uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 6 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Èlanki > Stripi
Stripi na filmskem platnu 2004
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 29.07.2004
Pričujoči članek, ki je pred vami, je spisan predvsem zaradi čedalje večjega poseganja stripov po filmskem platnu, oz. poskus njihove ekranizacije na velikih zaslonih. Zaslužek filmov kot so X-Men, Spiderman in nazadnje Spiderman 2, nam da vedeti da so gledalci vsekakor navdušeni nad ekranizacijo legendarnih stripovskih junakov. Seveda si producenti najrazličnejših studijev (beri: Hollywood) zaradi uspešnosti pričujočih treh primerkov želijo še globje poseči v teritorij, ki je pred tem pripadal samo stripom. Tako se je pričel boj med filmskimi studiji za licence, ki bi jim omogočala razpolagati z zakladnico s stripovskimi junaki. V tem članku vam bom predstavil kaj vse si bo moč ugledati v kinematografih v naslednjem letu (ali vsak v nekaj letih), zanimivo pa bi bilo tokratnji članek primerjati z lanskoletnim člankom, ki sem ga spisal točno leto dni nazaj (Stripi na filmskem platnu 2003). Zanimivo je videti, da so nekateri naslovi še vedno na istem mestu (kar se produkcije tiče), kot so bili lani, in da njihov razvoj stagnira - verjetno zaradi finančnih problemov, ali pa so se stvari zapletle okoli licenc in podobnih pravnih zadev (vzemite si čas za primerjavo;).

Za začetek si oglejmo lestvico dvajsetih najbolj donosnih in najbolj gledanih filmov, ki so bili posneti po stripu:

• Spider-man (2002) 403,7 mio USD
*Spider-man 2 (2004) 330,3 mio USD
• Batman (1989) 251.1 mio USD
• Men in Black (1997) 250,6 mio USD
• X2: X-Men United (2003) 214,4 mio USD
• Men in Black 2 (2002) 190,4 mio USD
• Batman Forever (1995) 184,0 mio USD
• Batman Returns (1992) 162,8 mio USD
• X-Men (2000) 157,1 mio USD
• Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) 135,2 mio USD
• Superman (1978) 134,2 mio USD
• The Hulk (2003) 132,1 mio USD
• The Mask (1994) 119,9 mio USD
• Superman 2 (1981) 108,1 mio USD
• Batman and Robin (1997) 107,2 mio USD
• Road to Perdition (2002) 104,4 mio USD
• Dick Tracy (1990) 103,7 mio USD
• DareDevil (2003) 102,5 mio USD
• Casper (1995) 100,3 mio USD
• Blade 2 (2002) 81,6 mio USD

*film še vedno igra v kinematografih

Podatek da je filmska verzija Spidermana prislužila kar 403,706,375 USD, uvršča film na enajsto mesto najbolj donosnih filmov nasploh. Trenutno se v kinematografih predvaja njegovo nadaljevanje - Spider-man 2, ki je že v prvem vikendu predvajanja prislužil kar 115 mio dolarjev in tako v dveh dneh pokril približno polovico stroškov izdelave filma (ocenjen na na okoli 200 mio dolarjev), hkrati pa je prvi dan predvajanja za nekaj več kot milijon dolarjev (40,5 mio USD - Spiderman 2) prehitel prejšnjega rekorderja - Spidermana 1 (39,4 mio USD).

Statistika dokazuje, da ljudje radi gledamo filmske adaptacije stripov. In kaj se nam ljubiteljem stripovskih junakov obeta naslednje leto ali vsaj v nekaj letih?

BARBARELLA
Datum izida: še ni znano

Režija: še ni znano

Igrajo: Drew Barrymore (Barbarella)

Trailer: -

Status: v fazi izdelovanja scenarija

Info: Drew Barrymore bo igrala vlogo Barbarelle, v »remejku« kultnega znanstveno-fantastičnega filma iz leta 1968, kjer je Jane Fonda igrala astronavtko iz 41. stoletja, katere naloga je bila zaustavti genocidnega hudobneža. Scenarist John August (Big Fish, Charlies Angels) bo napisal scenarij, ki pa je še vedno v začetni fazi.BATMAN BEGINS
Datum izida: 17.06.2005

Režija: Christopher Nolan

Igrajo: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Micheal Caine (Alfred Pennyworth), Cillian Murphy (Jonathan Crane), Katie Holmes (Rachel), Liam Neeson (Henri Ducard), Morgan Freeman (Lucius Fox), Ken Watanabe (Ra's Al Ghul), Gary Oldman (Lt. James Gordon)
Trailer: http://batmanbegins.warnerbros.com/

Status: v produkciji

Info: Zagotovo bo film naslednje poletje postal eden izmed velikih hitov, zgodba pa bo postavljena v čas, ko mlademu Brucu ubijejo starša, ko le-ta zaradi velike psihične traume odpotuje na vzhod k mojstru borilnih veščin Ra's Al-Ghul-u, Ko Bruce ponovno prispe v Gotham City, je mesto praktično v rokah kriminala. Ko po naključju najde jamo pod svojim dvorcem, postane nova oseba, ki naj bi dala strah v kosti vsem kriminalcem. Tako se Bruce odloči enkrat za vselej izkoreniniti kriminal v svojem mestu.


BLADE: TRINITY
Datum izida: 10.12.2004

Režija: David Goyer

Igrajo: Wesley Snipes (Blade), Ryan Reynolds (Hannibal King), Jessica Biel (Abigail Whistler), Triple H (Grimwood), Steve Braun (Wilson Hale), Parker Posey (Vampir)
Trailer: Msn.com

Status: v produkciji

Info: Wesley Snipes se vrača kot iztrebljevalec vampirjev v tretje. Zgodba se vrti okoli Blade-a, ki se vključi v klan iztrebljevalcev vampirjev, ker ga je Vapire Nation obtožil za množico zločinov.

BLUEBERRY
Datum izida: 11.02.2004 (Francija)

Režija: Jan Kounen

Igrajo: Vincent Cassel (Lt. Mike Blueberry), Juliette Lewis (Maria), Colm Meaney ( MC Clure), Micheal Madsen (Wally Blount), Eddie Izzard (Prosit), Temuera Morrison (Runi)

Trailer: Uradna stran

Status: končan

Info: Film bazira na popularnem francoskem stripu, v glavni vlogi pa je moč videti Vincenta Cassela kot šerifa tihega obmejnega mesteca. Njegova naloga je rešiti svoje someščane pred skrivnostnim neznancem, saj v mestu zaradi umorov vlada kaotično stanje
CATWOMAN
Datum izida: 23.06.2004

Režija: Pitof

Igrajo: Halle Berry (Catwoman), Sharon Stone (Laurel Hedare), Lambert Wilson (Mr. Hedare), Benjamin Bratt (Tom Lone), Alex Borstein (naj.prijatelj)

Trailer: Wb.com

Status: končan

Info: Zgodba govori o mladi oblikovalki, ki dela v kozmetičnem podjetju. Ko po naključju izve za temno skrivnost svojega šefa, se znajde v središču zarote. Kar se zgodi kasneje, mlado Phillipsovo spremeni za vedno. Usoda namreč mlado oblikovalko spremeni v Catwoman, žensko, ki ima moč, hitrost, spretnost in ostala čutila tako razvita, kot mačka. Znajde se tudi na tenki črti med dobrim in slabim in tako kot vsaka divja mačka je tudi ona povsem nepredvidljiva in nevarna.


CONSTANTINE
Datum izida: 11.02.2005

Režija: Francis Lawrence

Igrajo: Keanu Reeves (John Constantine), Rachel Weisz (Angela Dodson), Tilda Swinton (Gabriel), Djimon Hounsou (Papa Midnite), Gavin Rossdale (Balthazar), Shia LeBeouf (Chaz), Peter Stormare (Satan)

Trailer: Insaneratings.com

Status: v fazi scenarija

Info: Keanu Reeves igra detektiva z izjemnimi lastnostmi, ki mora skupaj s svojo sodelavko rešiti nenavaden samomor svoje sestre dvojčice.
CROW: WICKED PRAYER
Datum izida: še ni znano

Režija: Lance Mungia

Igrajo: David Boreanaz (Luc Crash), Edward Furlong (Jimmy Cuervo), Dennis Hopper (El Nino), Tara Reid (Lola Byrne), Emmanuelle Chriqui (Lily Ignites The Dawn), Danny Trejo (Harold), Marcus Chong (War), Tito Ortiz (Famine), David Ortiz (Sheriff Tanner), Macy Gray (El Nino), Yuji Okumoto (Pestilence)

Trailer: -

Status: v fazi post-produkcije

Info: Film nam pripoveduje zgodbo o bivšem obsojencu Jimmyju in njegovi punci, katera umori Luc Crash in njegova satanistična skupina, kot del črnega obreda.ELEKTRA
Datum izida: 14.01.2005

Režija: Robert Bowman

Igrajo: Jennifer Garner (Elektra), Terence Stamp (Stick), Goran Višnjić (Mark Millar), Will Yun Lee (main villian), Natassia Malthe (Typhoid Mary)

Trailer: -

Status: v fazi produkcije

Info: Zgodba bo postavljena v čas po dogodkih iz filma Daredevil. Jennifer Garner, ki je takisto igrala v originalnem Daredevilu, bo svojo vlogo ponovno odigrala v tem filmu. Igrala bo torej hčerko bogatega industrijskega velikana, ki se zaljubi v »alter ego« Daredevila - torej Matta Murdocka. Vendar ko njenega očeta umorijo, krivdo pripiše ravno Daredevilu. Film se bo osredotočal ravno na ta dvoboj. Elektra se je prvič pojavila v Marvelovih stripih v začetku 80ih let. Kot navadna smrtnica ne poseduje nikakršnih nadčloveških sposobnosti, vendar s svojim znanjem borilnih veščin ter spretno uporabo bodal, zna biti kos marsikateremu junaku.


FANTASTIC FOUR
Datum izida: 01.06.2005

Režija: Tim Story

Igrajo: Michael Chiklis (Ben Grimm/The Thing), Ioan Gruffudd (Reed Richards/Mr. Fantastic), Chris Evans (Johnny Storm/Human Torch), Jessica Alba ( Susan Storm/Invisible Woman)

Trailer: -

Status: v fazi izdelave scenarija

Info: Štirje astronavti se vrnejo iz vesolja in po pristanku ugotovijo da so pridobili skrivnostno moč, kot rezultat bližnjega stika z vesoljskimi žarki. Tako se rodijo štirje junaki: Sue Storm, Human torch, Thing, Mr. Fantastic.GARFIELD
Datum izida: 11.06.2004

Režija: Peter Hewitt

Igrajo: Bill Murray (Garfield), Breckin Meyer (Jon Arbuckle), Jennifer Love Hewitt (Liz Wilson)

Trailer: Slocartoon.net

Status: končan

Info: Garfield uživa v svojem življenju. Vse kar Garfield dela je: spi in se hrani - cele dneve. In ima doma blaženi mir. Dokler se Garfieldov lastnik Jon ne odloči, da domov še enega hišnega ljubimca - prijaznega, a ne preveč pametnega psička Odieja. Ta nov gost povzroči, da se Garfieldov popolni svet v trenutku podre in spremeni v nočno moro. Od tu naprej je edina Garfieldova želja da se enkrat za vselej znebi nezaželenega gosta. Ko pa Odie izgine in pade v kremplje zlobnega trenerja in samovščečnega voditelja živalske oddaje, se v Garfieldu nekaj zgane in se odloči, da je potrebno nekaj storiti. Tako Garfield televizor in kavč prvič v življenju zamenja za reševalno akcijo brez primere.


GHOST RIDER
Datum izida: 2005

Režija: Mark Steven Johnson

Igrajo: Nicholas Cage, John Voight

Trailer: -

Status: Produkcija se začne 2004

Info: Marvelova zakladnica stripovskih junakov je vsekakor polna le-teh, tako da bo Ghost Rider samo še ena filmska adaptacija narejena po stripu. Nicholas Cage bo igral bivšega motorističnega kaskaderja, ki sklene pogodbo s hudičem v zameno da ga reši pred nevarno boleznijo – rakom. Obseden s hudičem se vsako noč transformira v Ghost Riderja, in pekel na kolesih se tako šele dobro začne.IRON FIST
Datum izida: 2005

Režija: Steve Carr

Igrajo: Ray Park

Trailer: -

Status: v fazi izdelovanja scenarija

Info: Zgodba v Iron Fistu bo govorila o Danny Randu, siroti ki je bil vzgojen v azijskem templju in v katerem dobi svojo nadnaravno moč – železne roke. Film bazira na junaku borilnih veščin istega imena. Pravice so zopet morali odkupiti pri Marvel Comics.
IRON MAN
Datum izida: Poletje 2005

Režija: še ni znano

Igrajo: še ni znano

Trailer: -

Status: v fazi izdelovanja scenarija

Info: Miljarder Tonny Stark, eden izmed največjih izumiteljev moderne vojaške obrambne tehnologije se odloči, da se bo upokojil. Močan rival za njegovo nasledstvo skuša ubiti Starka (to mu skoraj uspe). Stark, v želji da ostane živ še vsaj nekaj let, izumi zaščitno obleko, ki ji kasneje doda nekaj modifikacij. Le-to uporabi za borbo proti kriminalu in svet ga od tedaj pozna kot Invincible Iron Man.KING CONAN: CROWN OF IRON
Datum izida: še ni znano

Režija: John Milius

Igrajo: še ni znano

Trailer: -

Status: v fazi izdelovanja scenarija

Info: Zaenkrat zgodba še ni razkirta javnosti, saj je scenarij v svojem začetnem stadiju. Na dan pa že kapljajo govorice da naj bi Arnold Schwarzenegger predstavljal v filmu samo nekakšno stransko vlogo in da naj bi bila pozornost usmerjena na mlajšega, zaenkrat še neznanenga junaka.
LUKE CAGE
Datum izida: 2005

Režija: John Singleton

Igrajo: še ni znano

Trailer: -

Status: produkcija se začne letos poleti

Info: Columbia Pictures razvija scenarij za film, ki je zopet vzet iz zakladnice Marvelovih junakov. Luke Cage je stripovski junak, ki so ga prvič predstavili v stripih v 70-ih letih. Zgodba se bo osredotočala na najbolj znanega temnopoltega stripovskega junaka v zgodovini stripa. Bivšemu članu tolpe Luku je že v naprej nastavljen popolni zločin. Tako mu ne preostane ničesar drugega kot da se prostovljno odloči za zdravniški eksperiment v zaporu, ki mu da neslutene moči ter neprebojno kožo. Scenarij naj bi napisal Ben Ramsey (The Big Hit), režiserski stolček pa naj bi pripadal Avi Aradu. Seveda pa nič še ni določenega.


MAN-THING
Datum izida: 03.09.2004

Režija: Brett Leonard

Igrajo: Mark Stevens (Man-Thing), Matthew Le Nevez, Jack Thompson, Rachel Taylor, Alex O'Lachlan, Imogen Bailey

Trailer: -

Status: v post-produkciji

Info: Znanstvenik Ted Sallis si vase vbrizga netestiran serum, da le-ta ne bi padel v napačne roke. Serum kasneje transformira Teda v nerazumno močvirnato pošast imenovano Man-thing…

MIRRORMASK
Datum izida: jesen 2004

Režija: Dave McKean

Igrajo: Stephanie Leonidas (Helena), Jason Barry, Rob Brydon, Robert Llewellyn, Gina McKee

Trailer: -

Status: v post-produkciji

Info: Zgodba govori o Heleni, dekletu ki je doma iz cirkuške družine. Ko njena mati močno zboli, se Helena kar na nekrat znajde v fantazijskem svetu, kjer se dve kraljici bojujeta za oblast. Relikvija “mirrormask” je edina rešitev, ki lahko reši prestol dobre kraljice.
THE PUNISHER 2
Datum izida: jesen 2005

Režija: Jonathan Hensleigh

Igrajo: Thomas Jane

Trailer: -

Status: v fazi izdelave scenarija

Info: Zopet je tu govora o Marvelovem stripovskem junaku Punisherju.


SIN CITY
Datum izida: 2005

Režija: Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Frank Miller

Igrajo: Josh Hartnett (Dwight), Marley Shelton (Mary), Carla Gugino (Lucille), Bruce Willis (Hartigan), Mickey Rourke (Marv), Johnny Depp (Wallace), Jaime King (Goldie), Brittany Murphy (Shellie), Elijah Wood (Kevin),

Trailer: -

Status: v produkciji

Info: Sin City je mesto, v katerem je večina policistov podkupljenih in ceste so zato lahko smrtonosne. V filmu bomo spremljali tri zgodbe, vse pa bo osredotočeno na osrednji lik - Marva, lokalnega smrtonosnega pretepača, ki se odloči za maščevanje vsem, saj so mu ubili dekle s katero je preživel samo eno noč.


SON OF THE MASK
Datum izida: 18.02.2005

Režija: Larry Guterman

Igrajo: Jamie Kennedy (Tim Avery), Alan Cummings (Loki), Traylor Howard (žena), Bob Hoskins (Norse God Odin), Ben Stein (Dr. Arthur Neuman)

Trailer: Themaskisback.com

Status: v produkciji

Info: New Line Cinemas trdno dela na nadaljevanju uspešnice. Zgodba bo tokrat drugačno zastavljena, to lahko slutimo že po igralski zasedbi. Zgodba bo govorila o Tim Averyju (Jamie Kennedy), navdušenemu striparju, ki še ni pripravljen na očetovstvo. Tako se kaj kmalu znajde pri vzgajanju otroka. Seveda brez čudežne maske zopet ne gre.


SPIDER-MAN III
Datum izida: 04.05.2007

Režija: Sam Raimi

Igrajo: Tobey Mcguire (Peter Parker/Spiderman), Kirsten Dunst (Mary Jane Watson), Daniel Gillies (John Jameson), J.K Simmons (J. Jonah Jameson)

Trailer: -

Status: v fazi izdelave scenarija

Info: Medtem ko nas v kinih razveseljuje drugi del popularnega moža-pajka pa je scenarij za tretji film že v izdelavi. Toby Maguire in Kirsten Dunst sta že potrdila, da bosta nastopila tudi v tretjem delu Spidermana kot Peter Parker in Mary Jane Watson. Spiderman III je načrtovan za leto 2007, govorice da naj bi v tretjem delu končno videli tudi Man-Wolfa in Venoma pa se že širijo po spletu.THE SUBMARINER
Datum izida: okoli 2006

Režija: Chris Columbus

Igrajo: še ni znano

Trailer: -

Status: v fazi izdelave scenarija

Info: Eden najstarejših Marvelovih junakov - The Sub-Mariner - se bo pridružil ostalim Marvelovim junakom nikjer drugje kot na filmskem platnu. Marvel Studios napoveduje, da bo film imel povsem dugačen pristop, kot ostali »stripovski« filmi. Film ne bo temeljil na glavnem junaku, ampak bodo skušali ustvariti znanstveno-fantastično vzdušje, ki ne bo tako povezano z glavnim likom. Tega si gledalci vsekakor želimo.SUPERMAN 5
Datum izida: Poletje 2006

Režija: Bryan Singer

Igrajo: še ni znano

Trailer: -

Status: v fazi izdelave scenarija

Info: Sedaj ko so se govorice o Brettu Ratnerju (Rush Hour) izkazale za netočne, se širijo govorice da naj bi režiserski stolček ponujali trem različnim režiserjem - Jonathan Fraksu, Stephenu Hopkinsu ter Kevinu Reynoldsu. Na koncu se je izkazalo, da naj bi za režiserski stolček sedel kar Bryan Singer. Zgodba se bo najverjetneje odvijala okoli boja z Lex Luthrom, iz Kryptona pa naj bi na planet Zemlja prišel na pomoč Lexu tudi hudobni neznanec.


ULTRAVIOLET
Datum izida: še ni znano

Režija: Kurt Wimmer

Igrajo: Milla Jovovich (Ultraviolet)

Trailer: -

Status: v produkciji

Info: V poznem 21.stoletju se s pomočjo vampirske bolezni rodi nova podrasa ljudi, ki imajo močno izboljšane sposobnosti kot so moč, hitrost in inteligenca. Zaradi vse večjih prepirov in strahu pred takšnimi ljudmi, izbruhne vojna med normalnimi ljudmi in novonastalo podraso. Tako se sredi boja znajde tudi Ultraviolet, pripadnica okužene podrase, ki skuša zavarovati devetletnega dečka pred smrtjo.WONDER WOMAN
Datum izida: še ni znano

Režija: še ni znano

Igrajo: še ni znano

Trailer: -

Status: v fazi pisanja scenarija

Info: Producenti se za glavno žensko vlogo v tem filmu pogajajo z Jeniffer Lopez, Jennifer Garner ali pa Catherine Zeto Jones. Katero od teh deklet bodo izbrali (oz. katera bo privolila) še ni jasno. Film je trenutno globoko v pisanju scenarija za katerega bodo poskrbeli Philip Levens (Smallville), Todd Alcott (13 Ghosts), Jon Cohen (Minority Report) in Becky Johnston (Prince of Tides).X-MEN 3
Datum izida: 05.05.2006

Režija: Bryan Singer

Igrajo: Alan Cumming, Rebecca Romjin-Stamos, Daniel Cudmore, Famke Jannsen, Shawn Ashmore, Kelly Hu, James Marsden as, Anna Paquin, Aaron Standford, Hugh Jackman

Trailer: -

Status: produkcija se začne julija 2005

Info: Tretji del o Možjeh X bo po vsej verjetnosti prinesel nove stripovske junake: Beast, Angel in Gambita. Režiser prvih dveh nadaljevanj, Bryan Singer, še ni podpisal pogodbe (če jo sploh še želi) tako da mesto režiserja ostaja še naprej nedorečeno.

Avtor Komentar Registriraj se
Skatey

Admin

Poslano: 30.07.2004 00:53:52
Vsekakor se nam obeta pester izbor filmov po stripovskih junakih, upajmo, da bodo uprizoritve dovolj dobro prenesle strip na platno in ne bodo delale kakšnih prevelikih sprememb.

mišak dobr članek, bomo lahko ob izidih gledali stare napovedi in obljube :)

Design, creativity and Elephants. www.yukaii.com/blog
Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 30.07.2004 09:50:23
Nekaterih naslovov namenoma nisem omenjal, saj bi se tako seznam povečal najverjetneje za dodatnih 10-15 filmov, vsi ti filmi pa so ali v začetni fazi scenarija ali pa so o njih samo govorice in jih zagotovo ne bi videli v dveh letih

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
AnimeGirl

Uporabnik

Poslano: 05.08.2004 15:58:25
že lansk let sem neki brala..zdej mi je pa tolk bolj jasno, zakaj nisem nekaterih filmov vidla v kinih


Komentar je izbrisan!
Shang Tsung

Uporabnik

Poslano: 21.09.2004 17:50:12
Bravo Misak, kul članek. Nekateri filmi obetajo veliko, sam pa največ pričakujem od novega Supermana ( oz. si želim, da ne bi bil zanič )

Komentar je izbrisan!
Avtor Komentar Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videne komentarje od še ne videnih.


izšla

Landing a Spy

(1918)

praznuje

Edward Norton
(1969)

zajeto

Wat's Pig

plakatirano

Ralph et les dinosaures

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje