uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 9 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Macross
Avtor: Chump | 23.10.2003
Piše se leto 1999 in po celem planetu vihrajo vojne. Nekega dne prileti iz hiperprostora v sončni sistem ogromna vesoljska ladja, ki pade na Zemljo, točneje na otok Južna Atarija. Ta dogodek pretrese celi svet, voditelji končajo vojne in se združijo, da bi ugotovili, kaj je padlo na njihov planet. Ugotovitev je osupljiva; gre za 1200 metrov dolgo vesoljsko bojno ladjo, brez posadke ali kakršnekoli oblike življenja na krovu. Ker je notranjost ladje ostala nepoškodovana se vsi največji svetovni znanstveniki zberejo, da bi preučili vesoljsko tehnologijo, ki je desetletja pred našo. V strahu pred napadom iz vesolja se svet združi in odloči popraviti vesoljsko ladjo in uporabiti njeno tehnologijo za izgradnjo svetovnega obrambnega sistema.

10 let dela je bilo potrebnih, za popravilo ladje in v teh letih je vojaška tehnologija zelo napredovala, eden največjih dosežkov pa so bojna letala – roboti Valkyrije. Na slavnostni dan, ko naj bi ljudje prvič vzleteli na ladji, ki so ji dali ime SDF 1 – Macross, pride do prvega napada iz vesolja s strani Zentraedov, ogromnih, človeku podobnih vesoljcev. Mlada in neizkušena posadka Macrossa je takoj, brez vaj in testiranj vesoljske ladje, poslana v boj. Po nekaj urah boja ugotovijo, da vesoljci ne napadajo Zemlje, ampak so zainteresirani samo za ladjo Macross. Da bi vesoljce odmaknili od našega planeta naredijo skok v hiperprostor, pri čemer s seboj poberejo cel otok Južna Atarija skupaj z mestom Macross City in vsemi prebivalci, ki so bili v zakloniščih. SDF Macross se znajde pri Plutonu z uničenim hiperprostorskim pogonom in 50.000 civilisti na krovu, pred seboj pa ima eno leto dolgo potovanje proti Zemlji in vojsko Zendraedov, ki so odločeni dobiti ladjo v svoje roke.


Super Dimension Fortres Macross (oziroma v originalu Chojiku yosai Macross) je anime sestavljen iz 36 epizod. Nameravali so posneti samo 25 epizod, vendar je serija po predvajanju prvih epizod postala tako popularna, da so se odločili jo podaljšati. Robote (mecha design) je narisal Shoji Kawamori (kasneje je sodeloval pri Ghost in the Shell ter Escaflowne), osebe (character dresign) so delo risarja Haruhiko Makimoto (Gunbaster, Gundam 0080), režija pa je bila zaupana Nuboru Ishiguru. Na zahodu je SDF Macross znan kot prva tretjina serije Robotech, ki jo je v ZDA leta 1984 predstavil Harmony Gold. Kljub cenzuri, spreminjanju dialogov in zanič sinhronizaciji je ameriška publika, navajena na enoplastne boje med dobrim in zlim, z navdušenjem sprejela serijo, v kateri ni bilo absolutnih zlobnežev, v kateri so nasprotniki postali prijatelji ter prijatelji nasprotniki in v kateri so tudi dobri umirali. Tudi na japonskem je SDF Macross pomenil velik korak naprej v »mecha« animejih, tako da lahko danes v tej zvrsti občudujemo take bisere, kot so Neon Genesis Evangelion, Escaflowne ter Macrossovo nadaljevanje, Macross Plus.


Oglejte si še:
Macross Plus (OVA)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Hikaru Ichijo
Hikaru je akrobatski pilot, svetovni prvak v akrobatskem letu. Na vzlet Macrossa ga je povabil najbolj¹i prijatelj Roy Focker. Ob napadu Zentraedov se znajde sredi boja, kjer mu uspe re¹iti dekle kitajskega rodu Lynn Minmay. Kasneje v seriji se pridru¾i vojski, kot pilot bojnega letala – robota Valkyrije. Zaplete se v ljubezenski trikotnik z Lynn in prvim oficirjem Macrossa Miso Hayase.

Misa Hayase
Prvi oficir Macrossa. Na ta polo¾aj je pri¹la kot najbolj¹a diplomantka voja¹ke akademije (in ker je njen oèe general). Med drugim je zadol¾ena za vodenje letal v boju, kjer prviè sli¹i Hikarov glas, kasneje pa se vanj tudi zaljubi.

Lynn Minmay
Med napadom Zendraedov je bila na obisku pri stricih, ki so imeli v Macross Cityju kitajsko restavracijo. Njene najveèje sanje so postati znana pevka, kar ji na vesoljski ladji Macross tudi uspe. Hikaru se zaljubi v njo, vendar jih njena slava oddalji. Ko bi se mu rada spet pribli¾ala je verjetno prepozno. Njene pesmi vrtijo pilotom med bojem, da jim dviga moralo in tudi zaradi njih zaènejo Zentraedi prehajati na zemeljsko stran.

Roy Focker
Hikarov najbolj¹i prijatelj je vodja elitne eskadrilje Valkyrij »Skulls«. Je eden najbolj¹ih pilotov na strani zemljanov. Preprièal je Hikara, da postane voja¹ki pilot.

Maximillian (Max) Jenius
Max je naravni talent in verjetno najbolj¹i pilot v zemeljski vojski. V boju u¾iva in je zelo preprièan v svoje sposobnosti. Zaljubi se v Zentraedko Millio s katero se tudi poroèi. To je prvi korak pri zbli¾evanju Zemljanov in Zentreadov.

Millia Falina
Nepremagljiva pilotka zentreadijske vojske. Edini, ki jo je premagal je Max, zato se Millia odloèi, da se mu bo ma¹èevala. Tako se da pomanj¹ati na èlove¹ko velikost in se prikrade na ladjo Macross. Vendar namesto, da bi Maxa ubila se vanj zaljubi in se z njim poroèi. Pridru¾i se zemeljski vojski in preprièa zemljane, naj ne ubijajo Zentraedov, ampak naj samo onesposobijo njihove ladje.

Britai Kridanik
Poveljnik prve zentraedijske flote, ki je napadla zemljo. Kasneje v seriji se s celotno floto pridru¾i Zemljanom pri poskusu konèanja vojne.

Kamujin Cravshera
Poveljnik sedme divizije 107. zentraedske flote. Je obseden z Macrossom in noèe miru med Zemljani in Zentraedi. Do zadnjega se bori, da bi unièil Zemljane in dobil Macross v svoje roke.
Ocena:


izšla

Glow Worm, The

(1930)

praznuje

Martin Mull
(1943)

zajeto

Late Edition

plakatirano

Oripeaux

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje