uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
2 gosta

Danes praznuje rojstni dan
TheWindPrincess (31 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 17.239.005
Komentarji na novico
03.09.2010
Ljubljana bo od 7. do 12. septembra gostila mednarodni lutkovni festival
Ljubljana bo med 7. in 12. septembrom gostila 10. mednarodni lutkovni festival Lutke 2010. Kot je na današnji novinarski konferenci dejala umetniška direktorica festivala Jelena Sitar Cvetko, je festival Lutke 2010 namenjen pregledu najboljšega, "kar lahko v tem trenutku pripeljejo v Slovenijo".

Predstave mednarodnega dela festivala je izbrala komisija v sestavi Martina Maurič Lazar, Silvan Omerzu in Matija Solce. Kot je v festivalski knjižici zapisala Maurič Lazarjeva, izbor ponuja raznolikost, pogum, inovativnost in tudi tradicionalnost lutkovnega izraza ter prikazuje zanimiv prerez različnih lutkovnih videnj, tem in iskanj. Komisija je izbirala med okrog 50 predstavami. Gledališča so se deloma na festival prijavila, deloma so jih povabili sami, je pojasnila Maurič Lazarjeva.

Iz Italije v Ljubljano prihajajo Company De Bastiani/Puche z Legendo o letečem zajčku, L' Asina Sull' Isola s predstavo Gospodu Rodariju in Theatro Gioco Vita - Teatro Stabile di Innovazione s predstavo Žabec. V vseh treh primerih gre po besedah Maurič Lazarjeve za italijansko poetično pravljično gledališče, ki temelji na senčnem gledališču, kljub temu so predstave med seboj precej različne.

S Češke prihajata Drak Theatre z Zlatolasko in The Naive Theatre Liberec z Malim labodjim jezerom. Gre za dva vrhunca češkega lutkovnega gledališča, ki združujeta odlično obrtno znanje, izvrstno izvedbo in zanimiv pristop h klasičnim pravljicam, ki sta predelani na humoren način, je poudarila Maurič Lazarjeva.

Nesrečno dvorjenje Dona Cristobala v izvedbi francoskega gledališča Cie Pelele in predstavo Lorgneta v Post Scriptu v izvedbi belgijskega Theatre du Sursaut asbl druži kombinacija pouličnega divjega gledališča s humorjem. Z Nizozemske prihajata v Ljubljano predstavi Pisatelj v izvedbi Ulrike Quade Company in Cantos Animata v izvedbi 't Magisch Theatertje. Obe predstavi po besedah Maurič Lazarjeve odlikuje izjemno izčiščena animacija.

Spremljevalni program bo ponudil predstavi Izvaljeno jajce - zgodbe iz notranjosti v izvedbi Gledališča Jaboni iz Nemčije in Francois Blanc v izvedbi belgijskega Cie Puppets Etc. Obe predstavi bodo uprizorili zunaj, pred gledališčem in na ljubljanskih ulicah.

Za izbor slovenskih predstav je poskrbela Amelia Kraigher, selektorica zadnjega nacionalnega lutkovnega festivala. Kot je pojasnila, je, ne glede na prijave, pregledala celotno produkcijo zadnjih let in tako izbirala med 70 predstavami. Izbirala je izrazito avtorske predstave, ki so med seboj zelo različne.

Izbrala je pet predstav, in sicer štiri predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana: Štiri muzikante, predstavo Prepovedane ljubezni, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem Konj, Poštarsko pravljico in Love Dolls, ki je nastala v koprodukciji z Dudapiava Company ter predstavo Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor. V spremljevalni program je uvrstila predstavo Letimo v izvedbi Teatro Papelito in razstavo Omizja Silvana Omerzuja.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 17:33:10 | Komentarji: 0 | Vir:

Te novice ni komentiral še nihče.


izšla

Jungle Jumble, A

(1932)

praznuje

Nathaniel Hawthorne
(1804)

zajeto

Es ist genau genug Zeit

plakatirano

Malumore

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje