uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 7 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Ozu no Mahô Tsukai
Avtor: Shang Tsung | 04.02.2004
Risana serija Čarovnik iz Oza je nastala leta 1986, kar je relativno pozno, če vemo, da je bila knjiga napisane že leta 1900, ter da je petindvajset let po njenem izidu nastal prvi film. Knjiga Lymana F. Bauma (1856 – 1919) je že ob izidu postala klasična ameriška povest, ki je doživela izreden uspeh ne samo v ZDA, temveč v vseh državah po svetu. Liki iz zgodbe so tako oživeli v filmih, gledaliških igrah, v radijskih predstavah, novih knjižnih nadaljevanjih (izšlo je trinajst knjig) in nenazadnje tudi v risani seriji, ki je luč dneva ugledala leta 1987 ter se takoj povzpela do statusa nesmrtne legende. To ni presenetljivo, saj so ustvarjalci pri Panmedii očitno vedeli kako se stvari streže in so enkratno zgodbo velikega pisatelja oblekli v prava oblačila.

Serija, ki šteje 52 delov po pol ure, je bila reden gost naših TV postaj (v ameriški različici z delovnim naslovom Wonderful Wizzard of Oz), saj se skoraj ni obrnilo leto, da je ne bi ponovno predvajali. Zadnje čase je sicer ni več opaziti, kar je škoda, saj bi bile dogodivščine, ki se pletejo ob na videz neskončni rumeni potki, sijajna popestritev otroških oddaj, kot je Živ-Žav.

Dogajanje je postavljeno v pravljično deželo Oz, kjer se znajdeta tudi glavna junaka, Doroteja ter njen psiček Toto, ki sicer prihajata iz pustega Kansasa. Doroteja se spominja groznega ciklona, ki je pustošil po sivih planjavah Kansasa, nakar se je znašla v čudežni deželi, ki se v vsem razlikuje od njenega pustega rojstnega kraja. Oz je pisana dežela, kjer živi ogromno različnih živali, čarovnic ter zanimivih ljudstev. Doroteja se v želji, da bi se ponovno vrnila domov, odpravi proti Smaragdnemu Mestu, kjer naj bi po pripovedovanjih prebivalcev živel vsemogočni čarovnik Oz. Pot do mesta je dolga in da se ne bi izgubila, jo ubere naravnost po z rumenimi tlakovci tlakovani cesti, ki se razteza skozi celo deželo ter vodi tudi v Smaragdno Mesto.

Po poti se spozna še s ptičjim strašilom, kositrnim drvarjem ter strahopetnim levom in skupaj tvorijo najbolj zanimivo ter raznoliko druščino, ki je kdajkoli potovala po rumeni cesti. Ptičje strašilo se odpravi z Dorotejo k Ozu z namenom, da bi mu le-ta priskrbel možgane, kositrni drvar si strašansko želi srca, strahopetni lev pa poguma. Doroteja jim obljubi, da jim bo Oz pomagal, saj jim tudi sama pove, zakaj se odpravlja po pomoč. Pot do Smaragdnega Mesta pa ni lahka in je prepredena z ovirami vseh vrst, saj v deželi ne živijo samo dobra ljudstva in živali in vseskozi se morajo junaki boriti za lastno preživetje. Vendar je želja velika in druščina končno le prispe v čudovito prestolnico. Ko se končno srečajo z znamenitim Ozom spoznajo, da vse skupaj le ni tako preprosto, kot so vseskozi mislili.

Če povem po pravici je že kar nekaj časa minilo, odkar sem serijo videl zadnjič. V spominu mi je ostala kot izredno zanimiva, prikupna, na določenih mestih razmišljujoča, predvsem pa pozitivna risanka, ki je zagotovo ena boljših, kar sem jih gledal in kar so jih na TV Slo predvajali. Animacije je dobra in mislim, da se ob gledanju nihče ne bo spotaknil ob njo. Glasba je sijajna, predvsem uvodna pesem, ki spremlja špico, same dogodivščine pa dovolj zabavne, da bodo v njih uživali tako otroci kot odrasli. Liki, ki so predstavljeni skozi celotno zgodbo, so sicer klasični, a so hkrati dovolj življenjski ter resnični. Poleg vsega pa je dodanih kar nekaj dogodkov, ki jih v originalni knjigi ni bilo, a se sijajno spajajo s celoto in naredijo risanko še bolj neodvisno od knjige. Hkrati pa ima vsak, ki je prebral zgodbo, vedno občutek, da spremlja dogodivščine, ki se dogajajo v deželi Oz. Vsak gledalec se bo poistovetil z glavnimi junaki in bo z njimi delil srečo, zadovoljstvo ter žalost. In to je tudi čar vsake dobre in kvalitetne risanke, da pripravi gledalca do tega, da zelo intenzivno spremlja dogajanje, ter tudi sam sočustvuje z liki.

Čarovnik iz Oza vsekakor je tak izdelek. Potovanje v pravljično deželo je vedno enako zanimivo in risanka v vseh sedemnajstih teh letih ni izgubila niti kančka čarobnosti, ki jo je imela ob izidu. 3 leta kasneje je na ameriško tržišče priletela nova risana serija o pravljični deželi Oz, imenovana kar The Wizzard of the Oz, kar bi v slovenščino prevedli povsem enako - Čarovnik iz Oza.


Poglejte si še:
The Wizzard of the Oz
Osebe

Doroteja
Doroteja je kljub letom zelo preudarna ter razsodna, predvsem pa je po¹tena ter zelo dobrega srca. Z veseljem pomaga ostalim tovari¹em in zelo si ¾eli, da bi skupno dosegli cilj, ki so si ga zadali. Kljub lepoti de¾ele, ki se bohoti povsod okrog nje, si ¾eli oditi nazaj domov k stricu in teti, v normalni in pusti svet, s èimer pa dokazuje, da znameniti rek; povsod lepo - doma najlep¹e, res dr¾i.

Stra¹ilo
Slamnati prijatelj je prvi, ki ga je Doroteja sreèala in kateri se ji je pridru¾il na poti v Smaragdno Mesto. Stra¹ilo si zelo ¾eli mo¾ganov, saj doloèenih, popolnoma enostavnih ter logiènih stvari ter postopkov ne razume. Na poti proti cilju se v mnogo primerih izka¾e kot zelo koristen èlan dru¹èine, ki pa je sposoben narediti stvari, za katere ¹e sam ne ve, da jih je zmore. Klasièen primer èloveka, ki tisto po èemer hrepeni, ¾e ves èas ima, le zaveda se ne tega.

Kositrni drvar
Drvar iz kositra je bil nekoè èlovek, ki je zaradi nesreèe postal to, kar je sedaj. Ker je za razliko od Stra¹ila v preteklosti poznal vsa èlove¹ka obèutja, si mnogo bolj od mo¾ganov ¾eli srce. Upa, da mu bo veliki Oz lahko ustregel, da bi lahko ponovno èustvoval, saj je to vse, kar si ¾eli. S svojo sekiro ter skoraj¹no neunièljivostjo je zelo pomben èlen dru¹èine.

Strahopetni lev
Tudi lev, ki se dru¹èini pridru¾i kot zadnji in gre k Ozu z upanjem, da mu bo le-ta priskrbel pogum, skriva v sebi dosti veè, kot izgleda na prvi pogled. Sam pri sebi se zaveda, da je kralj ¾ivali in zato na svojo veliko strahopetnost ni najbolj ponosen. Dru¹èini pomaga na svoj naèin in od ostalih nenavadnih prijateljev se veliko nauèi. Zaradi doloèenih dogodkov, se mora ¾e med potjo znebiti svojega strahu, ter zbrati vso svojo notranjo moè, da lahko pomaga ostalim èlanom dru¹èine.
Ocena:


izšla

Glow Worm, The

(1930)

praznuje

Kôzô Shioya
(1955)

zajeto

Late Edition

plakatirano

Ooze

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje