uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
4 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Evropska animacija
 A je to
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 10.12.2003
Serija "A je to" je prvič luč sveta ugledala v kratkometražni risanki Lubomírja Beneša iz leta 1976 z naslovom Kutaci, kjer sta se Mat in Pat prvič pojavila na zaslonu. Ker je bil uspeh te kratkometražne risanke tako velik, so se kasneje odločili za stvaritev serije o dveh zelo priljubljenih junakih, ki sta navduševala tako stare kot mlade s svojimi norimi idejami, katere sta dopolnila do take mere, da je bila ideja na koncu stvarnost. Na začetku junaka nista nosila prepoznavnih oblačil (majica, kapa), pa tudi imena še nista imela. Šele leta 1989 sta dobila uradno ime Pat in Mat, po katerih naj bi ju spoznali. Serija se je uradno poimenovala »A je to«, a sta v številnih državah znana bolj pod imeni Pat&Mat, kot po izvirnem naslovu.

Posebnost serije je seveda njena humornost, saj v vsakem delu prijatelja nekaj ustvarjata, da bi si bodisi olajšala delo, bodisi zabavala. Brez nerodnosti tukaj ne gre, pa čeprav si na začetku začrtata dober načrt, je njuna izvedba bolj ali manj jalova, in na koncu ostaneta brez svojih prvotnih zamisli.

Serija spremlja vsakdanje življenje dveh prijateljev, ki stanujeta v bloku (Mat stanuje nadstropje višje od Pata), kasneje si celo kupita vikend na deželi. Nerazdružljiva prijatelja skušata vsakdanje stvari prilagoditi svojemu načinu življenja, zato mnogokrat poskušata stvari narediti po svoji poti in ne po tisti poti, ki bi jih izbral vsak normalen človek. Smeha pri vsem tem seveda ne manjka, a bolj pomembno je to, da sta oba nepoboljšljiva optimista, ki skušata tudi takrat, ko že gre vse narobe (največkrat zaradi njune površnosti in nerodnosti), iz nemogočega ustvariti nekaj, s čimer bi bila na koncu zadovoljna. Sama serija je pridobivala na popularnosti z vsakim novim delom, ki pa na žalost niso bili narejeni tako hitro, kot bi si človek želel. Zato ni nič čudnega da je vseh 49 delov bilo prikazano šele v nekaj letih. Serijo smo spremljali tudi v Sloveniji na naši nacionalni televizjiski postaji (RTV SLO), a na žalost niso predvajali vseh delov, kaj šele da bi jih predvajali po vrsti.

Šele ko sta Pat in Mat dobila svoji imeni (1989), je lahko Mat ponovno oblekel prepoznavno rdečo majico, katere pred tem ni smel uporabljati (razen na začetku serije). Lubomír Beneš je serijo ustvarjal do leta 1990, pet let kasneje pa je žal umrl. Serija pa od tedaj ni zgubila niti malo na popularnosti, saj so v začetku leta 2000 začeli ustvarjati nove epizode.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Pat
Pat je Matov sosed, ki stanuje nadstropje ni¾je. Najveèkrat je on tisti, ki mora priti na pomoè (Matu). Ko grejo stvari na slab¹e, je on tisti, ki se najveèkrat spomni nove ideje in sku¹a re¹iti situacijo. Rad podalj¹a spanec in ima prepoznavno rumeno majico in èrno èepico.

Mat
Mat se najveèkrat spomni novih izzivov. Rad bere knjige, peèe pi¹èance in podobno. Pogostokrat je on tisti, zaradi katerega morata oba napeti mo¾gane, da najdeta pravo re¹itev. Znan po svoji kapi s cofkom in po rdeèi majci, katero ni nosil dolgo (nadomestila jo je siva majica). Stanovanje v katerem ¾ivi pa je najveèrat mesto, kjer se dogajajo ¹tevilne nesreèe in nerodnosti :
Ocena:


izšla

Good Night, Nurse

(1919)

praznuje

Luciano Secchi
(1939)

zajeto

Fundamental

plakatirano

I Love Hooligans

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje