uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 6 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Evropska animacija
 Pingu
Avtor: Smail 'Misak' Jušič | 26.08.2004
UVOD:

Uspešen animator, Othmar Gutman je leta 1986 prišel do ideje, da bi začel pripovedovati zgodbice otrokom - in to z nekakšnim novim pristopom. Tako je kmalu nastala kopica zgodb o pingvinu imenovanem Pingu, ki jih je Gutman uporabil, da mlajšim predstavi vsakdanje probleme, ki jih ima šolska mladina. Serijo so kmalu vzljubili tudi nekoliko starejši (predvsem starši), saj se je lahko vsak, ki je serijo gledal, nekako identificiral s Pingujem ali kakšnim njegovim prijateljem. Poleg tega je bila (švicarska) risanka primerna za vse generacije, kot tudi narodnosti, saj osebe v njej niso govorile oz. so uporabljale živalske medmete, ki jih je razumel vsak posameznik po svoje, in si tako ustvaril v glavi svoj potek dogajanja.

OPIS:

Glavna oseba v risanki je vsekakor simpatičen pingvin Pingu, ki živi skupaj s svojo družino nekje na južnem tečaju. Tako spremljamo v seriji prigode in dogodivščine malega Pinguja ter (včasih tudi) njegove družine. Od leta 1986 dalje, ko je nastala sama serija, smo lahko tako spremljali kar 104 delov, ki jih je režiral in animiral sam Othmar Gutman sprva samo za švicarsko televizijo. Kot sem omenil, pa je uspeh Pinguja postal kmalu internacionalen, saj je s preprosto zgodbo in animacijo očaral mnoge sosednje države, kasneje celotno Evropo in ZDA. Tudi na Japonskem ima danes Pingu ogromno hordo oboževalcev (Pinguja naj bi poznalo več kot 90% dijakov na vseh japonskih srednjih šolah!), kar potrjuje njegov uspeh po celem svetu. Na naši televiziji se je Pingu pojavil konec 80-ih let oz. v začetku 90-ih let, ko smo prigode Pinguja lahko spremljali malce pred večernim dnevnikom.

UPORABNO:

Seveda se je uspeh serije poznal tudi na ostalih področjih - predvsem marketingu. BBC je angležem več let zaporedoma predvajal epizode Pinguja in po zadnjih podatkih gledanost serije od samega začetka pa vse do danes skorajda ni padla. V Švici je Pingu pridobil pomembnega partnerja - Migros-a, podjetje ki uvaža in izvaža prehrambene izdelke. Tako se je pingvin znašel še na policah supermarketih širom po svetu. Dandanes se sušlja tudi to, da naj bi se ikona Pinguja pojavila tudi na (priznanih) švicarskih urah in sirih. Kaj se bo iz tega izcimilo vas bomo verjetno obvestili v obliki novice na naši strani. Obstajajo pa tudi številne igre, knjige, avdio kasete, na katerih se bohoti naš glavni junak.

Letos je podjetje HIT Entertaiment odkupilo pravice za Veliko Britanijo za vseh 104. delov, ki jih mislijo izdati na DVD mediju, poleg tega pa načrtujejo tudi dodatnih 52 epizod, ki naj bi jih začeli izdelovati konec leta 2005. Do sedaj so bili izdani trije DVD-ji, katere si lahko ogledate v našem opisu medija. Avtorja prvotne Pingujeve govorice, Carla Bonomija, pa naj bi zamenjal za zdaj še neznan igralec, saj so se za Bonomija (ki je v svojih 60-ih letih) odločili, da je prestar.


Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Pingu
Pingu je glavni junak serije. Rad ima:
- ribe;
- igranje z Robbyjem;
- zimske igre;
- glasbo;

Pinga
Pinga je Pingujeva sestra. Rada ima:
- igranje s pli¹asto igraèo;
- mleko;
- smrèanje;
- hojo;

Oèe
Pingujev oèe. Rad ima:
- branje èasopisa;
- svojo slu¾bo - po¹tar;
- vo¾njo z motornimi sanmi;
- sedenje na kavèu;

Mama
Pingujeva mama. Rada ima:
- klobuke;
- svoje otroke;
- kuhanje;
- namazane oèi;

Robby
Robby je Pingujev najbolj¹i prijatelj. Rad ima:
- igranje z ¾ogo;
- igranje s Pingujem;
- vodo;
- ribe;
Ocena:


izšla

Gensou Maden Saiyuki: Requiem

(2001)

praznuje

Rudolf Sremec
(1909)

zajeto

Carpark

plakatirano

In a Heartbeat

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje