uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Ameri¹ka animacija
 South Park
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 09.11.2003
Kaj reči o Southparku, ki nas je s prihodom na slovensko nacionalko povsem omrežil?

Avtorja Matt Stone in Trey Parker sta nam namreč ponudila animacijsko gledano zelo bogo risanko, a s scenarističnega vidika izredno bogato zgodbo, prepleti, zapleti, humorjem. Glavne vloge v seriji so podeljene petim (na koncu šestim) različnim otrokom, ki se karakterno razlikujejo kot dan in noč Vsi skupaj so nerazdružljivi prijatelji, zato med njimi ni kakšnih ovir, ki bi preprečevale, da si ne bi mogli povedati tistega, kar mislijo. Skupaj hodijo v šolo v mestecu South Park. Serija je dejansko nanizanka, saj vsak del govori zase, razen svetlih izjem, ko je zgodba (zaradi kompleksnosti) razdeljenja na dva dela. Serija torej govori o razmišljanju otrok o "starševskih" temah, tabujih, ne pozabijo pa tudi ušpičiti kakšne neumnosti, ki jih zasuka v drugo smer. Na koncu vsake epizode pa največkrat sledi nauk celotne zgodbe, ki pokaže, da so otroci iz dela v del bolj "zreli".

Serija je bila v Sloveniji lepo sprejeta, kljub temu da se je vrtela v dokaj poznih urah. In pravilno so se za tak termin tudi odločili, saj serija vsebuje "nasilne" prizore (Kennyjeve smrti;), veliko kletvic (ki pa so dejansko naš vsakdan- tako za otroke kot odrasle). Kot torej opazite, serija nekako ni primerna mlajšim gledalcem, čeprav jih večina ravno zaradi tega gleda. V sami nanizanki se pojavljajo tudi ostale stranske osebe, ki so kakorkoli povezane z našimi junaki. Tudi znane osebnosti ne manjkajo, kar največkrat izpade parodija na kaj zelo znanega.

Poreklo SouthParka je ZDA, kot bi marsikdo lahko ocenil tudi sam. Zakaj? Tipično ameriško življenje vam lahko prikažejo samo američani sami. Prva izmed takšnih serij, ki je prikazovala življenje (kokice, tv, pivo, debelušnost, izumiteljstvo, humor) je bila izvrstna serija The Simpsons. South park je torej njena reinkarnacija, le da so današnji časi bolj nevtralni pri televizijskih tabujih (kletvice...).

Pravijo da je South Park zakon, sam lahko to samo potrdim - in ne zaradi kletvic ali kaj podobnega (čeprav brez njih ne gre;), vendar zaradi zapletov, ki so lahko res samo maslo enega ameriškega otroka (ali več), ki uide staršem iz nadzora, ali pa le-ti nimajo časa zanj.

Oglejte si še:
South Park: Bigger, Longer and Uncut (film)

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Eric Cartman
Eric je otrok, katerega otroci konstantno zbadajo zaradi njegove te¾e. Zaradi svojih izjav, ki so najveèkrat neumne, velikokrat pripomore, da se gledalci pred TV-jem moèno nasmejijo. Najveè "stvari" zakuha ravno on:) ®ivi s svojo materjo, ki ga sku¹a potala¾iti s serviranjem "chocolate chicken pot pies" in "Cheesy Poofs". Seveda ne gre brez kletvic, ki jih brez Cartmana v South Parku verjetno sploh ne bi bilo. Ker pa se vsi otroci norèujejo iz njega, to dostikrat privede do jeze, ki jo Cartman prika¾e na tak naèin, da zaène kleti:> Eric ima tudi maèko Kitty in pra¹ièa imenovanega Fluffy. Njegove ¾ivalce so tudi dostikrat podvr¾ene njegovim izbruhom jeze - ¹e posebej maèka Kitty. Cartman je torej nepogre¹ljivi èlan dru¹èine in njegova dejanja imajo vèasih hude posledice.

Kyle Broflovski
Kyle je od vseh junakov ¹e najbolj pameten. Izhaja iz ¾idovske dru¾ine, zato je tudi on velikokrat dele¾en zbadanja zaradi njegove vere. Iz njegovih ust tudi najveèkrat sli¹imo filozofske razprave o ¾ivljenju. Seveda ne moremo iti mimo njegove slavne izjave, ki jo lahko zasli¹imo vsakiè ko njegov prijatelj in èlan dru¹èine - Kenny umre (Those Bastards!).

Stan Marsh
Stan velja za tipiènega povpreènega amerièana. Sami vemo, kako tipièen amerièan zgleda (hehe). Ima eno veliko slabost. Vsakiè ko ga punca ogovori, zaène bruhati:> Zaljubljen je v Wendy, zato veèkrat vidimo ¾e prej omenjeni prizor. Seveda pa vsi nestrpno èakamo, ko izreèe besede, tik po Kennyjevi smrti (Oh my God, they killed Kenny!).

Kenny McCormick
Kenny je otrok, ki je najverjetneje rojen pod najbolj nesreèno zvezdo, kar jih lahko obstaja, saj v vsaki epizodi umre na najbolj neprièakovan in nenavaden naèin! ®ivi skupaj s svojo dru¾ino, ki je poleg tega da je revna, tudi velik obo¾evalec alkoholnih pijaè in nasilja. Ima ¹e eno posebnost: obleèen je v kapuco in zaradi le-te, ko spregovori, sli¹imo samo "momlanje". Tako smo prepu¹èeni samemu sebi, da razmislimo, kaj bi lahko Kenny spregovoril.Chef
Chef je kuhar v ¹olski menzi. Na otroke ima zelo velik vpliv. Govori jim o ¾ivljenjskih modrostih. Rad poje pesmi o seksu in na ta naèin otrokom razlaga zapletene situacije. Je ¾enskar in verjame v obstoj zunajzemeljske inteligence. Poleg vsega je tudi trener ¹olske ekipe v izbijanju, katero je enkrat ¾e popeljal do naslova svetovnih prvakov.


Ike Broflovski
Ike je (pol)brat od Kyla, saj je posvojen. Po narodnosti je Kanadèan, in obo¾uje gledanje dveh kanadskih TV zvezd - Terrence& Phillipa. Njegov starej¹i brat ga zelo rad brca, ker mu gre dostikrat na ¾ivce, vendar globoko v srcu ga ima rad. Velikokrat ga, zaradi njegove velikosti, zamenjajo s kanto za smeti:> Njegov najljub¹i stavek: Don`t kick the baby!

Mayor
®upanja South Parka. Edina stvar ki jo zanima je, da bi imela èim veè publicitete, ampak se njeni naèrti vedno poru¹ijo in tako izpade ¹e slab¹e. Je zelo slaba ¾upanja in asistenti poskrbijo praktièno za vse. Ni znano ali je povezana z japonsko mafijo, vendar lahko samo ugibamo.

Mr. Garrison
Mr. Garrison je uèitelj otrok v tretjem razredu. Po eni strani je pravi psihopat (le zakaj?) in povrhu tega se ¹irijo ¹e govorice da je homoseksualec. U¾iva, ko se pretvarja da je Vietnamski veteran.


Mr. Mackey
Mr. Mackey je zunaji sodelavec v ¹oli. Vedno se spra¹uje samo to, kaj je narobe z vsemi otroki v South Parku. Vsakiè namreè naleti na probleme, katere glavni akaterji so ravno otroci.

Mr. Marsh
Oèe Stana. Je loèen od matere sojega otroka (Mrs. Marsh) in sedaj premleva krizo srednjih let.

Mr. McCormick
Oèe Kennyja. Je avtomehanik brez dela. Pijanec, ki pretepa svojo ¾eno.

Mrs. McCormick
Kennyjeva mati. Je ravno tako revna. Njen mo¾ jo neprestano pretepa.

Mrs. Cartman
Ericova mati. Vedno pripravljena ponuditi hrano svojemu (debelemu) sinèku. Drugaèe pa naj bi bila hermafrodit, torej je tudi njegov oèe hkrati.

Mr. Broflovski
Oèe Kyla, tipièen predstavnik ¾idovske dru¾ine. Najbolj popularen postane v South Parku, ko skoraj vsak to¾i vsakogar za spolno nadlegovanje.

Mrs. Broflovski
Kylova mati. Vedno vtika svoj nos povsod tam, kjer ne bi bil otreba. Sama nima poèi¹èenega praga pred svojim vhodom, vendar jo vedno zanimajo samo drugi.

Mrs. Marsh
To je mati Stana. Nekoè je mislila, da je njen sin, psihopatski morilec, ki zakopava trupla na njihovem vrtu:>

Grandpa Marsh
To je Stanov dedek. Je star, bete¾en in nenehno sku¹a narediti samomor. Seveda mu ne uspe.


Mrs. Chocksondik
Nova uèiteljica v ¹oli. Zaradi neznanega vzroka ne nosi modrca, zato morajo vsi uèenci trpeti vsakiè ko vzdigne obe roki v zrak. Vsi ostali uèitelji i¹èejo naèin, kako bi ji na lep naèin povedali, da naj zaène nositi modrc.

Mrs. Crabtree
Gospodièna Crabtree je ¹olska voznica avtobusa. Je grda, zlobna, slabo sli¹i in vedno spra¹uje: What did you say?

Wendy Testaburger
Wendy velja za zelo neprijaznega otroka, saj sovra¾i vsakega, ki ji hoèe vzeti Stana od nje. Po drugi strani pa se zelo posveèa varovanju okolja. Ne sreèamo jo dostikrat v epizodah, vendar vsakiè ko jo, smo dele¾ni Stanovega bruhanja.

Shelly
Shelly je Stanova starej¹a sestra z izrazitim ustnim aparatom. Èeprav ne mara svojega brata, mu vsakiè, ko je v neprijetni situaciji, stoji ob strani, pa èeprav bi ga na koncu raje po¹teno preteptala.

Bebe
Bebe je Wendy-jina najbolj¹a prijateljica. Preprièana je, da ima Stan super zadnjico:> V epizodah se le redko pojavlja.

Filmore
Filmore je Ikov so¹olec v vrtcu. Zelo bistre narave, in se poleg Ika poteguje tudi za predsednika v vrtcu. Njegova teta je slovita igralka Rossie O`Donnell. Vedno govori umirjeno in spro¹èeno.


Timmy
Timmy je prijatelj enega od glavnih junakov. Je na invalidskem vozièku, saj je umsko prizadet. Spregovoriti zna le svoje ime in od svojega zvestega purana:>Tweek
Tweek spije dnevno malce preveè kave. Razlog za to je ta, da njihovi star¹i vodijo kavarno v mestu (naj bi imeli najbolj¹o kavo v mestu). Precej zmedeno bitje, saj edino on vidi, da mu majhna bitja kradejo spodnje perilo.


Pip
Je ¹olski prijatelj dru¹èine. So¹olci ga radi muèijo tako, da ga klièejo "Fartboy" in mu pljuvajo v oèi.Clyde
Clyde je ¹olski prijatelj dru¹èine. Je drugi najbolj debel v razredu - za Cartmanom. Ko mora Cartman iti v zapor zaradi Tokena, Cylda proglasijo za "fat ass".

Geek 1
Eden od znanstvenikov, ki pomagajo preurediti Timmyjev invalidski vozièek v èasovni stroj, tako da se lahko vrnejo nazaj v tretji razred. Ta znastvenik je mahnjen na Star Trek, zato misli da je bilo do sedaj 78 Star Trek epizod.

Geek 2
Eden od znanstvenikov, ki je pomagal Timmyju spremniti invalidski vozièek v èasovni stroj. Ravno tako nor na Star Trek, saj misli da je bilo 72 epizod. Seveda tema o epizodah privede do ¹tevilnega kreganja.

Geoffrey Maynard
Fantje ga najamejo, da bi jim zre¾iral igro v Thanksgiving Special. Prevzame vlogo Timmyja kot Hellen Keller, ker Timmy zbe¾i.

Mephisto
Mephisto ¾ivi na vrhu hriba nad South Parkom, kjer v miru opravlja skrivnostne eksperimente...


Mrs. Tweek
Tweekova mati, ki rada postre¾e sina s svojo kavo, da bi ga razvedrila.


Mrs. Veronica
Zaroèi se z Chef-om. S tem dogodkom Chefa èisto spremeni. Na koncu postane zli demon, ki sku¹a umoriti otroke.


Ned
Ned je Jimbov prijatelj iz vojne. Roko si je raznesel z granato, ko je hotel pomagati unièiti celotno vietnamsko vojsko. Prav tako ima raka na po¾iralniku, zaradi prekomernega kajenja cigaret.


Nurse Gollum
Sestra Gollum, ki dela v South Parku. Na levi strani ima pritrjenega mrtvega fetusa. Zaradi tega, se jo otroci v ¹oli bojijo.


Officer Barbrady
Je policaj, vendar po vsej verjetnosti tudi najbolj "zabit" policaj. Ne zna brati, in nikoli ga ni tam, kjer ga potrebuje¹.Nekoè je bil zaklenjen v Stanovi kleti, saj je Mrs. Marsh mislila, da je Stan moril ljudi.

Phillip
Je Terrencev najbolj¹i prijatelj. Skupaj ¾ivita v Kanadi, in sta glavne Tv zvezde na programu s svojimi neumnimi ¹alami.


Terrance
Philipov najbolj¹i prijatelj. Vodita odajo Philip&Terrance Show.

Principle Victoria
Dela v ¹oli v South Parku. Tudi ona vedno premi¹ljuje, kako bi na¹la lep naèin, da bi dopovedala Mrs. Choksondik, naj zaène nositi modrc.


Timmy`s Parents
Richard in Helen sta star¹a Timmyja. Sta neizmerno vesela, da lahko njun sin spregovori samo dve besedi (svoje in puranovo ime) .


Uncle Jimbo
Je stric Stana. Njegova najveèja ¾elja je, da bi se pojavil na naslovnici revije Guns & Ammo. Rad ima ekspolziv, oro¾je, pivo. Tudi on je Vietnamski veteran.
Ocena:


izšla

Landing a Spy

(1918)

praznuje

Yevgeny Raikovsky
(1912)

zajeto

Homegrown

plakatirano

Pack It Up

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje