uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 6 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Hagane no Renkin Jutsushi
Avtor: Skatey | 15.11.2004
Na svetu obstajajo ljudje s posebnimi sposobnostmi, ki jim omogočajo, da pretvarjajo oz. spreminjajo stvari v druge stvari. Tem ljudem pravimo alkimisti. Vendar ta proces spreminjanja stvari ni brez cene, osnovni zakon teorije pravi, da je potrebno za spremembo stvari žrtvovati nekaj z isto vrednostjo.

Glavni junak Edward Elric je znani alkimist, ki ima tudi brata Alphonsa. Njun oče je nekega dne odšel in tako živita le z mamo. O alkimiji se učita iz knjig, ki jih je pustil oče doma. Ko je Edward star 11 in Alphonse 10 let, jima umre mama. Takrat se tudi odločita študirati alkimijo z namenom ponovno oživeti mamo. Odideta k učiteljici in se tam naučita več o alkimiji. Ko prideta nazaj poizkusita oživeti mamo z alkimijo. V alkimiji je prepovedano spreminjati železo v zlato in opravljati človeške spremembe. Oba vesta le ''recept'' za to kaj vsebuje povprečno človeško telo. Ko poskušata opraviti spremembo in oživeti mamo se zgodi nepredvidljivo. Alphonse izgubi telo, Edward pa roko in nogo. Preden se sprememba zaključi Edwardu uspe priključiti Alphonsovo dušo na oklep. S tem pa se njuno življenje spremeni. Odločita se oditi v svet in poiskati način kako bosta lahko Alphonsa spravila nazaj v njegovo telo in način, da bo Edward dobil nazaj svojo roko in nogo. Skozi svoje potovanje pa se celotna zgodba še bolj zaplete…

Anime obsega 51 delov in je eden izmed tistih, ki vas bo prikopal pred zaslon pri večini delov. Od prvih delov, kjer skočimo kar direktno v življenje bratov po nesrečnem spreminjanju, potem spoznamo njuno preteklost, do čistega konca kjer se po mnogo zapletih in pripetljajih končno začnejo odkrivati vse niti, ki povezujejo osebe.

Animacija je dobra, ozadja in osebe so lepo narisane. Osebe imajo vsaka svoje detajle, ki se tudi izražajo skozi njihov karakter. Pridih, da še vedno ostajamo pri risanki dodajo scene, kjer se pretirava z čustveno reakcijo osebe in čisto risankastim stilom, ki nam izzove lep nasmeh na usta med mnogimi bolj resnimi deli.

Glasbena podlaga se zgodbi lepo prilega, lepe so tudi popestritve s priredbami kakšnih klasičnih pesmi. Vse skupaj pa se učinkovito začne in konča z odličnimi špicami, ki vam bodo še dolgo odmevale po glavi.

Menim, da je stvar vredna ogleda, če so vam všeč bolj fantazijske akcije, z dobrim pridihom klasičnega humorja. Sam sem celotno stvar gladko pogledal v dokaj hitrem času in me je dejansko prijetno presenetila saj se tako dolgi animeji velikokrat izgubijo v svoji zgodbi. Tu pa se stalno nekaj dogaja in te pritegne k ogledu naslednjega dela, le malo delov je, ko sem se dolgočasil. Sam bi spremenil edino konec, ki je malo preveč pocukran za tako zgodbo, vendar tudi tak kakor je zadovoljivo zaključi serijo.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Edward Elric
Bolj znan kot ''Full Metal Alchimist'', je dr¾avni alkimist in dela za vojsko. Je bolj majhne rasti in je zelo obèutljiv na to, èe mu kdo reèe malèek. Ko ni na nalogi za vojsko, z svojim bratom Alphonsom i¹èe re¹itev kako bi spremenil svojega brata nazaj v njegovo telo. Je najmlaj¹i alkimist, ki je opravil test za dr¾avnega alkimista.

Alphonse Elric
Je mlaj¹i brat Edwarda. Edward je njegovo du¹o po nesreènem spreminjanju pripel na oklep. S tem, ko je le oklep in du¹a ne èuti boleèine, ni mu potrebno jesti in se ne utrudi. S svojim bratom potuje zato, ker on hoèe najti re¹itev, da bo Edwardu vrnil njegovo izgubljeno roko in nogo. Tudi on zna uporabljati alkimijo, èeprav slab¹e kakor njegov brat.

Winry Rockbell
Soseda od Edwarda in Alphonsa. ®e od malega se igrajo in so prijatelji. Njena star¹a sta bila zdravnika, ki so ju ubili v vojni. ®ivi s teto Pinako. Je zelo dober mehanik in se ukvarja s popravljanjem rezervnih delov ¾e od malih nog. Edwardu vzdr¾uje novo ¾elezno roko in nogo, ki ju je tudi sama naredila.

Roy Mustang
Je polkovnik v vojski in Edwardov nadrejeni. Njegov element specializacije v alkimiji je ogenj. Ogenj spro¾i s pomoèjo svojih posebnih rokavic na katerih je tudi narisan krog za spremembe. Njegov cilj je priti na najvi¹je mesto v vojski s pomoèjo svojih podrejenih, ki mu zaupajo.

Riza Hawkeye
Je podrejena polkovniku Mustangu ter njegova asistentka in svetovalka. Njena specializacija je strelno oro¾je. Vedno je mirna in mnogo sodelavcev se je skrivaj boji. Je ena redkih, ki lahko polkovniku ugovarjajo, vendar brez posledic, saj je ¾e dolgo njegova pomoènica.

Scar
Znan samo kot Scar zaradi brazgotine na glavi. Izvaja poslanstvo njegovega boga Ishbala. Njegova desna roka predstavlja poslednjo stvar njegovega brata. Tetova¾a na roki ima izjemno moè, ki mu jo je zapustil brat in s katero izvaja unièenje.
Ocena:


izšla

Chain Gang, The

(1930)

praznuje

Rudolf Sremec
(1909)

zajeto

Late Edition

plakatirano

Oripeaux

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje