uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
155 gostov

Število obiskov od 1.9.2002: 23.792.394

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Ponedeljek | 27.12.2010
V prihajajočem letu vam želimo obilo sreče in osebnega zadovoljstva
... in tudi letu 2010 bo kmalu pošlo dnevov - čas resnično hitro teče.

Ponovno se človek nekoliko ustavi, strezne, zajame sapo in ozre na dogodke, ki so ga v preteklem letu najbolj zaznamovali in na tiste, ki ga še bodo.
In kaj bi lahko rekli SloCartoon-ovci?

Sprememb ni bilo veliko, so pa bile te izredno pomembne.
Mejnik 25.000-ih risank (v bazi), ki smo si ga zastavili v letu 2010, smo presegli - trenutno jih štejemo preko 25.700 !!! Tudi pri objavi zajemkov nismo bili od muh, meja 82.000 je tik pred vrati, plakati (v visoki resoluciji) pa korakajo proti številki 5.000!

In kaj reči o novopečencu - leto 2011?
To bo vsekakor zaznamovalo ne le SloCartoon, ampak tudi spletno sceno - prešli bomo na povsem novo kodo, dizajn in morda celo nov strežnik. Dogajanja bo nedvomno veliko... bodite pripravljeni :)

Ob tej priložnosti se admini iz srca zahvaljujemo prav vsem uporabnikom, ki so na tak ali drugačen način prispevali k rasti SloCartoon-a ter širjenju pomena animacije in kreativnosti.

H V A L A !!!

ekipa SloCartoon-a

Avtor: Misak | Ura: 09:52:21 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 25.12.2010
Medvedek Pu - petinosemdesetletnik
Pred petinosemdesetimi leti se je zgodil prvi 'véliki' nastop medvedka Puja. Bil je eden maloštevilnih junakov otroške literature, ki je v hladnovojnem obdobju povezal vzhodni in zahodni blok.

Leta 1969 sta se Sovjetska zveza in njen tedanji vodja Nikita Hruščov za nekaj trenutkov nekoliko manj ukvarjala z zahodnim blokom. Tega leta je namreč vrhunec dosegla napetost med Sovjetsko zvezo in Kitajsko in prišlo je celo do vojaških spopadov. In v tem letu je nastal prvi v nizu treh animiranih filmov o enem najbolj priljubljenih otroških junakov onkraj železne zavese. Pod režiserjem Fjodorjem Hitrukom je namreč Sojuzmultfilm posnel film Medvedek Pu (Vinni Puh). Sledila sta še Medvedek Pu na obisku (Vinni Puh idyot v gosti) (1971) ter Medvedek Pu in grozljiv dan (Vinni Puh i den zabot) (1972). Rusi so narisali svojega Puja, precej okroglega in z rjavim kožuhom. Nič ni bil podoben Puju, kakršnega je za Disney narisal Stephen Slesinger.

Pa tudi ta ni bil izvirni Pu. Izvirni Pu je bil plišasti medvedek, s katerim se je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja igral Crhistopher Robin, sin A. A. Milneja, očeta medvedka Puja. Na božični večer pred osemdesetimi leti je v časopisu London Evening News izšla zgodba o medvedku Puju. Z medvedi se je Milne sicer ukvarjal že prej. Že leta 1924 je tako napisal pesmico o plišastem medvedku. Knjiga z dogodivščinami medvedka Puja, dečka Christopherja Robina in njunih prijateljev je sicer izšla šele oktobra 1926.

Medved Winnie in labod Pooh Izvirno ime medvedka Puja je Winnie-the-Pooh. Slovenski prevod je pravzaprav dokaj nekorekten. Resnični medved, po katerem je literarni junak dobil ime, je bil namreč Winnie. To je bil kanadski medved v londonskem živalskem vrtu, medtem ko je bil Pu (Pooh v izvirniku) v resnici labod. No, razlago pridevka Pooh je Milne podal že v uvodnem poglavju knjige. Povedal je, da so bile medvedkove roke tako toge, da so več kot teden dni kar stale v zraku. In ko je na medvedkov nos priletela muha, jo je nesrečnik skušal odpihniti in je ... puuuuhal. Torej Pooh.

No, o medvedku Puju bomo naslednje leto še dosti slišali. Za leto 2011 je namreč predvidena premiera novega celovečernega animiranega filma o njem. Skupina scenaristov pod vodstvom Burnyja Mattinsona je priredila pet zgodb o medvedku Puju, po katerih risanih filmov do zdaj še niso posneli. Eden glavnih zapletov bo sicer povezan z reševanjem nesrečnega oslička, ki bo izgubil rep.

Avtor: BuDi | Ura: 14:38:01 | Komentarji: 0 | Vir:
etrtek | 23.12.2010
Lepotica in Zver v tajski preobleki
Po plagiatih brazilskega studia Vídeo Brinquedo je na tržišče vstopil tajski GM Toons, ki je pomanjkljivo zakonodajo izkoristili za predelavo animiranih uspešnic in hiter zaslužek.Avtor: Verh | Ura: 18:47:00 | Komentarji: 1 | Vir:
Jaz sem pošast
Pri Headless Production (Victor Maldonado, Adrià García in Alfredo Torres, ki so skupaj sodelovali pri Nocturni) so predstavili konceptualni napovednik prihajajoče celovečerne risanke I'm monster.Avtor: Verh | Ura: 18:00:51 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 17.12.2010
Intervju: Na valovih neodvisnega japonskega animiranega filma
Leta 2007 je Animateka gostila rezidenčnega umetnika Kojija Yamamuro, ki se je občinstvu predstavil z razstavo slik in risb ter z retrospektivo lastnih del, in s tem tako otvoril četrto edicijo Animateke. Na letošnji (sedmi) ediciji Animateke je v sklopu posebnega filmskega programa svoj prostor dobila tudi japonska neodvisna produkcija. Z našim gostom, Nobukaijem Doijem, kuratorjem tega neodvisnega programa, smo se pogovarjali pred samim začetkom projekcij.

Intervju si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Misak | Ura: 10:45:34 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 15.12.2010
Animateka se seli v Maribor!
Jutri ob 8.30 za vse, ki ste zamudili animatečni program Slon v Ljubljani: Začenja se mariborski del festivala Animateka! Poleg animatečnega tekmovalnega programa Slon si boste lahko ob 20.00 v Kinu Udarniku ogledali odlični celovečerni animirani film Dogodivščine princa Ahmeda z živo glasbeno spremljavo, ki je v Ljubljani požela velik uspeh. Festivalsko vzdušje v Kino Udarniku (dogajanje mariborskega dela Animateke bo v celoti realiziran na tej lokaciji) bo potekalo od 16-18.12.2010, v okrnjenem programu (napram ljubljanskem) pa si bo moč ogledati celoten tekmovalni program Slon, zmagovalne filme letošnje Animateke, program kratkega avantgardnega animiranega filma, zadnji dan festivala pa bo za poslastico še mariborska premiera celovečernega animiranega filma The Asylum Session.

V Naskovem Dvorcu pa je na ogled razstava zakulisja animiranih filmov Špele Čadež z naslovom Mali svetovi, ki bo trajala v času festivala. V kolikor ste omenjene programe zamudili v Ljubljani, vljudno vabljeni v štajersko prestolnico!

Avtor: Misak | Ura: 21:00:18 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 14.12.2010
Včerajšnja prihodnost
Z montypythonovci v viktorjansko Anglijo? Zakaj pa ne...Avtor: Verh | Ura: 18:30:27 | Komentarji: 0 | Vir:
Twitter in Facebook vtičnik na naši spletni strani
K vsaki risanki v naši bazi smo dodali gumbek za deljenje povezave tako za socialno omrežje Facebook, kot tudi za Twitter. V kolikor se vam kakšna vsebina zdi zanimiva jo lahko sedaj brez posebnega truda delite z ostalimi. Enaka sprememba je vidna tudi med članki. Nadgradnja SloCartoona se je sicer v teh decembrskih dneh ustavila, saj smo svoje moči napeli za letošnjo sedmo edicijo festivala Animateka. V kratkem pričakujte tudi poročilo iz festivalskega dogajanja.

V kolikor želite biti na tekočem z novostmi, pa Vas vljudno vabimo, da nam sledite tudi na Twitterju ali na omrežju Facebooku. Se vidimo!


Avtor: Misak | Ura: 07:21:01 | Komentarji: 0 | Vir:
Ponedeljek | 13.12.2010
Spoznajte Bucka
Francoski tim, ki je pred časom predstavil kratkometražo Salesman Pete and the Amazing stone se vrača z Meet Buck, divjo ljubezensko zgodbo med dekletom, jelenom in psihopatskim očetom.Avtor: Verh | Ura: 18:28:46 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 11.12.2010
Znani so zmagovalni filmi letošnje 7.Animateke !!
V otroškem programu Slon je po mnenju žirije, v sestavi petih otrok starih od 6 do 12 let (Žan Cesar Zore, Korina Lara Košak, Leon Modic, Rožle Deu in Eva Medvešek), najboljši otroški animirani film avtorja Pierre-Luca Granjona iz francoskega studia Folimage, Mimijina pomlad.

Nagrado občinstva Maestro®, ki ga izglasuje občinstvo na tekmovalnih programih kratkih animiranih filmov, pa prejme animirani film Big Bang Big Boom italijanskega avtorja znanega pod psevdonimom BLU.

Nagrada Univerze v Novi Gorici za najboljši študentski film so študentje omenjene univerze podelili animiranemu filmu Benigini, avtorjev Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen in Elli Vuorinen iz Turku Arts Academy. Študentje so svojo odločitev obrazložili s tem, da gre "za intimno dramo o osamljenosti, iz katere se razvije neobičajen in tragičen odnos."

Prav tako so podelili tudi skupno posebno omembo, ki jo namenjajo animaciji Split avtorjev Abel Kohen, Lucie Casale, Justine Dubreux in Maxence Hyerneaux, za "zanimiv koncept in dinamično ekspresijo."

Veliko nagrado mednarodne žirije Maestro® si je priboril film avtorice Michaele Müller iz Švice z naslovom Miramare. Animirani film je mednarodna režija v sestavi Olga Pärn, Alex Baladi, Malcolm Sutherland, Solweig von Kleist in Jayne Pilling ocenila kot najboljši animirani film z obrazložitvijo, da gre v filmu "za izviren pristop k vizualni pripovedi in pretanjeno uporabo zvoka. Film ustvari ritmični ples, v katerem se prepletata figuracija in abstrakcije ter gledalca posrka v svoj skrivnosten svet."

Skupna posebna omemba žirije je namenjena animaciji V zraku Estonca Martinusa Daanea Klemeta, ker "skozi domiselno zgradbo filma na videz absurdna pripoved prerašča v igrivo, duhovito družbeno kritiko".

Vsak član žirije je izpostavil še en film po svojem izboru: Alex Baladi je izpostavil film Manjša soba, Olga Pärn in Jayne Pilling sta se odločili za film Igra Tišine in Galerijo, medtem ko Malcolm Sutherland izpostavlja film Viliam. Solweig von Kleist si je izbrala animacijo, ki je bila najljubša že našemu občinstvu: Big Bang Big Boom.

Znan je tudi zmagovalni film letošnjega natečaja animacij za splet in mobilno telefonijo - AnimaWeb. Največ glasov je prejel film Aline Helmcke iz Nemčije z naslovom Module 2020.


Avtor: Misak | Ura: 21:39:25 | Komentarji: 0 | Vir:
Animateka samo še ta vikend v Ljubljani
Včeraj so se predstavili še zadnji tekmovalni programi na letošnji Animateki, vikend pa bo v znamenju zaključka festivala. Vsi tisti, ki ste zamudili premiero prvega celovečernega evropskega animiranega filma Dogodivščine princa Ahmeda, ne zamudite ponovitve le-te danes ob 18.00 uri v Kinoteki. Prav tako pa se v Kinoteki zaključujejo tudi programi avantgardnega in nemškega animiranega filma ter filmov bratov Quay.

Po razglasitvi zmagovalnih filmov ob 20.00 uri pa boste lahko uživali v izjemnem zadnjem filmu Davida O'Rileya, External World in skupini Compagnia d'Arte Drummatica, ki bo z živo glasbeno spremljavo pospremila filma Bertolda Bartoscha L'Idee in Henryja Smitha Heaven and Earth Magic. Nedeljski zadnji dan Animateke v Ljubljani pa bo namenjen ponovitvam programov, ki so se zvrstili čez teden, prav tako pa boste imeli še zadnjič možnost spoznati festivalskega rezidenčnega umetnika Priita Pärna.

In ne pozabite: Animateka se 16.12.2010 seli v Maribor!

Avtor: Misak | Ura: 12:26:16 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 08.12.2010
Artur Božič
Danes vam predstavljamo napovednik za animirani film Arthur Christmas (Artur Božič) studia Aardman. V izvirni različici filmu, ki v ameriške kinematografe prihaja naslednji Božič boste lahko slišali glasove Jamesa McAvoya, Hugha Lauriea, Jima Broadbenta, Billija Nighya, Imelde Staunton in Ashleya JenseaAvtor: BuDi | Ura: 01:29:26 | Komentarji: 0 | Vir:
Ponedeljek | 06.12.2010
Znani so nominiranci za nagrade Annie!
Znani so nominiranci za prestižne nagrade Annie (ki predstavljajo neke vrste animacijski "Oscar"). Za najbolj prestižno nagrado najboljšega celovečerca se bodo potegovali: Despicable Me, How to Train your Dragon, Tangled, The Ilusionist in Toy Story 3.

V kategoriji najboljšega kratkometražnega animiranega filma pa se bodo za lovoriko najboljšega potegovali: Coyote Falls, Day & Night, Enrique Wrecks the World, The Cow Who Wanted to Be a Hamburger in The Renter.


Prav tako so znani tudi dobitniki nagrade Winsor McCay Award, ki jo podeljujejo posameznikom, ki so na podlagi svojih dosežkov ali kariere močno zaznamovali animacijski svet. Letos nagrado podeljujejo Bradu Birdu (Incredibles), Ericu Goldbergu (Pocahontas) in Mattu Groeningu (The Simpsons) za svoje dolgoletno ustvarjanje na področju animacije. Posebno nagrado, June Foray Award pa bo prejel Ross Iwamoto.

Celoten spisek nominirancev (in kategorij) si lahko ogledate na uradni strani.

Avtor: Misak | Ura: 18:33:58 | Komentarji: 0 | Vir:
Danes (uradna) otvoritev Animateke
Ob 20.00 v Kinodvoru se letošnja Animateka uradno pričenja. Ljubljano bodo tako (poleg novoletnih lučk seveda) preplavili animirani filmi, ki smo jih že nestrpno pričakovali!
Po uradnem festivalskem odprtju si boste lahko ob 21.30 v Galeriji Kinodvora ogledali likovno razstavo rezidenčnega umetniškega para Priita in Olge Pärn z naslovom Življenje brez Gabrielle Ferri. Razstava predstavlja originalne slike, skice in stroyboard iz Priitovega in Olginega istoimenskega filma.
Ob 22.00h pa nas čaka premiera prvega celovečernega evropskega animiranega filma Dogodivščine princa Ahmeda, ki bo pospremljena z živo glasbeno spremljavo skladatelja Andreja Goričarja na klavirju in Oksane Pečeny z violino, kar bo zagotovo predstavljalo svojevrsten užitek ob gledanju sicer nemega filma. Se vidimo na Animateki!

Avtor: Misak | Ura: 07:20:42 | Komentarji: 0 | Vir:
Zaključena nagradna igra ANIMATEKA!
Nagradna igra ob začetku 7.mednarodnega festivala animiranega filma ANIMATEKA je zaključena. Z veseljem lahko povemo, da je bila večina vaših odgovorov pravilnih. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje in v kolikor niste med nagrajenci, vam želimo več sreče prihodnjič.

Dobitniki nagrad, ki so bili že obveščeni tako preko ZS, kot elektronske pošte, pa so naslednji:

-Disease_G
-Akiko
-Meraxes


Pravilni odgovori pa so naslednji:

1. 2004
2. Ljubezen je bolezen in Zasukanec
3. Zdenko Bašić, Guliver

V kolikor se zmagovalci ne javite do jutri, boste s tem predali nagrado rezervnim nagrajencem. Le tako lahko zagotovimo nemoteno predajo nagrad. Hvala za razumevanje in čestitke zmagovalcem!!

Avtor: Misak | Ura: 00:02:41 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 04.12.2010
Facebook vtičniki na strani in predogled dogajanja o naši nadgradnji
Od sedaj naprej lahko uporabljate tudi facebook vtičnik "všeč mi je", ki se nahaja na osnovnem infu vsake posamezne risanke in pa na vrhu vsakega članka. Prav tako pa se pospešeno gradi tudi naša že ničkolikokrat napovedana večjezična baza risank, ki bo luč sveta ugledala v naslednjem letu. Za več informacij o dogajanju, trenutnem statusu in napredku, pa vas vljudno vabimo da postanete član InfoCartoon spletne strani na Facebooku.
Avtor: Misak | Ura: 15:07:20 | Komentarji: 0 | Vir:
etrtek | 02.12.2010
Razstava francoskega studia animiranega filma Folimage
Slika
V slovenskem etnografskem muzeju si lahko v sklopu Animateke od 1. do 21. decembra 2010 ogledate razstavo francoskega studia animiranega filma Folimage z naslovom Folimage - od začetkov. Na licu mesta si boste lahko ogledali zgodovino enega najpomembnejših evropskih studiev animiranega filma, spoznavali ozadje procesa ustvarjanja animiranega filma in še marsikaj zanimivega. Priporočamo!

Avtor: Misak | Ura: 10:44:05 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Hunky and Spunky

(1938)

praznuje

Amir Talai
(1977)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje