uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Število obiskov od 1.9.2002: 14.850.390
Komentarji na novico
15.06.2012
60 let Zvezdice Zaspanke
So pravljice in so Pravljice. Takšne, s katerimi odrašča desetine generacij otrok. Ki jih z veseljem prebirajo tudi odrasli in ki se zdijo večne. Ena izmed teh je primerna za starostno stopnjo bralcev od treh let do štirih milijonov let.

S takšno starostno omejitvijo so knjigo o Zvezdici Zaspanki opremili v založbi Sanje, ki je pred nekaj leti izdala ponatis zgodbe o navihani, komaj tri milijone let stari zvezdici. Ta, namesto da bi pravočasno prišla v službo, raje še malo sanja. Za kazen nekaj časa preživi na Zemlji, kjer pa ji uspe v človeku s kamnom namesto srca zbuditi ljubezen. Zvezdica Zaspanka letos praznuje šestdeseto obletnico.

Frane Milčinski Ježek, ena od ikon med slovenskimi umetniškimi ustvarjalci, je leta 1952 Zvezdico Zaspanko naprej zapisal v obliki scenarija za prvo otroško radijsko igro. Sam jo je tudi režiral. Čez tri leta je zgodbi dodal nekaj junakov in scenarij priredil za lutkovno predstavo. Šele konec petdesetih je izšla v knjižni obliki, ki je v naslednjih desetletjih doživela vrsto ponatisov. Nazadnje jo je leta 2003 ponatisnila Založba Sanje in doslej so prodali že več kot 15.000 izvodov. Knjigo so prevedli tudi v angleščino, nemščino, češčino in hrvaščino.

Zvezdica Zaspanka pa ni postala le knjižna uspešnica, temveč tudi vedno znova razprodana lutkovna predstava. Ko jo je leta 1955 prvič režiral Jože Pengov, jo je videlo več kot 43.000 gledalcev, igrali pa so jo vse do leta 1972, ko so lutke zgorele v požaru. K sreči je bila predstava že nekaj let pred tem posneta na filmski trak, kot prvi slovenski celovečerni lutkovni film.

Pozneje so nastale nove uprizoritve pravljice. Lotili so se je režiserji Matija Milčinski, Diego de Brea, nazadnje pa še Matjaž Loboda. Slednji je kot otrok sodeloval tudi pri prvi predstavi, ki je leta 1955 nastala pod vodstvom Pengova. Pri obuditvi predstave leta 2009 se je poskušal čim bolj približati tisti prvi različici, deloma zaradi pobud številnih gledalcev, deloma pa tudi zaradi naključja. »Pri vseh uprizoritvah pravljice smo od gledalcev dobivali pobude, da bi predstavo obudili v njeni najbolj pristni, prvi različici. Ker so se v letih 2008 in 2009 zvrstile nekatere pomembne obletnice – 20 let od smrti Franeta Milčinskega, 40 let od smrti režiserja Jožeta Pengova in 100 let od rojstva oblikovalke lutk Mare Kraljeve –, smo želeli z novo uprizoritvijo, kolikor se da, ohraniti njihovega duha,« pravi. Samo letos je bila predstava odigrana že dvaindvajsetkrat.

Ko je pravljica leta 1959 izšla v knjižni obliki, je Ježek zanjo prejel Levstikovo nagrado, istega leta jo je med najboljša lutkovna besedila z vsega sveta uvrstila moskovska založba Izkustvo. Predstava je bila odigrana v mnogih državah, kot pravijo v Lutkovnem gledališču, pa je bila tudi vedno razprodana in je do danes doživela več kot 640 ponovitev.

Več o obletnici na spletni strani Mladine.

Avtor: Verh | Ura: 23:00:00 | Komentarji: 0 | Vir:

Te novice ni komentiral še nihče.


izšla

Mamma Mu och Kråkan

(2008)

praznuje

Mark Acheson
(1957)

zajeto

Natural Selection

plakatirano

My Little Pony: A New Generation

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje