uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
5 gostov

Danes praznuje rojstni dan
INVICTRA (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Hokuto No Ken
Avtor: Chump | 26.10.2003
Konec 20. stoletja, atomska vojna se je končala z opustošenjem celega planeta. Oceani so izginili, mesta so porušena, svet je postal puščava, a ljudje so preživeli. Države ne obstajajo več in edini veljavni zakon je, da močnejši premaga šibkejšega. Razbojniške tolpe ropajo naselja, kradejo vodo in hrano, ubijajo vse po vrsti, tudi ženske in otroke. Človeštvo pričakuje rešitelja, ki bo na svet vrnil red in mir. Spremeniti svet je želja vseh bojevnikov, ki prihajajo iz obeh vodilnih šol borilnih veščin, a nekateri bi si rad svet podredili, medtem ko si drugi želijo le mir.

HOKUTO SHINKEN (THE DIVINE FIST OF HOKUTO)

Borilna veščina Hokuto Shinken se že 2000 let prenaša iz očeta na sinove. Mojstri te šole lahko uporabijo vso psihično in fizično moč, ki jo premore človeško telo. Tehnika Hokuto temelji na pritiskanju Tsubov. Izraz Tsubo izvira iz kitajske zdravilne tehnike Shiatsu in predstavlja pomembne točke na človekovem telesu (vital points). S pritiskanjem na te točke mojstri Hokuta lahko zdravijo, prevzemajo kontrolo nad dejanji nasprotnika ali povzroèijo eksplozijo določenih delov nasprotnikovega telesa. Šola Hokuto ima lahko hkrati samo enega mojstra - naslednika. Hokuto pomeni zvezda Severnica, njen znak pa je ozvezdje Velikega voza.

Učenci zadnje generacije šole Hokuto so Kenshiro, Raul, Toky in Jagger.

NANTO SEIKEN

Nanto in Hokuto sta kot različni strani istega kovanca, kot Yin in Yang v Taoizmu. Hokuto je temna stran, medtem ko je Nanto svetla stran. Medtem ko Hokuto uniči telo od znotraj, tehnike Nanta uničijo telo od zunaj, kar izgleda kot rezanje nasprotnikovega telesa na rezine. To naredijo s koncentriranjem energije v telesne okončine. Nanto je razdeljen na šest šol (od katerih ima vsaka enega mojstra) in 106 frakcij.

Mojstri Nanta so Shin , Rey, Yuda, Shew, Sauzer in skrivnostni šesti bojevnik.

Borilno tehniko Nanto uporablja tudi Ryuga, ki pa ne spada v nobeno od šol Nanta.

Hokuto no Ken opisuje neverjetno, epsko zgodbo o Kenshiru, nasledniku šole borilnih veščin Hokuto Shinken, katerega življenje zaznamujejo dvoboji, smrti in iskanje izgubljene ljubezni. Manga je leta 1983 začela izhajati v japonski reviji Shonen Jump založniške hiše Shueisha. Avtorja sta že takrat dobro poznani mangaka Tetsuo Hara in scenarist Yoshiyuki Okamura, ki se rad podpisuje z različnimi psevdonimi, v tem primeru Bronson. Hokuto no Ken (naslov bi lahko prevedli tako "Ken iz šole Hokuto" kot tudi "Udarec zvezde Severnice") je zelo posrečena mešanica nekaterih elementov, ki se redno pojavljajo v mangah: borilne veščine, žrtvovanje, žalost, bolečina in ljubezen. Bronsonovo delo se izkaže kot zares odlično, tako zaradi nenehnih presenečenj, kot zaradi odličnega razvoja vseh glavnih likov, tako Kenshira kot (še posebej) njegovih nasprotnikov, z Raulom na čelu. Bronson je pri tej mangi uporabil motive iz kitajske astronomije (Nanto) in grške astronomije (Hokuto). Tudi delo risarja Hare, ki je imel takrat že odlièno razvit slog risanja, je fenomenalno, tako da ni čudno, da imajo poznavalci Hokuto no Ken za eno najboljših mang. Leta 1984 so pri Toey Doga naredili anime serijo Hokuto no Ken, ki obsega 108 delov. Anime ni ravno primer dobre animacije, a je z odlično zgodbo in razvojem likov navdušil ljubitelje po celem svetu (v Italiji je po nekaterih anketah najbolj priljubljen med animeji, kljub temu, da so ga vrteli le na lokalnih TV postajah!).

Članek opisuje prvo serijo animeja Hokuto no Ken (108 delov) oz. mango do konca 15. knjige. Druga serija obsega 12 knjig (manga) oz. 44 delov (anime), vendar je po moje narejena bolj "na silo" in ni na nivoju prve serije. Leta 1986 so posneli tudi celovečerni anime Hokuto no Ken, ki je narejen zelo slabo, je praktièno brez zgodbe in absolutno brez razvoja likov. Kar je najbolj neumno je to, da se zgodba konča pri prvem dvoboju med Raulom in Kenshirom (nekje na polovici prve serije) in da so enostavno črtali enega najpomembnejših likov, Tokyja!?!

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Ryuken
Stari mojster Hokuta je posvojil ¹tiri otroke in jih nauèil to smrtonosno borilno ve¹èino. Kot svojega naslednika je izbral Kenshira, zaradi èesar je razjezil Raula. Odloèil se je, da bo Raulu onemogoèil, da bi naprej uporabljal Hokuto Shinken, a mu je med bojem z Raulom odpovedalo srce, tako da ga je Raul pokonèal.

Kenshiro (Ken)
Naslednik Hokuto Shinkena in najmlaj¹i izmed Ryukenovih uèencev. Ryuken ga je izbral kot naslednika zaradi svoje velike nadarjenosti in dobrosrènosti, zato da bo vrnil mir na zemljo. Zaljubljen je v Julijo, a ¾e na zaèetku serije jo ugrabi Shin, ker ga je Jagger preprièal, da jo bo tako imel le zase. Med bojem s Shinom mu ta zada hude rane po prsih in trebuhu, v obliki ozvezdja Velikega voza. Zaradi brazgotin, ki so jih pustile te rane, postane znan kot mo¹ki s sedmimi zvezdami.

Raul (Raoul, Raoh)
Najmoènej¹i od uèencev Hokuta. Bil je preprièan, da bo on naslednik te starodavne ¹ole, a uèitelj Ryuken ga ni izbral, ker je vedel, da se v njem skriva hudobija in ¾elja, da si podredi svet. Vedno sedi na svojemu konju, Èrnemu kralju, tudi bojuje se na njemu. Edini bojevniki, ki so ga prisilili, da stopi iz konja, so bili Toky, Juza, Fudo in seveda Kenshiro. Tudi on je zaljubljen v Julijo in jo (tudi on) ugrabi, a niti njemu Julija ne poka¾e ljubezni, saj je zaljubljena v Kenshira.

Toky (Toki)
Bil bi najmoènej¹i izmed uèencev Hokuta in tudi naslednik te ¹ole, èe ga ne bi pestila bolezen, ki jo je dobil zaradi prevelikega izpostavljanja radiacijam. Raulov krvni brat ni bil doloèen za uèenje Hokuta, vendar, ko je Ryuken opazil njegove velike sposobnosti, je zaèel trenirati tudi njega. Ker je zelo umirjen in miroljuben èlovek, se njegova tehnika bazira na obrambi.

Jagger (Jagi)
Brez dvoma najslab¹i uèenec Hokuta. Ker je hinavski in zahrbten je bil zadnji, ki bi lahko postal naslednik. Ugrabil je Reyevo sestro in se pretvarjal, da je Kenshiro (naredil si je tudi brazgotine na prsih in na trebuhu).

Shin Junsei
Shin je mojster Nantove ¹ole Konyouken - ¹ole Laboda in ga vodi zvezda muèeni¹tva Junsei. Njegova usoda je, da ¾ivi za ljubezen in umre zaradi ljubezni. Na zaèetku serije ugrabi Julijo, v katero je zaljubljen, a je obsojen na ¾alost in samoto. Julija se pred njegovimi oèmi vr¾e iz vrha njegovega grada, ker ne prenese umorov, ki jih je zagre¹il.

Rey Gisei
Mojster Nantove ¹ole Suichou - ¹ole Vodnega ptièa (tehnika, ki da velik poudarek na noge in na hitro premikanje - med napadom praktièno lebdi v zraku), vodi ga zvezda dol¾nosti. Spozna Kenshira, ko i¹èe svojo ugrabljeno sestro Aili. Sestro naj bi ugrabil mo¾ s sedmimi zvezdami na prsih. Ko Rey ugotovi, da ima Kenshiro na prsih sedem zvezd takoj razume, da mu ni on ugrabil sestro. Skupaj najdeta Aili in ubijeta Jaggerja, ki jo je v resnici ugrabil. Reyev najmoènej¹i udarec je Let Nantovega vodnega ptièa.

Yuda Yousei
Mojster Nantove ¹ole Rdeèe ¾erjavi, vodi ga zvezda izdajalstva. Je najslab¹i bojevnik Nanta, a je zelo nevaren zaradi svoje hudobije in zahrbtnosti.

Shew (Shu) Jinsei
Imenujejo ga slepi general Nanta, vodi ga zvezda dobrote Jinsei. Oslepil se je sam, da bi re¹il ¾ivljenje Kenshiru, ko je ta bil ¹e otrok. Poleg oèi za Kenshira ¾rtvuje sina in na koncu tudi lastno ¾ivljenje. Kljub svoji slepoti je odlièen bojevnik, njegova tehnika temelji na napadih z nogami.

Sauzer (Souther) Kyokusei
Mojster Nantove ¹ole Zlatega feniksa, vodi ga Ju¾na zvezda (Kyokusei/Shosei), imenovana tudi zvezda generalov. Je najmoènej¹i in najnevarnej¹i izmed bojevnikov Nanta, niti Raul si ne upa se spopasti z njim. Uporablja otroke kot su¾nje pri izgradnji svoje piramide. Na zaèetku tehnika Hokuto Shinken proti njemu ne deluje, dokler Kenshiro ne ugotovi, da ima Sauzer srce na desni strani, kar pomeni, da ima tudi vse Tsube na drugi strani. Tudi ko to ugotovi nima lahkega dela in mora za zmago uporabit enega najmoènej¹ih udarcev Hokuta, udarec Unièenje vesolja.

Ryuga
Samotni bojevnik Nanta, vodi ga zvezda Sirius, ki ni direktno povezana z zvezdami Nanta. Bojuje se na Raulovi strani, ker misli, da bo ta popeljal svet v mirno dobo. Ko uvidi svojo zmoto se sam hudo po¹koduje in napade Kenshira, ker hoèe preverit, èe je on odre¹itelj sveta in ker hoèe v tem dvoboju umreti. Vsekakorje skupaj s Shewom najbolj tragièen lik v seriji.
Ocena:


izšla

Colonel Heeza Liar Plays Hamlet

(1916)

praznuje

Kenny Baker
(1934)

zajeto

Souchokutai no hito

plakatirano

I Love Hooligans

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje