ime Kyoko Otonashi in je nova upravnica hiše. Kyoko je prevzela upravljanje Maison Ikkokuje, ker je lastnik oče od njenega umrlega moža, niti najmanj pa ni pripravljena na vse peripetije, ki sledijo v občevanju z zmešanimi prebivalci. Tako se začne ena najbolj zanimivih mang vseh časov.

Maison Ikkoku je romantična komedija, ki ima največ poudarka na življenskih, a izredno intrigantnih likih. Kar je redko za mango, teče linearno v realnem času, tako da v seriji lahko izredno pozorno spremljamo dogodke v življenju oseb. Praznovanja novega leta, različni japonski prazniki in različni dogodki si sledijo z izjemnim tempom. Večina stranskih likov je resignirana nad življenjem in njihov edini hobi je zabava in vmešavanje v zadeve drugih. Tako teče življenje v Ikkokuju počasi naprej, stvari se zapletajo in razpletajo in nekako vmes se tako zelo poistovetimo z liki, da je težko definirati, kaj smo prebrali in kaj se nam zdi da smo doživeli. Čudovita izkušnja, ki je ne sme nihče zamuditi. Moja (in mnogih drugih) najljubša manga.

Maison Ikkoku je v celoti preveden v angleščino, španščino, francoščino, nemščino in italijanščino. Ameriška izdaja je prevedena in prirejena katastrofalno. Viz comics, ki ima pravice za vsa njena dela, je zadeve hotel prirediti ameriškemu bralstvu in odstranil praktično vse šale, ki se nanašajo na japonsko kulturo, vključno z prevodom vseh imen (imena in nazivi so v MI zelo pomembni). Tako da če govorite francosko ali pa italijansko si raje priskrbite dotične prevode.


Ranma Nibun no Ichi (Ranma ½)
Kdaj: 1987-1996
Dolžina: 38 tankobonov (Shounen Sunday, v vsakem so izšla štiri poglavja)
Žanr: Shounen

Slika


Leta 1987 je Rumiko končala dve seriji, ki sta ji prinesli ogromno slave in priznanj. Skoraj takoj je začela z novim projektom – Ranmo. V sredini 80ih let so bile na japonskem izjemno popularne pretepaške Shounen mange (Hokuto no Ken, Dragonball Z) in Rumiko, ki je bila tudi sama ljubiteljica Hokuto no Kena se je odločila, da se bo njena naslednja stvaritev vrtela okoli mladeniča, ki je eden najbolj nadarjenih borcev na japonskem in dodala svoj tipičen humor. Ranma je eklektična zmes romantike, bojevanja in najbolj odtrganega humorja. Praktično takoj si je pridobila kulten status in neverjetno veliko oboževalcev. Za informacijo, leta 1995, tik pred iztekom mange je Rumiko Takahashi dobila prizanje ob prodaji 100 000 00 (sto miljontega) izvoda ranma mange. Sicer je pa serija po kvaliteti izredno nihala. Prvih 10 tankobonov je izvrstnih, nato pa začne kvaliteta padati, a vseskozi ima zadosti tipičnega Rumikinega humorja in izvrstne like, da ne postane dolgočasna.

Ranma je precej navaden najstnik s par posebnostmi – je mojster borilnih veščin in na treningu na kitajskem je ponesreči padel v zaklet vroči vrelec in se sedaj vsakič, ko ga kdo poškropi z mrzlo vodo spremeni v dekle. Proces je reverzibilen, tako da se vsakič ko ga kdo poškropi z vročo vodo spremeni nazaj. Če dodamo še zaročenko za katero Ranma sploh ne ve, kopico zmešanih likov in neverjeten humor, dobimo eno najbolj unikatnih mang vseh časov.

Ranma je prevedena v prav vse glavne jezike in tankobonov ni preveč težko dobiti. Angleški prevod je soliden.


Inuyasha (Inu Yasha, Feudal Fairy Tale)
Kdaj: 1996-?
Dolžina: Trenutno 35 tankobonov (Shounen Sunday, štiri poglavja na mesec)
Žanr: Shounen

Slika


Ko je leta 1996 Rumiko zaključila z Ranmo, se je končalo drugo obdobje njenega ustvarjanja. Ranma je postala najbolj prodajana manga vseh časov in anime eden najbolj gledanih, Rumiko pa je z njo obogatela in postala najbolj slavna manga risarka na svetu. Zato je njen naslednji projekt v Shounen Sundayu, precej drugačen od Ranme. Inu Yasha je nekakšna zmes Mermaid Sage in Urusei Yatsure, liki so bolj resni in celotna serija ima precej temačen pridih. Tipičen Rumikin humor je sicer še zmeraj prisoten, a v precej manjši meri. Inu Yasha jo je resnično dokončno zacementirala med največje, saj je slavo ustvarjeno z Ranmo in prejšnjimi serijami samo še povečala, tako da se ni za bati, da bi princesa Shounena prehitro nehala ustvarjati. Kot je sama dejala, dokler bodo ljudje, ki bodo cenili moje delo, bom ustvarjala.

Inu Yasha je zgodba o Kagome, povprečni šolarki, ki živi v Tokiju. Demon jo transportira v preteklost skozi magični vodnjak, kjer izve da je dejansko reinkarnacija izredno močne svečenice, ki je stražila poseben dragulj. Dragulj je bil sposoben izpolniti vse želje, kateregakoli demona ali človeka. Ker je rojen znotraj nje, ga ni potrebno dolgo iskati, a po nekaj zapletih, se raztrešči in delčki se razprostrejo po japonski. Sedaj mora Kagome najti svoje moči in skupaj z Inu Yasho, pol demonom, ki je dragulj enkrat že ukradel, najti vse delčke preden padejo v napačne roke.

Zgodba Inu Yashe je precej bolj resna in temačna, kot zgodbe prejšnjih Rumikinih serij. Je zgodba o prijateljstvu, razlikami med nami in demonih, ki nas lovijo, tako fizično kot metafizično. Vsekakor vredno branja.

Ker manga še zmeraj izhaja, je treba precej potrpeti za ažurne prevode. Skoraj v vseh jezikih je v precejšnjem zaostanku.Krajše mange:

1 (ichi) pondo no fukuin (One pound Gospel)
Kdaj: 1987-2001 (serija še ni končana)
Dolžina: Zaeenkrat 3je tankobani (Young Sunday)
Žanr: Seinen

SlikaMermaid Saga (Ningyo wa warawanai /Mermaids never smile/, Tougyo no sato /Village of fighting fish/, Ningyo no mori /Mermaid Forest/, Yume no owari /A dreams end/, Yakusoku no ashita (A promised tommorow/, Ningyo no kizu /Mermaid Scar/, Shari-hime /Mermaid Princess/, Yasha no hitomi /Yaksa’s pupil/, Saigo no kao /The last face/)ÿ
Kdaj: 1984-1994
Koliko:3je tankobani (Shounen Sunday/Shounen Sunday Extra)
Žanr: Seinen

SlikaKronološki spisek vseh pomembnejših mang:

Baibai roodo (Bye Bye road; Bibitto vol. 2, 1977)
Senaka no Sensou (A war on the back; Submarine n. 4, 1978)
Kattena yatsura (Those Selfish Aliens; Shonen Sunday, 1978)
Harahara hooru (Time Warp trouble; BIG GORO Supplementary Issue, 1978)
Ougon no Binbougami (The Golden Gods of poverty; Shonen Sunday Extra, 1978)
Ganbari masse (Shake Your Buddha; Shounen Sunday Extra, 1978)
Urusei yatsura (Those Obnoxious Aliens; Shounen Sunday, 1978)
Furyou seinendan (A band of young ruffians; Bibitto vol. 3, 1978)
Kemo no 24 (nijuu-yo) jikan (Kemo’s 24 hours; Gekiga-Sonjuku No.1, 1978)
Dasuto supaato!! (Dust Sport!!/Wasted Minds; Shounen Sunday Extra, 1979)
Nehan no houteishiki (Equation of Nirvana; Bibitto vol. 4, 1979)
? (Nazo) no shitsubyou (A mysterious disease; Gekiga-Sonjuku No.2, 1980)
Zoushoku Nyoubou -fearii teeru- (Multiplying Wives -A Fairy Tale-; Great Anthology of Juvenile SF Manga PART 7, 1980)
Fuufu (Wedded bliss; Big Comic Original Extra Issue, 1980)
Za choujo (suupaa gyaru) (Maris the Chojo / The Supergal; Shounen Sunday Extra, 1980)
Boushoku no forumu (The Shape of Gluttony; Great Anthology of Juvenile SF Manga PART 8, 1980)
Mezon Ikkoku (Maison Ikkoku; Big Comic Spirits, 1980)
Supaakuringu karendaa (Sparkling Calendar; Bibitto vol. 5, 1980)
Warae herupuman (A cry for help; Shounen Sunday extra, 1981)
Kaibyou Min (That darn cat; Gekiga Sonjuku #4, 1981)
Erufeeri/yousei jin (Elfelli/Elf-human; Great Anthology of Juvenile SF Manga PART 13, 1981)
Sengoku seitokai (War Council; Shounen Sunday Extra, 1982)
Kemo Kobiru no nikki (Diary of Kemo Kobiru; Shounen Sunday Graphic, 1982)
Yami o kakeru manazashi (When my eyes got wings; Shonen Sunday Extra, 1982)
Warau hyouteki (The Laughing target; Shounen Sunday Extra, 1983)
Honoo (faiyaa) torippaa (Fire Tripper; Shounen Sunday Extra, 1983)
Wasurete nemure (Forget and sleep; Shounen Sunday Extra, 1983)
Warera ganmen nakama (feisharu pakku) (The Face Pack; Shounen Sunday extra, 1984)
Happii Tooku (Happy Talk; Big Comic Spirits Extra, 1984)
Ningyo wa warawanai (Mermaids never smile /Mermaid Saga 1/; Shounen Sunday Extra, 1984)
Obaasan to issho (To Grandmother's House We Go; Big Comic Spirits Extra, 1985)
Tougyo no sato (Village of Fighting fish /MS 2/; Shounen Sunday extra, 1985)
Inu de waruika!! (What's Wrong with Being a Dog?!; Shounen Sunday, 1985)
Ningyo no mori (Mermaid Forest /MS 3/; Shounen Sunday, 1987)
Roman no shounin (akindo) (The Merchant of Romance; Big Comic Original, 1987)
1 (ichi) pondo no fukuin --Hakari no ue no mayoeru kohitsuji (One-Pound Gospel / The Sinner and the Scale/; Young Sunday, 1987)
Ranma ½ (nibunnnoichi) (Ranma ½; Shounen Sunday, 1987)
1 (ichi) pondo no fukuin --Manaita no ue no kohitsuji (One-Pound Gospel / The Lamb on the Chopping Block/; Young Sunday, 1987)
Yume no owari (Dream's End /MS 4/; Shonen Sunday, 1988)

Hachi no naka (Hidden in the Pottery; Big Comic Original, 1988)
1 pondo no fukuin; Kohitsuji-domo no yume no ato (One-Pound Gospel /The Remains of Dreams/; Young Sunday, 1988)
Uchi ga megami ja!! (Winged Victory; Shonen Sunday Extra, 1989)
1 pondo no fukuin; Kohitsuji no fukkatsu (One-Pound Gospel /The Lamb Resurrected/; Young Sunday, 1989)
1 pondo no fukuin; Juji o kitta kohitsuji (One-Pound Gospel /The Lamb Who Crossed Himself/; Young Sunday, 1990)
L saizu no koufuku (Extra-Large Size Happiness; Big Comic Original, 1990)
Yakusoku no ashita (Mermaid's Promise /MS 5/; Shonen Sunday, 1990)
Ground fazaa (The Grandfather of All Baseball Games; Big Comic Original, 1991)
Katte ni densenrun desu (Arbitrary Contagion; Big Comic Original, 1991)
P no higeki (The Tragedy of P; Big Comic Original, 1991)
Surimu kannon (Diet Goddess; Petit Comic, 1991)
1 pondo no fukuin; Nerawareta kohitsuji (One-Pound Gospel /Lamb for the Slaughter/; Young Sunday, 1991)
Poi no ie (The House of Garbage; Big Comic Original, 1992)
Ningyo no kizu (Mermaid Scar /MS 6/; Shonen Sunday, 1992)
Shari hime (The Ash Princess /MS 7/; Shonen Sunday Extra, 1992)
1 pondo no fukuin; Seiya ni naku kohitsuji (One-Pound Gospel /Tears of a Lamb/; Young Sunday, 1992)

Hyaku-nen no koi (One-Hundred Years of Love; Big Comic Original, 1993)
Yasha no hitomi (Mermaid's Gaze /MS 8/; Shonen Sunday, 1993)
Takarazuka e no shotai (Reserved Seat; Big Comic Spirits, 1993)
Senmu no inu (The Managing Director's Dog; Big Comic Original, 1994)
Saigo no kao (Mermaid's Mask /MS 9/; Shonen Sunday, 1994)
1 or W (1 or W; Shonen Sunday, 1994)
Meiso kazoku faia (F) (Wandering Family F; Big Comic Original, 1995)
Cha no ma no rabusong (Livingroom Lovesong; Big Comic Original, 1996)
1 pondo no fukuin; Yoromeku kohitsuji (One Pound Gospel /The Fallen Lamb/; Young Sunday, 1996)
Inuyasha sengoku o togi zoushi (Inu-Yasha A Feudal Fairytale; Shonen Sunday, 1996)
Oyaji rotin (Pop In His Teens; Big Comic Original, 1997)
Furyou -waru- (Delinquent; Big Comic Spirits Special, 1997)
Orei ni kaete (Becoming Thankful; Big Comic Original, 1998)
1 pondo no fukuin; Kohitsuji no resutoran (One Pound Gospel /The Lamb's Restaurant/; Young Sunday, 1998)
Kimi ga iru dake de (Even If It's Only You; Big Comic Original, 1999)
Higaeri no yume (Dream of a Daytrip; Big Comic Original, 2000)
Oyaji gurafiti (Grafitti Pop; Big Comic Original, 2001)
1 pondo no fukuin; Kohitsuji no mirai zu (One-Pound Gospel /The Lamb's Future/ Young Sunday, 2001)
Akai Hanataba (Red Bouquet; Big Comic Original, 2002)
Help! (Help!; Big Comic Original, 2003)
Kotoshi wa yuushou! (This Year, A Championship!; Big Comic Spirits, 2003)
Kawaii Hana (Cute Flower; Big Comic Original, 2003)Kronološki pregled animejev posnetih po njenih mangah:

Urusei Yatsura /TV serija/ (14. oktober 1981 – 14. marec 1986)
Urusei Yatsura Only You (11. februar 1983)
Urusei Yatsura Beautiful Dreamer (11. februar 1984)
Urusei Yatsura Remember My Love (26. januar 1985)
Urusei Yatsura Lum the Forever (22. februar 1986)
Rumic World - Hono Tripper (Rumic World - Fire Tripper; 21. marec 1986)
Maison Ikkoku /TV Serija/ (26. marec 1986 – 2. marec 1988)
Rumic World - The Chojo (Rumic World - The Supergirl; 1986)
Urusei Yatsura - Lum no Mirai wa Donaruccha (Urusei Yatsura - Inaba the Dream Maker 1987 TV Special; 1. september 1987)
Rumic World - Warau Hyoteki (Rumic World - Laughing Target; 1987)
Urusei Yatsura Kanketsuhen Boy Meets Girl (Urusei Yatsura Final Chapter Boy Meets Girl; 6. februar 1988)
Maison Ikkoku Kanketsuhen (Maison Ikkoku Final Chapter; 6. februar 1988)
Ichi pound no fukuin (One-Pound Gospel; 1988)
Urusei Yatsura ikari no sharbet (Urusei Yatsura Rage! Sherbert; 2. december 1988)
Urusei Yatsura Nagisaa no fiancees (Urusei Yatsura Rage! Nagisa's fiancee; 28. december 1988)
Ranma ½ /TV serija/ (14. april 1989 – 16. september 1989)
Urusei Yatsura The Electric Household Guard (21. august 1989)
Urusei Yatsura I Howl at the Moon (1. september 1989)
Ranma ½ Nettohen /TV serija/ (20. oktober 1989 – 26. september 1992)
Urusei Yatsura yagi to chizu (Urusei Yatsura Goat and Cheese; 21. december 1989)
Urusei Yatsura Catch the Heart (27. december 1989)
Maison Ikkoku nanpa shimazu (Shipwrecked on Ikkoku Island; 1990)
Urusei Yatsura Terror of Girly-Eyes Measles (21. junij 1991)
Urusei Yatsura Date With a Spirit (21. junij 1991)
Ningyo no mori (Mermaid Forest; avgust 1991)
Urusei Yatsura itsudatte my darling (Urusei Yatsura Always My Darling; 2. november 1991)
Ranma ½ Chuugoku Nekonron Daikesson! (Ranma ½ Big Trouble in Nekonron, China; november 1991)
Ranma ½ Kessen Tougenkyou! Hanayomewo Torimodose! (Ranma ½ Nihao, My Concubine; 1. avgust 1992)
Ranma ½ Tendo-ke no oyoibidenai yatsura (Ranma ½ Tendo Family's Annoying Acquaintances; avgust 1992)
Ningyo no kizu (Mermaid's Scar; oktober 1993)
Ranma ½ Shampoo Hyouhen! Hanten Houju no Wazawai (Ranma ½ Shampoo's Sudden Switch! The Curse of the Contrary Jewel; 21. oktober 1993)
Ranma ½ Tendo-ke Scramble Christmas (Ranma ½ Tendo Family Christmas Scramble; 17. december 1993)
Ranma ½ Ranma vs Akane Okaasanno Ajiha Watashiga Mamoru! (Ranma ½ I'll Be the One to Inherit Mother's Recipes; 18. februar 1994)
Ranma ½ Gakuen ni Fuku Arashi Adult Change! Hinako-sensei (Ranma ½ Stormy Weather Comes to School! Growing Up With Miss Hinako; 21. april 1994)
Ranma ½ Michi wo Tsugu Mono (Zenpen & Kohen) (Ranma ½ The One to Carry On Part One & Two; 17. junij in 19. avgust 1994)
Ranma ½ Chou Musabetsu Kessen! Ranma Team vs Densetsu no Houou (Ranma ½ Team Ranma Versus The Legendary Phoenix; 20. avgust 1994)
Ranma ½ Yomigaeru Kioku (Part 1) (Ranma ½ Reawakening Memories Part 1; 16. december 1994)
Ranma ½ Yomigaeru Kioku (Part 2) (Ranma ½ Reawakening Memories Part 2; 17. februar 1995)
Ranma ½ Batoru Kaiibai 29 Hitou Korinai Yatsura (Ranma ½ Huge Battle! 29 Unteachable Fools; 3. marec 1995)
Ranma ½ Aa! Noroi no harendou, waga ai wa eien ni (Ranma ½ Oh, Cursed Tunnel of Lost Love! Let My Love Be Forever; 1995)
Ranma ½ Jakku no Oni (Ranma ½ The Evil Oni; 1995)
Ranma ½ Futari no Akane "Ranma Watashi o Mite!" (Ranma ½ The Two Akanes, "Ranma Look At Me!"; 1996)
Inuyasha Sengoku o togi zoushi (Inuyasha, TV serija;16. oktober 2000 - ?)
Inuyasha: Toki wo Koeru Omoi (Inuyasha: Love That Trancends Time; december 2001)
Inuyasha: Kagami no Naka no Mugenjo (Inuyasha: The Castle Beyond The Looking Glass; december 2001)
Takahashi Rumiko Gekijyou (Rumic Theater, TV serija; 6. julij 2003 – 28. september, 2003)
Ningyo no mori (Mermaid's Forest, TV serija; 5. oktober 2003 – 14. december 2003)
Inuyasha: Tenka Hadou no Tsurugi (Inuyasha: World Conquering Sword; december 2003)


Avtor Komentar Registriraj se
Shang Tsung

Uporabnik

Poslano: 24.02.2004 12:01:42
HUDO !!!! Čestitke za odličen članek...

Komentar je izbrisan!
AnimeGirl

Uporabnik

Poslano: 26.02.2004 13:53:05
upam da bo takih podobnih opisov oseb še velik!

Komentar je izbrisan!
Chump

Admin

Poslano: 02.03.2004 21:40:45
Moram priznati, da sem pričakoval večji odziv na tako dober članek, sploh glede na njegovo vsebino. Očitno Rumiko Takahashi v Sloveniji ni tako poznana, kot bi si nedvomno zaslužila. Škoda. Kakorkoli, vse čestitke E-Zju za odličen članek.

LP

If everything seems under control you're just not going fast enough
Komentar je izbrisan!
Kakarotto

Uporabnik

Poslano: 12.03.2004 18:23:45
Lahko bi se malo bolj potrudil E-Z, al karkoli že si :P

Urukukude
Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 10.05.2004 11:37:36
članek je definitvno bil vreden branja. Lahko pa namignem, da mamo v načrtu narest nekoliko zanimivejše zadeve, kar se tiče ustvarjalcev (režiserji, scenaristi, animatorji....)

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
matko&majdi

Uporabnik

Poslano: 07.02.2006 15:02:05
Dober članek!

,,Lep, uspešen in prijazen dan!,,

Komentar je popravil matko&majdi - 26.07.2006 20:09:47
Komentar je izbrisan!
Avtor Komentar Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videne komentarje od še ne videnih.


izšla

Nut Job 2: Nutty by Nature, The

(2017)

praznuje

John Debney
(1956)

zajeto

Moving On (James)

plakatirano

Beyond Orange

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje