uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 7 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Èlanki > Animacija
Pet otrok in Željozaver
Avtor: Uros 'uri' Setina | 13.04.2005
V slovenske kinematografe po dolgem času spet prihaja celovečerni igrani film v katerem lahko občudujemo obrtniško spretnost lutkarjev delavnice Jima Hensona, ki nam je prinesel filme, kot sta Labirint in Dark Crystal.

Fantazijski mladinski film Pet otrok in Željozaver temelji na istoimenski knjigi britanske pisateljice E. Nesbit in govori o petih otrocih, ki so primorani zapustiti London v času prve svetovne vojne in se naseliti pri čudaškem stricu na podeželju v veliki stari hiši. Medtem njihova mama ostane v Londonu kot prostovoljna bolniška sestra, oče pa se gre borit v Francijo kot vojaški pilot. Cyral (13), Anthea (12), Robert (11), Jane (8) in Lamb (18 mesecev) se tako znajdejo v hiši s stricem Albertom (Kenneth Branagh), njegovo nenavadno gospodinjo Martho (Zoë Wanamaker) in bratrancem Horaceom (Alexander Pownall), ki je na moč podoben stricu in je videti kot mali zlobni znanstvenik, ki v kletnem laboratoriju dela poskuse. Radovedni otroci v hišnem rastlinjaku naletijo na skrivna vrata, za njimi pa rov, ki jih pripeljejo do skrite plaže, kjer odkrijejo ogromno lupino v kateri prebiva majhen škrat, naš peščenko ali Željozaver. Vsak dan jim lahko izpolni po eno željo, ki pa traja le do sončnega zahoda.

Slika


Kako je film nastajal

Režiser John Stephenson se s snemanjem filmov ukvarja že okroglih 20 let, čeprav je svoj prvi film Živalska farma režiral šele pred nekaj leti. Že od začetka, ko ga je leta 1984 zaposlil Jim Henson osebno, je namreč šef podružnice za posebne učinke Jim Hensons's Creature Shop, kjer je nadzoroval vrsto projektov in pripomogel k temu, da je postala ena najbolj mednarodno spoštovanih delavnic posebnih in vizualnih učinkov na svetu. Ker je precej prispeval k razvoju animatronike (mehanske lutke) in računalniške animacije se mu ni bilo težko spoprijeti z izzivom filma Pet otrok in Željozaver v katerem vidimo kombinacijo živih igralcev, animatronike in računalniške animacije. S podobno tehnologijo so oživeli živali in predmete v filmih Pujsek Babe, Živalska farma, Izgubljeni v vesolju in Ostržek (The Adventures of Pinocchio, 1997). Pri slednjih dveh je Stephenson opravljal delo pomožnega režiserja.

Slika


Režiserju je všeč zamisel, da se otrokom lahko izpolni vsaka želja le za kratek čas:"Poskušali smo posodobit zgodbo, ne da bi pokvarili očarljivost izvirne knjige, kar bi se gotovo pripetilo, če bi čas dogajanja prestavili v moderne okvire. Za obdobje pred prvo svetovno vojno je značilna določena nedolžnost, kar je čudovito ozadje na katerem deluje posebna vrsta čarovnije. Leto 1917 smo skrbno preučili in brezkompromisno izluščili dele, ki so nam bili všeč. Otroci se znajdejo v bizarnem svetu, ki spominja na Alico v čudežni deželi, kjer se običajna deklica znajde v skrajnih situacijah."

Snemanje je bilo naporno, saj so ga, poleg šestih otrok, zapletale dolgotrajne priprave ekipe za vizualne učinke in animatroniko, veliko kaskaderskih prizorov, letečih prizorov, prizor z dinozavrom, dirka z avtomobilom...

Samiad (grška beseda za peščenega škrata)

Peščenko Željozaver je razdražljiv grdavž in star natanko 8311 let, ki vsak dan najditelju izpolni po eno željo. Željozaver je vajen kraljev, cesarjev in čarodejev, ne pa otrok, ki se podijo po plaži. Na začetku niti ne ve, da so otroci in šele čez čas se mu prikupijo. Otroci hitro spoznajo, da se je zelo težko spomniti res bistre želje, vsaka pa jih spravi v nepričakovane zagate.

Slika


Filmskega Željozavra, ki ne spominja prav dosti na peščenega škrata iz knjige, sta oblikovala Jamie Courtier in Sharon Smith iz delavnice Jima Hensona (Jim Henson's Creature Workshop). Režiser razlaga:"Hensonovi so zelo spretni pri oblikovanju likov in bitij. Dobro leto je trajalo za oblikovanje po stopnjah. Naše bitje je bolj v duhu Alice iz čudežne dežele z brki podobnimi morskemu levu."

Željozavru je glas posodil komik in igralec Eddie Izzard, ki je med branjem scenarija začel oponašati različne glasove. Glas si je predstavljal kot zmes starodavne francoščine, nemščine, italijanščine, španščine, angleščine s primesjo grščine in romanščine. Ker je star več kot 8 tisočletij, pomeni, da je živel še pred Egipčani in da je bil tam v obdobju neandertalcev, kar pomeni, da le nekaj ve. V bistvu gre za otroka in starčka zavitega v vedenjsko želvastega izpolnjevalca želja. Izzard je bil vesel, da se je lahko s svojo vlogo pozabaval na podoben način kot Robin Williams v Aladdinu ali Eddie Murphy v Shreku. Med vplivi na končni glas pa omenja tudi Petra Sellersa in Monty Pythone.

Slika


Izzard pravi, da je želel ujeti čarobnost filma skozi svojo interpretacijo Željozavra:"Stvar, ki naredi film čarobnega je dejstvo, da otroci verjamejo v peščenega škrata, medtem ko to za odrasle ni nujno. Otroci se pogosto počutijo razlaščene, kot bi jim manjkalo moči, zato so jim všeč zgodbe v katerih lahko stvari spremenijo. In ti otroci imajo lastnega čarodeja, ki jim lahko posredno pomaga. Njegov način izpolnjevanja želja pa je precej nenavaden in siten."

Slika


To je zgodba o otrocih, ki se resnično borijo za svoje želje, ki se jim sicer uresničijo, vendar s stranskimi učinki. Želje so namreč bolj zapletene, kot se nam zdi na prvi pogled. Čarovnija se zgodi, ko smo otroci in verjamemo vanjo. Ko pa se postaramo, čarovnija zbledi in prenehamo verjeti. Če pa bi verjeli, je ne bi izgubili. Film nam tudi pokaže, da ne smemo dobiti natanko tisto kar si želimo, saj nas lahko ugrizne nazaj.

Slika


Pisateljica E. Nesbit

Pisateljica s katero se najbolj istoveščam je E. Nesbit. Napisala je nekaj izvrstnih, zabavnih pravljic.
- J.K.Rowling


Edith Nesbit, rojena 19. avgusta 1858 v Londonu, je odraščala v Franciji, kjer se je šolala, Nemčiji in v okrožju Kent na jugovzhodu Anglije. Pri devetnajstih se je poročila in imela pet otrok, po spletu okoliščin pa je skrbela še za dva posvojenca. Pisanja literature za otroke se je lotila pozno, da bi preskrbela svoje otroke, po tem ko je vrsto let uspešno pisala kratke zgodbe za revijo za odrasle. Sledila je serija knjig za otroke, ki so bile desetletja prodajne uspešnice. Klasična pravljica Vila peščenka (Five Children and It) je bila prvič objavljena leta 1902 in je morda njena najbolj poznana knjiga. Do svoje smrti 4. maja 1924 je napisala preko 60 knjig za otroke.

Zbirka "Pet otrok" vključuje knjige Vila peščenka, Feniks in preproga (The Phoenix and the Carpet) in The Story of Amulet. Podobne zgodbe so še The Enchanted Castle, The House of Arden in Harding's Luck. V slovenščino so prevedene naslednje njene knjige: Vila peščenka, Feniks in preproga (The Phoenix and the Carpet), Iskalci zaklada (The Treasure Seekers), Otroci železnice (The Railway Children) in Nove dogodivščine iskalcev zaklada (The would-be-goods).

Five Children and It so pred tem posneli v TV serijo leta 1991. Željozavru je glas posodil Francis Wright, ki je svojo vlogo ponovil še v serijah The Return of the Psammead (1993) in The Phoenix and the Carpet (1997).

Slika


Avtor Komentar Registriraj se
Shang Tsung

Uporabnik

Poslano: 17.04.2005 12:05:13
Zanimivo. To si pa moram ogledati. Opis je seveda odličen.

Komentar je izbrisan!
Avtor Komentar Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videne komentarje od še ne videnih.


izšla

Pink and Blue Blues

(1952)

praznuje

John Debney
(1956)

zajeto

Wat's Pig

plakatirano

Pack It Up

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje