uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Èlanki > Internet
Spletni nakupi DVD-jev
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 05.11.2003
V današnjem času, ko nam je internet takorekoč vsakdanje opravilo, posegamo čedalje pogosteje tudi po spletnih nakupih. Kot ljubitelj DVD-jev temu posvečam mnogo prostega časa. V tem članku se bom posvetil zgolj kupovanju DVD-jev z animacijsko vsebino, čeprav je članek spisan tako, da bo pomagal tudi ostalim, ki jih ne zanima zgolj animacijska vsebina.Ker je bilo dosti zanimanja za spletno kupovanje DVD ploščkov, sem se odločil naresti krajši vodič, ki vam bo razkril številne internet trgovine po celem svetu. Res da boste v večini opisanih primerov potrebovali kreditno kartico (če je nimate, zaprosite za pomoč mamo, očeta, babice), saj je le-ta postala eden najvarnejših (in najhitrejših) načinov internetnega poslovanja (o čem govorim, bom razložil malce kasneje). V nekaterih primerih pa boste lahko nakup opravili tudi s pomočjo pošiljanja denarja preko pošte, kar pa ni ravno najboljši način, saj pri tem ni nobene garancije, da bo vaš denar pripotoval v prave roke. Ker je dosti ljudi precej skeptičnih glede e-nakupov s kartico, se dostikrat odločajo ravno za slednjo varianto (preko pošte), kar pa se v praksi izkaže za najslabšo varianato.


NAČINI PLAČILA

Kreditna Kartica (Eurocard, Visa, American Express, Diners)

Strah pred zlorabo kreditne kartice je odveč, saj večina internetnih trgovin uporablja certifikate varnosti. Vsi podatki se prenašajo preko zaščitnih servisov, ki so opremljeni z različno »velikimi« varnostnimi ključi, ki se razlikujejo od trgovine do trgovine. Secure Socet Layer (SSL) je metoda, ki so jo razvili pri Netscape Communications Corporation za varovanje internetnih podatkov. Sam varnostni protokol SSL omogoča enkripcijo podatkov, še preden jih sploh odpošljete preko elektronskega naročila. Zanekrat sta na voljo 40-bitni in 128-bitni varnostni ključ, ki se med seboj razlikujeta po trajanju »session keya«, ki ga vsaka zakodirana transkacija proizvede. Po domače: čim daljši je ključ, tem težje je »prebrati« zakodirano kodo. V Ameriki štejejo kot močno enkripcijo vsak program, ki omogoča enkripcijo podatkov s ključi, ki so daljši od 40-ih bitov. Večina brskalnikov podpira 40-bitno SSL tehnologijo, najnovejši brskalniki pa omogočajo uporabnikom zakodiranje transkacij v 128-bitni tehnologiji (IE 4.0 ali več, Netscape Navigator 4.06 ali več, vsi ostali novejši). Za zanimivost naj povem, da je 128-bitno zakodirano sporočilo 309,485,009,821,345,068,724,781,056 krat težje razbiti kot tisto s 40-biti. Se vam pošiljanje denarja preko pošte zdi še vedno najboljša izbira?

Pošiljanje preko pošte

Če prve možnosti (uporaba kreditne kartice) ne morete izkoristiti, vam preostane na voljo le pošiljanje denarja v pisemski ovojnici. Ta način plačila je eden najbolj rizičnih, saj se lahko pošta »izgubi« med prevozom do naslovnika. Priporočam vam, če se boste za ta korak odločili, da pošiljate denar VEDNO kot pošiljko s povratnico (tako dobite potrdilo, če je naslovnik pošiljko sprejel). Če pošilljate denar v tujino pa je priporočljivo (skoraj obvezno) plačati storitve tudi za letalsko odpravo vašega paketa, ki se od osnovnega razlikuje za nekaj sto tolarjev. Potrdilo o oddaji pošiljke si skrbno spravite za morebitno dokazilo prodajalcu, da ste denar resnično poslali. Pošiljanje denarja preko pošte je tako časovno daljši postopek (denar mora prodajalec najprej dobiti, šele nato vam pošlje željeni artikel) kot tudi finančno (kot kupec morate plačati stroške vašega pošiljanja denarja).

Western Union Money Transfer

Tretja možnost, ki je na voljo predvsem na avkcijskih straneh (o tem kasneje) in ne v spletnih trgovinah, pa je direktno pošiljanje denarja z vašega računa na račun prodajalca, ki ima odprt račun v določeni banki. Sistem je dokaj neprimeren, saj morate za vsako nakazilo plačati banki provizijo (glej spodnjo tabelo), poleg tega pa zopet ni 100%, da bo po prejemu nakazila prodajalec resnično poslal naročeno blago k vam na dom. Odločitev je vaša. Poleg tega pa denar, ki ste ga poslali prek Western Uniona ne morete zahtevati nazaj, če ga prejemnik že dvigne.

Še vedno torej ostaja najvarnejši način plačevanje s kreditno kartico, pa čeprav so nekateri ljudje skeptični glede tega. Ostale možnosti izkoristite, če res nimate druge opcije. Poleg tega bodite pozorni tudi kje kupujete (pazite se zlasti prodajalcev na spletnih dražbah), preverite ali ima spletna trgovina varnostni certifikat ter si predhodno preberite tudi FAQ (najpogostejša zastavljena vprašanja) na njihovi strani.


CARINA IN DDV

Preden izpolnete naročilo bodisi pri spletni trgovini bodisi na spletni dražbi, si izračunajte tudi znesek, ki ga boste morebiti morali plačati carinskim organom, ko bo vaš paket prispel v Slovenijo. Nenapisano pravilo velja, da če je v paketu en sam artikel (DVD, CD, VCD, knjiga) vas bodo cariniki večinoma oprostili plačila carine (vendar se ne zanašajte na to!). Z vstopom v EU se bo tudi na tem področju mariskaj spremnilo. Za izdelke narejene v EU načeloma tudi velja. da so oproščeni carine (ne pa tudi DDV-ja!). Slovenski cariniki so v zadnjem času pod drobnogled vzeli ravno t.i. spletne nakupe (ker čedalje več Slovencev kupuje preko interneta), zato se nič ne čudite če bo vaš paket polepljen z zelenim samolepilnim trakom na katerem se bohoti logo Carinska Pošta. Spodnji podatki naj vam bodo zgolj v informativno pomoč pri izračunu carine ter DDVja.

Pošiljka, ki ne presega 6000,00 SIT je oproščena carine. Če ima ista pošiljka vrednost nad 4.000,00 SIT pa boste morali zanjo plačati še Davek na Dodano Vrednost (DDV), ki znaša za DVD, CD, VCD ploščke in knjige 8,5%. V nasprotnem primeru (če je pošijka vredna več kot 6000,00 SIT) pa boste morali poleg carinske stopnje plačati tudi DDV. Če pa vašo pošiljko ocenijo kot oproščeno carine in ne presega vrednosti nad 4000,00 SIT pa zanjo ne boste plačli niti tolarja

Če ste izdelek kupili v spletni trgovini velikega podjetja (npr. Amazon), boste skupaj s pošiljko prejeli tudi račun, ki bo vseboval tako ceno izdelka, kot tudi stroške poštnine, ki ste jo predhodno plačali jasno vi. Najbolj pomembno da si zapomnite je, da naši vrli cariniki računajo stopnjo carine in DDVja po skupni vrednosti paketa (torej skupaj s stroški poštnine). Zatorej bodite pozorni tudi na poštnino. Če je le možnost (pri posameznikih, manjših trgovinah) skušajte prodajalca zaprositi naj poleg paketa priloži še »fake« račun, na katerem bo seveda cena artikla bistveno manjša kot v resnici (vse samo da nas naši cariniki ne bodo več odžirali). To potezo se splača sprobati predvsem na spletnih dražbah, kjer vam bodo z veseljem ustregli skoraj vsi prodajalci.

SPLETNE TRGOVINE:


IME:

NAČINI PLAČILA:

, preko pošte ($)

OPIS:

Amazon.com je največja spletna trgovina na svetu, ki se bavi z raznoraznimi stvarmi. Čeprav je nam Slovencem na voljo samo nakup DVD, CD plošč ter (novih) knjig, je stran ena izmed najbolj uporabniško prijaznih spletnih trgovin. Z vstopom v EU pa bomo verjetno tudi mi deležni širšega nakupovalnega vozička (beri: tudi ostalih stvari). Na Amazonu lahko tako kupujemo praktično vse animacijske zvrsti (da, tudi animeje), najbolj pa so mikavni tisti izdelki, ki se šopirijo z reduciranimi cenami (od -10% do -50%). Prav tako ima spletna trgovina tudi veliko zbirko knjig posvečeno animaciji. Amazon ima tudi svoje evropske podružnice ( www.amazon.co.uk,www.amazon.de,www.amazon.fr ), ki pa so v večini primerov (razen kakšnih izjem) dražje od ameriške različice.


IME:

NAČIN PLAČILA:

, preko pošte ($)

OPIS:

Spletna trgovina namenjena nakupom animejev. Poleg DVD medijev lahko tukaj naročite tudi plakate, razne figurice glavnih junakov in še bi lahko naštevali. Je pa samo ena pomankljivost: Evropejci lahko izberemo kot način dostave samo ekspresno pošto, ki resda prispe v našo deželo v povprečnem roku treh dni, a je draga kot žefran (30$).
IME:

NAČIN PLAČILA:

, preko pošte

OPIS:

Angleška spletna stran, ki ima izvrstno ponudbo DVDjev, še bolj pa navdušijo, če iščemo izdaje, ki jih ni nikjer drugje moč najti (Terrahawks, Danger Mouse...). Poleg DVD ploščkov pa prodajajo tudi VHS kasete, na katerih je takisto moč najti zanimive (pozabljene) risanke! Vsake toliko časa pa priredijo tudi razprodajo, na katerih je moč kupiti DVD-je po smešno nizki ceni! Vredno ogleda!

IME:

NAČIN PLAČILA:

, preko pošte ($, Yen)

OPIS:

Japonska spletna stran namenjena predvsem animejem (in ostali japonski kulturi) vam bo postregla z velikim izborom animejev. Ne bojte se, ko boste prvič zagledali cene v jenih. Ko kliknete na posamezen artikel se vam pokaže tudi cena v USD. Poleg DVDjev boste tam našli tudi veliko glasbenih plošč s podobno tematiko. Dober začetek preden se sami odpravite po nakupih na Japonsko ;>
IME:NAČIN PLAČILA:

, preko pošte ($)

OPIS:

Sicer ameriška spletna trgovina, ki pa se izključno ukvarja z daljnovzhodno robo (Hong Kong, Japonska, Koreja) ter ne boste verjeli - celo evropejskimi filmi. Stran kljub enostavnemu videzu ponuja veliko. Poleg DVD-jev ponujajo tudi VCD-je. Za vse azijske manijake torej. Ogled obvezen!

IME:

NAČIN PLAČILA:

, preko pošte

OPIS:

Prva stvar ki jo bo vsak morebitni kupec vesel - kanadsko podjetje pošilja pošiljke zastonj (letalsko). Tako da se vam v tem primeru ni treba bati za poštnino. Zelo radi pa (če kupujete s kartico) preverjajo verodostojnost vaše kartice, tako da boste (na začetku seveda) morali faksirati tudi vaš bančni izpisek Cene na strani so tako v ameriških dolarjih, kot tudi kanadskih. Če boste kupovali označite kanadske dolarje, saj boste tako plačali znatno manj, kot če bi izbrali ameriške.Poleg DVDjev ponujajo tudi posterje, ki pa so večinoma hollywodskega porekla. Letos je stran doživela prenovo, prav tako kot se za spletno trgovino spodobi, pa vsake tri mesece prirejajo razprodaje, ki privabijo marsikaterega kupca.
IME:

NAČIN PLAČILA:

po prevzetju

OPIS:

Slovenska spletna trgovina, ki pa ima na žalost dokaj zastarele podatke o DVD-jih, katere lahko pri njih kupimo. Pred naročilom vam svetujem, da če določenega naslova ni na spisku, jih pokličete po telefonu. Imajo pestro izbiro celovečercev ameriške produkcije, kot tudi animeje. Še vedno pa imajo na voljo Thunderbirds complete set (9 DVD), ki čaka na svojega kupca. Prodaja regij 1 in 2.
IME:

NAČIN PLAČILA:

,, po prevzetju

OPIS:

Še ena slovenska spletna trgovina, katera poleg DVDjev ponuja tudi glasbene CDje. Sicer funkcionalen portal (na katerega se morate za nakup prijaviti), ponuja kar dobro mero animiranih filmov. Na žalost pa vsi ne vsebujejo slike, komentarja, osnovnega infa, tako da moramo za nakup točno vedeti kaj kupujemo. Ponujajo filme regije 1 in 0.
IME:


NAČIN PLAČILA:

po prevzetju

OPIS:

Nekakšna podružnica Buy d.o.o. (ki je lastnik blagovne znamke BigBang) se Shopolina zgleduje po starejšem bratu, saj ima skoraj isto ponudbo. Z razliko od BigBanga, pa lahko željene artikle plačate samo po prevzetju (stroški dostave so 300 SIT, nad 10.000 SIT pa brezplačno). Ker sta tako BigBangovski in Shopolin nakup neodvisna od zaloge v skladiščih, je možno da boste naročili nek izdelek, ki pa ga v podjetju nimajo več. Tako boste dobili obvestilo o drugem dobavnem roku.
IME:

NAČIN PLAČILA:

dogovor med prodajalcem in kupcem

OPIS:

Bolšji sejem na internetu, kakor si je nadela ime spletna stran (čeprav bi bil balkanska tržnica bolj primeren izraz) ponuja zelo malo animacijskih DVD-jev a jo vseeno uvrščam v tale seznam. Licitiranje tukaj ne igra glavne vloge (bi jo pa morala!!), tako da prodajalec največkrat proda izdelek prvemu ki ga pokliče. Da ne omenim malo morja piratstva (DivX, XviD), ki se prodaja na straneh. Se pa vsake toliko časa najde kakšen nakupa vreden izdelek. Bolha.com se skuša zgledovati po velikem Ebayu, a ji to več kot očitno ne uspeva.
IME:

NAČIN PLAČILA:

,, po pošti

OPIS:

Največja spletna tržnica, na kateri lahko licitirate tako za DVD-je, VCD-je, oblačila, kape, knjige... Preden pa kaj stavite poglejte ali prodajalec pošilja izdelek v Evropo in kakšni so načini plačila ter znesek poštnine. Prava zakladnica za vse malce bolj "hazarderske" ljudi. Z malo iskanja boste našli tudi skoraj neverjetne cene. Ebay je eno izmed mojih najljubših spletnih trgovin! Obiščite, ne bo vam žal.


Spletni nakupi so za vse ljubitelje DVD-jev, kot tudi knjig (ali kaj drugega) skoraj obvezni. Zakaj? Kot sem že v uvodu dejal, je Slovenija premajhen trg, da bi si distibuterji (in trgovci) privočili prodajati raznorazne izdelke. Nekatere stvari bomo morali pač kupiti v tujini. In tukaj se nam odpre šele svet spletnih trgovin, ki nas vabijo in ponujajo raznorazne izdelke. Nekatere izdelke kupimo nenačrtno, saj graditeljem spletnih trgovin pomagajo tudi psihologi, ki dajejo svoje nasvete, kako najlažje prepričati naključnega obiskovalca v nakup. Konkurenca na področju spletnih trgovin se veča in DvdBoxOfficova marketinška poteza ne zaračunavanja poštnine primami marskikaterega kupca. Prav tako cene izdelkov padajo kot po tekočem traku. Nekatere izdelke (ki so prisotni tudi v Sloveniji) lahko na spletnih trgovinah kupite tudi za 50% ceneje vključivši poštnino, carino in DDV.

Vas to ne premami dovolj?


Avtor Komentar Registriraj se
kyrinn

Uporabnik

Poslano: 27.02.2004 15:48:08
Huh, ta članek sem pa ene parkrat že prebrala, kar je v bistvu zanimivo, ker drugač berem samo knjige pa stripe (dobr no, pa kšno revijo, pa stvari na internetu pa t'k mal:). Torej, hočem povedat, da je ta članek ena najboljših stvari kar sem jih kdaj prebrala! Najboljši! Čudovit! :D

Komentar je izbrisan!
Misak

Admin

Poslano: 17.03.2004 21:52:34
hvala:D

SloCartoon.net
Komentar je izbrisan!
matko&majdi

Uporabnik

Poslano: 22.01.2006 08:32:33
Kul članek!!

,,Lep, uspešen in prijazen dan!,,
Komentar je izbrisan!
shabanovsky

Uporabnik

Poslano: 09.02.2009 16:57:44
preko spletne tgovine amazon.co.uk sem hotel nabavit serijo zdravnikova vest, jaz vse lepo izberem in ko grem do konec nakupa mi napiše da ta izdelek ne more biti poslan v mojo državo. če kdo kaj o tem ve mi prosim povejte isto mi naredi tudi na namški strani. lp.

Komentar je izbrisan!
Avtor Komentar Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videne komentarje od še ne videnih.


izšla

Mice in Council

(1934)

praznuje

William Morgan Sheppard
(1932)

zajeto

Day, the Chef

plakatirano

Nut Job 2: Nutty by Nature, The

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje