uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
2 gosta

Število obiskov od 1.9.2002: 23.215.935

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Sreda | 30.11.2005
Zagreb Film predstavil nove projekte
Slika
Hrvaški studio za animirane filme Zagreb Film je danes v Zagrebu predstavil nove projekte.

Nosilna projekta bližnje prihodnosti sta Baltazar in Glupača, v letu 2006 namreč pripravljajo celovečerni film Baltazarja in 30 novih delov serije, namenjenih predvsem tujini ter povsem novo serijo Glupača.

Animirana serija Glupača je zaradi težav z vodstvom Zagreb Filma v produkciji že dve leti in pol, naredili pa so komaj pilot epizodo. Risanka ni namenjena mlajšim otrokom in so jo najprej ponudili MTV Adria za večerni termin na mestu Darie ter Bevisa & Buttheada.


Avtor: BuDi | Ura: 21:06:44 | Komentarji: 0 | Vir:
Animateka 2005: Podrobnosti
Slika
Letos bo pestra mednarodna režija v naslednji sestavi: Tim Webb, London (režiser, profesor animiranega filma na Royal College of Art), Nicole Hewitt, Zagreb (režiserka, profesorica multimedijskih umetnosti na Akademiji za likovno umetnost), M. S. Bastian, Biel (stripovski avtor, slikar, ilustrator), Erik van Drunen, Utrecht (programski selektor mednarodnega festivala animiranega filma Holland Animation Film Festival) in Tamás Patrovits, Orbottyan (režiser, vodja madžarskega združenja avtorjev animiranega filma).


Mednarodna žirija bo odločila, kdo bo dobil glavno festivalsko nagrado. Letošnjih novosti je kar nekaj. Poleg glavne nagrade bo letos podeljena tudi nagrada publike - najbolj priljubljen film med gledalci. Le-ta nagrada je prisotna na številnih tujih festivalih širom sveta. Animateka pridobiva tudi na velikosti, saj so krog držav razširili (Poljska, Ukrajina, Estonija in Latvija), tako da bo program še bolj pester, predvsem v tekmovalnem delu. Da pa novosti še ni konec, potrjuje Slon, program namenjen otrokom od šetega do dvanajstega leta, v katerem bodo prikazovali sodobne slovenske, kinotečne in sodobne evropske animirane filme. Ta bo na sporedu v dopoldanskem času (ob 10.00). Letos bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji kratkometražnih igranih in eksperimentalnih filmov, ki jih bodo v sodelovanju s Švedskim Filmskim Inštitutom ob sodobnih švedskih animiranih filmih prikazali v posebnem programu.

Lansko leto smo si lahko prvič v Sloveniji ogledali celovečerno animirano klasiko Kiriku in čarovnica, letos pa nam bo Animateka ponudila kar tri celovečerne animirane filme: Frank in Wendy (odlično estonsko detektivko), Wonderful Days (ena izmed najboljših produkcij korejske animacije v zadnjem času) ter Nyócker! (madžarski mega-uspešni prvenec).

Poleg tekovalnega programa, ki je tako kot lansko leto, razdeljen na štiri dneve, si bomo na festivalu lahko ogledali še marsikaj zanimivega. Tako kot lansko leto, se bo vsak član žirije predstavil s svojo retrospektivo filmov, na sporedu pa bodo tudi ostale predstavitve, kot so: zgodovinska retrospektiva madžarskega animiranega filma, sodobni švedski kratkometražni igrani in eksperimentalni filmi, sodobni švedski animirani filmi, zmagovalni filmi Holland Animation Film Festival 2004, itd. In pa še besedica o tekmovalnem programu. Le-ta bo skupaj z ostalimi ob-festivalskimi dogodki prav gotovo najbolj gledan. V naslednjih dneh si boste lahko na SloCartoonu (tako kot lansko leto) ogledali celoten program na Animateki, poleg tega pa vam bodo v naši bazi na voljo vsi podatki o risankah, ki bodo predstavljene na festivalu.

Vljudno ste torej vabljeni na Mednarodni festival animiranega filma, Animateka: Hanging Around 2005, ki bo potekal od 13. – 17. decembra v Kinodvoru (Ljubljana). Se vidimo!

Avtor: Misak | Ura: 19:42:42 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 29.11.2005
Napovedniki in spoti
Naslednj Pixarjev animirani film Cars je napovedan za prihodnje poletje, do takrat pa se nam lahko cedijo sline ob gledanju novega prednapovednika, ki občutno dvigne pričakovanja od prejšnjega prednapovednika.

QuickTime (55 sekund):
Hi-Res (7.65Mb)
HD 480P (17.5Mb)
HD 720P (41.8Mb)
HD 1080P (66.8Mb)

Pri DNA Productions (Jimmy Neutron: Boy Genius) tudi ne sedijo križem rok in končno lahko vidimo kaj so naumili v svojem najnovejšem animiranem filmu Ant Bully:

QuickTime:
Hi-Res (17.2Mb)

Nova Sonyeva stvaritev Monster House je posneta z napredno verzijo tehnolgije s katero so posneli Polarni vlak, tukaj pa je že prvi napovednik:

QuickTime:
Hi-Res (16.2Mb)
HD 480P (35.7Mb)
HD 720P (82.1Mb)
HD 1080P (129Mb)

Da bo mera polna pa si postrezite še nekaj TV spotov za King Konga.

QuickTime:
Tremble (30sek, 3.07Mb)
Spot 2 (30 sek, 3.13Mb)
Spot 3 (60 sek, 6.30Mb)

Avtor: uri | Ura: 11:31:37 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 25.11.2005
Zmagovalci festivala Machinima
11. novembra so oznanili dobitnike nagrad Mackie na Machinima filmskem festivalu, kjer si lahko ogledate vse zmagovalce:

Najboljši film:
Game On - Ethan Vogt/Furnace Media Group
igra/pogon: Unreal Tournament 2004

Najboljša režija:
Whiplash: The Movie - Jake Hughes
igra/pogon: Whiplash (Crystal Dynamics)

Najboljša navidezna igra:
A Few Good G-men - Randall Glass
igra/pogon: Half-Life 2 (Valve)

IFC nagrada za odličen machinima scenarij:
P.A.N.I.C.S. - Rooster Teeth Productions
igra/pogon: F.E.A.R. (Monolith)

Avtor: uri | Ura: 11:25:50 | Komentarji: 0 | Vir:
Spletne risanke
V bazo smo dodal tri spletne risanke, ki jih priporočamo v ogled (vse so na voljo brezplačno preko uradnih strani):

Stone Trek - flash parodija v devetih delih na Zvezdne steze in Kremenčkove, vključno s klasičnimi zvočnimi učinki in smehom občinstva!

Borg War - machinima serija v nastajanju v vesolju Zvezdnih stez.

Grape Scented - zabavna študentska kratka risanka o piflarju norem na ZF.

Avtor: uri | Ura: 11:01:31 | Komentarji: 0 | Vir:
etrtek | 24.11.2005
Prazvitorepec od danes dalje v vašem najbližjem kiosku
Slika
Jubilejna izdaja legendarnih stripov Mikija Mustra se nadaljuje z drugo edicijo z naslovom Prazvitorepec. Strip ob časniku Delo lahko kupite za samo 980 sit.

Sicer pa debata o stripih Mikija Mustra teče tudi na našem forumu.

Avtor: Misak | Ura: 08:02:19 | Komentarji: 1 | Vir:
Torek | 22.11.2005
Priložnostni poštni žig z junaki Mikija Mustra
Slika
Pošta Slovenija je danes predstavila priložnostni poštni žig ob rojstnem dnevu in odprtju razstave Mikija Mustra.

Vrsta: PZ / Poštna številka: 1101 / Pošta: Ljubljana

Žig bo na dan odprtja razstave (22.11.2005) v uporabi tudi na izpostavljenem poštnem okencu v atriju pošte na Čopovi ulici.

Pošta Slovenije, Delo in Miki Muster vabijo vse ljubitelje stripa, da si ogledajo razstavo, ki se bo uradno odprla ob 20h (razstavni prostor pošte na Čopovi v Ljubljani), poleg del na papirju bodo predstvili tudi risane filme.

Radijski intervju z Mustrom na radiu Slovenija (59 minut / RealAudio)
Slovenski risarji govorijo o Mustru (2 minuti / RealVideo)
Prispevek iz razstave ob jubileju Mikija Mustra (4 minute / Streaming Windows Media Video)

Avtor: BuDi | Ura: 14:39:40 | Komentarji: 0 | Vir:
Seznam risank za Animateka Best off (25-26.11.2005)
Slika
Lanskega decembra je v Kinodvoru zaživel nov filmski festival, v celoti posvečen animiranim podobam. Želja festivala je bila, da predstavi kvalitetne animirane filme s področja Srednje in Vzhodne Evrope. Na festivalu je bilo v petih dneh prikazanih 55 kratkometražnih animiranih filmov v tekmovalnem sporedu in ob dveh celovečernih še 149 kratkometražnih animiranih filmov v spremljevalnem sporedu.

V petek (25.11.2005 ob 20.10) in soboto (26.11.2005 ob 18.10) si boste lahko ogledali najboljše animirane filme iz lanskoletnega festivala. Te projekcije so tudi naznanilo za prihajajočo drugo edicijo festivala s podnaslovom Hanging Around 2005, ki bo potekala od 13. do 17. decembra 2005 v Kino Dvoru.

V soboto in nedeljo bodo tako prikazani naslednji animirani filmi (glavni nagrajenec, trije najboljši filmi po izboru žirije, enega, ki mu je žirija podelila posebno omembo ter še trije filmi po izboru festivala Animateka):

  • La piccola Russia (Mala Rusija) (2004) Utemeljitev žirije: Film prikaže kako lahko animacija posreduje sanje, čustva in spomine s svojim lastnim jezikom. Je lep primer ekspetimentalne in pogumne uporabe tehnike za izraz osebne vizije.
  • Zasukanec (2004) Utemeljitev žirije: Preprosta zgodba prikazana s prefinjenim ravnotežjem med zvokom, gibom in vizualno atmosfero.
  • Grande Anarca (Veliki Anarh) (2003) Utemeljitev žirije: Za eksperimentalno tehniko pripovedovanja zgodbe, skozi abstraktno animacijo polno inovativnih in navdihujočih umetniških podob.
  • Morb (2004) Utemeljitev žirije: Avtor filma Morb nas z izjemno ekspresivnim načinom opozarja na nemožnost eksistence po kataklizmi. S sijajno 3D scenografijo (kozmičnega prostora in osamljenega planetoida) ter neobičajnim likom, ki je animacijsko odlično voden nas avtor uvaja v mračne sfere razmišljanja o brezizhodnosti.
  • Bizgeci - Češnje (2003)
  • Be(2003)
  • Ja/2 (Razcepljena) (2004)
  • Dušan (2002)

Naj omenimo še to, da je mednarodna žirija festivala Animateka: Re-Drawing Europe 2004, v sestavi: Nikola Majdak (Beograd), Jana Ondikova (Bratislava), Lucca Raffaelli (Rim), Danijel Žeželj (New York/Zagreb) in Milan Erič (Brezovica pri Ljubljani), za zmagovalni film izbrala Malo Rusijo (La Piccola Russia), italijanskega avtorja Gianluigija Toccafonda, ki je v zahvalo arhivu festivala Animateka podaril 35mm kopijo svojega filma.

Avtor: Misak | Ura: 12:32:14 | Komentarji: 0 | Vir:
Ponedeljek | 21.11.2005
Risanke 'A je to!' po 799 sit
Slika
V trgovinah Mercatorja lahko kupite izbor DVDjev podjetja Media Film iz Kranja po ceni 799 sit za DVD (nakup časopisa ali revije ni potreben). Večinoma gre za ekranizirane klasične zgodbe, kot so Sneguljčica ali Trnjulčica v avstralski produkciji, med DVDji sicer vprašljive vrednosti pa boste našli tudi biser kot je A je to! (vol. 5. in 6.), če si originalnih DVDjev čeških mojstrov še ne lastite nikakor ne odlašajte z nakupom. Akcija traja do 7. decembra.

Avtor: BuDi | Ura: 15:04:23 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 19.11.2005
Kokoške na begu danes ob 20.00 na Kanalu A
Slika
So trpinke in trpini na Farmi jajc gospoda in gospe Kokodak (Mrs. in Mrs Tweedy), kjer vsaka kokoška, ki ne poskrbi za njun zajtrk, tvega, da bo postala njuna večerja. Toda Plamenka/Ginger (Julia Sawalha) in njeni pernati prijatelji so trdno odločeni, da bodo ušli, preden podležejo kruti usodi. Toda pogoltna gospa Kokodak (Miranda Richardson) si izmisli nov način za kopičenje denarja: proizvodnjo kokošjih pit. Časa zmanjkuje, zato kokoške položijo usodo v krila svobodnega jenkija Skale/Rocky (Mel Gibson), ki zna leteti in ki jim obljubi, da jih bo naučil te spretnosti in da bodo skupaj odleteli iz kurnika. To je kratka vsebina zgodbe o nenavadnih kokoškah v animiranem filmu Kokoške na begu.

Danes, ob 20.00 na Kanalu A

Avtor: Misak | Ura: 14:33:45 | Komentarji: 0 | Vir:
Deset filmov, ki se bodo potegovali za oskarja v kategoriji celovečerne animacije
Na različnih spletnih straneh se je pojavil spisek 10 animiranih filmov, od katerih se bo 5 potegovalo za prestižno filmsko nagrado oskar. Ožji izbor petih bo objavljen 31. januarja.

10 najboljših je po izboru komisije ameriške akademije filmske umetnosti in znanosti v letu 2005 je:Avtor: BuDi | Ura: 03:31:24 | Komentarji: 3 | Vir:
Petek | 18.11.2005
Še ena priložnost za srečanje z Mustrom
Slika
22. novembra, na dan, ko pionir in klasik slovenskega stripa, Miki Muster, praznuje svoj 80. rojstni dan se bo ob 20. uri v razstavnem prostoru Pošte Slovenije na Čopovi 11 odprla jubilejna razstava ob avtorjevi 80-letnici. Toplo vabljeni na ponovno srečanje s papirnatimi junaki, Zvitorepcem, Lakotnikom, Trdonjo, Ostrostrelcem, Stezosledcem, medvedko Neewe. In zajčki s televizijskega Cikcaka, legendarnega "Ne bo vam uspelo - To je Jelovica" ter otroci, ki "radi jemo - Viki kremo. Hawk!" Na razstavi bodo namreč predvajali Mustrove risanke, prikazali zgodovinski pregled avtorjeve povezanosti s tiskanimi mediji in predstavili nove izdaje stripov, ki bo občinstvo podrobneje seznanila z jubilejno izdajo legendarnih stripov. Razstava bo na ogled od 22. novembra do 11. decembra ter od 21. decembra do 10. januarja 2006.

Ne zamudite priložnosti za poklon človeku, ki mu gre zahvala, da v Sloveniji sploh premoremo strip, ki ni le medij 20. stoletja, ampak medij, ki še živi in bogati človekov vsakdan.

Vabilo na straneh Dela

Avtor: BuDi | Ura: 22:34:21 | Komentarji: 0 | Vir:
Slovenski stripi v kioskih.
Dogodivščine Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje: Trubadurji lahko torej kupite na vseh prodajnih mestih Dela, Večera in Primorskih novic še do naslednjega četrtka, v Striparnici Buch pa vse do razprodaje zalog po ceni 980 sit (praviloma naj bi obvezno poleg kupili tudi časopis Delo, Slovenske novice, Primorske novice ali Večer).

Na novo pa je te dni izšel tudi že četrti album prigod Mortadelca in Fileja, tokrat je naslov Kaditi prepovedano, cena za v celoti barvni album s srednjetrdimi platnicami je 860 sit, naprodaj pa ja v knjigarni Vale Novak, imajo ga ali pa naj bi ga imeli v kratkem tudi v večjih kioskih, na bencinskih črpalkah Petrola in v Striparnici Buch.

V vseh boljših knjigarnah lahko kupite tudi nove stripe iz zbirke Republika Strip (Kociper...)

Avtor: BuDi | Ura: 18:47:46 | Komentarji: 0 | Vir:
Animateka Best off (25-26.11.2005)
V novembru se bo začel že tradicionalni Festival lezbičnega in gejevskega filma, pred samim festivalom, pa si bo v dveh dneh moč ogledati vse tisto, kar ste morda zamudili na lanskoletnem festivalu Animateka. Dobra pol meseca pred samo otvoritvijo druge edicije festivala si boste lahko ogledali nekakšen uvod v prihajajoči festival animiranega filma s projekcijo najbolj uspešnih animiranih filmov lanskega leta. In da ne pozabim, tukaj je spored:

25.11. petek
18.10 Digiči, predstavitev najboljših kratkih filmov Digič produkcije v sodelovanju s
scenaristično šolo Pokaži jezik
20.10 Best off Animateka 2004
22.10 Trojčice iz Bellevilla (Les triplettes de Belleville)

26.11. sobota
18.10 Best off Animateka 2004
20.10 FESTIVAL LEZBIČNEGA IN GEJEVSKEGA FILMA:
Kuhinja vaših sanj (Dream Kitchen), r Barry Dignam, Irska, 1999, 8'
Si upaš? (Chicken), r Barry Dignam, Irska, 2001, 3'
Metulj (Hu die), r Yan Yan Mak, Hong Kong, 2004, 124'

Avtor: Misak | Ura: 16:54:52 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 13.11.2005
Miki Muster v oddaji Tistega lepega popoldneva
Slika
17:45 - Vabilo za dva: Miki Muster in ...
Miki Muster avtor stripa o Zvitorepcu, Lakotniku in Trdonji, zajčkov iz televizijskega Cikcaka, reklam za Viki kremo, Čunga Lunga, Jelovico...Diplomiral je iz kiparstva, a vendar ga je vseskozi zanimal strip. Vedno si je želel študirati risani film, pa za to ni imel možnosti. Najbližje risanemu filmu je bilo kiparstvo. Najboljši in najplodovitejši slovenski avtor stripov in animiranih filmov za svoje delo ni prej veliko nagrad, ker se ni nikoli udeleževal posebnih "uradnih" sestankov združenj ilustratorjev in je bil ves čas samotni jezdec, ki je ustvarjal stran od drugih.

RealVideo posnetek (18 minut 16 sekund)

Avtor: BuDi | Ura: 17:05:57 | Komentarji: 2 | Vir:
Sobota | 12.11.2005
V četrtek začnejo izhajati ponatisi Mustrovih stripov
Slika
17. novembra v Delu, Večeru in Primorskih novicah.

Debata o stripih pa teče tudi na našem forumu.

Avtor: BuDi | Ura: 20:41:42 | Komentarji: 5 | Vir:
Japonska risanka? Ne, domača produkcija!
Slika
Nagovoriti mlade v jeziku in podobah, ki jih navdušijo, ni enostavno. Abanka osnovnošolske komitente o računu, narejenem po njihovi meri, obvešča v maniri japonskih risank (dva TV oglasa) in stripovski tehniki (tiskani oglasi). Akcija je zasnovana na kvalitativni raziskavi življenjskega sloga mladostnikov, njihovih vrednot in načina komuniciranja. Ciljna skupina je bila na nek način soustvarjalka oglasnih sporočil.

Agencija: Imelda
Ilustracija: Rajmond Cindrić
Režiser: Iztok Šuc
Animacija: Kerozin

Sicer se je nedavna oglaševalska akcija že končala, zato je omenjena zgolj kot zanimivost.Avtor: BuDi | Ura: 20:35:30 | Komentarji: 0 | Vir:
etrtek | 10.11.2005
Crank Yankers na SLO 2
Slika
Na TV Slovenija se vrača odbita humoristična serija Crank Yankers ali po naše Norci na liniji. Serija, v kateri so z lutkami zaigrane dejanske telefonske potegavščine, je bila pri nas premierno predvajana v okviru nedeljske oddaje Tistega lepega popoldneva, a so jo zaradi neprimernosti začasno umaknili s programa. TV Slovenija nam jo sedaj ponuja na ogled vsak petek zvečer. Druga epizoda bo na sporedu v petek, 11. novembra ob 21.35 na TV SLO 2. Ponovitve bodo sledile v četrtek popoldne.
Serijo so na TV SLO označili z rdečim trikotnikom, kar pomeni, da je primerna za mladoletnike le ob ogledu s starši.

Avtor: Watch | Ura: 15:41:00 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 09.11.2005
Sprememba programa produkcijske delavnice animiranega filma
Kot nas je že Gumby opozoril, je prišlo do spremembe programa. In sicer delavnico 2D Flash animacije pod mentorstvom Dušana Kastelica in Igorja Šinkovca, so zaradi nepredvidenih okoliščin morali spremeniti v delavnico 3D animacije, ki jo bo vodil Andraž Logar - znan tudi pod vzdevkom Byla. Termin delavnice ostaja isti, od 5.12. do 9.12.2005. Ker gre za tehnično zahtevno delavnico, objavljamo tudi podroben program po dnevih:

1. dan: prelet osnove programa, navigiranje, shranjevanje, filozofija, orientacija, moduli, modeliranje s primitivi, enostavna animacija, »shortcuts«
2. dan: nadaljevanje modeliranja, prikaz dela s »shading« sistemom
3. dan: »UV layout«, »Bodypaint« in texturiranje, potem renderiranje
4. dan: priprava robotka, »expressions«, »IK«, »FK«, začetek animacije
5. dan: izključno animiranje, na koncu »rendering« za PAL in »compositing«

Spremenil se je tudi rok za prijavo na delavnice. Prijava je sedaj možna do torka, 15.11.2005!

Kotizacija za posamezne delavnice, v katero je vključen tudi ogled tekmovalnih filmov na programu, katalog ter pogovori z gosti festivala, je 10.000 SIT. Udeležba na dveh delavnicah znaša 18.000 SIT, na vseh treh pa 25.000 SIT.

Prijave z vašo kratko biografijo (v njej opišite vaše tehnično predznanje), prednostnim področjem, oziroma izbranimi delavnicami ter vašimi pričakovanji, pošljite do torka, 15.11. 2005 na e-mail naslov: info@galerijagt-famul.si . V primeru, da bodo na delavnicah še prosta mesta, bomo nove udeležence sprejemali še ob prvem srečanju, v sredo, 16. 11. 2005.

Avtor: Misak | Ura: 20:29:31 | Komentarji: 1 | Vir:
Sobota | 05.11.2005
3D Chicken Little preplavil ZDA
Slika
Ameriške kinematografe je preplavil Disneyjev računalniško animirani film Chicken Little, ki naj bi napovedoval novo dobo filmske industrije.

Predvajanje filma predstavlja Disneyjevim ustvarjalcem nekakšen test, ali bo novemu digitalnemu konceptu res uspelo zastareli filmski industriji dati nov zalet. Očitno bistvo filma ni več zgodba, ampak čim bolj prepričljiva tridimenzionalna podoba malega piščančka in sveta okoli njega. Bolj kot glavni junak in njegove pozitivne lastnosti naj bi z novo tehnologijo gledalce navduševala realistična podoba filma, zaradi katere se bodo prisiljeni med predstavo umikati letečim krožnikom, malim vesoljčkom in mimoletečim stvarem ali osebam.

Hollywoodski studii želijo z novim pristopom gledalcem omogočiti doživljanje filma na povsem novi ravni, ob tem pa so prepričani, da je prihodnost filma že nastopila. A čeprav so pripravljeni v snemanje digitalnih filmov vložiti na milijone dolarjev, pa do načrtovanega filmskega preporoda ne more priti brez zadostnih digitalnih kinodvoran. Ob tem večinoma kinematografi niso pripravljeni v obnovo opreme vložiti kupov denarja, da se bodo nato v njihovih dvoranah vrteli pretežno filmi v stari tehniki, saj novi tridimenzionalni filmi še niso dobili pravega zaleta.

Pri Disneyju pa so se s to težavo sami spopadli in se junija povezali z izdelovalcem potrebne digitalne opreme Dolby Laboratories in družbo za vizualne učinke Industrial Light & Magic, posneli film Chicken Little, nato pa začeli v kinodvorane nameščati potreben digitalni sistem. Vodja Disneyjeve domače distribucije Chuck Viane je o njihovem delovanju zadnjih nekaj mesecev povedal, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo.

Ideje o sprožitvi gibanja digitalnega filma so se namreč rodile že v 90. letih, a so zaradi nedorečenih vprašanj o tem, kdo bo v projekt vložil zadostno količino denarja in kako razviti potrebno tehnologijo, tudi zamrle.

Kot so povedali ustvarjalci novega Disneyjevega filma sami 3D-filmi niso nikakršna novost, povsem nova pa je tehnologija, ki so jo uporabili pri izdelavi Chicken Little. Film je mogoče gledati le ob podpori digitalnega kinosistema, prava tridimenzionalna tehnologija pa zahteva tudi uporabo očal s polaroidnimi lečami in ne starih rdeče-modrih modelov, zaradi katerih so se gledalci pogosto pritoževali, da povzročajo vrtoglavico in glavobole.

Hitrost projektorja kar za trikrat presega filmsko, kar omogoča, da slika na platnu ni sunkovita. Po besedah Charlesa Swartza z univerze v južni Kaliforniji (Entertainment Technology Center) pa namerava filmska industrija vendarle nove tehnologije podrobno raziskati, preden jih bo dokončno prevzela.

Avtor: BuDi | Ura: 13:53:18 | Komentarji: 3 | Vir:
etrtek | 03.11.2005
Disneyev piščanček
Disney je pripravil dva zabavna spota ob premieri Chicken Little in sicer v QuickTime in Windows Media formatu.

"Chicken Rap" video
- QT
- WMV

World Series home run
- QT
- WMV

Avtor: uri | Ura: 15:33:14 | Komentarji: 2 | Vir:
Sreda | 02.11.2005
Delavnica animiranega filma
Kot smo vam že omenili, bo letos potekala druga edicija mednarodnega filmskega festivala animiranega filma Animateka (13. do 17. december 2005) s podnaslovom Hanging Around 2005.

Tudi letos bo moč sodelovati v produkcijskih delavnicah animiranega filma, ki jih organizirajo v sodelovanju z Šolo uporabnih umetnosti - Famul Stuart iz Ljubljane. Na delavnicah bodo domači avtorji udeležencem odkrivali osnovne in nadaljevalne postopke dela na kratkometražnem animiranem filmu. Delavnice bodo zaradi obsega ločene na različne tematske termine:

1. Sreda, 16. 11. 2005: predstavitev festivala Animateka in produkcijskih delavnic (direktor festivala Igor Prassel in mentorji delavnic).

2. 21. - 25.11. 2005: razvoj risanega lika; vodi Marjan Manček.

3. 28.11. - 2.12. 2005: animacija plastelina in kolaža; vodi Gorazd Bizjak.

4. 5.12. - 9.12. 2005: 2D animacija s programom Flash; vodita Dušan Kastelic in Igor Šinkovec.

5. Ob zaključku posameznih delavnic in po potrebi v prvih dneh festivala bodo za vse udeležene potekale postprodukcijske delavnice zvoka in montaže z Matejo Starič in Janom Simončičem.

6. V času festivala bomo skupaj z nekaterimi gosti ocenili produkcijo delavnic.

Vse delavnice bodo potekale v prostorih Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, Bežigrajski dvor, Dunajska 56 v Ljubljani. Končni izdelki bodo predstavljeni 17.12.2005 na platnu Kinodvora, pred podelitvijo festivalskih nagrad in priznanj.

Kotizacija za posamezne delavnice, v katero je vključen tudi ogled tekmovalnih filmov na programu, katalog ter pogovori z gosti festivala, je 10.000 SIT. Udeležba na dveh delavnicah znaša 18.000 SIT, na vseh treh pa 25.000 SIT. Prijave z vašo kratko biografijo (v njej opišite vaše tehnično predznanje), prednostnim področjem, oziroma izbranimi delavnicami ter vašimi pričakovanji, pošljite do petka, 11.11. 2005 na e-mail naslov: info@galerijagt-famul.si . V primeru, da bodo na delavnicah še prosta mesta, bomo nove udeležence sprejemali še ob prvem srečanju, v sredo, 16. 11. 2005.

Avtor: Misak | Ura: 19:46:03 | Komentarji: 10 | Vir:


izšla

On Ice

(1918)

praznuje

Takao Koyama
(1948)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje