uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 7 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Cowboy Bebop
Avtor: Pithlit | 12.12.2003
Cowboy Bebop je sedaj že legendarna anime serija in eden vrhunskih primerkov te filmske zvrsti. Ne pustite se zavesti naslovu, saj stvaritev nima nobene zveze s “klasičnimi” kavboji oziroma divjim zahodom, kot ga poznamo iz filmov. Celotna serija vključuje 26 delov (po 25 minut), kar je tudi standardna dolžina anime serij, in en celovečerni film. Serija sama pa je razdeljena na 22 med seboj neodvisnih epizod in 2 krat po dve poverani epizodi (13/14 in 25/26), v katerih se nam razkriva rdeča nit. V tej oceni se bom osredotočil na serijo in se poizkusil izogniti odkrivanju zgodbe (saj nočete vedeti kako se konča ane ^_^ ).Zgodba se v osnovi vrti okoli lovca na glave (ali z drugo besedo Cowboy(!!!)) po imenu Spike Spiegel. Seveda pa nobena zgodba ni popolna brez zvestega sidekicka! Tega pa ima tudi naš junak. Spike-ov spremljevalec, kolega, pomočnik in še kaj se pa odziva na ime Jet Black. No, v bistva sta nista niti partnerja, saj je Jet lastnik vesoljske ladje po imenu BeBop (aha! Zdaj pa je nekaj smisla v naslovu). Vesoljsko ladjo?!? Točno... zgodba se dogaja v prihodnosti in to v vesolju. No ja, vsaj prevažajo se po našem sončnem sistemu. Prevažajo… hja, torej, erm… posadka BeBop-a se po prvih nekaj epizodah poveča na 5 članov. Tu je še lepotica (da ne rečem bejba) po imenu Faye Valentine, deklica po imenu Radical Edward, ki odlično skrbi za komične vložke, in nazadnje še pes po imenu Ein. Vsi skupaj (ali pa vsak zase) skrbijo za našo zabavo. In te, verjemite, ne manjka! Za rdečo nit serije pa poskrbi kar Spike sam, oziroma njegova meglena preteklost, v sodelovanju z glavnim negativcem po imenu Vicious. Seveda pa ne sme manjkati femme fatal v osebi Julie.

V zaključku naj povem še to, da je serija res odlično animirana, z dodelanimi mehaničnimi disajni (Mechanical Design) in vrhunskimi 3D učinki ki se skoraj neopazno vklapljajo v 2D ozadja. Shinichiro Watanabe svoje delo pač obvlada do potankosti (sodelovanje v seriji macross). Yoko Kanno je ponovno poskrbela za naravnost fantastično glasbeno podlago. Za razvajanje naših ušes z glasovi junakov pa so poskrbeli Kaichi Yamadera (Spike), Unsho Ishizuka (Jet), legendarna Megumi Hayashibara (Faye) in fantastična Aoi Tada (Ed). Kot pa je v navadi serija v angleški sinhronizaciji izgubi veliko večino svojega čara, kar še posebej velja za lik Jet-a in Ed-a.

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Spike Spiegel
Glavni junak na¹e zgodbe je torej Spike Spiegel. Osebno se izogiba uporabi oro¾ja èe to ni nujno potrebno. Ljub¹e so mu borilne ve¹èine in brez zadr¾kov lahko povem, da serija vsebuje kar nekaj navdu¹ujoèih borilnih sekvenc. Njegova preteklost je zavita v meglo, vendar pa se s èasom razjasni in postane ob koncu serije kristalno jasna.

Jet Black
Jet Black je biv¹i policaj, ki mu je slu¾ba zaradi birokracije pri¹la vrh glave. Lastnoroèno je zgradil BeBop-a in se podal v ’kavbojske’ vode, kjer po nakljuèju sreèa Spike-a. Seveda pa se to nakljuèje sprevr¾e v prijateljstvo (èeprav vèasih malo èudno). Jet Najveè krat nastopa v vlogi ladijskega kuharja in ’pametne’ glave na¹e dru¹èine.

Faye Valentine
Faye Valentine je mlado oziroma staro dekle... lomilka mo¹kih src. Njena preteklost je popolna neznanka, ravno tako pa je neznana (beri – astronomska) vi¹ina njenih dolgov. Prav tako kot Spike se tudi ona, bolj ali manj, po nakljuèju znajde na krovu BeBop-a.

Radical Edward
Ed oziroma Radical Edward (vèasih tudi Edward Wong Hau Pepelu Tivrusky IV) pa se na BeBop-u ne znajde tako po nakljuèju. Navkljub njeni (erm… toèno tako) starosti, oziroma mladosti, je ena najbolj izku¹enih hackerjev v znanem vesolju. Kako ji uspe priti na krov na¹e ladjice pa boste izvedeli v deveti epizodi.

Ein
Ein – kaj naj reèem… pes… ali paè?

Vicious
Na¹ glavni negativec pa je Vicious. S Spike-om sta bila vèasih najbolj¹a prijatelja, sedaj pa sta najhuj¹a sovra¾nika. Le zakaj?

Julia
Toèno! Spet ¾enska… tokrat po imenu Julia. Saj poznate tip ¾enske ki se ji je najbolje izogibati ve velikem loku? Na zunaj hladna kot led, znotraj pa razdvojena med dol¾nostjo in ljubeznijo. V seriji se sicer ne pojavlja dosti, je pa kljuèna oseba za razumevanje rdeèe niti zgodbe.
Ocena:


izšla

Nut Job 2: Nutty by Nature, The

(2017)

praznuje

Edward Norton
(1969)

zajeto

Remubot 1.0

plakatirano

Sr. Barrientos: Fuera de juego

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje