uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Število obiskov od 1.9.2002: 14.868.648
Komentarji na novico
28.09.2010
Kremenčkovi: (še ne?) dinozavri pri petdesetih
Pol stoletja najbolj priljubljene ameriške animirane serije pred Simpsonovimi

V četrtek bo natančno pol stoletja, odkar sta robati kamnosek mehkega srca in njegova potrpežljiva žena, Fred in Vilma Kremenček, mitološko mestece Bedrock z vsemi njegovimi nemogočimi izumi prvič postavila na popkulturni zemljevid Amerike.

Slovenci jim rečemo Kremenčkovi, v drugih jezikih pa so si zanje izmišljevali drugačna, bolj ali manj posrečena "kamenodobna" poimenovanja: v Franciji so La Famille Pierrafeu, v Nemčiji Die Familie Feuerstein, Poljaki imajo Flintstone'owie in Švedi Familjen Flinta. Španci jih kličejo Los Picapiedras, Grki Oi Flintstones in Srbi Porodica Kremenko - a The Flintstones so v svojem bistvu utelešenje ZDA v šestdesetih letih.

Težave delavskega razreda 20. stoletja - a v kameni dobi
Kremenčkovi, ki so na prijazen način parodirali v ustaljene tirnice utečeno življenje v ameriških predmestjih, so rekord animirane serije z najdaljšim stažem predvajanja v "prime time" (najbolj gledanih) terminih držali vse do leta 1997, ko jih je s prestola izrinila morda še bolj tipično ameriška družina: Simpsonovi.

Večji del šestdesetih (1960-1966) so bili Kremenčkovi vsak večer pol ure na sporedu mreže ABC, nato pa so še štiri leta vsako soboto zjutraj ponovitve predvajali še na NBC-ju. Serija - še en sad plodne naveze med Williamom Hanno in Josephom Barbero - je bila s svojo kombinacijo otrokom prijaznih zgodb in "internih šal", namenjenih njihovim straršem, verjetno predhodnik formule za uspeh, ki jo dandanes najbolje izrablja Pixar.

Ena od prvih asociacij na serijo je za vsakogar najbrž nalezljiva uvodna pesmica Meet The Flintstones - a treba je povedati, da ni bila njen zaščitni znak od samega začetka: dodali so jo šele v tretji sezoni, leta 1963. (Leta 1994 so jo za igrani film na novo odpeli B-52).

Za osvežitev spomina
V Bedrocku se piše približno 10 tisoč let pr. n. š. Najboljša prijatelja Fred Kremenček in Barney Grušč delata v lokalnem kamnolomu, od koder se po koncu delovnega dne v svojih avtomobilih na nožni pogon odpeljeta domov, k ženama Vilmi in Betty. Preden sta postali predmestni ženi in mami, sta bili gospodični Žlindra in Skrilavec menda natakarici. Vilma se je v zgodovino televizije zapisala kot prva noseča animirana junakinja - kmalu po tem, ko se je Kremenčkovima rodila Pebbles, sta Gruščeva posvojila fantka, Bam-Bama. Med vsakodnevnimi nadlogami, ki ob živce spravljajo freda, je domači "maček" (sabljezobi tiger), ki noče spati zunaj, in udomačeni dinozaver Dino, kamenodobni ekvivalent tipičnemu družinskemu psu.

In čeprav se je vse skupaj dogajalo v kameni dobi, so pri Hanna-Barberi pazili, da jih ni povozil čas. V serijo so vestno vpletali reference iz popularne kulture in priljubljene javne osebnosti iz šestdesetih, ki so jim rahlo "tematsko" spremenili ime: leta 1963 so denimo najeli italijansko strežnico Lollobrickido (kar je bil seveda pomežik Gini Lollobrigidi). Istega leta je švedska igralka Ann Margret posodila glas "Ann Margrock", 1965 pa je v Bedrock film prišel snemat celo Stony Curtis (Tony Curtis) osebno.

Ob večerih so radi "eno prižgali"
Prve sezone je sponzoriral proizvajalec cigaret, za katerega sta Fred in Barney "posnela" tudi oglas, ki danes ne bi razbesnel le zdravnikov, ampak tudi feministke: medtem ko se fanta ležerno pretegujeta in hvalita nenadkriljivi okus dotičnih cigaret, njuni ženi v ozadju kosita travo. Tobačni velikan je svoje sponzorstvo umaknil, ko je Vilma zanosila.

Ste prepoznali Barneyev glas?
Glasove so junakom posojali Alan Reed (Fred), Jean Vander Pyl (Vilma in Pebbles), Bea Benaderet/Gerry Johnson (Betty) in Don Messick (Bam-Bam), najbolj znano pa je verjetno zvenel Mel Blanc (Barney in Dino), ki je bil tudi uradni glas slavnih junakov iz drugih rinank, kakršni so bili Tweety Pie, maček Sylvester, Bugs Bunny, Daffy Duck in jecljajoči Porky Pig.

Avtor: BuDi | Ura: 22:59:37 | Komentarji: 0 | Vir:

Te novice ni komentiral še nihče.


izšla

Everybody's Doing It

(1919)

praznuje

Henry Gibson
(1935)

zajeto

Sad Beauty

plakatirano

My Little Pony: A New Generation

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje