uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Število obiskov od 1.9.2002: 12.520.466
Komentarji na novico
10.12.2005
Sodeluj in ustvari strip
Slika
Ljubljana/Pordenone - Občina Pordenone, združenje Vivacomix in revija Stripburger, s prispevkom regije Furlanije - Julijske krajine in Bance Popolare FriulAdria, podporo uredništev revij Ciciban, Cicido, PIL in PIL Plus, pod pokroviteljstvom Italijanskega centra za kulturo v Ljubljani in italijanskega ministrstva MIUR, razpisujejo nagradni tekmovalni stripovski natečaj v okviru dogodka VIVA I FUMETTI - ŽIVEL STRIP.

Iztočnici bosta dva stripovska lika, prvi rojen v Italiji (Profesor Ananas) in drugi (Modri medvedek) v Sloveniji. Italijanskega je ustvaril Giorgio Bordini, slovenskega pa Marjan Manček. Udeleženci natečaja lahko prosto izbirajo med obema likoma.

In kakšna so pravila?

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji iz dežele Furlanije - Julijske krajine in iz Slovenije. Natečaj je razdeljen na tri starostne kategorije:
- osnovnošolci do 11 let;
- osnovnošolci od 11 do 14 let;
- srednješolci od 14 do 19 let.

Izmisliš si zgodbo v desetih slikah s profesorjem Ananasom ali z Modrim Medvedkom kot glavnim junakom; brez besed ali s stripovskimi oblački in besedilom. Tema je prosta, prijavljena dela pa morajo biti stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (tudi v računalniški tehniki).Šolarji se lahko na razpis prijavijo tudi samostojno ali v skupini.

Končana dela morajo ustvarjalci

oddati po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico. Slovenski šolarji naj svoj izdelek pošljejo na naslov: Stripburger, Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, italijanski šolarji pa na: Associazione Vivacomix, Casella postale 180, 33170 Pordenone. In to najkasneje do petka, 10. marca 2006. Udeleženci z izpolnjeno prijavnico potrjujejo, da se strinjajo, da se lahko njihova dela uporabijo v promocijske namene.

Žirijo bodo sestavljali Marjan Manček, Davide Toffolo, Emanuele Barison, Andrej Štular (avtorji), Paola Bristot (predsednica Vivacomix) in Ezio Pasut (mestni svetnik za šolstvo in namestnik župana). Za izbor stripov se bo sestala v sredo, 15. marca 2006.

Nagrajeni bodo vsi sodelujoči

Glavna nagrada za zmagovalni strip iz vsake od treh starostnih kategorij je darilni knjižni bon v protivrednosti 500 evrov. Žirija si pridržuje pravico podeliti glavno nagrado več avtorjem. V tem primeru se znesek razdeli med nagrajence. Vsak udeleženec bo za sodelovanje prejel nagrado, ki jih bodo podelili 30. marca 2006 ob 11. uri v bivšem semenišču San Francesco v Pordenonu.

Tam bodo dela udeležencev razstavljena od četrtka, 30. marca, do nedelje, 2. aprila. Na prireditvi bo tudi projekcija animacij Marjana Mančka in kratkih animiranih reklamnih filmov Giorgia Bordinija, pred podelitvijo pa kratka lutkovna predstava slovenskega gledališča Papelito (Brane Solce).

V Sloveniji bo razstava na ogled v KUD-u France Prešeren v Ljubljani in v Krice Kracah v Kranju. V KUD-u bo odprtje v torek, 18. aprila, ob 19. uri, razstava pa bo na ogled do 15. maja 2006. V Krice Krace bo odprtje razstave v sredo, 18. maja, ob 18. uri, razstava pa bo na ogled do 3. junija 2006.

Kdo je Modri medvedek...

MODRI MEDVEDEK, ki ga je ustvaril risar Marjan Manček, je v drobni knjižici stripov med otroke prvič prišel leta 1987. Potem pa je leta 2001 svoje domovanje našel v reviji Cicido. Na novo je v revijah Cicido in Ciciban zaživel pred dobrima dvema letoma, ko je postal njuna maskota. Modri medvedek je moder zato, ker je padel v morje in postal moder. Preprosti stripi v treh sličicah govorijo o prijateljstvu, malih modrostih, velikih zagatah in iznajdljivosti.
Medvedek ima bel trebušček, morda zato, ker ima za vratom privezan slinček, kakršnega nosijo dojenčki, da se ne popackajo. Manček se večkrat igra z dvojnimi pomeni, ki jih imajo podobe. Modri medvedek je poetična, smešna in prijazna oseba, ki se igra s stvarmi in v njih najde globlji smisel, ob tem, ko se zabava na resen način, tako kot to počno otroci.

...in kdo Profesor Ananas?

PROFESOR ANANAS je nastal v petdesetih letih kot predloga za neko animacijo, v duhu tistega časa in stilu takratnih risank in ilustracij. Preprost lik, narisan kot obris, s skoraj geometričnim telesom in glavo, iz katere štrlijo čopi las učenega znanstvenika. Profesor Ananas ni pobarvan, prostori, po katerih se premika, pa so. Kakor vsi znanstveniki, živi v svojem svetu, v katerem razmišlja o problemih ter koristnih in nekoristnih izumih ... odvisno ... kaj mu pade na pamet. Poskusi uganiti in nariši o kakšnem izumu razmišlja profesor Ananas.

Elektronski naslov za informacije: core@mail.ljudmila.org
Kontaktna telefonska številka: 01 231 96 62

prijavnica


Avtor: BuDi | Ura: 02:43:22 | Komentarji: 0 | Vir:

Te novice ni komentiral še nihče.


izšla

Sinister Stuff

(1934)

praznuje

Alexei Kharitidi
(1957)

zajeto

Slap Therapy

plakatirano

Tom and Jerry

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje