uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Love Hina
Avtor: E-Z | 11.12.2003
Love Hina je eden najbolj popularnih animejev zadnjih let. Pridobil si je neverjetno bazo obožovalcev, ki pokupijo dobesedno vse povezano z serijo. Od različnih "sound trackov",dramatizacij epizod na zgoščenkah, do DVDjev. Na televiziji so predvajali 24 delov, 25 pa je bil izdan samo na posebnem dvdju kot dodatek eni OVI. Baziran je na mangi istega imena, ki je še bolj popularna kot sam anime in si je do sedaj pridobila praktično kulten status med ljubitelji mang. Med mango in animejem ni velikih razlik, manga gre še bolj v podrobnosti pri razvoja likov, kot serija.

Osnovna zgodba se vrti okoli Ronina Keitara, ki je že dvakrat padel na sprejemnem izpitu za prestižno Tokijsko univerzo (Tokyo U). Sedaj mu babica Hina, ki odide na potovanje po svetovnih zdravliščih, ponudi službo oskrbnika v Hotelu Hina (Hina INN), ki pa je sedaj dekliški študenstki dom, poln najbolj neverjetnih punc. Keitaro, ki si želi priti na Tokijsko univerzo, predvsem zato, da bi držal obljubo ki jo je dal 16 let nazaj prijateljici (s katero sta si obljubila, da ko odrasteta odideta skupaj na dotično šolo). Največji problem pa je, da se Keitaro ne spomni več prijateljičinega imena, kaj šele kako izgleda... In.. ne ve če bo ona držala obljubo. A sam pri sebi je odločen, da kljub novi službi ki jo ima, v tretje naredi izpite in uresniči svoje sanje. V Hina Hotelu stanujejo samo punce in prav vse so posebne na svoj način. Ravno te posebnosti in interakcija med njimi in Keitarom, je izredno pomemben del serije. Keitaro je precej romantičen in predvsem zasanjan človek. Pri 20 še ni imel resne zveze, ker še zmeraj sanja o dekletu iz preteklosti. Sanje mu pomenijo več, kot dejansko življenje in malo stvari je, ki jih ne bi naredil, da jih uresniči. Ko prispe v hotel Hina kot oskrbnik, spozna tam veliko ljudi, ki dejansko računajo nanj in pa.. ljubezen. Glavno vprašanje, ki ga anime odpre je: "Ali so sanje pomembnejše od življenja in ali obljuba dana pred toliko leti lahko velja še v sedanjosti?" Vsi liki so na nek način obremenjeni s preteklostjo. In korelacija med preteklostjo in sedanjostjo, je rdeča nit animeja.

Drug pomemben del je humor. Namesto, da bi se silili s prisiljenimi šalami, se bolj kot ne posvečajo odnosom (pogosto komičnim) med Keitarom in dekleti. Ker ima vsak od likov svoje posebnosti, se odnosi samo poglablajo iz epizode v epizodo. Situacijski humor, Keitaro se vseskozi pojavlja v nerodnih situacijah, kar ga na izgled pokaže kot velikega perverzneža. A skozi serijo, se vse te malenkosti izklešejo v živ, dihajoč lik, ki nam je vsem na nek način soroden.Love Hina je anime, ki dela zelo malo kompromisev. Zgodba postaja iz dela v del bolj fascinantna in odnaša jo v različne smeri. Najboljši del je vsekakor razvoj likov, ki je izveden z filigransko natančnostjo in čeprav anime bazira na romantiki in komediji, se to nikakor ne pozna na fenomenalnem razvoju zgodbe. Vsi liki imajo svoje sanje, želje, hrepenenja in slabosti, anime pa jih verno predstavi. Če izvzamemo dejstvo, da so nekatere komične situacije neverjetno smešne in da je v animeju vseskozi prisotna nekakšna napetost (erotika), ki te sili, da venomer slediš zgodbi, je že sam razvoj likov dovolj za ogled. Malokateri anime tako verno sledi svojim protoganistom. Skozi serijo se pred nami namesto eno-dimenzionalnih likov, izklešejo ljudje kot smo sami, sicer zgodba (ki jo mimogrede potegne v izredno čudne vode) poskuša kakor le more našo pozornost odvrniti od tega, proti koncu pa dihamo in živimo z njimi.

V vsakem od 25ih delov je skrito neko sporočilo, ki ga junaki s svojimi dejanji opravičujejo in čeprav nikoli ne vemo kam bo zgodbo odneslo v naslednjem trenutku, je rdeča niti še kako prisotna. Glasba, ki je venomer prisotna, v takšni ali drugačni obliki le še doda, k detajlno izrisanem svetu. Vsak od likov ima svojo prepoznavno glasbeno temo ali celo pesem. Animacija je čista in čudovita, popolnoma ustvarjena z računalnikom, kar je še dandanes redkost pri japonski animaciji. Love Hina je anime, pri katerem se mešajo sanje in resničnost, svet v katerem je vse mogoče in kjer nikoli ne veš kaj se bo zgodilo naslednji trenutek. Eteričen, magičen in popolnoma ospupljiv. V njemu lahko vsak najde delček sebe. Je anime za vse otroke v odraslih in za vse odrasle v otrocih. Brezkompromisno, čudovito te očara in ko si enkrat očaran te ne izpusti nikoli več. Vsekakor pa ni anime za vse. Akcija je komajda prisotna, če sploh in ker bolj kot ne bazira na razvoju likov in včasih čudnem humorju, zna kakšnega oboževalca nasilja in akcije pustiti hladnega. Kdorkoli se mu bo pa prepustil brez pričakovanj in predsodkov, pa vsekakor ne bo razočaran. Potovanje med sanjami in resničnostjo za vsakogar. Torej...nikakor ne smete zamuditi tega bisera med animeji, vse od zgodbe, glasbe do animacije je narejeno perfektno in tempo niti za trenutek ne popusti. Če se anime mogoče začne nekako hladno, se kmalu spremeni v čudovito popotovanje med sanjami in resničnostjo, v katerem je ljubezen pristona povsod. V zraku, šuštenju vetra in meglicah, ki se kadijo iz toplih vrelcev in še posebaj iz toplih likov, v katerih lahko vsak najde delček sebe. Love Hina se giblje med poezijo in komedijo, kakšen trenutek se skoraj jokate zaradi čustvene napetosti, naslednji trenutek pa se smejete zaradi komične odrešitve. Vsekakor je vreden ogleda in ponovnega ogleda. A če vam razvoj likov in humor pomenita malo, potem to vsekakor ni anime za vas. Za vse ljudi, ki se znajo sprostiti in jim nostalgija ni tuj pojem in še posebaj če uživate v čudovito izklesanih likih, tem ljudem ogled priporočam ogled iz vsega srca.

Oglejte si še:
Love Hina Again (OVA)
Love Hina Spring Special (OVA)
Love Hina Christmas Special (OVA)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Keitaro Urashima
Keitaro je popolnoma navaden japonski ¹tudent, z eno napako, nikakor mu ne uspe priti na presti¾no Tokijsko univerzo. Ko je bil majhen deèek se je igral skupaj z malo deklico in obljubila sta si, da ko odrasteta odideta skupaj na Tokijsko univerzo. ®al pa je pozabil njeno ime in tudi kako izgleda in vse kar mu ostaja je zavest o obljubi in fantazija. Ko Keitaro ¹e drugiè pade na sprejemnem izpitu za Tokijsko univerzo (eno najbolj presti¾nih ¹ol na japonskem), se mora odloèiti kaj bo naredil z svojim ¾ivljenjem. Doma ga silijo naj se odpove sanjam, ker je preprosto preneumen in si dobi slu¾bo (Keitaro dobro ri¹e), a nato ga babica Hina prosi/oz. mu ponudi slu¾bo oskrbnika v biv¹em Hina hotelu, ki pa je sedaj spremenjen v ¹tudentski dom za dekleta. Keitaro je precej ¹okiran, ker ni niti preveè privlaèen, predvsem pa je precej... obseden z dekleti in bolj kot ne sanjaè in neroda. A dekleta ga kmalu sprejmejo, èeprav se zaradi svoje nerodnosti venomar spravlja v kritiène situacije, zaradi èesar ga venomer pretepajo. Torej Keitaro ima sedaj samo en cilj, priti na Tokijsko Univerzo v tretje in obdr¾ati obljubo, ki jo je dal 16 let nazaj. Keitaro nima veliko ciljev in tudi njegovi hobiji so precej omejeni. Rad ri¹e in zbira nekak¹ne fotografije v albumu. In kljub temu da je relativno majhen in ¹ibak, nikoli ne be¾i od te¾av.

Naru Narusegawa
Naru je malenkost mlaj¹a od Keitara, je v tretjem letniku srednje ¹ole (japonske srednje ¹ole imajo samo tri letnike) in ravno tako poizku¹a priti na Tokijsko univerzo. Zato venomer ¹tudira in kljub svoji lepoti skorajda nima socialnega ¾ivljenja. Zaradi neprestanega ¹tudiranja se ji je zelo poslab¹al tudi vid in komaj vidi 10 centimetov pred sabo. V Hinata hotelu (“Hinata Inn”) je zaradi precej stresnih domaèih razmer in ker je Keitaro bolj “¹ibak”, se vsa dekleta zgledujejo bolj kot ne po njej. Tudi ona si prizadeva priti na Tokijsko univerzo zaradi obljube, ki jo je dala v otro¹tvu... Ali je ona Keitarova skrivnostna prijateljica? Naru je eden od likov z najmanj razvoja, njena stremenja so lepo razvijajo skozi serijo, a sama si stvari te¾ko prizna. Med stalnim trudom in ¾eljo po uspehu, izgleda da je ¾ivljenje samo postavila na stranski tir. Vse se spremeni z Keitarovim prihodom, katerega ljubi in sovra¾i obenem. Sovra¾i njegovo frivolno naravo, a.. ji je na nek naèin soroden, ker je vse kar ona ni.

Mutsumi Otohime
Mutsumi je skrivnostno dekle, ki jo Keitaro spozna med opravljanjem izpita. Ravno tako kot on je tudi ona “Ronin” (¹tudent, ki ni opravil sprejemnih izpitov in trenutno samo ¹tuidira za ponovni poizkus), je anemièna in ima navado izgubiti zavest ob najbolj nenavadnih trenutkih. Ima tudi slab spomin in je na splo¹no nekako zmedena. Ravno tako kot Keitaro je tudi ona dvakrat padla na sprejemnem izpitu za Tokijsko univerzo in ravno tako kot Keitaro in Naru je tudi ona obljubila nekomu v otro¹tvu, da se sreèata na Tokijski univerzi. Mutsumi je pravo nasprotje Naru, in Naru neprestano pretepa Keitara ob najmanj¹em dotiku Mutsumi. Ljubosumje? Ali je Mutsumi skrivnostna Keitarova prijateljica? Mutsumi je velika ekstrovertka. Rada im Keitara in nasploh veliko ljudi in tega ne skriva. Je pravo nasprotje od introvirane Naru in je po osebnosti ¹e najbolj podobna Keitaru.Je nepredvidljiva, a predvidljiva v svojih vzorcih ¾ivljenja. Je najbolj odrasla med vsemi dekleti, èeprav na prvi pogled izgleda izgubljeno in zasanjano.

Motoko Aoyama
Motoko izhaja iz linije izrednih meèevalcev iz Kyota in èeprav je stara samo 15 let, je tudi sama izredna meèevalka. Ker obiskuje posebno ¹olo samo za dekleta in ima fobijo pred mo¹kimi (njena sestra se je poroèila in Motoko verjame, da poroka unièi vsakega pravega meèevalca) tako da sprejme Keitara kot gro¾njo. Je verjetno najbolj neizku¹ena od vseh v zadevah, ki se tièejo ljubezni in zvez. Motoko je lik, ki se najbolj razvije med serijo. Razklana med tradicijo svoje dru¾ine in ¾eljo po ljubezni, je Motoko kot vulkan pred izlivom. Keitaro najbolj moti ravno njo in veèkrat mu to tudi poka¾e.. a nikakor ne more skriti naklonjenosti, ki mu jo na skrivnem namenja.

Shinobu Maehara
Shinobu je najmlaj¹a oseba v Hinata hotelu, stara samo trinajst let. Obiskuje 1 letnik srednje ¹ole (middle school, to NI na¹a srednja ¹ola), iste srednje ¹ole kot Su. Tu se je zna¹la, ker se njena star¹a loèujeta in ni ¾elela, da bi njuna loèitev vplivala na njeno ¾ivljenje. Èeprav preden pride v Hinata hotel nima nobenih pravih prijateljev, ji njena ljubkost (je verjetno najbolj ljubka in ¾enstvena od vseh ¾ensk v hotelu) omogoèita, da so kmalu vsi v hotelu njeni prijatelji. Kmalu si najde prijateljico tudi v ¹oli in ker so doma imeli restavracijo, zelo dobro kuha in nasploh postane gospodinja hotela. Je brezupno zaljubljena v Keitara, a ve da ji velika razlika v letih ne omogoèata drugega kot platonske ljubezni, a se vseeno trudi mu z majhnimi pozornostmi olep¹ati ¾ivljenje.
Shinobu je srèkana lutka, ki ji Keitaro pomaga na zaèetku. Njena ljubezen do njega je platonièna, ker do tedaj sploh ne pozna prave ljubezni. A skozi serijo tudi ona odra¹èa in spoznava tudi temne plati le te. Vedno ostaja zvesta sebi in prijateljem in je z svojo rezerviranostjo pravi kontrast energièni Su.


Mitsune Konno (Kitsune)
Ime Kitsune izhaja iz kombinacije njenega imena in priimka (K-onno m-ITSUNE). Hodila je na isto srednjo ¹olo kot Naru in je najbolj nezrela od vseh prebivalcev Hina hotela. Popiva, kocka in obo¾uje detektivske zgodbe. Obo¾uje spletke in intrige in se nasploh obna¹a kot velika sestra vsem. Bila je veèkrat razoèarana v ljubezni, a to je ne ustavi in je vse prej kot rezervirana in je vedno na voljo, ko kdo potrebuje nasvet ali podporo. Kitsune je prijateljica od Naru in njeni ¾ivljenski cilji so bolj kot ne obskurni. Rada se zabava in u¾iva v dobri pijaèi in hrani. Kadar le more poizku¹a popestriti ¾ivljenje v hotelu. A za to fasado u¾iva¹tva se skriva dekle, ki je bilo ¾e tolikokrat prizadeto in zatirano, da se njena prava nrav ne upa izbubiti.

Kaolla Su
Su je najbolj posebna prebivalka Hinata hotela. Ima veè kot preveè nenavadnih lastnosti, ogoromen apetit, sestavlja razne tehniène stvari kot so roboti (“mecha”), bombe in podobno. Je najbolj nezrela od vseh in nihèe zares ne ve od kod je. Obiskuje isto srednjo ¹olo kot Shinobu in ravno tako nima preveè prijateljev. Je najbolj energièna od vseh prebivalcev Hinata hotela in je pogosto razlog za razliène peripetije. Su je zelo mistiriozna. Keitara klièe veliki brat in ob vsaki polni luni se spremeni v odraslo ¾ensko. Drugaèe pa niè ni nemogoèe zanjo in z svojo energijo in dobro voljo popesti dneve vsem.

Haruka Urashima
Haruka je Keitarova teta in edina, ki ne obiskuje veè ¹ole. Je lastnica bli¾nje èajnice in neverjetno flegmatièna. Ima zbirko oblaèil, ki jo dekleta obèasno izkori¹èajo. Drugaèe pa je skrita sila za vsem kar se dogaja v Hinata hotelu in dejansko opravlja Keitarovo delo. Nikoli je ne vidimo brez cigareta in izven njene delovne obleke.
Haruka je z svojo flegmatiènosjo kontrast vsej seriji, kjer liki pokajo od napetosti. Zdi se kot da je ¾e vse to pre¾ivela in samo kot opazovalka, spremlja ¾ivljenje v hotelu. Drugaèe je pa z svojo trdnostjo, steber opore vsem tem napol otrokom, napol odraslim. Njen razvoj je filigranski, a opazovanje, kako se polagoma nave¾a nanje, je najmanj èudovito.
Ocena:


izšla

Tom and Jerry Meet Sherlock Holmes

(2010)

praznuje

Rupert Grint
(1988)

zajeto

Delicatessen

plakatirano

Wedding Cake

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje