uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
60 gostov

Danes praznuje rojstni dan
Zanshin (42 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 23.815.171

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:etrtek | 28.01.2010
Umrl ustvarjalec risanke Medved Bojan
V starosti 84 let je umrl ustvarjalec risanke Medved Bojan, scenarist in režiser dokumentarnih in animiranih filmov Branko Ranitović.

Ranitović je bil eden akter znamenite zagrebške šole risank, v Ljubljani pa je uspešno sodeloval z Viba filmom. Veteran hrvaškega filma je v Sloveniji najbolj poznan po animirani nadaljevanki Medved Bojan, ki ga je za omenjeno ljubljansko filmsko hišo ustvaril z risarjem Pavaom Štalterjem ter producentom, scenaristom in montažerjem Dušanom Povhom.

Z animiranim filmom se je začel ukvarjati pred pol stoletja tudi v Zagrebu, sicer pa je delal tudi za producente v Nemčiji, Švici in na Poljskem. Film Luda noga iz leta 1965 je bil nagrajen v Pragi, Maska rdeče smrti iz leta 1969, ki sta ga kot posvetilu Edgarju Allanu Poeu naredila s Štalterjem, pa je prejel nagrade v Beogradu, Atlanti in New Yorku, so zapisali na spletni strani film.hr.

Avtor: BuDi | Ura: 20:48:54 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 27.01.2010
Rekordni zaslužek Avatarja
Znanstvenofantastični spektakel Avatar je v komaj šestih tednih predvajanja zaslužil več kot kateri koli film doslej. S tem so se uresničili obeti z začetka predvajanja, da se utegne film povzpeti na sam vrh lestvice najbolj dobičkonosnih. Scenarist in režiser James Cameron je tako premagal samega sebe, kajti Avatar je prehitel prav tako njegov Titanik, ki je bil do predvčerajšnjim najbolj dobičkonosni film. Medtem ko je romantična drama Titanik od leta 1997 zaslužila 1,843 milijarde dolarjev, je akcijsko-pustolovski spektakel Avatar v rekordnem času osvojil novi rekord z 1,859 milijarde dolarjev. Cameron je tudi edini režiser, pod čigar taktirko sta nastala dva najbolj dobičkonosna filma doslej.

Z očitki, da je posnel najdražji film v zgodovini ali pa vsaj enega najdražjih (od 300 milijonov do 500 milijonov dolarjev), mu je zdaj prizaneseno. O tem znesku se govori samo še kot o zanimivosti. Res je, da gre del dobička pripisati dražjim vstopnicam zaradi tridimenzionalnega ogleda filma, kajti le kdo bi tak film hotel gledati dvodimenzionalno, a verjetno je res tudi, da si ga je ogledalo največje število gledalcev v zgodovini filma. Nekateri glede števila gledalcev dvomijo, kajti tovrstni rekorder naj bi bil še vedno film V Vrtincu iz leta 1939. Če izvzamemo slednjega, je doslej v kinematografe največ obiskovalcev privabil Titanik, za katerega je znano, da so si ga ljudje radi večkrat ogledali. To pa pomeni, da je večkratnih ogledov deležen tudi Avatar. Film polni tudi slovenske kinematografe, saj si ga je do konca prejšnjega tedna ogledalo 181.757 gledalcev in je tako na petem mestu med najbolj gledanimi filmi od osamosvojitve Slovenije.

Avatar je bil letos že nagrajen z zlatima globusoma za najboljši film in režijo. Pričakovati je, da bo marca odnesel tudi nekaj oskarjev, predvsem mu napovedujejo oskarja za kamero in nasploh prevlado v tehničnih kategorijah. Titanik je leta 1998 dobil kar enajst oskarjev, tudi za najboljši film in režijo. V vrtincu pa je bil nagrajen z osmimi oskarji.

Ko je govor o najbolj dobičkonosnih filmih v zgodovini, pa je dejstvo, da so takšne lestvice relativne, saj ne upoštevajo inflacije. Upoštevaje inflacijo je najbolj dobičkonosni film V vrtincu izpred sedmih desetletij, ki je zaslužil 400 milijonov dolarjev, kar bi bilo danes šest milijard dolarjev, torej še trikrat več od zaslužka Avatarja.

vir: Delo

Avtor: Verh | Ura: 23:14:02 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 23.01.2010
Umrl je ilustrator Jacques Martin, avtor stripov o Alixu in sodelavec pri knjigah o Tintinu
V Švici je v četrtek umrl 88-letni Jacques Martin, avtor stripov o Alixu in sodelavec pri knjigah o Tintinu, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedala njegova hči Frederique Martin. Martin je bil eden zadnjih iz skupine francosko-belgijskih risarjev 50-ih let.

Jacques Martin se je rodil leta 1921 v Strasbourgu, umetnost je študiral v Belgiji, kjer je spoznal bodočo soprogo Monique in kjer sta se jima rodila hči Frederique in sin Bruno.

Zapustil je zavidljiv opus. Navduševal se je nad zgodovinskim risbami in oblikoval serije Alix, Lefranc, Jhen, Arno, Keos, Lois in Orion, znane po svojih epskih junakih, natančni risbi in minucioznem zgodovinskem ozadju. V celoti so okoli 120 albumov z dogodivščinami različnih junakov prodali v 20 milijonih primerkov v najmanj 15 jezikih.

Martin je začel objavljati leta 1946 v reviji Bravo. Objavljal je pod vzdevkom Marleb, takrat je bilo še čutiti nekoliko naiven vpliv Hergeja. Od leta 1948 je objavljal v Journal de Tintin, ki sta ga umetniško urejala Herge in Edgar P. Jacobs, slavna predstavnika "bruseljske šole", znane po "čisti liniji", realizmu in precizni potezi.

Studiem Herge se je Martin priključil leta 1953 in z očetom Tintina sodeloval 19 let. Vendar je iskal lasten profil. Prek stripov je oživljal Rim iz obdobja Cezarja (Alix), stoletno vojno (Jhen), obdobje Napoleona (Arno).

Prvemu albumu z junakom Alixom (Alix l'intrepide) jih je sledilo še kakšnih trideset, med njimi so bili "Le Sphinx d'or", "Le dernier spartiate", "Le fils de Spartacus" in "L'enfant grec". Okoli dvajset stripov je obravnavalo dogodivščine novinarja Lefranca. Martin je dolga leta sodeloval tudi z Rogerjem Leloupom, ki je bil njegov pomočnik, pozneje pa je sam oblikoval strip "Yoko Tsuno".

Zaradi bolezni oči je moral Martin leta 1992 opustiti risanje, je pa še naprej pisal scenarije in dialoge, risali pa so drugi, na primer Gilles Chaillet.

Po smrti francosko-belgijskega risarja Tibeta, očeta likov, kot sta Ric Hochet in Chick Bill, 2. januarja letos, in Jacquesa Martina sta od nekdanjih striparskih velikanov ostala še Michel Graton in Albert Weinberg, očeta Michela Vaillanta oziroma Dana Cooperja; prvi ima 86, drugi 87 let.

vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 21:15:07 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 15.01.2010
Slovenski napovednik za Shreka 4


Avtor: uri | Ura: 14:23:15 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 03.01.2010
Ponovno Animateka: Fokus na Finsko
Hitro po zaključku 6. edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, se animacije vračajo na prizorišče Kinodvora. Program Animateke je bil obsežen, zato ob prostorski in časovni stiski določenih programov nismo mogli predvajati, četudi bi si to zaslužili. Tako v sodelovanju s Kinodvorom omogočamo Ponovno Animateko, ogled del programskega sklopa Fokus na Finsko.

Program je sestavljen iz treh delov, in sicer v ponedeljek, 4. januarja bomo ob 17. uri v veliki dvorani Kinodvora predstavili sodobne finske kratke igrane, dokumentarne in eksperimentalne filme. V četrtek, 7. januarja ob 18. uri v mali dvorani Kinodvora sledi predstavitev kratkih animiranih filmov študentov Akademije v Turkuju. Prav tako v mali dvorani Kinodvora, pa bomo v petek, 8. januarja ob 18. uri predstavili izbor najboljših sodobnih finskih animiranih filmov.

Ob tej priložnosti bo v tednu po novem letu v Kinodvorovi Knjigarni možno po znižani ceni kupiti stripovski album Holmenkollen, finskega avtorja Mattija Hagelberga.

Animateka.si

Avtor: uri | Ura: 19:05:54 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 01.01.2010
Presenetljivo in animirano leto 2 0 1 0 !!!
... in tudi letu 2009 je pošlo dnevov - čas resnično hitro teče.

Ponovno se človek nekoliko ustavi, strezne, zajame sapo in ozre na dogodke, ki so ga v preteklem letu najbolj zaznamovali in na tiste, ki ga še bodo.
In kaj bi lahko rekli SloCartoon-ovci?

Sprememb ni bilo veliko, so pa bile te izredno pomembne.
Mejnik 10.000-ih risank (v bazi), ki smo si ga zastavili v letu 2008, smo več kot presegli - trenutno jih štejemo preko 23.000 !!!
Tudi pri objavi zajemkov nismo bili od muh, meja 60.000 je tik pred vrati.

In kaj reči o novopečencu - leto 2010?
To bo vsekakor zaznamovalo ne le SloCartoon, ampak tudi slovensko spletno sceno - prešli bomo na povsem novo kodo, dizajn in morda celo nov strežnik. Dogajanja bo nedvomno veliko... več informacij v marcu '10, če nam kdo ali kaj ne prekriža načrtov.

Ob tej priložnosti se admini iz srca zahvaljujemo prav vsem uporabnikom, ki so na tak ali drugačen način prispevali k rasti SloCartoon-a ter širjenju pomena animacije in kreativnosti.

H V A L A !!!

ekipa SloCartoon-a

Avtor: Black Jack | Ura: 14:40:30 | Komentarji: 1 | Vir:


izšla

Mickey Mouse Disco

(1980)

praznuje

Arthur Tracy
(1899)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje