uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Èlanki > Reporta¾e in dogodki
Odzivi peticije
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 28.09.2004
Čeprav nisem imel namena napisati repliko na odzive o naši peticiji, sem se zaradi številnih "zbodljivih" komentarjev odločil napisati to kolumno. V časopisu Slovenske novice (06.09.2004), je bil objavljen članek z naslovom "Nacionalka jemlje otrokom risanke", na katerega me je opozorilo dekle, ki svoje življenje oz. večji del njenega življenja posveča risankam - tako kot jaz. Z njeno pomočjo sva se dokopala do neuradnih virov na sami nacionalki, ki je potrdila (sicer zelo rumen) članek iz Slovenskih novic. Kot ljubitelj risank, me je novica oz. možnost izgube večerne risanke močno pretresla - pa ne zato, ker bi zvečer posedal pred TV zaslonom (že vrsto let le poredko ujamem večerni termin na televiziji), ampak iz povsem drugega razloga. Nostalgija namreč. Dobro se spomnim svojih otroških let, ko sem vsak večer obsedel pred TV zaslonom in nestrpno pričakoval večerno risanko. Bil sem enostavno srečen, sproščen in zadovoljen. Da bi gledal risanke v popoldanskem času ni bilo možno, saj sem namenjal svoje popoldanske urice predvsem družabnim igram na bližnjem igrišču. Za risanke preprosto ni bilo časa v tistem terminu. Današnje generacije otrok niso skoraj nič drugačne od tistih izpred desetletja, kateri sem pripadal sam. Današnja otroška genaracija je morebiti še bolj zaposlena, kot je bila naša. Čas, ki ga otroci preživijo v šoli, se je drastično povečal, ponudba obšolskih dejavnosti se je dodobro povečala, starši sami pa v svojih službah preživijo dlje časa, kot so jo v "starih časih" in še marsikaj bi lahko dodal zraven.

Tako sem se odločil, da spišem peticijo, ki bi širši množici predstavila problem, ki ga je RTV Slovenija (v nadaljevanju RTVS) do tedaj dodobra skrivala. Da damo možnost ljudstvu presoditi, ali je namera RTVS pametna odločitev ali ne. Vse drugo takrat ni bilo pomembno, kot risanka sama, tik pred TV Dnevnikom. Peticija je naredila še en dodaten učinek - nacionalka je lahko videla, da je ljudem mar za večerno risanko (in takih ni bilo malo!), in da se ne strinjajo s premikom, ali bog ne daj, ukinitvijo večerne risanke. Takrat je v javnost pricurljala novica o tem, da bi 15-minutni blok risank pred osrednjo informativno oddajo premaknili v popoldanski termin (in ga podaljšali za dodatnih 15 minut), sam večerni blok pa naj bi bil tako pripravljen za kviz ali podobno oddajo, v kateri bi bila rdeča nit denar, denar in še enkrat denar (Slovenci smo baje mahnjeni na denar). Naravnost banalni odgovori, s katerimi je implicirala RTVS, naj bi potolažila tako starše, kot otroke in pravici bi bilo zadoščeno. Seveda, le predstavljajte si, da bi se kaj takšnega nekega dne uresničilo. Da bi npr. večerna risanka svoj termin dobila okoli 17.ure. Ne samo, da bi gledanost teh risank drastično upadla, otroci sami bi izgubili interes za ogled risank, saj se po napornem dnevu nošenja šolskih knjig iz razreda v razred, veselijo igre s svojimi vrstniki (govorim iz izkušenj in videno z lastnimi očmi na primeru današnje generacije otrok). Kje pa bi si vzeli čas za risanko, če pa se lahko posvetijo mnogo bolj zanimivim igram, ki otroka ne samo socializirajo, ampak se pod istimi vplivi razvija tudi identiteta vsakega otroka. Mu bo vse to pričarala risanka? Ali pa da bi večerno risanko preprosto ukinili med tednom, teh 15 ali 30 minut pa bi dodali sobotnemu ali nedeljskemu dopoldnevu? Mislite, da bi bila jutra otrok še vedno tako sproščena, kot so bila do sedaj? Premislite dvakrat. Kakorkoli bi se (se bodo) veleumi na RTVS odločili, bi škodovali otrokom. Večerni termin na televiziji je po vseh statistikah najbolj gledan - pa ne zato, ker so v večernem času najboljše oddaje ali kaj podobnega, pač pa zaradi tega, ker večina ljudi preživi večer doma. bodisi sami bodisi v krogu družine. Televizija je samo medij, ki jim večerno življenje dodatno popestri. Ni pa televizija razlog, zaradi katerega bi ljudje ostajali zvečer doma. Tega se na RTVS vsekakor ne zavedajo dobro.

Peticijo smo sprva objavili na straneh SloCartoona in AnimeSlovenije, kot uporabniki ostalih zanimivih slovenskih strani pa smo se potrudili, da se je novica o peticiji razširila. Prvi dan je bilo tako oddanih nekaj manj kot tisoč podpisov. Tukaj moram povedati še to, da so številni administratorji (večjih) slovenski strani, odzvali zelo hitro in objavili vest o peticiji na svojih straneh. S tem so, ne samo pokazali solidarnost do našega početja, ampak dokazali marsikomu, da je internet precej močan medij, če ga le uporabljaš v dobre namene. Dva dni zatem smo zbrali že okoli štiritisoč podpisov in vsi, ki so bili dotedaj skeptični o smiselnosti peticije, so začeli razmišljati drugače. Peticija je dan za tem prerasla tudi naša pričakovanja, saj smo v petih dneh uspeli zbrati nekaj manj kot sedemtisoč podpisov. Množici je bilo preprosto mar za obstoj večerne risanke - to je dejstvo in ne zgolj prazno besedičenje. V teh dneh sem prejel tudi številna elektronska sporočila, v katerih so mi posamezniki (nekaj je bilo tudi zelo zanimivih, znanih oseb) izkazali, da delamo pravilno - za blagor naših in vaših otrok. Številna elektronska sporočila so romala tudi v poštni nabiralnik priloge Slovenskih novic in Dela (Vikend), na podlagi naše peticije. S to potezo smo hoteli predstaviti problem večerne risanke tudi tistim, ki povezave do interneta nimajo. Verjetno je v vikendov virtualni nabiralnik priromalo veliko, veliko sporočil, ki so govorili o sami peticiji in nezadovoljstvom širše množice. Tako je tudi nastal celostranski članek o peticiji v tekočem Vikendu. Vse lepo in prav...no skoraj vse lepo in prav.

Ko sem prvič prebral dotični članek, sem si mislil, da objava takšnega članka ni mogoča. Ne zaradi tematike, ampak zaradi neprofesionalnosti, ki nam jo je izkazala novinarka Jelka Šutej Adamič. Gdč. Šutej Adamič je s tem člankom dokazala, da nima novinarsko licenco zaradi njene strokovnosti oz. znanja, ki bi ga morala imeti kot profesionalna novinarka. Da me ne boste obsojali vnaprej (če niste ugotovili bistvenih napak, ki si jih, kot novinarka, ne bi smela privoščiti), vam bom skušal na kratko razložiti celoten članek. Z uvodnim citatom naše peticije ("Nacionalna televizija naj bi z novim letom opustila večerno risanko..") je pokazala, da je preko elektronske pošte prejela vest o naši peticiji. Da pa je gdč. Jelka površno prebrala (če sploh je?) peticijo, ni nikomur mar - samo nam, ki smo kar naenkrat postali študentje bibliotekarstva (še vedno ne vidim povezave med bibliotekarji in večernimi risankami - razsvetlite me, prosim), čeprav je v sami peticiji napisano, kdo je avtor le-te (pod frazo "Pustimo otrokom risanke" v spodnjem zaključnem delu peticije in še enkrat bolj podrobno čisto na dnu internetne strani). S tem nas je gdč. Jelka dodobro razočarala, poleg tega pa razočarala tudi vse tiste, ki so vedeli, kdo je bil pobudnik in pisec peticije (poslal sem tudi e-mail Vikend uredništvu, s katerim ne pričakujem, da bi se stanje lahko popravilo - ker se ne more, pač pa v vednost, da je besedilo napisano skrajno neprofesionalno in da si tega ne bi smeli privoščiti - še posebej zato ne, ker je število podpisov prekopirala iz peticije, ni pa navedla vir peticije, oz. si ga je izmislila). Brati smo se pa ja naučili v osnovni šoli, mar ne? Tudi smislenost peticije ni bila omenjena, poleg tega da smo v sami peticiji napisali, zakaj smo jo sploh napisali, čemu peticija služi in kaj od nje pričakujemo. Nič od tega. S tem je novinarka dosegla ravno nasprotni vtis - to da je dala slab vtis o nas pobudnikih peticije ter da je RTVS oz. konekretno Mojca Menart otrokom prijazna direktorica TV programov. In vse samo zaradi površno prebrane peticije. Hvala lepa.

Kljub vsemu, je naš namen dosegel svoje. Risanke ostajajo vsaj še eno koledarsko leto na programu v nespremenjenem terminu. Tudi Milan Dekleva, urednik otroškega in mladinskega programa, si lahko oddahne (vsaj kar se večernih risank tiče) do naslednjih poletnih počitnic (Za vse tiste, ki še veste, Milan Dekleva je bil eden izmed redkih na RTVS, ki je odločno protestiral zoper miselnosti direktorice Mojce Menart). Tudi mi smo veseli, da so vesti o nezadovoljstvu otrok in staršev romale tudi do ušes odgovornih na RTVS. Kaj pa se bo zgodilo čez leto dni pa nihče ne ve. Mi vemo samo to, da se bomo v primeru ponovnega predloga o spremembi termina večernih risank, temu močno uprli. Mogoče pa bo naš glas (čez leto dni) segel resnično v vsako vas, na podlagi katerega se bodo posamezniki lahko seznanili tudi z drugo platjo medalje, ki jo RTVS tako uspešno kaže samo z ene strani. Ljudski pregovor "vsaka vas ima svoj glas" ima vsekakor svoj pomen.

Povezava: galerija slik o peticiji


Avtor Komentar Registriraj se
uri

Admin

Poslano: 29.09.2004 10:17:46
Lepo napisano. Kljub temu, da se strinjam glede vpliva vecerne risanke, pa so casi vseeno drugacni, saj konec sedemdesetih in v zacetku osemdesetih, ko se najbolj spominjam vecernih risank, ni bilo ne videa, se manj pa interneta, kot alternativnih virov risank. Danes imajo otroci na voljo tudi kanale kot je Cartoon Network, kar precej spremeni situacijo. V tistih casih sta bila nas edini stalni in zanesljivi vir risank Ziv Zav in pa vecerna risanka. Preprosto ni bilo moznosti videt risank drugje (TV Zagreb, bivsi HTV, je bil drugi vir, kjer je bilo vec sinhroniziranih risank, vendar ne v slovenscino in vsaj jaz se ne spomnim redne ure ali dneva, ko so jih vrteli). In prav zato mi je konec osemdesetih, ob sirjenju satelitske televizije, toliko bolj v spominu ostalo popoldansko enourno poskusno oddajanje TVS1 satelitskega kanala Sky One, ko je bila na sporedu otroska oddaja z mackom (podobnim nasemu Tacku), ki je povezoval risanke, ki jih na domacih kanalih nikoli ni bilo (Inspector Gadget, Ninja Turtles...). Kmalu za tem se je po domovih razsirila se kabelska TV, z oddajanjem je pricel prvi komercialni kanal (Kanal A), ki mu je sledil se drugi, nekje vmes (po osamosvojitvi) pa smo dobili se slovenske video distributerje, ki so pripeljali na video razlicne risanke. Zaradi nasicenosti trga je danes druzbena, moralna in umetniska vzgoja otrok preko risank tezja in prav zaradi tega se mi zdi vecerna risanka toliko bolj pomembna, ce bo le ohranila na kvaliteti.

. Uri .
Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 30.09.2004 19:04:31
Seveda...o kvaliteti nisem hotel pisati, ker bi bil zopet to eden izmed zelo obširnih člankov (mogoče v prihodnosti). Vem da so se časi spremenil (internet, dvd pekači, kabelska, satelitska..itd.) samo treba je pomisliti tudi na tisto manjšino, ki vsega tega nimajo in so prisiljeni spremljati tisto, kar jim je ponujeno. No resda je takih malo...samo ko berem dnevno časopisje vidim da je veliko, veliko (mladih) družin odvisno od socialne pomoči. No ja to je res ekstremen primer, samo treba je gledati tudi v tej smeri.

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
uri

Admin

Poslano: 01.10.2004 09:00:23
Ne gre samo za to, da nekdo nima moznosti spremljat vsega kar ponujajo drugi mediji, ampak tudi za to, da je zdaj risank v preobilju in bi lahko bila (ce ze nista, ker nad kvaliteto nimam pregleda) Ziv Zav & vecerna risanka, nek filter ali sito ki zagotavlja starsem, da bodo njihovi otroci imeli nekaj od tega (v likovnem ali vzgojnem smislu) v nasprotju z nekaterimi puhlimi risankami, ki jih rolajo na komercialnih kanalih. In za osnovno animirano izobrazbo vsakega otroka, bi morala bit RTVS povsem dovolj, tako kot je bila za mojo generacijo.

. Uri .
Komentar je izbrisan!
AnimeGirl

Uporabnik

Poslano: 03.10.2004 10:49:32
napisan brez dlake na jeziku - všeč mi je
Kok sem se smejala k sem brala o bibliotekarstvu...si že zvedu Misak kdo so bili njeni viri?

Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 03.10.2004 15:09:57
emaila od Vikenda še nisem prejel, oz. sploh ne vem če mi ga bodo poslali

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
Avtor Komentar Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videne komentarje od še ne videnih.


izšla

Tom and Jerry Meet Sherlock Holmes

(2010)

praznuje

Rupert Grint
(1988)

zajeto

Maacher Jhol

plakatirano

Elsewhere

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje