uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
1 gost

Število obiskov od 1.9.2002: 19.468.336

Forum > Ameriška animacija > Bert in Ernie se ne bosta poročila Registriraj se
 
Avtor Besedilo
Verh

Uporabnik

Poslano: 26.08.2011 17:30:05 | Citiraj
Ameriški otroci že več kot štiri desetletja odraščajo ob gledanju lutkovno-igrane serije za otroke Sezamova ulica, ki ni namenjena le zabavi, ampak tudi izobraževanju. Oddaja je prejela številne nagrade in je prva otroška oddaja v ZDA, katere ustvarjalci so pri oblikovanju upoštevali šolske učne načrte in so tudi merili izobraževalni vpliv oddaje na otroke. Serijo so predvajali po vsem svetu, pred leti tudi pri nas, v ZDA pa si jo menda do tretjega leta starosti ogleda kar 95 odstotkov otrok.
Za prepoznavnost se ima zahvaliti predvsem glavnim junakom, kosmatim lutkam, med katerimi so rumeni Veliki ptič, rdeči Elmo in modra pošast, ki ima rada piškote. Med bolj priljubljenimi lutkami, ki jih je ustvaril Jim Henson, sta tudi Bert in Ernie. Vsakič postrežeta s komičnim prepirom, iz katerega naj bi se otroci naučili, da so lahko prijatelji tudi s tistimi, s katerimi se ne strinjajo. Prav odnos med Bertom in Erniejem pa je že leta predmet polemik, saj so se začeli nekateri gledalci spraševati, kako blizu sta si pravzaprav prijatelja in ali med njima morda ne tlijo homoerotična čustva. O tem je leta 1994 poročal tudi New York Times, ki je opozoril na pismo zaskrbljenih staršev iz Misisipija v reviji TV Guide. Ustvarjalci oddaje so staršem takrat odgovorili, da sta Bert in Ernie pač lutki in da ju anatomsko ni mogoče primerjati z ljudmi.
Namigovanja o spolni usmerjenosti Berta in Ernieja s tem niso prenehala. Nedavno se je pojavila celo peticija, s katero so podpisniki pozvali ustvarjalce oddaje, naj lutki izključno iz izobraževalnih razlogov razkrijejo kot geja in ju končno tudi poročijo. Peticiji na spletni strani www.change.org, ki je za zdaj zbrala 9300 podpisov, je pospešek seveda dala nedavna odločitev ameriške zvezne države New York, da dovoli poroke istospolno usmerjenih, po mnenju podpisnikov pa bi s tem dejanjem v Sezamovi ulici otrokom pokazali, da so takšne poroke enakovredne porokam heteroseksualno usmerjenih parov. Peticija je naletela na nekaj minornih protipeticij, hkrati pa na velik medijski odziv. O njej se je v oddaji Situation Room razgovoril celo znani CNN-ov voditelj Wolf Blitzer, najbolj pa je odmevala na družabnih spletnih omrežjih. A vse kaže, da poroke lutkovnih prijateljev kljub temu ne bomo dočakali. Ustvarjalci oddaje so sporočili, da imata Bert in Ernie morda res veliko človeških lastnosti in sta prepoznana kot moška lika, a še naprej ostajata »samo« lutki in zato nimata spolne usmeritve. Otroke bosta tudi v prihodnje izobraževala »le« o prijateljevanju z drugačnimi.
Bert in Ernie seveda nista prva lutkovna ali animirana junaka, ki sta bila doslej označena za istospolno usmerjena. Podobnih očitkov sta bila deležna denimo Medved Jogi in He-Man, zlasti pa vijolični telebajsek Tinki Binki, čigar rdeča torbica in domnevno feminilno obnašanje naj bi poljsko oblast celo tako zmotila, da je zahtevala raziskavo, ali oddaja promovira življenjski slog homoseksualcev. Nekateri torej spolnost vidijo tudi v vsebinah, kjer naj je ne bi bilo, posamezne risanke, predvsem tiste za starejše, pa dejansko odkrito načenjajo tudi takšna vprašanja, med drugim o istospolni usmerjenosti. Gospod Garrison iz satirične risanke South Park je tako za nekaj časa spremenil spol, a kot Janet ni zdržal dolgo, zato je pozneje spet postal moški.

vir: Mladina
Evalyn

Uporabnik

Poslano: 28.08.2011 19:40:15 | Citiraj
Očitno s(m)o samo odrasli sposobni komplicirati in delati muho iz slona točno tam, kjer ni potrebno.
uri

Admin

Poslano: 29.08.2011 21:58:56 | Citiraj
Poleg tega pa je dovolj serij kot je recimo Rick & Steve the Happiest Gay Couple in All the World, ki zadovolji tudi tovrstno publiko.

. Uri .
Avtor Besedilo
 
Forum > Ameriška animacija > Bert in Ernie se ne bosta poročila Registriraj se

Horizontalna črta ločuje že videna sporočila od še ne videnih.


izšla

Barn Yarns

(1927)

praznuje

Kenji Kamiyama
(1966)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje