uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Evropska animacija
 La linea
Avtor: knopfler | 23.03.2006
Avtor risanke je Osvaldo Cavandoli, v 50. tih letih 20. stoletja redno zaposlen kot dizajner in arhitekt pri Alfa Romeu, kasneje pa tvorec številnih televizijskih reklam, med katerimi se je pojavil tudi Lui (kot ga je avtor sam imenoval), glavni junak serje La linea. Avtor je genialno z eno samo črto ustvaril risani lik z dušo in karakterjem. Bistveno k slednjemu je dodal še glas Carla Bonoma (glas je dal tudi Stripyu in Pingu). Na ta način gledalec spozna Luievo naravo: koleričnost, zasmehovanje, ljubosumje, egoizem,... skratka lasnosti, ki so karakterizacija človeka. Risanko je spremljalo menjavanje barv ozadja, ki se je prilagajalo Luijevemu razpoloženju. Zelena je pomenila zadovoljstvo, rdeča razburjenost, modra pa indiferentnost, ravnodušnost.
Poleg rednih epizod so se pojavile tudi tri posebne epizode: La linea-W.A.Mozart, Eroslinea in Sexlinea.

Opis
Po uvodni epizodi, ki ni bila numerirana, je sledila serja prvih osmih epizod, kjer je Lui narisan z večjim nosom in nižje rasti kot kasneje. Jazzovska glasba (Franco Godi - Jazz rapido), ki je spremljala dogajanje takrat še ni bila legendarna Badubadu. Te epizode so tudi daljše (cca. 5 minut) kot so bile kasnejše (cca 2:30 minut). Sledila je serja epizod numerirana od 101-156, kjer se je pojavila glasba Badubadu, in to v dveh različnih variacijah. V teh epizodah je Lui zmeraj končal s padcem, zlitjem s črtno podlago ali čem podobnim. Lui je zmeraj hodil proti levi smeri ekrana, avtor pa ga je risal vedno z desne strani ekrana, kar je vedel tudi Lui ko je kontaktiral z avtorjem. Zadnji sezona, to so epizode numerirane od 200-225 je spet malo spremenila formo glavnega lika (malce sklonjena drža med hojo) in spet se je zamenjala glasba v podlagi (variacija na obstoječo melodijo odigrana z drugimi inštrumenti). V teh poslednjih epizodah se je dostikrat pojavil ženski lik, ki jih je seveda Lui hotel osvojiti. Epizode se se začele in končale z avtorjevo dlanjo, ki odstrani plasti papirja na katerem je narisan Lui.

Zanimivosti
Risanka nazorno kaže geometrijske lastnosti 2-D prostora. Lui okoli katerega je narisan kvadrat ne more zapustiti kvadrata, razen če izkoristi tretjo dimenzijo, ki pa se je seveda ne zaveda. Podobno bi lahko rekli, da človek iz 3-D prostora zaprt v škatlo z obliko kocke ne more iz kocke, razen če ne izkoristi četrte prostorske dimenzije, ki se je prav tako ne zaveda.

Slika

Slika

Slika

Slika
Ocena:


izšla

Great Handicap, The

(1919)

praznuje

Rupert Grint
(1988)

zajeto

Fundamental

plakatirano

I Love Hooligans

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje