uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
1 gost

Danes praznuje rojstni dan
White Wolf (37 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 14.859.362
Komentarji na novico
18.12.2004
Animateka 2004 (4.dan)
Slika
Na opoldanski okrogil mizi je ob Michalu Uhrínu, Radujem Vasile Igazsagom, Mini Žabnikar ter Urbanu Velkavrhu sodelovala tudi četrta članica mednarodne festivalske žirije, Jana Ondikova, ki je predstavila oddelek za animacijo VŠMU v Bratislavi. Ob 16.10 je sledila projekcija retrospektivnega pregleda najboljših diplomskih fimov te šole od leta 1994 do 2002. Vsekakor gre za zelo močan oddelek s kvalitetno produkcijo. Direktorica zagrebškega Animafesta, ki je za Animateko naredila izbor na Animafestu nagrajenih filmov avtorjev iz bivše Jugoslavije, je podrobneje predstavila ta drugi najstarejši festival na svetu. Ob 20.10 je bil prikazan še zadnji tekmovalni program, katere filmi se potegujejo za Mobitelovo nagrado. Ob polnoči je bila (za nespečne in animacije željne ljudi) projekcija, ki je v drugačnosti morda najbolj izstopala, saj je bila predstavljena antologija tehnično in vsebinsko bolj radikalnih stališč v animaciji. Les Enfants Terribles d' Animation je projekt avstrijske sekcije ASIFA. Izbral in predstavil ga je Thomas Renoldner.

Danes si bo moč v dopoldanskem času (11.10) ogledati ponovitev zadnjega tekmovalnega sporeda, ob 14.10 pa bo na sporedu slovenska retrospektiva, ki bo občinstvu predstavila klasike slovenskega animiranega filma. V sklopu retrospektive se bo odvrtelo osem animiranih filmov med katerimi je tudi prvi slovenski animirani film Vitez in koš ter filmi Čigavo je pismo, Zimska zgodba, Jutri je novo leto. Posebna pozornost je posvečena lutkovnemu filmu. V predvojnem obdobju Slovenci še nismo imeli organizirane filmske proizvodnje. Ta se je razmahnila po letu 1945, ko so bili dani tudi osnovni pogoji za rojstvo animiranega filma tudi pri nas. Kot prva se je pojavila prav najzahtevnejša oblika animiranega filma – lutkovni film. Projekcija je namenjena odraslim in otrokom.

Ob 17.00 si bo moč v Cankarjevem domu ogledati predstavo Palčica - prvo virtualno lutkovno predstavo, ki sta jo v produkciji Foruma Ljubljana zasnovala Darij Kreuh in Tadej Fius. Za to, da Palčica ni samo virtualna, temveč tudi lutkovna predstava, pa je poskrbel režiser, igralec in animator igre Robert Waltl. Za Palčico je značilno, da nobena predstava ni enaka prvi, saj občinstvo določa gibanje v prostoru. Na predstavah se je večkrat zgodilo, da so otroški glasovi kričali v platno in narekovali Palčici kaj naj stori, da bo premagala ovire ki jih postavljajo žaba, hrošč ali krt. Gre za prvo virtualno lutkovno predstavo kombinirano s filmsko animacijo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo. Predstava Palčica je letos na 5. mednarodnem lutkovnem festivalu, LUTfest, v Sarajevu prejela posebno nagrado za uvedbo novega večmedijskega pristopa v lutkarstvu.

Ob 18.10 bodo publiki predstavljeni tudi francoski študentski filmi 2003, v večernih urah (20.10) pa bo na zaključnem večeru žirija festivala predstavila zmagovalca in dobitnika glavne Mobitelove nagrade. Poleg denarne nagrade, bo avtor zmagovalnega filma prejel tudi sitotiskano grafiko francoskega avtorja Stéphana Blanqueta. Sitotiskane grafike bo dobilo tudi pet avtorjev in avtoric, katere bo izbrala mednarodna žirija v sestavi: Nikola Majdak (Beograd), Jana Ondikova (Bratislava), Lucca Raffaelli (Rim), Danijel Žeželj (New York/Zagreb) in Milan Erič (Brezovica pri Ljubljani).

Udeleženci in mentorji delavnice "Kako narediti animirani film" bodo predstavili konč(a)ne izdelke, ki so jih ustvarjali v tem tednu. Program bo žlahtno dopolnila glasbena skupina Melodrom.

Avtor: Misak | Ura: 11:10:30 | Komentarji: 0 | Vir:

Te novice ni komentiral še nihče.


izšla

I Wished on the Moon

(1935)

praznuje

Irina Kaplichnaya
(1945)

zajeto

Sad Beauty

plakatirano

My Little Pony: A New Generation

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje