uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Evropska animacija
 Thunderbirds
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 23.10.2003
Gerry Anderson je bil konec oktobra 1963 v precepu. V tistem času je zaključeval serijo Stingray, a ker mu niso dali končnega roka za nadaljevanje projekta, se mu je ob koncu snemanja porodila zamisel o novi seriji, ki bi nadomestila Stingray. Ravno takrat pa je bila rudarska nezgoda v Nemčiji, kjer je bilo v rudniku ujetih nekaj več kot 200 rudarjev. To ga je spodbudilo k pisanju scenarija za novo serijo. Ker so ga novice iz Nemčije pretresle (malo jih je preživelo, pa še to le tisti v zračnih žepih) je dobil idejo o reševanju. Reševanju že, a kako naj to prikaže kot znanstveno fantastiko? Potem se je spomnil na mednarodno reševanje, transporte, letala... in si tako osnovno zgodbo kratkomalo že predstavljal.

INFO:

V celotni seriji Thunderbirds je 32 delov, ki vsak po svoje prikazujejo različne nesreče (in hkrati tudi nekatere resnične!). Zgodba se dogaja v letu 2065, ko prebivalstvo na Zemlji čedalje bolj narašča, arhitekti in ostali sorodni poklici pa so zahtevali čedalje bolj ekonomične ukrepe pri gradnji zgradb. Jeff, premožni aristokrat, ustanovi družbo International Rescue (IR), z namenom reševanja hudih nesreč in spornih situacij. V ekipo sprejme svojih 5 sinov, ter skupino izredno pomembnih ljudi.
Sama serija je nastala leta 1963, na televiziji pa se je prvič pojavila leta 1965, neposredno po izteku Andersonove serije Stingray. Je ena izmed prvih znanstevenofantastičnih serij (animiranih), ki je temu žanru dala sloves. Res da serija ni klasično animirana, saj so osebe lutke, ki so na povodcih izkušenih animatorjev. Animacija je izredno tekoča, še posebej, če gledamo na njeno starost. "Gromeči ptiči" so torej naredili preskok v animaciji, kasneje je Gerry Anderson tehniko marionetne animacije še izpopolnil in ustvaril nove serije (Terrahawks...). Naj se reševanje začne!


Oglejte si še:
Thunderbirds Six
Thunderbirds are go

Slika

Slika

Slika
Osebe

Scott Tracey
Znan kot: Pilot Thunderbird 1

Starost: 26 let

Posebni dose¾ki: Odlikovan za hrabrost v US Air Force.


Najstarej¹i sin Jeff Tracey-a se je izobra¾eval na univerzi v Oxfordu In Yale-u. Preden je vstopil v International Rescue team (IR), je slu¾boval za US Air force, kjer je bil tudi odlikovan. Scott upravlja letalo Thunderbird 1, ki zmore tudi 15.000 milj/uro. Vedno je prvi na kraju nezgode, preveri situacijo, in doloèi katero posebno re¹ilno opremo morajo uporabiti. Poleg tega da je pilot letala Thunderbird1, pa vèasih pomaga pri upravljanju vozila Thunderbird3, skupaj s svojim bratom Alanom. In kadarkoli je oèe odsoten, prevzame kontrolo nad glavnim ¹tabom.

John Tracey
Znan kot: Space Monitor Thunderbird 5

Starost: 25 let

Posebni dose¾ki: Guru za elektrotehniko, diploma iz laserske tehnologije, pisec astronomskih knjigJohn se je izobra¾eval na Harvardski univerzi, ker si je ¾elel stopiti po oèetovih stopinjah. Tako je postal astronavt, preden je pri¹el v International Rescue (IR). John je najbolj tih èovek, vendar najbolj izobra¾en od vseh bratov. Kot vesoljski opazovalec za IR, je njegov prestol satelit Thunderbird5, ki kro¾i okoli Zemlje. Tako ima celoten svet pod nadzorom.

Virgil Tracey
Znan kot: Pilot Thunderbird 2

Starost: 24 let

Posebni dose¾ki: Doktorat na Denverski ¹oli za izpopolnjeno tehnologijo.Najbolj resen izmed bratov, Virgil, je pilot te¾kega re¹ilnega transporterja. Z razliko od ostalih bratov, Virgil nikoli ne da prednost tehnologiji pred samim èlovekom, oz. njegovim umom, pa èeprav dostikrat tvega to z lastnim ¾ivljenjem. Seveda brez njegove pomoèi, IR ne bi obstajal. Je pa tudi nadarjen pianist in artist.

Gordon Tracey
Znan kot: Pilot Thunderbird 4

Starost: 22 let

Posebni dose¾ki: Olimpijski prvak v plavanju, ekspert v oceanografiji.Gordon ljubi vodo, zato je dober praktièno v vsaki podobni ve¹èini. Od vodnih ¹portov, potapljanja, pa vse do izdelovanja posebnih podvodnih naprav za dihanje, ki jih posebej priredi za IR. Kot uslu¾benec IR, pa opravlja z vozilom Thunderbird4, ki je v bistvu podmornica za eno osebo. Voda je njegov drugi dom.

Brains
Znan kot: Izumitelj

Starost: 25 let

Posebni dose¾ki: Izumitelj vseh IR naprav, izumitelj robota Bramin-a.Z 12 leti ga je posvojil profesor iz univerze v Cambridge-u, po tem ko je spoznal, da je fant genij, in da ima veliko zmo¾nost uèenja. Po nakljuènih dogodkih se je z Jeffom Tracey-em sreèal na predavanju v Parizu, ki ga je vodil Brains sam. Brains predstavlja pomemben del IR, saj z njegovimi izumi, re¹itvami in uèenjem, IR verjetno ne bi obstajal. Njegovo prvo ime je neznano.

Jeff Tracey
Znan kot: Glava dru¾ine

Starost: 56 let

Posebni dose¾ki: Eden izmed redkih, ki so se vrnili na Luno.Jeff je ustanovitelj International Rescue-a. Sprvaj e bil astronavt, venar je kasneje opustil svojo kariero, zaradi tragiène smrti svoje ¾ene. Vzgajati je moral tudi sinove. Obogatel je z konstrukcijskim in¾iniringom, ki mu je kasneje omogoèil, da je financiral IR. Sedaj je povsem predan svojemu delu in ma le redko èas, da pre¾ivi svoja leta kot bogata¹.

Alan Tracey
Znan kot: Pilot Thunderbird 3

Starost: 21 let

Posebni dose¾ki: Prvak kot dirkaè v cestno-hitrostnih preizku¹njah z motorjem.©tudij je konèal na univerzi v Coloradu. Je dober ¹portnik in ¹aljivec hkrati. Kot ljubitelj dirkanja z motorji, je veèkrat postal prvak. Sedaj je v slu¾bi IR, kjer upravlja z vozilom Thunderbird 3, ki je vesoljska raketa. Veèrat zameja tudi svojega brata Johna na vesoljski postaji oz. satelitu Thunderbird 5.

Tin-Tin
Znana kot: Pomoènica izumitelja

Starost: 22 let

Posebni dose¾ki: Diploma iz matematike, in¾iniringa, ter izku¹ena pilotkinja.Tin-Tin Kyrano je hèerka zvestega dru¾inksega prijatelja Tracey-evih. ©olala se je na boeh koncih, tako v Ameriki kot v Evropi. ©tudij ji je plaèal Jeff Tracey sam. K IR se je prikljuèila takoj po tem, ko je diplomirala. Sedaj pomaga Brainsu, ter je zadol¾ena za stanje vseh Thunderbird vozil.

Kyrano
Znan kot: -

Starost: -

Posebni dose¾ki: Delal v Kennedyjevem vesoljskem centru kot izumitelj za sintetièno hrano.Sin premo¾nega malezijskega lastnika planta¾e, je pri¹el v Ameriko zaradi svojega zlobnega polbrata. Je izku¹en botanik, zato ga je NASA vzela k sebi, da bi pomagal pri razvoju sintetiène hrane iz rastlin. Tam sta se prviè sreèala z Jeff Tracey-em. Postala sta dobra prijatelja. Sedaj skrbi za okolje in prostor v bazi International Rescue.


Lady Penelope
Znana kot: Lady Penelope Creighton-Ward

Starost: 26 let

Posebni dose¾ki: Slu¾ba v Federal Agents BureauPo ¹olanju postane skrivna agentka in se zaposli v FAB. Tam se sreèa z Jeff Tracey-em, ki ji ponudi slu¾bo za IR. Slu¾bo opravlja iz svojega doma v Londonu. Pri tem pa ostaja nekako ¹e vedno v pravi navezi z tamlka¹njimi ljudmi. In to se izka¾e, da je kljuè uspeha celotne ekipe.


Ocena:


izšla

Baby Feud

(1928)

praznuje

Kôzô Shioya
(1955)

zajeto

Late Edition

plakatirano

Oripeaux

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje