uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
Misak in 7 gostov

Danes praznuje rojstni dan Neikius (32 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 0
Opisi serij > Japonska animacija
 Samurai Deeper Kyo
Avtor: Bati | 01.11.2003
Dogajanje v animeju Samurai Deeper Kyo je postavljeno na začetek 17. stoletja, ko je na Japonskem potekala državna vojna. Za oblast so se borili različni klani (šogunati), med katerimi je bil najmočnejši klan Tokugawa. Zanimivo je, da so avtorji animeja veliko poudarka dali na zgodovinsko ozadje in so uporabili resnična imena krajev in oseb. Po pravici povedano me je to kar presenetilo, saj tega do sedaj nisem bil vajen. Kot mnogi, ki so že pogledali anime, tudi sam sprva nisem vedel, da so uporabljena prava imena in resnična zgodovina, to sem ugotovil šele kasneje ob branju razne literature na internetu.

Zgodba se začne leta 1600 z bitko pri Sekigahari, kjer klan Tokugawa premaga vse nasprotnike in zavzame prestol Japonske. V bitki še posebej izstopata dva samuraja – Mibu Kyoshiro in Onime-no-Kyo (Demon Eyes Kyo, krajše Kyo), ki se srdito bojujeta. V boj poseže tudi Yukimura, predstavnik klana Sanada. Pokaže jima na velik asteroid, ki se približuje bojišču. Čez nekaj trenutkov pade na Zemljo...

Štiri leta kasneje ni o nobenem izmed samurajev niti sledu. Vsaj dokler Yuya, mlado dekle s prececej čudnim poklicem – za denar lovi prestopnike in jih privede pred sodišče – v neki gostilni ne opazi Mibu Kyoshira, ker ni plačal računa. Odloči se, da mu bo sledila in ga tudi ujame. Ko ga končno zveže, pa k njima pristopi čudna oseba, ki jo še posebej zanima Mibu. Kmalu se izkaže, da je prišlek kenyou, pošast z izjemnimi sposobnostmi. Začne napadati Mibuja, ki pa se očitno ne spomni več svojih samurajskih sposobnosti, zato hitro pristane z nosom pri tleh. Ko že izgleda, da je vsega konec in da bosta tako Mibu kot Yuya umrla, pa se zgodi nekaj čudnega. Mibujev glas se spremeni, njegove oči postanejo rdeče in spremeni se v Kyo-ja. Iznenada od nekod prihitita tudi Yukimura in njegov pomočnik Sasuke, ki Kyo-ju prineseta njegov meč, Muramaso. Kyo, opremljen z mečem in samurajskim znanjem, zlahka premaga nasprotnika. Yuya pa ne more verjeti, da se je Mibu iz prijaznega prodajalca zdravil spremenil v Kyo-ja, ki je leta 1600 pri Sekigahari pobil tisoč ljudi, kar ga je postavilo na najvišje mesto na ‘wanted’ seznamu. Na njegovo glavo je razpisana nagrada en milijon ryojev (ryo – denarna enota). Izkaže se, da je takrat ob padcu meteorja prišlo do radikalne spremembe, katere posledica je, da sta se Mibu in Kyo znašla v istem telesu. Le da telo pripada Mibuju, ki je Kyoja za 4 leta zaprl na dno svoje duše. A slednjemu je le uspelo ‘pobegniti’. Zdaj, ko ima oblast nad telesom, je odločen, da poišče svoje prejšnje telo in premaga Mibuja, edinega človeka, ki ga je kdaj premagal. Tako se Kyojevo potovanje začne in postopoma se mu pridružijo tudi druge osebe, ki jih spoznamo tekom zgodbe.

Osebe

Osebe v animeju so narejene odlično, imajo karizmo, zaradi katere se gledalec zlahka poistoveti z njimi. Sam razvoj oseb je lepo speljan čez celotno zgodbo, tako da na koncu komaj verjamemo, da je bila oseba na začetku popolnoma drugačna. Tudi odnosi med glavnimi junaki so prikazani zelo prepričljivo. Nikakor pa ne smemo pozabiti na sovražnike, ki se naši skupinici trudijo prekrižati pot. Ti so po večini ‘kenyou’, pošasti s posebnimi sposobnostmi, ki so zelo zanimive in domiselne. Tu se vidi, da so se avtorji zelo potrudili. Tudi podoba vseh oseb v animeju je zelo dobra, prav tako sama animacija. Vsak ima svojo tipično značilnost in lastnost.

Seveda so tu tudi nasprotniki, ki pa jih ne bom opisoval, saj se večinoma pojavijo le v eni ali dveh epizodah. So pa, tako kot glavni junaki, narejeni z zvrhano mero domišljije.

Muramase

Muramase so čarobna orožja. Skupaj jih je 5 in vsaka od njih se začne čudno obnašati, če je katera izmed drugi Muramas v bližini. Imajo izjemne lastnosti in same izbirajo svojega lastnika. Muramase se tekom zgodbe porazdelijo med skupino glavnih junakov. Eno ima Kyo, drugo Benitora, tretjo Migeira, četrto Sasuke in peto Yukimura. Vsaka Muramasa ima svojo tipično lastnost, po kateri se loči od drugih.

V animeju se lepo prepleta kar nekaj žanrov – komedija, akcija (mečevanje), drama in zgodovinski. Zgodovinski del bi sicer lahko bil malce bolj poudarjen, medtem ko bi nekaj akcjiskih vložkov odstranili. Večina bojev je narejena po istem kopitu – dva bojevnika, ki gledata drug drugega, nekaj časa kaže enega, nato drugega. V ozadju pa se prelivajo barve in se rišejo črte, tako da dobimo občutek, kot da oba z veliko hitrostjo tečeta v določeno smer. Kot sem že omenil, animacija je odlična, prav tako so mi bile všeč barve. Prevladujejo svetli odtenki, kar anime naredi bolj prijazen (nekako tako kot v Princess Mononoke), pohvaliti pa je treba tudi izbiro barve pri kontrastih. Ne smem pa pozabit na zvočno kuliso - uvodna pesem je odlična, izmenjujejo se angleške in japonske besede, kar jo naredi bolj dinamično. Tudi sama glasba med animejev je zelo v redu, občasno malo hitrejša (akcija), potem spet skrivnostna...Če morda ni razvidno iz opisa – anime mi je bil zelo všeč, priporočam ga vsem, ki so jim všeč samuraji in pa fantazija. Če vam je bil všeč Ruoroni Kenshin in si želite nekaj podobnega, je to naslov za vas.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Osebe

Onime-no-Kyo
Odlièen bojevnik, ki je v bitki pri Sekigahari pobil 1000 ljudi, zaradi èesar je postal zelo znan. Njegove oèi so rdeèe in lahko bi se reklo, da ¾arijo, ko se bojuje. V bojih neizmerno u¾iva, njegove sposobnosti pa mu omogoèajo, da lahko nasprotnike premaga ¾e z enim samim posebnim udarcem! Do oseb, ki ga spremljajo, je zelo zadr¾an, celo nesramen. Tipièen ‘tough guy’, vendar se proti koncu, tako kot vedno, izka¾e za povsem drugaènega èloveka. Osebno mi je bil Kyo najbolj v¹eè, ker je razvoj njegove osebnosti najbolje narejen, pa ¹e kul izpade, ko seka nasprotnike s svojo Muramaso ;).

Mibu Kyoshiro
Mibu je prodajalec zdravil, ki potuje po svetu in pomaga ljudem. To poène ¾e pribli¾no ¹tiri leta, od bitke pri Sekigahari, kjer je ob trèenju meteorja z Zemljo izgubil spomin – in s tem tudi svoje samurajske sposobnosti, za povrh vsega pa se je vanj ‘naselil’ ¹e Kyo. V resnici pa je Mibu Kyoshiro èlan Mibu klana, ki pa se dr¾i v ozadju. Mibu je zelo dober samuraj, ki pa se je v preteklosti zaradi Sakuye odrekel svojemu bojevitemu znaèaju.

Sanada Yukimura
Yukimura je eden izmed vodilnih v klanu Sanada, prav tako kot Kyo in Kyoshiro pa je tudi on odlièen samuraj. Znan je tudi kot eden izmed najbolj modrih generalov. V preteklosti se je skregal s svojim bratom, ker je le ta od¹el h klanu Tokugawa, namesto, da bi se boril ob njegovi strani. Je zelo umirjen in nasmejan, pravo nasprotje Kyoju. Yukimura si potihem zelo ¾eli boja s Kyojem, saj èuti potrebo po tem, da ga premaga in se doka¾e sam sebi ter svojemu klanu. Tokugawa klan nanj gleda s strahospo¹tovanjem, saj nihèe ne ve, èesa je v resnici zmo¾en. Zanimivost: sprva sem mislil, da je Yukimura ¾enska :).

Sarutobi Sasuke
Sasuke je samuraj, ki na pogled izgleda kot majhen otrok in tako ga drugi tudi obravnavajo. V mladosti ga je iz skrivnostnega gozda pripeljal Yukimura in od takrat je Sasuke njegov zmest pomoènik. Kasneje postane eden izmed 10 vazalov klana Sanada. Sasuke je ve¹è bojevanja in ima zaradi mladosti, ki jo je pre¾ivel v gozdu, zelo izostrene èute. Zelo simpatièen lik.

Saizou
Èlovek – senca. Tudi on je Yukimurin pomoènik in tudi on kasneje postane njegov vazal. Je zelo spreten in se potiho giblje v sencah. Nemalokrat izpade zelo sme¹no, ko recimo iz drevesne kro¹nje poklièe Yukimoro, da mu da nadaljne ukaze. Prav tako kot Sasuke zelo dobro narejen lik.

Sakuya
Skrivnostna ¾enska, ki je oèitno glavna v Sanada klanu. Opazimo pa jo tudi v Mibu klanu. Tja je verjetno od¹la zaradi Kyoshira, v katerega je zaljubljena.

Yuya Shiina
Yuya je mlado dekle, ki i¹èe morilca svojega brata. Zaradi tega se je odloèila, da bo po svetu lovila kriminalce in jih pripeljala pred sodi¹èe. Ko sreèa Kyoja, se njeno ¾ivljenje obrne na glavo. Deloma tudi zato, ker odkrije, da ima Kyo na hrbtu prav tako brazgotino kot morilec njenega brata....

Okuni
Niè manj skrivnostna kot Sakuya, prav tako ima tudi ona posebne sposobnosti. Ena od teh je upravljanje s kot las tankimi vrvmi (avtor recenzije se tukaj spomni na Walterja iz Hellsinga :)). Tudi ona je zaljubljena v Mibuja, obenem pa tudi v Kyoja....

Benitora (Tokugawa Hidetada)
‘Benitora the Silhouette’ oziroma Rdeèi Tiger (Red Tiger), kot se sam rad imenuje, je potomec Ieyasuja Tokugawe, bodoèi ¹ogun torej, ki pa skriva svojo identiteto. S svojo palico hodi po svetu in i¹èe moène bojevnike, ki jih poziva na dvoboj. Ko sreèa Yuyo, se takoj zaljubi vanjo, vendar ona tega ne opazi (¾enske paè ;)). V animeju ima Benitora vlogo komiènega lika.

Migeira
Migeira je bojevnik, ki hodi po svetu in i¹èe pravico. Neke vrste paladin, bi se lahko reklo. Ima redko sposobnost, da lahko vidi v prihodnost in se na podlagi tega la¾je odloèa o svojih dejanjih. Nosi zelo èudno obleko, pod katero pa skriva Muramaso, ki pa jo je dal preoblikovat – sedaj mu v obliki topa poèiva na roki.
Ocena:


izšla

Half-
Fare Hare

(1956)

praznuje

Grégoire Solotareff
(1953)

zajeto

Homegrown

plakatirano

Dustin

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje