uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
4 gostje

Število obiskov od 1.9.2002: 14.913.908
Komentarji na novico
15.09.2010
Kakovostne risanke za veselo otroštvo
Se še spominjate risank, ki ste jih gledali kot otroci? Tistih, za katere niso bili potrebni podnapisi in v katerih so liki dovolj povedali z dejanji? Naj vam osvežimo spomin ...

Kdo se ne spominja risank, ki smo jih gledali kot otroci? Medtem ko je večina risank, ki jih danes gledajo naši malčki, iz angleško govorečih držav, smo sami odraščali ob risankah, ki so prihajale iz Italije, Poljske, takratne Češkoslovaške, nemalo pa je bilo tudi takih, ki so zrasle na domačem zelniku in pri naših južnih sosedih. Ste že kaj nostalgični?

Zakaj ne nehaš kolcati?

Le kdo se ne spominja Kolcamoža, nesrečnega moža, ki kar ni in ni mogel nehati kolcati? To je le ena izmed risank, ki je k nam prišla iz sosednje Italije. Druge legendarne italijanske risanke so Badum Badum oziroma italijansko La linea – minimalistična risanka moža - črte, ki svojega avtorja Osvalda Cavaldonija nenehno nadleguje in ni nikoli zadovoljen s tistim, kar mu avtor ponudi. Avtor mu seveda le malokrat ostane dolžan in tako lahko spremljamo zanimive in smešne dvoboje, ki niso nikoli daljši od nekaj minut.

V risanki večkrat nagrajenega italijanskega avtorja Bruna Bozzetija, ki smo jo kot otroci gledali na naših televizijskih zaslonih, smo lahko spremljali napol slepo, nič kaj vitko čebelo Lilliput put. Nič manj znan in zabaven ni Stripy, smešna črtasta žival, ki s svojim smehom dan za dnem ob živce spravlja grdogledega možakarja.

Nerodne in manj nerodne dvojice

Medtem ko je za italijanske risanke bolj kot ne značilen en sam glavni junak, smo v čeških običajno spremljali dva. Risanka A je to! se nam je verjetno vsem vtisnila v spomin, tudi zaradi glavnih junakov Pata in Mata. Ta nerodneža se vedno znova znajdeta v zagatah, ki sta si jih sama nakopala, potem pa jih rešujeta na kar najbolj neverjetne načine. Pat in Mat pa še zdaleč nista edina slavna češka risana junaka. Tu sta še zajčja prijatelja Bob in Bobek, pa bratca Jajo in Pajo, Pi in Pa, vaša prijatelja ...

Eno izmed najbolj znanih risanih dvojic so si izmislili poljski ustvarjalci. Dogodivščine in prigode Boleka in Loleka so postale naravnost kultne, z njimi pa tudi glavna junaka risanke. Tako lahko še danes na ulici opazite kakšnega odraslega nostalgika, katerega majico krasi prav njuna podoba.

Kaj pa pri nas?

Ena izmed mojih najljubših risank je bila prav gotovo Bojan, medved (morda bolj podoben rakunu?), ki si je svojo resničnost vedno narisal sam, pa čeprav je imel na voljo le nekaj osnovnih barv. Za otroško domišljijo naravnost odlična zamisel, ki otroka popelje v svet barv in ustvarjalnosti.

Naslednja odlična risanka je delo hrvaških ustvarjalcev. Profesor Baltazar je nori znanstvenik, ki s svojim znanjem in pametjo nenehno rešuje zagate svojih someščanov. Še ena risanka, ki je nastala na Hrvaškem, in smo jo lahko spremljali tudi pri nas, pa je risana nadaljevanka Mali leteči medvedki.

Seznam se kar ne konča ...

Seznam lepih in dobrih risank, ki smo jih gledali kot otroci, se nikakor ne konča in zgoraj naštete še zdaleč niso edine, ki si zaslužijo omembo. Postavlja pa se vprašanje, kako našim malčkom omogočiti, da bi si ogledali vsaj del legendarnih risank, ki se tako po vsebini kot tudi po izvedbi povsem razlikujejo od risank, ki jih lahko gledajo danes.

Vendar, kako do njih? Večina starejših risank se redko pojavi na naših televizijskih zaslonih, zato nam preostane le, da jih poskusimo nekje izbrskati, si jih sposoditi ali kupiti. Slaba novica je, da to niti približno ni lahko opravilo, saj se večine risank pri nas ne dobi. Na srečo ima vsaka slaba novica vedno tudi kakšno dobro stran.

Kje iskati?

Dobra stran je, da si lahko veliko risank (predvsem krajših) ogledate na spletnih portalih, kjer uporabniki dodajajo in si tudi ogledujejo krajše videoposnetke. Ker pa večini gledanje risank v slabi kakovosti običajno ni ravno v užitek, smo poskušali ugotoviti, kje bi risanke še lahko dobili. Še ena dobra stran večine starih risank je zagotovo tudi dejstvo, da v njih ne govorijo. Zato ne moti, da jih v Sloveniji skoraj ni mogoče dobiti, saj jih lahko razumejo vsi otroci tega sveta.

(prispevek je v celoti objavljen na spletnih straneh bibaleze.si)

Avtor: BuDi | Ura: 08:33:30 | Komentarji: 0 | Vir:

Te novice ni komentiral še nihče.


izšla

Such Is City Life in Summer

(1920)

praznuje

Giorgio Locuratolo
(1954)

zajeto

Chimney Swift, The

plakatirano

My Little Pony: A New Generation

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje