uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 6 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Evropska animacija
 Terrahawks
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 22.03.2004
Vsi nekoliko starejši gledalci se boste zagotovo spomnili na odlično serijo, ki so jo predvajali na TVSLO dolga leta nazaj. Takrat sem se tudi sam prvič srečal s fenomenom oz. človekom po imenu Gerry Anderson. Od tedaj, ko sem si ogledal serijo Terrahawks (Sokoli), sem postal zvesti občudovalec njegovih del. A tokrat se posvetimo našim Sokolom.

Serija Terrahawks je nastala leta 1983, ko je Gerry Anderson, s pomočjo svojih sodelavcev, že dodobra izpopolnil tehniko lutk imenovano SuperMarionation. In kaj sploh je Supermarionation? Gre za tehniko, pri kateri se poleg lutk uporablja tudi izjemno tanke niti za vodenje lutk po prostoru (pri seriji Thunderbirds je bila ta tehnika še zelo v povojih in če smo bili zelo natančni, smo skoraj pri vsakem gibu videli svetleče niti, ki so upravljale gibanje junakov), a najbolj inovativna pa je bila vgradnja elektronskih delov v samo lutko, ki so skrbeli za upravljanje določenih lastnosti lutke (zapiranje in odpiranje oči, odpiranje, zapiranje ust,..). Vse te lastnosti (da ne omenjamo, da so bile lutke nenavadno velike - okoli pol metra do metra, zato so jih lahko detajlno izpopolnili) so dodatno prispevale, da je lutka izgledala kot čisto prava oseba. In ravno ta izpopolnitev lutk je prispevala k temu, da se je lahko Gerry Anderson posvetil nekoliko kompleksnejši in bolj zapletni seriji, ki se dogaja tako v vesolju, kot tudi na tleh.

Sama zgodba je postavljena v leto 2020 (Gerry Anderson je bil vedno nekakšen Arthur C. Clarke, saj je vedno razmišljal o stvareh, ki takrat še niso obstajale - npr. vesoljska postaja v geostacionarni krožnici, obisk Lune, uporaba računalnikov v avtomobilih in podobno), ko so je človeštvo razvilo do takšne mere, da mu je uspelo kolonizirati sprva Luno, kasneje pa tudi planet Mars. Kaj kmalu po kolonizaciji Marsa, pa je sledil nepričakovan obisk nezemljanov, ki so uničili glavno oporišče NASE na Marsu, kasneje pa se podajo proti planetu Zemlja. Nezemljani, ki so v bistvu androidi iz planeta Guk (in ta se nahaja v galaksiji Alphe Centauri) skušajo pod poveljstvom Zelde uničiti planet Zemljo in iztrebiti celotno človeško raso. Tri leta poprej, torej leta 2017, je planet Zemlja prvič doživel napad nezemljanov, zato so visoki možje pri Združenih Narodih (ZN) ustanovili elitno skupino imenovano Sokoli, ki naj bi branila svet pred neznanimi napadalci. Vodstvo ZN tako za poveljnika elitne skupine dodeli Dr 'Tiger' Ninesteina, enega izmed devetih klonov, ki jih je ustvaril profesor Stein. Dr. Ninestein ima tako proste roke pri načrtovanju in ustvarjanju skrivne baze, poleg tega pa projekt financira ZN, ki mu zagotavlja skoraj neomejeno potrošnjo, ki jo izkoristi v raziskovalne namene.

Dr. Ninestein izbere mesto za skrivno bazo v Južni Ameriki, saj se mu po vseh kriterijih zdi najbolj primerno mesto za izvajanje njihovih obrambnih misij, poleg tega pa je razdalja od osrčja baze do najbolj odaljenih predelov sveta minimalna. Skupaj s pomočjo znanstvenikov in inžinirjev ustvari tudi kopico plovil, ki naj bi ščitila Zemljo pred napadalci.

PLOVILA:


Battlehawk

Funkcija: transportno sredstvo
Dostop v banko podatkov: 3387:ZKKT:2:92739/TH
Barva: metalno srebrna, črna in oranžna.
Največji domet: Zemljina atmosfera.
Gorivo: Hidroktan.
Glavni pogon: McKinley-Thor fotonski pogon.
Največja hitrost: Mach 5 na 23700 metrih
Minimalni vzletni čas: 186 sekund.
Orožje: Marauder top, Megazoid Battletank.
Posadka: Zeroidi

Battlehawk služi predvsem kot sredstvo za transport, poleg tega pa je sestavljen iz dveh delov, od katerega se manjše in okretnejše plovilo (Terrahawk) lahko loči. Na Battlehawku se nahaja tudi Battletank, ki ga po želji lahko spustijo na tla tudi iz višine, zato Battlehawku ni treba nujno pristati. Battlehawk ima svojo vzletno bazo direktno iz Hawknesta, za kamuflažo pa mu služi kopija Bele Hiše, ki se pred vzletom nagne in razpre streho iz katere se Battlehawk tudi kasneje izstreli v ozračje.

Terrahawk:

Funkcija: plovilo za komandni štab (integriran v Battlehawka)
Dostop v banko podatkov: HPY:5449:B:88710/TH
Barva: Metalno srebrna, črna in oranžna.
Največji domet: Zemljina atmosfera
Gorivo: Hidroktan.
Glavni pogon: dvojni Jupiter motor
Največja hitrost: Mach 0.8 na morski gladini
Minimalni vzletni čas: 22 sekund.
Orožje: top, rakete
Posadka: Dr 'Tiger' Ninestein, Captain Mary Falconer.

Terrahawk je nekakšen mobilni centralni štab, v katerem sta Dr 'Tiger' Ninestein in kapetanka Mary Falconer. Plovilo ki je sprva del Battlehawka se lahko po potrebi loči od Battlehawka ter tako predstavlja samosvoje plovilo. Zaradi svoje velikosti je primeren za pristanek skoraj kjerkoli, kar mu omogoča kontrolo nad bojiščem brez nevarnosti, da bi bilo plovilo ali psadka ogrožena. Na Terrahawku se Dr. Ninestein počuti udobno tudi v prostem času, saj se zabava z igranjem računalniške igre v stilu Wing Commanderja.

Hawkwing

Funkcija: jurišni prestreznik
Dostop v banko podatkov: 8761:JABW:3:52853/TH
Barva: Metalno srebrna, črna in oranžna.
Največji domet: Zemljina atmosfera / breztežnostni prostor
Gorivo: Hidroktan.
Glavni pogon: Camberling SGV 9 turbo motor
Največja hitrost: Mach 7.5 na 3000m nadmorske višine
Minimalni vzletni čas: 85 sekund.
Orožje: laserski top, Stingwing rakete
Posadka: Kate Kestrel, Hawkeye

Največja posebnost Hawkwinga je to, da ima najbolj zakrito svojo vzletno stezo in oporišče. Gigantski katapult namreč sprva horizontalno, nato pa čedalje bolj vertikalno porine plovilo naprej, dokler plovilo ne dobi zadostne hitrosti in se voda na površju s pomočjo turbine v jezerskih tleh zadostno ne uvrtinči (vse je vodeno računalniško) Ko so ti pogoji izpolnjeni se izpod jezerskega dna Hawkwing lahko požene v zrak. Plovilo ima tudi naslednjo posebnost: pilot se nahaja v sredini letala, medtem ko se orožnik nahaja na ploščadi v predelu kril, in se po potrebi lahko priključi pilotki v sredino letala. Na predelu orožnika se nahajajo tudi razstreliva in gorivo, zato lahko (ko se orožnik priključi pilotu) po potrebi zgornji del pilot vrže na sovražnika in mu prizadene ogromne poškodbe.

Treehawk

Funkcija: servisno plovilo za Spacehawka
Dostop v banko podatkov: 4442:PLTB:7:87938/TH
Barva: Metalno srebrna, črna in oranžna.
Največji domet: Zemljina atmosfera / vesolje
Gorivo: Trinitrosol.
Glavni pogon: Aliphon chemical boosters
Največja hitrost: atmosfera - Mach 0.9
Minimalni vzletni čas: 40 sekund.
Orožje: -
Posadka: Hiro ali daljinsko vodenje

Treehawk služi kot servisno vozilo, ki zalaga z vsemi potrebnimi stvarmi, ki jih potrebuje Spacehawk za nemoteno delovanje. Ime so dali plovilu zaradi njegove skrivne vzletne proge, ki se nahaja v notranjosti ogromnega drevesa in se ob vzletu krošnja upogne do tal, da ima Treehwak prosto vertikalno pot v vesolje.


SpaceHawk

Funkcija: napredna orbitalna in obrambna baza
Dostop v banko podatkov: 6199:HJFR:8:33236/TH
Barva: Metalno srebrna, črna in oranžna.
Največji domet: vesolje
Gorivo: Dilithium kristali
Glavni pogon: Lathirol pulzni nuklearni pogon
Največja hitrost: -
Minimalni vzletni čas: geostacionarna orbita
Orožje: laserski top, rakete.
Posadka: Hiro in 100 Zeroidov

Spacehawk je prva obrambna linija, saj se nahaja v geostacionarni orbiti in kroži okoli planeta Zemlje. Zaradi svoje odaljenosti od planeta Zemlje pa je tudi prvi vir informacij iz vesolja, ki jih dobijo v centralnem štabu. Njegova naloga je nadzorovati naš solarni sistem, v primeru invazije nezemljanov pa je sposoben s svojim orožjem predstavljati veliko nevarnost za tujce. Umetno gravitacija na bazi omogoča enostavna rotacija plovila po svoji lateralni osi. Na plovilu se nahaja samo en član človeške posadke - Hiro, v pomoč pa mu je vesoljski poveljnik (zeroid) 101 in njegovih 100 podrejenih zeroidov.

Battletank

Funkcija: vozilo za napad
Dostop v banko podatkov: 9967:YTCP:5:84416/TH
Barva: Metalno srebrna, črna in oranžna.
Največji domet: tla.
Gorivo: Hidroktan.
Glavni pogon: Barford turbini.
Največja hitrost: 60km/h.
Minimalni vzletni čas: 140 sekund.
Orožje: dva topa.
Posadka: dva Megazoida

Battletank je tank, ki služi raziskovanju terena in je prirejen za napad na zemljske cilje. S tankom upravljata megazoida (robota), njegova domača baza pa je kar na Battlehawku. S pomočjo gosenic se lahko premika v vse smeri in v skoraj vseh terenskih razmerah.

V seriji je vedno prisoten tudi Gerryjev domišljijski kodni jezik, zato smo pri gledanju serij navajeni na njegove "kode", ki služijo kot sporazumevanje. Tudi v seriji Terrahawks brez takšnih kod ne gre:
10:0 [ten zero] (zavrnjeno)
10:10 [ten ten] (potrjeno)
10:20 [ten twenty] (lokacija)
10:30 [ten thirty] (pripravljen, v pripravljenosti)
10:40 [ten forthy] (položaj za napad)
10:50 [ten fifty] (dovoljen vzlet)
10:90 [ten ninty] (na pomoč!)
1:0 [one zero] (strogo zaupno)


Sama serija je resnično fantastično dodelana in če pogledamo že uvodno špico, nam daje slutiti, da je serija resnično velik projekt. V najavni špici lahko občudujemo odlično animacijo sokolovega znaka, ki je bil za 80. leta nasploh nekaj posebnega. Zgodbovno mu ni očitati ničesar slabega, saj je Gerry Anderson znan po tem, da svoj scenaristični vidik izpopolni na platnu v taki meri, da ga nihče drug ne more posnemati. Tudi liki so nekaj posebnega, čeprav so na trenutke pozitivni liki preveč otročji in nerazpoznavni. A če na drugi strani pogledamo negativce, vemo da so le-ti tako mojstrsko narejeni in dodelani, kot le malo kateri (negativni) liki iz drugih serij. Serija, ki je v bistvu nanizanka (če ne štejemo prva dva dela, ko je bila zgodba razdeljena zaradi obsega na dva dela), nam ponudi pogled na znanstveno fantastiko nekoliko drugače, kot smo jo vajeni npr. pri Star Treku ali katerikoli drugi seriji. Iz dela v del so liki bolj razviti in se sproti iz napak tudi učijo. V seriji je občasno čutiti tudi humor, ki pa je v tako majhnih količinah, da ni vreden omembe.

Glasbena podlaga je futuristična in nam daje takoj vedeti, da gre za serijo, ki se dogaja v prihodnosti. Ostali zvočni učinki so takisto zelo primerni za serijo, ki ponuja kljub svoji starosti (debelih 20 let) zelo veliko. Vsakkdo, ki pozna vsaj delček Andersenovih del, bo serijo takoj vzljubil. Čeprav je serija doživela velik uspeh tako v domači Angliji, Evropi in ZDA, pa vsekakor ni doživela takšnega uspeha, kot jo je doživela Andersenova serija Thunderbirds (1964) tako doma, kot v svetu.

Oglejte si še:
Stingray
SuperCar
Thunderbirds

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Doktor 'Tiger' Ninestein
Genski tip: mo¹ki, èlove¹ki klon
Datum rojstva: 20.12 1973
Dr¾ava rojstva: ZDA
Info:

Doktor Ninestein je bil rojen v ameri¹ki voja¹ki bolnici v Texasu, kot eden izmed devetih uspe¹nih klonov, za katere je bil odgovoren Doktor Stein. Tiger je svojo kariero zaèel v vojski, kjer je bil izjemno nadarjen in talentiran. Leta 2013 uradno preneha s kariero v vojski. Leta 2014 ga uradniki iz ZN zasnubijo, kot edinega sposobnega in talentiranega èloveka, ki bi lahko vodil Zemljin obrambni bataljon. Pri svojih 41. letih se posveti izgradnji Sokolovega gnezda.

Zanimanja: video igre, avtomobili, motorji, robotika, genetika

Mary Falconer
Genski tip: ¾enska
Datum rojstva: 23.07.1991
Dr¾ava rojstva: Velika Britanija
Info:

®e od mladosti odlièna uèenka. Diplomirala na Cambridgu. Imela je ¹e dva brata, a sta umrla v vesoljski nesreèi leta 2012. Oèe je bil svetovno znan znanstvenik (umrl leta 2013). Leta 2015 je sodelovala z vojsko pri raziskavi in strate¹ki obrambi vse do leta 2018, ko jo je voja¹ki svet predlagal za strate¹ko naèrtovanje pri izgradnji Sokolvega gnezda.

Zanimanja: astrologija, klasièna glasba, letenje


Kate Kestrel
Genski tip: ¾enska
Datum rojstva: 01.04.1995
Dr¾ava rojstva: Windwardski otoki
Info:

Kate je odrastla v Kanadi, kot pra vnukinja uspe¹nega pianista in jazz pevca. Po smrti matere (leta 2005), je zaradi vpliva oèeta, ki je bil tedaj odgovoren za bazo na Luni v okviru NASE, svojo ljubezen usmerila predvsem v vojsko. Leta 2011 se vkljuèi v NASIN program za prvo pomoè. Zaradi dobre kondicije in zdravja se javi za testnega pilota plovila Statapheron (orbitalni lovec). Leta 2017 (ob prvem napadu nezemljanov) si pridobi dovolj izku¹enj, da jo leto kasneje predlagajo za pilota v plovilu Hawkwing pod okriljem Sokolov.

Zanimanja: medicina, glasba, ¹ah

Hiro
Genski tip: mo¹ki
Datum rojstva: 01.01.2000
Dr¾ava rojstva: Japonska
Info:

Hiro je bil sirota, ki ga je medse sprejela skupnost "Tempelj znanja". ®e od 4. leta dalje je zaèel zmagovati na matematiènih in fizikalnih tekmovanjih. S svojimi 14. leti je postal svetovno znan, ko je odkril avto-molekuralno rekonstrukcijo. K Sokolom pride kot izku¹en èlovek in za Dr. Neinsteina ustvari "Data Dump", ki bi omogoèala Tigerju shranjevanje njegovega znanja v primeru , èe bi njegovo znanje potrebovali ostali kloni.

Zanimanja: botanika, kvantna fizika

Hawkeye
Genski tip: mo¹ki
Datum rojstva: 18.02.1998
Dr¾ava rojstva: ZDA
Info:

Sin vplivnega politika. Dober atlet in leta 2016 osvoji zlato olimpijsko medaljo. Zaradi oèesne napake mu za pomoè vgradijo mikro raèunalnik, posledica tega pa je, da ima sokolov vid, poleg tega pa neznansko hitre reflekse. Sprva zaposlen kot testni pilot, je kasneje zaradi svojih sposobnosti dodeljen napadalnem bataljonu leta 2015. Leto dni kasneje se pridru¾i ZN, kot obrambni pilot in si kasneje pribori naziv poveljnik. Ob prvem napadu nezemljanov leta 2017 dobi zaradi svoje pogumnosti in sposobnosti svetovno medaljo za zaslu¾nost.

Zanimanja: atletika, roèno oro¾je

Zero
Genski tip: zeroid
Datum rojstva: Oktober 2018 (batch 774/TH)
Dr¾ava rojstva: Japonska
Info:

Zero, ustvarjen na Japonskem, se s svojimi lastnostmi in zmo¾nostjo taktiènega razmi¹ljanja loèi od ostalih zeroidov. S pomoèjo svoje antene lahko ukazuje ostalim (ni¾jim po ranku) zeroidom. Zaradi sposobnosti, da lahko z jeklenim ¹èitom razbije marsikatero oviro, ga vzamejo v vojsko, kot enega prvih neèlove¹kih osebkov, ki ima status majorja.

Zanimanja: video igre

Space Sergant 101
Genski tip: zeroid
Datum rojstva: November 2018 (batch 874/TH)
Dr¾ava rojstva: Japonska
Info:

101 so razvili za poseben namen. Ima namreè sposobnost za organizacijo in nadzor in ne rabi za svoje delo èlove¹ki nadzor. Tako ga dodelijo Hirotu v vesoljsko postajo, kjer ima nadzor nad ostalimi 100 zeroidi. Vèasih poka¾e tudi svojo èustvenost, ki je znaèilen pokazatelj samo za ljudi, zaradi èesar pa naj bi bil kriv njegov "polnilec".

Zanimanja: -

Zelda
Genski tip: android
Datum rojstva: 1834 (po zemljinih letih)
Dr¾ava rojstva: planet Guk
Info:

Vèasih zaposlena kot osebna stra¾arka princa Zegarja (èloveka) v palaèi. Po modifikacije, ki jo je naroèil sam princ, je Zelda do¾ivela svojo novo rojstvo. Pod njenim poveljstvom so bili kasneje osvobojeni vsi androidi iz su¾enjstva ter prevzeli oblast nad planetom Guk, ki je bil dotedaj v lasti èlove¹kih bitij. Po prvi zmagi se je odloèila, da bo ma¹èevala nepravièno ravnanje z androidi v vseh teh letih in si zadala velik cilj: unièiti èlove¹ko raso

Zanimanja: unièiti èlove¹ko raso :>
Ocena:


izšla

Nut Job 2: Nutty by Nature, The

(2017)

praznuje

Reg E. Cathey
(1958)

zajeto

Carpark

plakatirano

Castillo y el Armado

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje