uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
6 gostov

Danes praznuje rojstni dan
Nera (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 16.883.937

Forum > Ameriška animacija > Zakaj pri Disneyju sovražijo starše? Registriraj se
 
Avtor Besedilo
Verh

Uporabnik

Poslano: 03.09.2010 21:22:43 | Citiraj
Tole sem pobral na Dnevniku. Ne morš verjet...

Zakaj pri Disneyju sovražijo starše? Mowgli, Pepelka, Trnljučica, Dumbo in še kdo v krutem svetu brez mame in očeta

Tekst: (tk), Daily Mail

London - Disneyjeve risanke so sinomim (tako bi vsaj mislili) za predstavljanje družinskih vrednot in tradicije. Predstavljajo prostor, v katerem, ne glede na vse, dobro vedno premaga zlo. Risanke in filmi se dotaknejo naših src in življenja naših otrok napolnijo z občutkom varnosti v svetu negotovosti.

A če pogledamo pobližje, za primer lahko vzamemo čudovitega Bambija, mogočnega Levjega kralja in pa navihanega Nemota, se lahko za trenutek ustavimo in pomislimo – Disneyjeve risanke poleg marsičesa združuje tudi odsotnost staršev. Bambija oče zapusti tik pred njegovim rojstvom, kmalu zatem pa se malček sooči še z ubojem matere. To je trenutek, ko tudi najtrdnejši očetje pred televizijskim zaslonom potočijo kakšno solzo. In to ni vse – pri Levjem kralju je Simba vpleten v smrt svojega očeta in pobegne. Uporniški Nemo pa je edini preživeli brutalnega napada barakud na njegovo družino, večino risanke pa je odtujen od svojega očeta.

A to pri Disneyju ni težava „modernega“ sveta. Že od začetka ustvarjanja risank imajo nekakšne težave s starši, saj so v večini risank predstavljene disfunkcionalne ali pa razbite družine. Tudi Dumbo ostane brez mame, brez nje sta tudi morska deklica Ariel in pa lepotica Belle iz Lepotice in zveri. Andy, glavni junak Sveta igrač, odrašča s samohranilsko materjo, a ne skrbite, saj ima očetovski vzor – lesenega kavboja.

Tudi Pepelka ni imela matere, Sneguljčica je izgubila očeta in dobila le hudobno mačeho, v Knjigi o džungli pa so Mowglija vzgojile živali. Tudi Peter Pan se sooča s podobnimi težavami, saj mora sam (tudi on je sirota) skrbeti za cel otok drugih osamljenih otroških duš, puščenih, da poskrbijo sami zase.

Podobne zgodbe so tudi pri Disneyjevih filmih in nanizankah – priljubljena Hannah Montana, v vlogi katere se predstavlja še bolj priljubljena Miley Cyrus, se z najstniškimi tegobami sooča s pomočjo očeta samohranilca, saj je mati odsotna.

In nekaterim junakom ni dano niti, da bi odraščali vsaj z enim od staršev, saj postanejo sirote še pred samim začetkom risanke ali filma. Tarzan je že kot dojenček ostal sam, saj je leopard pojedel njegovo družino. Je morda to zato, ker bi radi pri Disneyju ustvarili dodatne dramatične učinke? Je morda odsotnost staršev le način, da se glavni junak sooča z osebnimi izzivi brez pomoči staršev, ali pa za tem stoji kaj več?

Je morda za to kriva smrt matere Walta Disneyja in pa krivda, ki jo je vse življenje nosil s seboj, ker je zapustil sina? Leta 1938 je z denarjem, ki ga je prejel od velike uspešnice Trnjulčice, očetu in mami kupil vilo v Los Angelesu. Nekaj dni zatem je mati Flora umrla zaradi slabega grelnika vode, ki je puščal plin. Je svojo krivdo zaradi njene smrti izlival v risankah in filmih?

Obstaja še ena razlaga zanimivega pojava. Je morda mogoče, da so te zgodbe resničen odsev razpadajoče družbe in očitnega propada tradicionalne nuklearne družine? Ali pa je morda ravno obratno? Je morda imel Disney vlogo pri upadu družinskih vrednot? Če nič drugega, lahko legendarnemu Disneyju očitamo to, da je pozabil na počastitev ene najbolj svetih povezav na svetu, tiste med materjo in očetom ter otrokom. In to ni ravno najbolj družinsko naravnano, kajne?
Verh

Uporabnik

Poslano: 03.09.2010 21:39:03 | Citiraj
Zadnje čase ne vem kaj je z novinarji narobe. Ali ne znajo delati drugega kot past/copy? Pri vseh teh podatkih na spletu, ki so oddaljeni le en klik, jim je težko preveriti kakšno stvar.

Si je Disney izmislil Tarzana, Petra Pana, Sneguljčico in Mowglija?

Od Trnjučice iz 1938? Sneguljčice $#¤%!!!!!!

Očitno je Disneyeva krivda močna saj jo prakticira tudi po smrti (Nemo,...)?

To me pa pojezi!
uri

Admin

Poslano: 06.09.2010 17:37:21 | Citiraj
Men se pa ne zdi tako hudo narobe, ce nekdo predstavi alternativno videnje neke tematike. Nazor, ki ga zagovarja ta clanek, ima nekatere tehtne obsodbe, vendar pa gre seveda za osebni pogled posameznika s katerim se lahko vsak sam poistoveti ali pa ne.

IMHO pa srz problema ni toliko v drzi, ki jo clanek zavzema proti Disneyu, temvec v sodobni vzgoji otrok, ki je prekomerno zascitniska do te mere, da vse vec odrasca v mehukzce z nadvse izkrivljeno podobo sveta. Vsak je nekaj posebnega, vsi smo enaki, ni zgub in zmagovalcev, saj gre le za nedolzno igro... In potem taksni razvajeni pamzi koncajo faks, med katerim jim po moznosti ni bilo treba opravljat prakse ali vsaj pocitniskega dela, in pridejo nabiti s teorijo v prvo sluzbo rekoc, jaz si pa zasluzim lastno pisarno, taksno in taksno placo in polozaj manegerja. Za prakticno znanje pa ni nihce slisal.

. Uri .
Verh

Uporabnik

Poslano: 06.09.2010 19:06:19 | Citiraj
Članek sklicuje na zgodbe, ki jih ni ustvaril Disney temveč Kipling, Burroughs,... Pri Disneyu so jih le prenesli na platno.
Dumbo ne ostane brez mame (kot piše v članku), na koncu sta skupaj v posebnem vagonu.
Kaj pa The incredibles? Ali pa Mulan. Tam sta oba starša.
Ta teorija iz Daily Maila ne bo šla skozi - še posebej ne zaključek, ki je iz trte zvit.

Me je pa članek spomnil na teorije o tem, da sta Batman in Robin geja, Smrkci so neonacistična propaganda, v plakatu Male morske deklice se skriva penis,...

matko&majdi

Uporabnik

Poslano: 06.09.2010 19:54:32 | Citiraj
Batman in Robin sta (lahko) geja http://en.wikipedia.org/wiki/File:Batbed.png

,,Lep, uspešen in prijazen dan!,,
uri

Admin

Poslano: 06.09.2010 22:14:58 | Citiraj
Pomoje zna bit nekaj na tem v smislu, katere zgodbe in tematike je Disney izbiral (zavedno ali ne), glede na lastne zivljenjske izkusnje. Tisto o vplivu teh risank na razkroj nuklearne druzine ali celo obratno pa je seveda larifari, kot so pravljice o tem kako nasilne video igre vplivajo k nasilju v solah...

Za ravnanja otrok in mladine so v najvecji meri odgovroni starsi, do neke mere pa vsekakor vpliva nanje tudi okolica in druzba v kateri se gibljejo. Problemi nastajajo pri ekstremih, ko starsi ali zanemarjajo otroke oz. jim nudijo prevec svobode ali pa so do njih prevec zascitniski in jim prepovedujejo vsemogoce. Obe skrajsnosto vodita do svojeglavosti, preizkusanju mej in neodgovornem ravnanju, ki se slej ko prej izkaze za problematicno ali celo kriminalno in nasilno do sirse druzbe.

Jaz sem od malih nog gledal grozljivke in nasilne filme, konec osnovne sole pa tudi pornografijo. Pa zaradi tega nisem namlatil in poklal nikogar, prvo punco sem imel pri 22ih, z drugo pa sem se pri 25ih porocil. Ce bi starsi ali psihologi vedeli kaj vse sem gledal se pred koncem osnovne sole, bi mislili da sem na dobri poti postati serijski psihopatski morilec ali posiljevalec. Toliko o tem.

. Uri .
Verh

Uporabnik

Poslano: 06.09.2010 22:32:46 | Citiraj
Ko smo ravno pri starših in risankah, tole je iz index.hr. Upam, da vam jezik sosedov ne dela preglavic :)

Panika u Srbiji: Djeca im zbog crtića pričaju hrvatski!

Panika kod naših susjeda je nastala zato što su srpska djeca, zbog crtića, počela govoriti hrvatske riječi kao što su tijekom, nazočno, odjenuto, vjetrovito, tjedan, glazba, uhititi, kolodvor. Press piše kako im se javio otac četverogodišnjeg dječaka, Đorđe Popović, koji kaže kako mu je dijete počelo govoriti tjedan umjesto sedmica, a njega zove "tatek".

"Srpska djeca trebaju rasti uz sadržaje na materinjem jeziku"

"Proveo sam svoje istraživanje i ustanovio da je 90 posto filmova u videotekama, kao i onih koji se prodaju na ulici, sinkronizirano na hrvatski jezik", kazao je zabrinuti Popović te dodao kako je i većina titlova na hrvatskom te dodao kako je skoro pao u nesvijest kada mu je sin prije nekoliko dana rekao da "kralj i kraljica žive u velebnim palačama".

Popović sebe ne smatra nacionalistom, ali misli kako bi srpska djeca trebala rasti uz sadržaje na materinjem jeziku. I novinari Pressa su se uvjerili da se mnogi filmovi u Beogradu prodaju sa hrvatskom sinkronizacijom, a prodavačica ih je uvjeravala kako nitko ne kontrolira na kojem je jeziku film.

Sinkronizacija nije jeftina

"Vjerojatno je u pitanju novac. Sinkronizacija nije jeftina i njima je očigledno lakše kupiti filmove od Hrvata", kazala je radnica u beogradskoj videoteci koja dodaje da izdaju filmove koje dobiju od distributera. Već neko vrijeme u srpskim prodavaonicama se mogu naći i slikovnice na hrvatskom jeziku.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruge "Ćirilica" i profesor srpskog jezika Dragoljub Zbiljić kaže kako su posljedice takvih pojava već vidljive. "Srpska djeca i Srbi sve više izgovaraju i pišu hrvatske jezične varijante, što je doseglo karikaturalne osobine, jer hrvatski lingvisti, natjerani da zbog razlikovanja i ustoličenja svog posebnog jezika, rade smiješne konstrukcije", kaže Zbiljić i dodaje da Hrvati nikada svojoj djeci ne daju srpski jezik bez prilagođavanja.uri

Admin

Poslano: 08.09.2010 20:15:44 | Citiraj
Uh, kaj bi potel lahko sele mi rekli, ki smo odrascal ob srbohrvaskih stripih in sinhroniziranih risankah!?!?

Dejansko se mi se zdaj slisi bolj "udobno" Zajcek Dolgouscek v SHR sinhronizacij, kot pa v originalu. Kar se tice pa slovenske sinhronizacije pa so mi ostali v usesu Cebelica Maja, Fracji dol in Hrabri Misek.

. Uri .

Odgovor je popravil uri - 08.09.2010 20:17:41
Verh

Uporabnik

Poslano: 31.10.2010 18:39:14 | Citiraj
Bi komentiral tole novico iz Dnevnika, pa se mi zdi potrata časa...

Disneyeve risanke utrjujejo stereotip: Hudobni liki so skoraj vedno neumnejši in grši od dobrih

Los Angeles - Od zlobne Sneguljčičine mačehe pa do Cruelle de Vil iz 101 dalmatinca so Disneyevi animirani filmi prikazali vrsto znanih hudobnežev. Sedaj pa je akademska študija odkrila nekaj slabih novic za te risane negativneže.

Ti so namreč skoraj vedno upodobljeni kot grši in bolj neumni od njihovih dobrih nasprotnikov. Raziskovalci, ki so analizirali 21 risank, ki jih je podjetje naredilo od leta 1938, so Disneyevo korporacijo obtožile ustvarjanja stereotipa "lepota je dobra“.

Udeleženci v študiji, ki sta jo skupaj izvedli dve univerzi (North Carolina in Appalachian State), so morali z ocenami od ena do deset pri 163 Disneyevih likih oceniti dobroto, privlačnost, pamet, agresivnost, romantičnost in uspeh v življenju.

V skoraj vseh filmih je bil pozitiven lik bolj privlačen, pameten in manj agresiven. Prav tako so mu anketiranci pripisali več možnosti za „srečno življenje do konca njegovih dni“.

Sicer pa med filme, kjer se je pokazala največja povezanost med lepoto in dobroto, sodijo Pepelka, Ostržek, Lilo in Stitch in Rešitelji.

Celo v risankah Notredamski zvonar in Lepotica in zver, v katerih nastopajo junaki nekonvencionalnega videza, so anketiranci pripisali večjo lepoto pozitivnim likom.

Samo v enem filmu, Brother Bear (2003), je glede privlačnosti 'zmagal' negativnež.

uri

Admin

Poslano: 04.11.2010 06:07:15 | Citiraj
Ah te raziskave so tako za lase privlecene... Sploh pa ne razumem zakaj se spravljajo na Disneya, saj bi lahko enako rekli za vse ostale medije, organizacije, zaloznike in avtorje od pamtiveka naprej.

P.S. Gaston iz Lepotice in zveri je sarmer prve klase. Toliko o verodostojnosti ankete.

. Uri .
Avtor Besedilo
 
Forum > Ameriška animacija > Zakaj pri Disneyju sovražijo starše? Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videna sporočila od še ne videnih.


izšla

Echoes from the Alps

(1925)

praznuje

Rumiko Ukai
(1955)

zajeto

Frozen Jumper

plakatirano

Chip 'n' Dale: Rescue Rangers

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje