uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 8 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Èlanki > Ostalo
Naredi si svojo majico...
Avtor: Skatey | 12.07.2005
Kratek vodič, kako se da narediti doma z malo potrebnega materiala, dobre volje, nekaj tehničnih in umetnostnih sposobnosti majico po svojem okusu. Sam vodič je spisan na primeru moje kreativnosti, zato boste ob prebiranju vsekakor našli idejo za svojo majico, če je seveda še nimate!

Potreben material:

- Ideja in motiv
- Računalnik (ni obvezno)
- Printer za printanje šablone (ni obvezno)
- Samolepilna folija za zavijanje knjig in zvezkov
- Skalpel ali Olfanož
- Nekaj lepilnega traku
- Majico
- Nekaj trdega za podlago (kakšna stara mapa)
- Stvari za obtežitev
- Barve za tekstil (da se jih dobiti v Artshopih)
- Valjček za nanos barve (baumax, bauhaus)
- čopič ali kakšno žličko
- likalnik


Pa se kar lotimo začetka same izdelave napisa za majico. Recimo, da imamo le idejo. Moja ideja se je porodila iz blagovne znamke Puma, iz nje pa sem skušal naresti nekakšen "spoof ad" na temo mačke v samem logotipu že prej omenjene znamke.

1.korak:

Najprej sem poiskal na internetu primerno pisavo (font) in samo slikco mačke. Slike oz ideje lahko poiščete recimo z Google Images ali samim osnovnim Googlom. Če pa idejo že imate, je svetovni iskalnik (lahko uporabite tudi druge) vsekakor tu zato, da najdete sliko vaše ideje oz objekta v čim boljši resoluciji.

Slika


2.korak:

Sledi preris silhuete (v mojem primeru slika mačke in napis NEKO oz. MUCA, ker se nisem dokončno odločil katero ime bom uporabil). Po prerisu je bilo potrebno silhueto še zrcaliti ter jo postaviti pravilno na mesto.

Slika
Slika
Slika


3.korak:

Po tem, ko se odločimo kateri motiv bomo imeli ga sprintamo na list papirja v velikosti, ki jo želimo imeti na majici. Sam sem se odločil za napis NEKO™.


Slika

(Na sliki se vidi tudi potreben material za slikanje po majici)

4.korak:

Vzamemo folijo za ovijanje knjig in jo odrežemo na kos, ki je večji od našega motiva. To naredimo zato, ker ne bomo barvali do dejanskega roba motiva ampak tudi počez.

Folijo je potrebno obrniti s prozorno stranjo navzgor, to je tista, ki nima čez papirja in ni lepljiva, če ga odstranimo. Na folijo se postavi list z motivom, ki se ga lahko poprej malo obreže, da se ga lepše prilepi. Motiv je najbolje prilepiti na folijo z lepinim trakom (selotejp), saj se nam tako ne bo premikal med izrezovanjem.

Slika


5.korak:

Tu izberemo primerno podlago na kateri bomo izrezovali naš motiv. Dobro je, da izrezujemo motiv na podlagi, na kateri nam je vseeno, če se bodo na njej poznale raze od izrezovanja. Ne lotevajte se tega ravno na babičini prastari mizi ali očetovi čisto novi. Na mizo lahko položimo kakšen debelejši karton ali pa tanko vezano ploščo in tako preprečimo poškodbe mize. Ko imamo vse to pripravljeno, v roke vzamemo skalpel ali olfanož in počasi začnemo izrezovati naš motiv.

(Opozorilo, če ste mlajši to počnite v nadzoru staršev oz. jih poprosite za pomoč. Olfanož je le oster, skalpel pa še bolj! Nočemo, da bi se kdo urezal ali pa izgubil prst v procesu.)

Pri izrezovanju pazimo na čim lepše linije. Najbolje je počasi delati saj nam motiv ne bo nikamor ušel. Če je motiv sestavljen iz kakšnega dela, ki lahko pade ven (v mojem primeru notranji del O-ja), je bolje najprej izrezati notranji del, ki je prazen in šele nato ostali O. Na ta način lažje izrežemo del, ki ga še potrebujemo, kot da se kasneje mučimo iz majhnega dela izrezovati ven še manjši delček.

Na koncu našega izrezovanja nam mora ostati le luknja v foliji, tam kjer je prej bil motiv. To nam bo služilo kot šablona za barvanje majice. Če ste motiv lepo izrezali, vam je ostal cel in si ga lahko tudi nalepite na steno ali pa ga uporabite za kaj drugega.

Slika
Slika


6.korak:

Sedaj, ko smo končali s šablono pa pripravimo majico za proces barvanja.

Majico najprej razgrnemo čez mizo, nato vzamemo trdo podlago, ki jo bomo dali znotraj majice. To bomo storili zato, da se bo lepše barvalo in se barva ne bo poznala na drugi strani majice, če bo predebel nanos.

Ko imamo podlogo na mestu in majico napeto, nanjo nalepimo folijo in pazimo, da majica ostane čimbolj napeta, tako da bodo linije po nanosu barve bolj čiste in ravne.

Slika
Slika
Slika


7.korak:

Tako majica je sedaj pripravljena in čaka da jo začnemo barvati. Še prej pa si moramo pripraviti barvo in valjček s katerim bomo barvali.

Najpej je potrebno vzeti podlago na kateri bomo imeli barvo. To je lahko paleta za barve ali pa kar kakšna stara revija, ki je malo bolj plastificirana, da ne bo šla barva čez in se jo lahko po koncu barvanja vrže v smeti.

Na list s čopičem zlijemo nekaj barve, nato pa povaljamo z valjčkom, da se barva enakomerno porazdeli po valjčku. Barve ni potrebno veliko, ker se drugače blago napije z barvo in imamo ostanke barve še na podlogi.

(Opozorilo: če barvate v sobi, je priporočljivo odpreti okno, saj imajo nekatere barve vonj po industrijski barvi, in niso namenjene prekomernemu vdihavanju )

Slika


8.korak:

Na majico postopoma nanašamo barvo. Delamo enakomerne potege čez šablono, pazimo, da ne gremo čez mejo. Verjetno bo potrebno večkrat ponoviti tudi 7.korak, ker se barva vpije tudi na valjček. Bolje je nanašati v več nanosih, da se barva enakomerno vpije v majico in je povsod enake barve.

Slika
Slika


9.korak:

Po končam nanašanju folijo pazljivo odlepimo z majice. Pri tem pazimo, da ponesreči ne spravimo barve, ki je ostala, še kam drugam na majico. Če mislimo, da je šablona uporabna še za eno barvanje, jo lahko spravimo, drugače pa jo vržite v smeti in rajši naredite naslednjič drugo.

Majico nato pustimo sušiti vsaj pol ure oz. dokler ne vidimo, da se je barva posušila. To lahko vidimo tedaj, ko barva več ne odseva ali pa ko jo potipamo in le-ta ni več mokra.

Slika


10.korak:

Na koncu je potrebno še utrditi barvo na majici. Pripravite likalno desko in nanjo položite majico. Na sami barvi ponavadi piše koliko časa je potrebno likati, da se barva utrdi. Čez motiv položite staro krpo in nato likajte toliko časa, kot je navedeno v navodilih. Pri meni je vedno delovalo 5 minut. S tem boste poskrbeli, da se barva ne bo sprala s pranjem.

11.korak:

Oblecite svojo novo narejeno majico in bodite ponosni, ker obstaja le ena točno taka.


Tako, to je konec vodiča, kako si lahko naslikate svoj motiv na majico. To je le eden od postopkov, ki jih lahko uporabite. Pobravate lahko načeloma katerokoli bombažno majico. Seveda, če imate kaj več umetniške žilice, šablone sploh ne rabite. V roko lahko vzamete samo čopič in direktno naslikate motiv na majico z barvami za tekstil.

Če ima kdo še kakšno vprašanje ali pa ga zanima kakšna majica naj se oglasi tu, ali pa preko e-maila pa se bomo zmenili , če bi se dalo kaj narediti. Odgovarjam tudi na vsa vprašanja in probleme, ki se vam pojavijo ob prebiranju tega vodiča.


Avtor Komentar Registriraj se
Misak

Admin

Poslano: 12.07.2005 13:08:01
Mene zanima samo koliko obstojna je ta barva za tesktil?
Je res, da se ob pranju oblačil, barva ne zbledi?

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
Gumby

Uporabnik

Poslano: 12.07.2005 14:56:57
Tele tekstilne barve so dokaj obstojne. Sicer scasoma malo zbledijo, a ne pretirano. Ne bi zelel delati reklame, a po mojih izkusnjah so se najbolje obnesle 'Waco' in 'Javana'. Majico naceloma peres pri 60° C (ali manj).
Sablona pa (kot je ze Skatey zapisal) sploh ni potrebna. Barve se mesajo z vodo, postopek dela je podoben delu z akvareli. Veliko zabave je zagotovljene ze majhnim otrokom (dve majici moje stiriletne hcerke narisani s copicem direktno na majico)

Aja, za barvanje s sablono pa bi sam rajsi uporabil kaksne barve za sitotisk, ki so (v primerjavi z omenjenimi tekstilnimi) veliko obstojnejse...

LP, Gumby

Komentar je izbrisan!
Gumby

Uporabnik

Poslano: 12.07.2005 15:03:32
Aja, tudi tele 'Marabu', ki jih je Skatey uporabil so OK, le da po mojih izkusnjah malo prej zbledijo (do neke mere izgledajo barve 'sprane' je pa res, da potem ostanejo taksne = ne bledijo dalje)...

Komentar je izbrisan!
Black Jack

Admin

Poslano: 12.07.2005 15:20:28
Bravo Skatey!
Zelo zanimiv in uporaben članek, ob katerem te kar zamika, da bi še sam poskusil.

Gumby: Pismo tvoja nečakinja pa obvlada risanje. Zelo redko vidim, da pri 4ih letih starosti, otrok nariše tako šarenico kot belino očesa. Pa še zarisanih linij se je držala pri barvanju. Skratka Majčki sta čudoviti... ste lahko kar ponosni nanjo

Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 12.07.2005 15:51:28
Tnx za informacijo. Sicer nima neposredne veze s člankom, a vseeno: pomoje je čas, da naredimo tud kakšne SloCartoon majice, da nas folk malce spozna na cesti, hehe.

BTW: slike tvoje stiriletne hcerke so v stilu Palčka Smuka, hehe. Good work!SloCartoon.net

Komentar je popravil Misak - 12.07.2005 15:52:01
Komentar je izbrisan!
Skatey

Admin

Poslano: 12.07.2005 16:17:51
tnx za komentarje.. glede razbarvanja jaz lih nisem opazil kakšnega zelo posebnega. Do sedaj imam štiri pobarvane. No prvo sem tudi kar direktno s čopičem gor dajal in mi po 2mescih še vedno izgleda črna barva isto kot prej, majica je pa tudi podobne svetlo plave barve.

Bolj se mi zdi, da gredo dol druge barve, ki so narejene za majice s temno podlago, ker se tam ne vpije direktno gor ampak naredi ubistvu film čez, vsaj po potegu čez imaš tak občutek.

Gumby res se da z čopičem čisto vredu naslikat, ampak z šablono in valjčkom lahko večje površine enakomerno pobarvaš. S čopičom dobiš bolj artist izdelek, takile šabloni pa dobiš stil kt iz štacune :)

Če koga zanima lah poslikam še kakšno danes pa objavm gor...

misak jaz sem za majice in promocijo s tem, BJ pa kaj fajn za gor naredi s piscancem :)

Design, creativity and Elephants. www.yukaii.com/blog
Komentar je izbrisan!
BuDi

Admin

Poslano: 12.07.2005 16:47:38
Pa mogoče predlog da se za začetek poskusi na majicah za 199 sit (CeliSvet) ali pa 500 sit (bolšjak)... potem ko se obvlada pa bolj kvalitetnih.

Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 12.07.2005 21:48:27
Skatey, linakj slike še na ostale majice, me zanimaSloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
Gumby

Uporabnik

Poslano: 13.07.2005 12:18:18
Black Jack, ni necakinja ampak hcerka. Rise pa res dobro. BTW, tole je nastalo pred kar nekaj meseci, ko je bila stara sele dobra tri leta...

Skatey, se naceloma strinjam (tista o risanju s sablono in enakomenih nanosih barve...), a vseeno menim, da je za barvanje s sablono bolje uporabiti kaksne sitotisk barve ali pac kaksne akrilne barve (se danes imam eno majico, ki sem jo imel obleceno pri risanju po steni z akrili; je cela spacana od barv in le-te niso niti malo zbledele celo po nekaj letih). Da pa tele tekstilne barve vseeno malo zbledijo ti pokazem jutri, ko pofotkam tisti dve majcki moje hcerke danes (po nekaj mesecih) - ja, so kar zbledele kljub pranju pri 60°.
Tiste barve za temno podlago pa SUX. Totalno. Ze po dveh ali treh pranjih so neuporabne. V primeru temnih oblacil je morebiti boljse uporabiti tiste ink-jet folije (Iron transfer aliKajJeZe). 'Obstojnost' je podobna.
In ja, kot je dejal Misak, daj linke na ostale majice... Good work, indeed!

Budi, naceloma imas prav, a vseeno je treba upostevati, da je koncni izdelek zelooo odvisen tudi od podlage. Pri taksnem barvanju se najlepse obnesejo kvalitetnejse majice (beri: drazje). Majica mora biti namrec precej gosto tkana, da se barve ne razlivajo prevec.


... mah, sem se ful zadebatiral o tem, ker sem se s temi stvarmi doslej zelooo dosti ukvarjal (majice, prti, zavese, kuhinjske krpe...).

LP, Gumby

Komentar je izbrisan!
uri

Admin

Poslano: 16.07.2005 18:28:26
Zelo cool! :)
Sam sem se te zadeve lotu tam nekje leta 1988/89, ko sem bil v skejtarski fazi in mi je kolega dal pol prazno plasticno steklenicko crne barve za tekstil (rekel bi nekje srednje kvalitete). Sablono sem izrezal iz skatle v kateri sem kupil superge Airwalk, ki je bil takrat med skejtarji tako popularen kot je Nike med kosarkasi. Potem pa sem z navadnim copicem, ki sem ga uporabljal pri likovnem pouku, nanesel barvo. Majica je danes fino sprana (na prvi sliki se lepo vidi skozi na zadnjo stran), pa vendar so se barve neverjetno dobro obdrzale. Ne spomnim se da bi kaj likal, ceprav je mozno, da mi je mama takrat polikala. Nekje moram imet se eno majco (Skate or Die), ki pa je bila se slabse kvalitete, kot ta in je precej preparela, tekst pa se je obdrzal...

od spredaj
od zadaj


. Uri .
Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 16.07.2005 18:39:39
Za 15 let staro majco izgleda SUPER!. Ko bom le imel kaj prostega časa, bom še sam nekaj skup spacal...

Drugače pa po fotki sodeč se sploh ne vidi, da bi bila majica tok sprana...črna je le črna in majica bela, kot bela. Ne vem mogoče je v RL drugače za vidt, po fotki sodeč pa je vse lepo tipi-topi.

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
uri

Admin

Poslano: 16.07.2005 19:35:48
ne sej je cool, samo materjal je res precej tanek zaradi pranja, ker pav kvaliteta majce od zacetka ni bla ne vem kaj. Recim ce pogledas na drugi fotki tam pri ovratniku, kako se vidi skozi preproga. Barva je pa res obstojna, kot sem ze omenu. :)

. Uri .
Komentar je izbrisan!
Skatey

Admin

Poslano: 21.07.2005 21:02:56
malo kasneje odgovarjam (me ni bilo doma) a zato postrežem še z malo slikicami majc

Slika

SlikaSlika

Slika
Slika

Slika


Predstavljite si jih zarotirane, ker sem jih jaz pozabil ^^

Ja prva majca šablona spredaj in zadaj krila direktno s čopičem - črna barva.
Druga majica uporabljene barve za temne podlage. Šablona isti princip kakor v opisu...
Tretja majica le čopič in kar dolgo časa porabljenega, da sem narisal vse.

Design, creativity and Elephants. www.yukaii.com/blog
Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 23.07.2005 10:53:04
Druga majica (zelena) z rožicami mi je full dobra. Pa zadnja tud ma svoj stil, hehe. Prva pa mi je preveč pusta, čeprav fora bela majica in krila dobro ponazarjata nebesa in angelčke, haha!

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
nietka

Uporabnik

Poslano: 31.07.2005 16:25:11
uuuu jst tut delam majce doma.. sam to ze kr doug.. uglaunem delam na temne majce z arekino.. varekina bi stvar razzrla.. mam ene 3lusne slikce sam neznam prlimat... ups :)

Komentar je izbrisan!
nietka

Uporabnik

Poslano: 31.07.2005 16:28:34
uuuuuuuuuu zdele sm dubila hudo idejo za slocartoon majce. jo bom narisala.

Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 31.07.2005 18:35:40
no da te vidimo

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
nietka

Uporabnik

Poslano: 31.07.2005 20:26:28
crne majce bodo. muhaha

Komentar je izbrisan!
Nami

Uporabnik

Poslano: 15.08.2005 21:26:54
Na kakšen zdolgočasen dan, se tudi jaz s čopičem spravim nad svoje majice (največkrat se na njih znajdejo kaki simboli iz mojih najljubših risank ).

Zabavno pa zna biti tudi risanje s flomastri za blago - priporočljivo predvsem za kake detajle.
Lastim pa si tudi barve za sintetične tkanine. Te naneseš na navaden papir, ki ga nato položiš na željeno mesto in zalikaš, tako da barva ostane na tkanini.
Nekajkrat pa sem željen motiv na majico "odtisnila" s folijami, na katere naprintaš sličico in nato zalikaš na tkanino - hitro in učinkovito, a zato malo manj zabavno.

Komentar je izbrisan!
eastpak

Uporabnik

Poslano: 12.07.2006 16:16:17
no full lepo moja sestra se je pa odločla da bo na rdečo majco narisala tole sliko http://www.avatarji.com/avatar/Avatar6176.html?show=avatar&sid=6176 kostkota......
odspod pa napisala.. the hell was full so ) came back.... no a je vredu ??

Komentar je izbrisan!
Cruser

Uporabnik

Poslano: 16.07.2006 12:37:38
nietka bi lahko napisala malo bol podrobna navodila za izdelavo slike na temne majice z arekino (to je podobno varekini?), in po možnosti dodala še kako slikico da mi bo lažje pri delu...HVALA

Komentar je izbrisan!
Josh

Uporabnik

Poslano: 18.11.2007 20:57:41
Lep pozdrav vsem na forumu.

Glede tele teme me zanima kje na internetu je mogoče kupiti tele barve? Če na internetu niso dostopne, mi naj nekdo pove kje v celju ali v velenju se jih da dobit (če jih je sploh mogoče)? zanima me tudi koliko je cena posamezne barve. Pa zanima me kako se bela prime na črno?đ

Hvala za odgovre že vnaprej

Komentar je izbrisan!
Avtor Komentar Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videne komentarje od še ne videnih.


izšla

Baby Feud

(1928)

praznuje

Grégoire Solotareff
(1953)

zajeto

Remubot 1.0

plakatirano

In a Heartbeat

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje