uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 NieA_7
Avtor: Skatey | 06.03.2005
Predstavljajte si, da ste študentka. Komaj shajate s svojimi prihodki, ki si jih morate prislužiti. Dodajte temu še vesoljko, ki živi v vaši omari. Stalne probleme z njeno aktivnostjo do zbiranja krame za gradnjo vesoljskih plovil in to, da je cele dneve lačna. Zraven hodite še na fakulteto ter pomagate pri javnem kopališču. Tako je, to je okvirna zgodba o študentki Mayuko, ki jo opisuje serija NieA_7.

Na Zemljo je dolgo časa nazaj priletela velika vesoljska ladja. Vesoljci z nje se delijo na različne skupine označene po številkah in imajo na glavi antene. NieA spada v skupino pod 7, kateri so zelo nizko na spisku in povrh vsega še nima antene, zaradi tega jo vsi stalno diskriminirajo in jo zafrkavajo. NieA ima nenavaden hobi, da po smetiščih išče staro kramo in potem iz nje gradi vesoljska plovila. Seveda to za Mayukin študij, kot tudi življenje ni nič kaj dobro. Čez celotno serijo se spoznamo z življenjem Mayuko in NieE ter različnih pripetljajih, ki se jima dogodijo, največkrat po zaslugi NieE ;)

Avtor likov serije je Abe Yoshitoshi, ki je narisal tudi serije Serial Experiments: Lain in Haibane Renmei. Podobnosti med Mayuko in Lain se tudi najdejo v nekaterih prizorih. Celotna stvar je narisana lepo, ozadja so ročno narisana vendar jim včasih manjka kakšnih detajlov, osebe so računalniško animirane. Vendar celotna podoba in efekti pridodajo k atmosferi, ki je čisto zmešana. Vsak trenutek lahko pričakujete, da bo NieA izjavila nekaj, kar bo sprožilo val čudnih črtic, obupanih obrazov in ne morete drugega, kot da se nasmejete.

Serija vseeno ni za vse sorte ljudi. Lahko bi se malo primerjala z Lain po zgodbi, vendar ni tako mračna. Neke posebne zgodbe ni, posveča se bolj osebam in jim pridoda svoj čar. Dogajanje v seriji pa je zelo različno. Od čisto preprostega kjer le spremljaš, do takih stvari, ko se začudiš kakšen globlji pomen bi lahko imela ta stvar. Tako se recimo ukvarja z vprašanjem stroškov in poslovanja, na drugi strani pa se NieA plazi naokoli in išče koga, ki bi ji plačal kaj za jesti…

Uvodna pesem serije se sliši kot, da bi jo pel moški, ki je na smrtni postelji. Na srečo pa je vsaj besedilo malo boljše. Glasba se dobro ujema z scenami in stvarmi, ki se dogajajo ni pa nič posebnega. Vokalnih vložkov v seriji ni, le še končna pesem, ki pa je veliko bolj luštna in ti gre v uho, za razliko od začetne.

Torej, študentka, vesoljka, veliko nemogočih situacij, stalni prepiri, smešni trenutki, brez neke posebne zgodbe. Če vas vse to ne navduši pa dobite na koncu še Indijca, ki vam bo podal kakšen (ne)uporaben nasvet. Tako, sedaj pa že pojdite gledat…


Slika
NieA in njeno narejeno vesoljsko plovilo.

Slika
Vas na koga spominja?

Slika
Stalni prepiri za hrano...

Slika
Tako pa ne bo ¹lo!
Osebe

Mayuko
©tudentka, ki komaj shaja z denarjem, ki ga zaslu¾i. Poleg sebe mora skrbeti ¹e za NieO, ki ¾ivi v njeni omari in ji povzroèa stalne te¾ave. Drugaèe je Mayuko med najbolj¹imi 10. ¹tudenti na ¹oli. Je bolj zadr¾ana in ne hodi veliko ven, saj tudi nima dovolj denarja. Rada pomaga, èe se da in je tudi vestna.

NieA
Vesoljka, ki ¾ivi pri Mayuko. Najraj¹i bi jedla èez cel dan, èe bi se dalo. Rada nabira kramo in izdeluje vesoljska plovila pri Mayuko v sobi. Povzroèitelj vseh te¾av, ki se pripetijo Mayuko. Za razliko od ostalih vesoljcev nima antene. Rada opazuje matièno vesoljsko ladjo, ki se vidi v daljavi s strehe.

Chiaki
Je so¹olka Mayuko in èisto obsedena z vesoljci. Stalno nosi s seboj prenosnik in posodablja svojo internet stran o vesoljcih in njihovi matièni ladji. Rada pride k Mayuko na obisk, ker je NieA vesoljka in je zato èisto navdu¹ena.

Kotomi
Je lastnica kopali¹èa in hi¹e kjer ¾ivi tudi Mayuko. Dopoldne opravlja slu¾bo v mestu, popoldne pa upravlja s kopali¹èem. Stalno ima ideje kako bi spremenila kopali¹èe, da bi pritegnilo veè ljudi, toda ponavadi ji spodletijo.

Yoshioka
®ivi v hi¹i zraven kopali¹èa in tudi dela tam ¾e dolga leta. Skrbi za ogenj in ogrevanje kopali¹èa. Drugaèe zelo rad kuri stvari. Je tudi malo zagledan v Kotomi.
Ocena:


izšla

Grim & Evil

(2001)

praznuje

Violetta Kolesnikova
(1938)

zajeto

My Secret School Days

plakatirano

Elsewhere

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje