uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
4 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 One Piece
Avtor: Chump | 26.10.2003
Lahko bi začel ta članek rekoč, da je One Piece anime, ki opisuje prigode piratov. Lahko bi napisal, da nas One Piece popelje v čudovit svet, poln najrazličnejših morskih pošasti in nevarnih gusarjev. Lahko bi napisal, da je to zgodba o pogumu, o želji po pustolovščinah. Lahko bi napisal da je One Piece lov za fantastičnim zakladom, ki ga je zbral skupaj največji pirat vseh časov. Vse to je res, ampak One Piece je predvsem zgodba o velikem prijateljstvu, vrednem več kot lastno življenje.

Zadnje dni leta 1997 je na japonskem izšel prvi zvezek mange One Piece katere avtor je bil mladi mangaka Eiichiro Oda (pred tem je delal kot pomočnik pri Watsukiju Nobuhiru za mango Rurouni Kenshin). Manga je takoj postala uspešnica zaradi lepe risbe, zanimive tematike, odlične zgodbe in učinkovitega humorja. Pred kratkim je izšla 24. knjiga mange, ki je takoj postala uspešnica in je potolkla vse japonske prodajne rekorde.

Leta 1999 je startala animirana serija One Piece (produkcija Toei Animation), ki se še vedno vrti na japonski Fuji TV (19. maja 2002 je bila na sporedu 112. epizoda). Posneli so tudi štiri celovečerne animirane filme. Anime vključuje vse dobre lastnosti mange in doda še odlično animacijo in izredno lepo izbiro barv.

One Piece je lahkoten naslov, ki se noče primerjati z velikimi naslovi japonske animacije, vseeno pa ponuja več, kot bi si gledalec mislil po prvih epizodah. Zgodba je na trenutke zelo žalostna in srce parajoča, nato pa spet smešna in polna optimizma. Na junake se je zelo lahko navezati, vsakega vodi svoj cilj, povezuje pa jih iskreno prijateljstvo. Kljub temu, da dogajanje ni ravno realno in je včasih skregano z zakoni fizike, bo One Piece všeč tako ljubiteljem animejev, kot tudi ljubiteljem starih gusarskih zgodb.


Oglejte si še:
One Piece Special: Umi no Heso no Daibouken
One Piece: The Movie
One Piece: Nejimaki Shima no Bouken
One Piece: Chinjou Shima no Chopper Oukoku
One Piece: Dead End no Bouken
One Piece: Norowareta Seiken

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Luffy D. Monkey (Luefy, Rubber)
Ko je bil otrok se je v njegovem mestu veèkrat ustavil pirat Shanks the Red Haired s svojo posadko. Luffy ga je vedno prosil, naj ga vzame s seboj na svoja potovanja, a ker je bil ¹e otrok, ga ta ni hotel izpostavljati nevarnostim, ki pre¾ijo na morju. Shanks se je enkrat vrnil iz potovanja z enim izmed zelo redkih Hudièevih sade¾ev, imenovanim The fruit of Rubber. Ker je Luffy zelo po¾re¹en fant, je sade¾ ob prvi prilo¾nosti pojedel, ne da bi se zavedal, kak¹ne posledice bo ta sade¾ imel na njegovo telo; spremenil se je v gumijastega èloveka. Ko je Shanks odplul proti delu svetovnega oceana imenovanim The Grand Line, je pustil Luffyju svoj slamnat klobuk in mu rekel, da mu ga mora vrniti, ko bo postal znan pirat. 10 let kasneje se Luffy odpravi na morje sam z majhno ladjico. Prvo si mora najti posadko, veèjo ladjo in potem lahko tudi on krene proti Grand Line, na koncu katerega je otok, na katerem je Gold Roger, najveèji pirat vseh èasov, skril svoj zaklad.


Roronoa Zoro
Preden je sreèal Luffyja je bil znan kot eden najbolj¹ih lovcev na pirate. Zoro je zelo moèen in je znan tudi po tem, da se bori s tremi katanami; po eno v vsaki roki in eno v ustih! Ko je bil otrok je treniral v va¹kem doju, ampak kljub temu, da je bil zelo nadarjen in da je premagoval tudi odrasle mu ni nikoli uspelo premagati hèerke svojega uèitelja. Zaradi teh porazov (skupaj jih je bilo 2001) je najprej zaèel uporabljati dve katani, pozneje pa kar tri katane. Na veèer po dvatisoèprvem porazu sta si obljubila, da bo eden od njiju postal najbolj¹i meèevalec na svetu, ¾al pa je takoj naslednji dan punca umrla, tako da mora zdaj sam dr¾ati obljubo. Luffyju se pridru¾i, ko ga ta re¹i pred strelskim vodom mornarice.Nami
Nami je tatica, ki krade samo piratom. Ko se pridru¾i Luffyju je to samo za kratek èas, saj je odloèena nadaljevati svoja ropanja. Kmalu mu ukrade ladjo in zbe¾i, vendar ji Luffy sledi in ugotovi, zakaj Nami krade piratom. Ko je bila ¹e otrok je njeno vas zajel pirat Arlong, ki vsak mesec pobira od prebivalcev zelo visoke davke, tiste, ki ne morejo plaèati, pa ubije. Arlong je èlovek-riba in je dvajsetkrat moènej¹i od navadnih ljudi, zato se mu nihèe ne upa upreti, niti mornarica. Nami ima z njim dogovor, da bo lahko odkupila svojo vas, èe zbere dovolj denarja (100 milijonov Belijev), vendar Arlong prelomi obljubo. Obupana Nami prosi za pomoè Luffyja in ostalo posadko, ki ji z veseljem priskoèijo na pomoè.
Poleg tega, da je tatica, je tudi odlièna navigatorka, ri¹e morske karte in se spozna na medicino. Skratka, je edina na ladji, ki ima kaj v glavi. Njeno oro¾je je meter in pol dolga palica, ki jo ima skrito pod majico v treh kosih.


Usopp
Je sin pirata Yusoppa, ki je èlan Shanksove posadke. ®ivi v majhni vasici, kjer ga vsi poznajo po tem, da la¾e (uso pomeni v japon¹èini la¾). Vsako jutro priteèe v vas in krièi, da prihajajo pirati. Svojo bogato domi¹ljijo uporablja tudi za pripovedovanje zgodbic Kayi, hèerki in edini dedinji preminulega bogata¹a. Z njo ¾e tri leta ¾ivi slu¾abnik Clahador, za katerega se izka¾e, da je pirat. Njegovo pravo ime je Kuro (kuro = maèka), in je nevaren gusar za katerega so vsi mislili, da je mrtev. Kuro naèrtuje umor Kaye, vendar Usopp izve za njegov naèrt. ®al pa mu zaradi njegovih preteklih la¾i nihèe ne verjame; razen Luffyja in njegove posadke. Tako kot njegov oèe je tudi Usopp odlièen strelec, vendar namesto pi¹tole uporablja fraèo. Za razliko od ostalih èlanov posadke ni ravno pogumen èlovek, prej obratno.


Sanji
Sanji je kuhar na ladji-restavraciji Baratie. Ladjo vodi biv¹i pirat Honor Sef – Rdeèa Noga; tako so mu pravili, ker je imel nogo rdeèo od krvi nasprotnikov (bojeval se je samo z nogami, nikoli z rokami). Ko je Sanji kot otrok slu¾boval na neki ladiji, so jo med nevihto napadli Honor in njegovi pirati. Med napadom je nevihta udarila z vso moèjo in prevrnila obe ladji. Edina pre¾ivela sta bila Honor in Sanji - naplavilo ju je na osamljeno skalo sredi oceana. Zraven je naplavilo ¹e dve vreèi. Honor je dal Sanjiju eno vreèo polno hrane in ga poslal na drugo stran skale gledat, èe bo ¹la mimo kak¹na ladja. Èez dva meseca, ko je Sanji pojedel vso hrano, se je vrnil na drugo stran skale in videl, da ima Honor ¹e celo vreèo. Odprl jo je in ugotovil, da v njej ni hrane ampak zlato. Honor je v tem èasu pojedel lastno nogo, s èimer je konèal legendo Rdeèe Noge. Po 85 dneh gladovanja ju je na¹la mimoidoèa ladja. Odloèila sta se, da odpreta restavracijo sredi morja, tako da noben pomor¹èak ne bi bil veè laèen. Luffyju se pridru¾i, ko je ta ubranil restavracijo pred piratom Don Creekom. Tako kot Honor se tudi Sanji bojuje samo z nogami (»kuhar si ne more privo¹èiti, da bi si po¹kodoval roke«).
Ocena:


izšla

Prodigal Pup, The

(1924)

praznuje

William Morgan Sheppard
(1932)

zajeto

Delicatessen

plakatirano

I Love Hooligans

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje