uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Ameri¹ka animacija
 Teenage Mutant Ninja Turtles (2003)
Avtor: Shang Tsung | 06.02.2004
Že vse od začetka novega tisočletja smo deležni novih interpretacij klasičnih super junakov iz preteklosti. S tem ni nič narobe, če je zadeva zasnovana dobro (He-Man 2002), a postane kar moteče, če je nekje na ravni novega Spider-Mana. A kaj nam pomagajo vsi prenovljeni super junaki, če med njimi ni najbolj "kul" želv vseh časov? Seveda nič in tega so se zavedli tudi nekateri možje, ter med nas ponovno poslali nepremagljivo četverico nekoliko neklasičnih junakov. Pozor, ninja-želvaki so se vrnili !!! Prenovljeni, boljši ter še bolj zabavni.

Zelo sem zadovoljen, da je avtorjem uspel tako lep uspeh, saj Ninja Želve dokazujejo, da je z ogromno dobre volje, pravim pristopom ter z veliko znanja, mogoče celo preseči original, ki je v našem primeru zaznamoval uspeh priljubljenih zelenjakov v letu 1987, trajal pa je kar do leta 1996. Vsi ljubitelji stare verzije boste zagotovo uživali v tej seriji, prav zagotovo pa se bo našlo kar nekaj ljudi, ki se ne bodo mogli upreti dogodivščinam priljubljenih junakov.

Zgodba nas postavi v New York, naravnost v temne in smrdeče cevi mesne kanalizacije, kjer so si uredili dom štirje želvji kolegi, katere vodi mojster Splinter, ki ni nič drugega kot gromozanska podgana. Želve in podgana so bili v preteklosti priča stiku z nenavadno tekočino, s pomočjo katere so mutirali in tako pridobili človeške lastnosti. Tako so se rodili junaki in najbolj nenavadni prebivalci New Yorka, katere je vzgojil Splinter, ki je zaradi svoje nenavadne preteklosti dodobra naštudiral Ninjitsu, ter je svoje znanje prenesel na svoje nove sinove, kakor jih sam kliče. Vsi štirje kolegi; resni in zagnani Leonardo, mojster bojevanja s katanami, nadarjeni Donatello, tehnični mojster, Raphael, najbolj samosvoj borec oborožen s sai noži ter dežurni komik Michellangelo, se tako skrivajo pred zgornjim svetom, hkrati pa poskušajo (ob trdem treningu) ugotoviti in spoznati svojo preteklost.

Ker je le-ta zanimiva ter zavita v tančice skrivnosti, imajo zelo težko delo, saj so (ne)hote vpleteni v skrivnostna dogajanja, ki se dogajajo v ulicah nad njimi. Pri odkrivanju svoje lastne identitete tako naletijo na norega doktorja, Baxterja Stockmana, ulično tolpo Purple Dragon ter znamenitega Oroku Sakija. Na svojo stran po čudnih poteh priborijo April O' Neil, bivšo uslužbenko v laboratorijih Dr. Stockmana ter karizmatičnega, vedno za pretep pripravljenega, Caseyja Jonesa. Vsaka pomoč je potrebna, saj ko se na sceni pojavi grozoviti Shredder, izreden mojster borilnih veščin, se šele začne prava bitka za preživetje ter hkrati poglobljeno potapljanje v skrivnostno preteklost. Skozi zanimive, razburljive ter vedno dovolj razgibane in raznolike zgodbe, počasi začnemo spoznavati preteklost naših junakov, kakor tudi njihovega mojstra Splinterja in vseh glavnih likov, ki so vpleteni v zgodbo. Vedno bolj ko se nit razvija, spoznavamo, da je vsa stvar mnogo bolj zapletena ter dodelana, kot izgleda od začetka. Še posebej, ko se pojavijo skrivnostni Varuhi. Vsak nov del prinaša nova spoznanja, skupen vtis pa je nič manj kot fantastičen. Zgodba in prikaz le-te je narekovan v lepem ter ravno pravšnjem tempu, ki počasi odkriva tančice skrivnosti, hkrati pa nas postavlja pred nova vprašanja, na katere pa slej ko prej dobimo odgovore.

Animacija je zelo dobra, vsi liki so predstavljene na bolj resen način, čeprav brez klasičnega TMNT humorja tudi tokrat ne bo šlo (Mikey je car!!!), kar pa štejem le velik plus seriji. Boji so vedno boleče spektakularni ter dinamični, glasba in zvočni efekti pa na najboljši možni način ovenčajo celoto. Če bi rekel, da ima nova verzija kakršnekoli hude pomanjkljivosti, bi se zlagal. Morda nekaterim ne bo všeč nov dizajn likov, nova (prenovljena ter dodelana) zgodba, ki je na mestih kar hudo čutiti pretiravanje, mogoče se nekateri ne bodo znali pravilno poistovetiti z glavnimi junaki…itd. Vendar bi te stvari lahko zapisal v vsakem opisu predelav klasičnih serij. Nekaterim je bolj všeč to, drugim ono, čeprav prevladuje splošno mnenje, da so Teenage Mutant Ninja Turtles 2003 res enkratna serija, ki je presegla original. Tudi sijajne ocene ter zelo dobra gledanost je pokazatelj tega, da junaki iz osemdesetih prav tako lahko prepričajo novodobne gledalce, če so predstavljeni pravilno in zadosti prepričljivo. To je uspelo He-Manu in na moje silno navdušenje, je uspelo tudi novim, najbolj nevarnim želvakom na svetu. Pa poleg vsega sploh nisem bil tako velik ljubitelj originala.

Druge sezone še zdaleč ne bo konec, saj se je le-ta komaj začela, in komaj čakam, da vidim, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju. Zgodba se je že tako razvila, da rednega gledalca privlači bolj kot najboljša pica na svetu. In prav pica je najljubša hrana naših junakov. Kaj ni vse nekako povezano? Seveda. Z ogledom TMNT 2003 ne boste zgrešili in zagotavljam vam, da boste v ogledu uživali prav vsi – stari fani, kakor tudi gledalci, ki se prvič spoznavate s serijo.

Kakor bi rekel Michelangelo – We're so cool!!!! We're awesome!!!! Pa še res in prav je tako…


Oglejte si še:
Teenage Mutant Ninja Turtles (1987)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Master Splinter
Splinter, uèitelj in mentor ¾elv, je imel zelo zanimivo preteklost. Bil je domaèa ¾ival mojstra borilnih ve¹èin, Joshija. Vseskozi je opazoval svojega gospodarja pri vadbi Ninjitsa ter se tako poèasi uèil zahtevne tehnike. Ko je njegovega gospodarja ubil Shredder je zapustil domovanje ter se skril v kanalizacijo. Tam je na¹el ¹tiri izgubljene ¾elvice in jih vzel v varstvo. Usoda pa je hotela, da so zaradi mutacije, ki jo je spro¾ila posebna tekoèina Ooze, s katero so pri¹li v stik, vsi skupaj mutirali ter pridobili èlove¹ke lastnosti. Ker so postali pametnej¹i, motorièno sposobnej¹i ter so pridobili dar govora, jim je Splinter prepovedal zapustiti njihov dom – kanalizacijo. Ves ta èas pa jih je uèil tehnike Ninjitsa, saj se je zavedal, da bo znanje njegovim varovancem pri¹lo prav v prihodnosti, raèunal pa je tudi na ponovno sreèanje s Shredderjem. Splinter je zelo moder ter razsoden, kar se za takega mojstra tudi spodobi. Svojim uèencem vedno daje koristne napotke in jih uèi, kako pre¾iveti in kako se sooèati z raznimi nevarnostmi, ki pre¾ijo od vsepovsod.

Leonardo
Oro¾je: Katani

Leonardo je najbolj zagrizen in resen uèenec. Trening jemlje zelo resno in posku¹a ¾iveti kot pravi ninja. Ker je zelo zanesljiv je najbolj¹a izbira za vodijo skupine in prav vsi ostali èlani ga spo¹tujejo ter upo¹tevajo njegovo besedo. Splinter je nanj ¹e posebej ponosen, saj ne sili po nepotrebi v razne nevarnosti in vsako stvar dobro premisli, preden jo realizira. V preteklosti je zaradi posredovanja v doloèenih situacijah napravil velik vtis na ostale kolege, zato ga vsi ¹e toliko bolj spo¹tujejo.

Donatello
Oro¾je: dvoje lesenih palic – Bo

Don se zelo zanima za tehniko in vse nenavadne stvari ter je zaradi svojega znanja zelo pomemben èlan skupine. Njegovi svojevrstni izumi ( poseben ¾elvji kombi, sledilne naprave, posebne èelade… ) vedno v veliki meri pripomorejo k skupnemu uspehu celotne skupine. Ker je zelo miren in natanèen se zelo razlikuje od ostalih treh kolegov. Je sijajen borec in prav tako kot Leo u¾iva veliko zaupanje Splinterja.

Raphael
Oro¾je: Sai no¾i

Raphael je bil ¾e v otro¹tvu zelo trmast ter je zaradi pretiranega dokazovanja poguma veèkrat silil v nepotrebne te¾ave. Zelo lahko ga je ujeziti in takrat lahko postane zelo agresiven, po drugi strani pa zna biti tudi zelo preudaren ter dovolj taktièen. Tudi on je zelo zagrizen pri treningu, svoje znanje pa sijajno koristi v boju, kjer se izka¾e za neustra¹nega ter sijajnega borca. Raph je zagotovo najbolj svojeglav èlan dru¹èine, èeprav svoje lastne interese vedno podredi skupinskemu uspehu.

Michelangelo
Oro¾je: Nunèake

Mikey je, kakorkoli ¾e obrne¹, CAR !!! Poleg tega, da je najbolj karizmatièen lik od vseh v seriji, je prav zagotovo tudi najbolj sme¹en. Resda je dober borec, vendar se ga je zaradi neprestanih norèij ( ki jih izvaja v najbolj pomembnih trenutkih ), sme¹nih dialogov ter ostalih neumnost, oprijel sloves najbolj komiènega ¾elvaka. Michelangelo je velik ljubitelj stripov ter ameri¹ke pop kulture na splo¹no. V svoji zbirki ima neverjetno ¹tevilo DVD-jev, kaset ter knjig super junakov. Njegova znaèilnost je tudi, da zna sijajno opona¹ati glasove razliènih oseb, da si z lahkoto zapomni dialoge iz filmov in da je velik navdu¹enec nad hrano. Ni kaj, Mikey je all time favorite.

April O'Neil
April O'Neil je ena redkih ljudi, ki pozna skrivnostno peterko iz podzemlja. Bila je zaposlena v laboratorijih Dr. Stockmana, vendar jo je njen nadrejeni zalotil pri vohunjenju, ter jo je poskusil ubiti. Skriti se je hotela v kanalizaciji, kjer pa so jo pred gotovo smrtjo re¹ili ¾elvaki. Kljub temu, da April na zaèetku ni hotela sprejeti dejstva, da se nahaja v dru¾bi ogromnih ¾elv ter podgane, je postala kasneje njihova velika prijateljica in vedno je pripravljena priskoèiti na pomoè. April je sicer zelo odloèna in ne trpi neposlu¹nosti. Zelo je iznajdljiva ter pretkana in kos je vsaki situaciji, pa èe je le-ta ¹e tako zapletena ter na videz neizhodna.

Casey Jones
Casey je skoraj tako velika pojava kot Mikay. Vedno je obleèen v modre hlaèe trenerke ter v rdeèo majico brez rokavov, oboro¾en pa je z raznimi soènimi pripomoèki, kot so palica za baseball ter hockey. Da bi izgledal bolj grozen si na obraz nadene ¹e belo masko. Strah in trepet vzbuja kar celotna, masivna postava tega mo¾a. No, ja, Casey Jones ¹e pod razno ni tako grozen, èeprav je res, da ko zamahne, pade ¹e tako trdo¾iv nasprotnik. Casey je preprost mladeniè, ki je svoj ¾ivljenjski smisel na¹el v temu, da je preganjal zlikovce s cest New Yorka. Ko se je enkrat po nakljuèju sreèal z ¾elvami je tudi ostal z njimi. Resda ni ravno najbolj pameten, a je odloèen in nepopustljiv. Sijajno se razume z vsemi èlani dru¹èine, malce pa mu je v¹eè tudi April, èeprav tega noèe priznati. Jones je sijajna popestritev in glede karizmatiènosti bi ga postavil kar v isti ko¹ kot Mikeya.

Dr. Baxter Stockman
Ta nori znanstvenik in genij je eden izmed nasprotnikov ninja ¾elv. S svojimi smrtonosnimi izumi je pripravljen zavzeti mesto ter si pokoriti vse in vsakogar, ki bi se mu upiral. Ker ga poganja moè norosti je vedno zelo nevaren ter nepredvidljiv in nikoli, nikoli ne odneha. Tudi èe se znajde v te¾kih situacijah zna ohraniti trezno glavo in obrniti dogodke v svoj prid.

Oroku Saki/Shredder
Oroku Saki je mogoèni mojster borilnih ve¹èin, ki ¾ivi v ogromni stolpnici v New Yorku. Njegova preteklost je zelo skrivnostna in skoraj vsem nepoznana. Mojster je ukazovalen in ne prenese ugovarjanja. V oblasti ima ulièno tolpo Purple Dragons, lastno vojsko ninj ter ostale smrtonosne plaèance. Njegov namen ni popolnoma znan, a ker s svojimi Foot Ninjami seje nered po mestu je jasno, da zagotovo nima miroljubnih namenov. Stra¹no rad bi ponovno dobil v oblast starodavni in magièni meè, s katerim bi pridobil potrebno moè, da bi uresnièil svoje naèrte. Pod drugim imenom, Shredder, je ubijal ¾e v preteklosti in to oèitno namerava tudi sedaj. Shredder ne upo¹teva Bushida, znanega zakonika samurajev, in si v boju pomaga z vsemi mogoèimi pripomoèki in ukanami. Kljub temu, da je velik borec in nesporni mojster Ninjitsa, se v ¾elji po za gotovem uspehu poslu¾uje tudi stvari, ki niso v èast mojstrom njegovega kova.

Hun
Hun je ogromen mo¾, kateremu Oroku Saki zaupa in plaèanec v njegovem imenu izvaja ukaze in umazana dela. Hun je slu¾il svojemu gospodarju ¾e v preteklosti, ter je sodeloval tudi pri umoru Splinterjevega gospodarja Joshija. Ogromen plaèanec veèkrat poveljuje vojski Foot Ninj in se vedno tudi sam udele¾i boja. Poveljuje tudi tolpi Purple Dragons, ki je prav tako pod Shredderjevo. Skupaj z vsemi zavezniki in sodelavci predstavlja veliko nevarnost, ne samo junakom serije, temveè tudi celotnemu mestu.
Ocena:


izšla

Snappy Salesman

(1930)

praznuje

Denis Leary
(1957)

zajeto

Late Edition

plakatirano

Pack It Up

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje