uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
137 gostov

Danes praznuje rojstni dan
Gumby (57 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 23.781.208

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:etrtek | 30.09.2010
Še malo o Kremenčkovih...
1. Kremenčkovi so bili prvotno namenjeni odraslemu občinstvu, prvi dve sezoni je med drugim serijo sponzoriralo tudi podjetje, ki proizvaja cigarete, Winston. Od tretje sezone dalje pa so scenarij pisali za otroke, sponzor pa je postalo podjetje Welch's, ki proizvaja sadne sokove.

2. Znane pesmi na začetku epizod, „Meet the Flintstones“ (Spoznajte Kremenčkove, op.p.), niso uporabljali vse do tretje sezone. Uvodna pesem v prvih dveh sezonah se je imenovala „Rise and Shine“.

3. Fred in Wilma Kremenček sta bila prvi par, ki so ga na televiziji prikazali skupaj v postelji v najbolj gledanem (prime-time) času. Serijo so najprej predvajali na televiziji ABC med letoma 1960 in 1966.

4. Fred Kremenček in Barney Grušč sta nastopala v televizijskem oglasu za cigarete Wintston. Ta poteza je za današnje otroške risane like nepojmljiva.

5. Veliko kritikov verjame, da je serija pravzaprav nekakšna 'kamenodobna' parodija na takrat izjemno priljubljeno humoristično serijo The Honeymooners (Mladoporočenca op.p.), v kateri sta nastopala dva sveže poročena para. Eden od ustvarjalcev serije, William Hanna, je ugibanja nekoč potrdil, vendar pa je njegov soustvarjalec Joseph Barbera ves čas vztrajal, da to ne drži.

6. William Hanna je bil tudi producent uspešnih otroških TV serij Tom in Jerry, Scooby Doo in Medved Yogi.

7. Kremenčkovi so desetletja držali naslov najdlje trajajoče serije, pred nekaj leti pa jim je ta naziv prevzela družina Simpson.

8. Nepredvajana pilotska epizoda iz leta 1959 se je imenovala „The Flagstones“, ustvarjalci pa so razmišljali tudi o „The Gladstones“, preden so se odločili za „The Flintstones“.

9.Serija je se dogaja v mestu Bedrock, čeprav se nekaj zgodnjih epizod odvija tudi v „Rockvillu“.

10. Pohištvo v hiši Kremenčkovih je bilo skoraj v vsaki epizodi drugačno.

11. Družinski hišni ljubljenček Dino je skozi serijo večkrat spremenil barvo. Največkrat je bil vijoličast.

12. Risanka je bila najprej predvajana v črno-beli barvi.

13. V Kremenčkovih se je pojavilo nekaj velikih športnih ekip - Bedrock Giants, Bedrock Dodgers in Green Bay Pachyderms.

14. V prestižnem delu Bedrocka, domovanju prazgodovinskega šovbiznisa Hollyrocku, se je pojavilo nekaj znamenitih osebnostih. Lahko smo videli Caryja Granita, Alvina Brickrocka in Stonyja Curtisa. Najljubša glasbena skupina Freda in Barneya je bila Mick Jadestone and the Rolling Boulders.

15. V ZDA obstaja kar nekaj zabaviščnih parkov na temo Kremenčkovih, vključno s Flintstones Bedrock City v Južni Dakoti in Flintstones Bedrock Town v Arizoni.

Avtor: BuDi | Ura: 18:24:25 | Komentarji: 1 | Vir:
Torek | 28.09.2010
Kremenčkovi: (še ne?) dinozavri pri petdesetih
Pol stoletja najbolj priljubljene ameriške animirane serije pred Simpsonovimi

V četrtek bo natančno pol stoletja, odkar sta robati kamnosek mehkega srca in njegova potrpežljiva žena, Fred in Vilma Kremenček, mitološko mestece Bedrock z vsemi njegovimi nemogočimi izumi prvič postavila na popkulturni zemljevid Amerike.

Slovenci jim rečemo Kremenčkovi, v drugih jezikih pa so si zanje izmišljevali drugačna, bolj ali manj posrečena "kamenodobna" poimenovanja: v Franciji so La Famille Pierrafeu, v Nemčiji Die Familie Feuerstein, Poljaki imajo Flintstone'owie in Švedi Familjen Flinta. Španci jih kličejo Los Picapiedras, Grki Oi Flintstones in Srbi Porodica Kremenko - a The Flintstones so v svojem bistvu utelešenje ZDA v šestdesetih letih.

Težave delavskega razreda 20. stoletja - a v kameni dobi
Kremenčkovi, ki so na prijazen način parodirali v ustaljene tirnice utečeno življenje v ameriških predmestjih, so rekord animirane serije z najdaljšim stažem predvajanja v "prime time" (najbolj gledanih) terminih držali vse do leta 1997, ko jih je s prestola izrinila morda še bolj tipično ameriška družina: Simpsonovi.

Večji del šestdesetih (1960-1966) so bili Kremenčkovi vsak večer pol ure na sporedu mreže ABC, nato pa so še štiri leta vsako soboto zjutraj ponovitve predvajali še na NBC-ju. Serija - še en sad plodne naveze med Williamom Hanno in Josephom Barbero - je bila s svojo kombinacijo otrokom prijaznih zgodb in "internih šal", namenjenih njihovim straršem, verjetno predhodnik formule za uspeh, ki jo dandanes najbolje izrablja Pixar.

Ena od prvih asociacij na serijo je za vsakogar najbrž nalezljiva uvodna pesmica Meet The Flintstones - a treba je povedati, da ni bila njen zaščitni znak od samega začetka: dodali so jo šele v tretji sezoni, leta 1963. (Leta 1994 so jo za igrani film na novo odpeli B-52).

Za osvežitev spomina
V Bedrocku se piše približno 10 tisoč let pr. n. š. Najboljša prijatelja Fred Kremenček in Barney Grušč delata v lokalnem kamnolomu, od koder se po koncu delovnega dne v svojih avtomobilih na nožni pogon odpeljeta domov, k ženama Vilmi in Betty. Preden sta postali predmestni ženi in mami, sta bili gospodični Žlindra in Skrilavec menda natakarici. Vilma se je v zgodovino televizije zapisala kot prva noseča animirana junakinja - kmalu po tem, ko se je Kremenčkovima rodila Pebbles, sta Gruščeva posvojila fantka, Bam-Bama. Med vsakodnevnimi nadlogami, ki ob živce spravljajo freda, je domači "maček" (sabljezobi tiger), ki noče spati zunaj, in udomačeni dinozaver Dino, kamenodobni ekvivalent tipičnemu družinskemu psu.

In čeprav se je vse skupaj dogajalo v kameni dobi, so pri Hanna-Barberi pazili, da jih ni povozil čas. V serijo so vestno vpletali reference iz popularne kulture in priljubljene javne osebnosti iz šestdesetih, ki so jim rahlo "tematsko" spremenili ime: leta 1963 so denimo najeli italijansko strežnico Lollobrickido (kar je bil seveda pomežik Gini Lollobrigidi). Istega leta je švedska igralka Ann Margret posodila glas "Ann Margrock", 1965 pa je v Bedrock film prišel snemat celo Stony Curtis (Tony Curtis) osebno.

Ob večerih so radi "eno prižgali"
Prve sezone je sponzoriral proizvajalec cigaret, za katerega sta Fred in Barney "posnela" tudi oglas, ki danes ne bi razbesnel le zdravnikov, ampak tudi feministke: medtem ko se fanta ležerno pretegujeta in hvalita nenadkriljivi okus dotičnih cigaret, njuni ženi v ozadju kosita travo. Tobačni velikan je svoje sponzorstvo umaknil, ko je Vilma zanosila.

Ste prepoznali Barneyev glas?
Glasove so junakom posojali Alan Reed (Fred), Jean Vander Pyl (Vilma in Pebbles), Bea Benaderet/Gerry Johnson (Betty) in Don Messick (Bam-Bam), najbolj znano pa je verjetno zvenel Mel Blanc (Barney in Dino), ki je bil tudi uradni glas slavnih junakov iz drugih rinank, kakršni so bili Tweety Pie, maček Sylvester, Bugs Bunny, Daffy Duck in jecljajoči Porky Pig.

Avtor: BuDi | Ura: 22:59:37 | Komentarji: 0 | Vir:
Donacije za SloCartoon strežnik
Do današnjega dne smo zbrali 84,33% zneska, ki ga rabimo za nakup strežnika. Vsem, ki ste prispevali se vam najlepše zahvaljujemo za vaš prispevek.

Stežnik je predpogoj za uresničevanje zastavljenih ciljev, donacija že najmanjšega zneska (1€) pa bo vsekakor pripomogla k čimprejšnji selitvi in preobrazbi spletne strani. Donirate lahko TUKAJ!

Še enkrat hvala za vašo pozornost!

Avtor: Misak | Ura: 07:39:09 | Komentarji: 0 | Vir:
Zaključek nagradne igre ob premieri Legende sovjega kraljestva


Dobitnika nagrad nagradne igre ob slovenski kino premieri celovečerne risanke Legenda sovjega kraljestva 3D (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole) sta (vsak dobi po dve karti za premiero):

- gokey
- ricola

Pravilni odgovori:
1. David Wenham
2. Zareh Nalbandian
3. Miriam Margolyes

Dobitnika nagrad sta bila že obveščena po elektronski pošti.

Čestitamo!

Avtor: Misak | Ura: 07:29:30 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 26.09.2010
Nov stripovski junak: Muslimanski deček na invalidskem vozičku, ki z močjo misli nadzoruje kovino
Stripovski navdušenci bodo lahko kmalu dobili več informacij o novem (sicer neobičajnem) super junaku – muslimanskem fantu na invalidskem vozičku, ki pa ima posebne moči. Do ideje za novega super heroja so prišli mladi invalidni Američani in Sirijci, ki so se prejšnji teden srečali v Damasku.

Sicer še niso dorekli, kakšen bo zunanji videz novega junaka, a skice kažejo mladega muslimanskega dečka, ki je v nesreči z mino izgubil nogi, ko pa odkrije, da lahko z mislimi nadzira kovino, se preobrazi v Srebrnega škorpijona. Prva številka stripa naj bi izšla v začetku novembra, izhajala pa bo tako v angleškem kot arabskem jeziku.

„Edina omejitev je bila domišljija teh otrok, kar je predstavljajo možnost za odlično zgodbo,“ je dejal Jay T. Snyder, ustanovitelj neprofitne organizacije Open Hands Initiative, v sklopu katere so ameriški otroci obiskali vrstnike v Siriji. „Z združenimi talenti so ustvarili nekaj, kar bo postalo njihovo darilo vsemu svetu.“

V začetku bodo po celotni Siriji distribuirali 50 tisoč stripov v arabskem jeziku, kasneje pa se bodo razširili še na druge okoliške države.

Organizacijo Open Hands Initiative so ustanovili novembra lani kot odziv na inavguracijski govor Baracka Obame, v katerem je muslimanom ponudil „roko, če bodo oni pripravljeni razkleniti svojo pest“. Snyder razlaga, da je cilj promocija „diplomacije“ med navadnimi ljudmi, ki temelji na dialogu, razumevanju in medsebojnem spoštovanju.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 23:38:44 | Komentarji: 0 | Vir:
etrtek | 23.09.2010
Praznične znamke britanske kraljeve pošte bosta krasila animirana junaka Wallace in Gromit
Animirana junaka Wallace in Gromit bosta krasila letošnje božične znamke britanske kraljeve pošte. Znamke, ki bodo v prodajo prišle 2. novembra, bodo prikazovale animirana junaka med prazničnimi opravili – petje božičnih pesmi in okraševanje jelke.

Britanska kraljeva pošta je pri izdelavi znamk sodelovala z Nickom Parkom in družbo Aardman Animations. Pristop do izdelovanja znamk je bil podoben kot pri ustvarjanju animiranega filma. Vsako znamko so oblikovali, narisali in uredili posebej za to izdajo.

Park je ob tem dejal: „Bilo mi je v čast in veselje sodelovati z britansko kraljevo pošto. Vesel sem, da sta Wallace in Gromit na takšen način dosegla nesmrtnost.“

„To je bil eden izmed največjih izzivov tudi za oblikovalsko skupino – da smo animirana junaka spravili v velikost znamk. Vendar smo se zavedali, da bomo nazadnje le polizali naš uspeh,“ je še dodal Park.

Tiskovni predstavnik britanske kraljeve pošte, Phillip Parker, je dejal: „Proces izdelave znamk je bil zaznamovan z veliko skrbjo in ljubeznijo – zato mislim, da nam je uspelo izdelati najlepše znamke v zgodovini britanske kraljeve pošte.“

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 20:17:10 | Komentarji: 0 | Vir:
Mednarodni napovednik Disneyeve risanke Zlatolaska
Zlatolaska (Tangled), naslednja celovečerna risanka studia Disney, prihaja na spored slovenskih kinematografov januarja/februarja 2011. Pričujoči mednarodni napovednik prikaže malce več zgodbe od ameriške verzije in na splošno poda boljšo podobo o humornem vzdušju te pravljične pustolovščine.
Avtor: uri | Ura: 06:50:10 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 22.09.2010
Okrogla miza: Risani film vs. 3D
24. septembra bo med 18:30 in 20:30 v Kinodvoru na Kolodvorski 13 v Ljubljani potekala okrogla miza s temo: Risani film proti 3D.

V času, ko se studijska produkcija celovečernih animiranih filmov obrača predvsem k 3D računalniški stereoskopski iluziji, smo občasno priče izvrstnim klasičnim animiranim celovečercem, pri katerih je računalnik samo eno od orodij pri postprodukciji filma.
Na primeru evropske koprodukcije "Skrivnost iz Kellsa" bodo poskušali dokazati, da je bolj kot tehnika, pomembna zgodba in da se dobra ročna risba lahko še kako dobro prodaja...

Moderira Igor Prassel. Sodelujejo Dušan Kastelic, Špela Čadež, Špela Standeker, Boris Dolenc, Milan Erič

Avtor: BuDi | Ura: 21:23:12 | Komentarji: 1 | Vir:
Prodajalec Pete in osupljiv kamen iz vesolja
Francoski trio, Anthony Vivien, Marc Bouyer in Max Loubaresse, se je odločil ponuditi kratkometražo Salesman Pete and the Amazing stone kar na spletu. Risanka govori o nenavadnem življenju trgovskega potnika, ki se s pomočjo možganskega vsadka prelevi v junaka ter rešuje svet pred zombiji in podivjanimi gospodinjskimi aparati.Avtor: Verh | Ura: 20:19:29 | Komentarji: 0 | Vir:
Zvončica dobila zvezdo na na Hollywoodskem pločniku slavnih.
Zvončica, ki je iz obstranske vloge v igri "Peter in Wendy" iz 1904 postala ena izmed ikon Disneyevega imperija, je v torek dobila 2418. zvezdo na Hollywoodskem pločniku slavnih.

Zvončico je avtor J.M. Barrie v originalni gledališki igri in knjigi noveli opisal kot vilo, ki se oglaša z zvonjenjem zvončka. Prvotno ni imela definiranega videza in so jo pogosto predstavljali le z igro svetlobe.

Disneyjev lik je Zvončica postala 1953 z animiranim filmom Peter Pan, kjer je bila upodobljena kot nagajiva vila s krili in izrazito žensko postavo. Upodobitev iz 1953 je mnoge ljubitelje originalne zgodbe sicer zgrozila, je pa iz Zvončice ustvarila legendo.

Avtor: BuDi | Ura: 12:39:32 | Komentarji: 0 | Vir:
Ponedeljek | 20.09.2010
Nagradna igra ob premieri Legende sovjega kraljestva

Tokrat je za vas pripravljena nagradna igra, v kateri se lahko potegujete za 2x po DVE vstopnici za 3D film Legenda sovjega kraljestva 3D. Nagradna igra traja do polnoči dne 27.09.2010, nagrajenci pa bodo izžrebani naslednjega dne, torej 28.09.2010.

V nagradni igri lahko sodelujejo vsi registrirani uporabniki, ogled filma pa je možen samo v ljubljanskem XPANDU.
Nagradna vprašanja lahko odgovorite TUKAJ!


Obilo sreče, ekipa SloCartoon

Avtor: Misak | Ura: 20:19:48 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 19.09.2010
Premiera tretje sezone The Clone Wars


Avtor: uri | Ura: 17:44:00 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 15.09.2010
Kakovostne risanke za veselo otroštvo
Se še spominjate risank, ki ste jih gledali kot otroci? Tistih, za katere niso bili potrebni podnapisi in v katerih so liki dovolj povedali z dejanji? Naj vam osvežimo spomin ...

Kdo se ne spominja risank, ki smo jih gledali kot otroci? Medtem ko je večina risank, ki jih danes gledajo naši malčki, iz angleško govorečih držav, smo sami odraščali ob risankah, ki so prihajale iz Italije, Poljske, takratne Češkoslovaške, nemalo pa je bilo tudi takih, ki so zrasle na domačem zelniku in pri naših južnih sosedih. Ste že kaj nostalgični?

Zakaj ne nehaš kolcati?

Le kdo se ne spominja Kolcamoža, nesrečnega moža, ki kar ni in ni mogel nehati kolcati? To je le ena izmed risank, ki je k nam prišla iz sosednje Italije. Druge legendarne italijanske risanke so Badum Badum oziroma italijansko La linea – minimalistična risanka moža - črte, ki svojega avtorja Osvalda Cavaldonija nenehno nadleguje in ni nikoli zadovoljen s tistim, kar mu avtor ponudi. Avtor mu seveda le malokrat ostane dolžan in tako lahko spremljamo zanimive in smešne dvoboje, ki niso nikoli daljši od nekaj minut.

V risanki večkrat nagrajenega italijanskega avtorja Bruna Bozzetija, ki smo jo kot otroci gledali na naših televizijskih zaslonih, smo lahko spremljali napol slepo, nič kaj vitko čebelo Lilliput put. Nič manj znan in zabaven ni Stripy, smešna črtasta žival, ki s svojim smehom dan za dnem ob živce spravlja grdogledega možakarja.

Nerodne in manj nerodne dvojice

Medtem ko je za italijanske risanke bolj kot ne značilen en sam glavni junak, smo v čeških običajno spremljali dva. Risanka A je to! se nam je verjetno vsem vtisnila v spomin, tudi zaradi glavnih junakov Pata in Mata. Ta nerodneža se vedno znova znajdeta v zagatah, ki sta si jih sama nakopala, potem pa jih rešujeta na kar najbolj neverjetne načine. Pat in Mat pa še zdaleč nista edina slavna češka risana junaka. Tu sta še zajčja prijatelja Bob in Bobek, pa bratca Jajo in Pajo, Pi in Pa, vaša prijatelja ...

Eno izmed najbolj znanih risanih dvojic so si izmislili poljski ustvarjalci. Dogodivščine in prigode Boleka in Loleka so postale naravnost kultne, z njimi pa tudi glavna junaka risanke. Tako lahko še danes na ulici opazite kakšnega odraslega nostalgika, katerega majico krasi prav njuna podoba.

Kaj pa pri nas?

Ena izmed mojih najljubših risank je bila prav gotovo Bojan, medved (morda bolj podoben rakunu?), ki si je svojo resničnost vedno narisal sam, pa čeprav je imel na voljo le nekaj osnovnih barv. Za otroško domišljijo naravnost odlična zamisel, ki otroka popelje v svet barv in ustvarjalnosti.

Naslednja odlična risanka je delo hrvaških ustvarjalcev. Profesor Baltazar je nori znanstvenik, ki s svojim znanjem in pametjo nenehno rešuje zagate svojih someščanov. Še ena risanka, ki je nastala na Hrvaškem, in smo jo lahko spremljali tudi pri nas, pa je risana nadaljevanka Mali leteči medvedki.

Seznam se kar ne konča ...

Seznam lepih in dobrih risank, ki smo jih gledali kot otroci, se nikakor ne konča in zgoraj naštete še zdaleč niso edine, ki si zaslužijo omembo. Postavlja pa se vprašanje, kako našim malčkom omogočiti, da bi si ogledali vsaj del legendarnih risank, ki se tako po vsebini kot tudi po izvedbi povsem razlikujejo od risank, ki jih lahko gledajo danes.

Vendar, kako do njih? Večina starejših risank se redko pojavi na naših televizijskih zaslonih, zato nam preostane le, da jih poskusimo nekje izbrskati, si jih sposoditi ali kupiti. Slaba novica je, da to niti približno ni lahko opravilo, saj se večine risank pri nas ne dobi. Na srečo ima vsaka slaba novica vedno tudi kakšno dobro stran.

Kje iskati?

Dobra stran je, da si lahko veliko risank (predvsem krajših) ogledate na spletnih portalih, kjer uporabniki dodajajo in si tudi ogledujejo krajše videoposnetke. Ker pa večini gledanje risank v slabi kakovosti običajno ni ravno v užitek, smo poskušali ugotoviti, kje bi risanke še lahko dobili. Še ena dobra stran večine starih risank je zagotovo tudi dejstvo, da v njih ne govorijo. Zato ne moti, da jih v Sloveniji skoraj ni mogoče dobiti, saj jih lahko razumejo vsi otroci tega sveta.

(prispevek je v celoti objavljen na spletnih straneh bibaleze.si)

Avtor: BuDi | Ura: 08:33:30 | Komentarji: 0 | Vir:
Ponedeljek | 13.09.2010
Baza risank ima že 24.000 vnosov, priboljški se vrstijo!
Slika
Danes smo zabeleležili 24.000-o risanko v naši bazi, in le-ta se iz dneva v dan povečuje. Trenutno imamo za "obdelati" še približno 2.000 risank in baza risank na SloCartoonu bo postala ena izmed najbolj ažuriranih baz risank na celotnem svetovnem spletu.

Da pa še to ni dovolj, smo zabeležili danes še eno okroglo številko: 63.000 zajemek v naši bazi, poleg tega pa našo bazo bogati še približno 3.600 posterjev, da o osnovnih info slikah pri več kot 40% risank v bazi niti ne omenjamo.

Kmalu vam bomo postregli z "internacionalno verzijo" SloCartoona, ki bo tako vsebinsko kot vizuelno bogatejše predstavila celotno bazo risank. Vsem se še enkrat zahvaljujemo za prispevke in upamo da nam boste še naprej pomagali pridobivati podatke, slike in ostale stvari, ki bi izpopolnile našo bazo.

Pa še statistika najbolj ogledanih risank:

1. Cars: Under the Hood
2. Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman
3. Oideyo! Henamon Sekai Kasumin

SloCartoon ekipa

Avtor: Misak | Ura: 17:13:19 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 03.09.2010
Ljubljana bo od 7. do 12. septembra gostila mednarodni lutkovni festival
Ljubljana bo med 7. in 12. septembrom gostila 10. mednarodni lutkovni festival Lutke 2010. Kot je na današnji novinarski konferenci dejala umetniška direktorica festivala Jelena Sitar Cvetko, je festival Lutke 2010 namenjen pregledu najboljšega, "kar lahko v tem trenutku pripeljejo v Slovenijo".

Predstave mednarodnega dela festivala je izbrala komisija v sestavi Martina Maurič Lazar, Silvan Omerzu in Matija Solce. Kot je v festivalski knjižici zapisala Maurič Lazarjeva, izbor ponuja raznolikost, pogum, inovativnost in tudi tradicionalnost lutkovnega izraza ter prikazuje zanimiv prerez različnih lutkovnih videnj, tem in iskanj. Komisija je izbirala med okrog 50 predstavami. Gledališča so se deloma na festival prijavila, deloma so jih povabili sami, je pojasnila Maurič Lazarjeva.

Iz Italije v Ljubljano prihajajo Company De Bastiani/Puche z Legendo o letečem zajčku, L' Asina Sull' Isola s predstavo Gospodu Rodariju in Theatro Gioco Vita - Teatro Stabile di Innovazione s predstavo Žabec. V vseh treh primerih gre po besedah Maurič Lazarjeve za italijansko poetično pravljično gledališče, ki temelji na senčnem gledališču, kljub temu so predstave med seboj precej različne.

S Češke prihajata Drak Theatre z Zlatolasko in The Naive Theatre Liberec z Malim labodjim jezerom. Gre za dva vrhunca češkega lutkovnega gledališča, ki združujeta odlično obrtno znanje, izvrstno izvedbo in zanimiv pristop h klasičnim pravljicam, ki sta predelani na humoren način, je poudarila Maurič Lazarjeva.

Nesrečno dvorjenje Dona Cristobala v izvedbi francoskega gledališča Cie Pelele in predstavo Lorgneta v Post Scriptu v izvedbi belgijskega Theatre du Sursaut asbl druži kombinacija pouličnega divjega gledališča s humorjem. Z Nizozemske prihajata v Ljubljano predstavi Pisatelj v izvedbi Ulrike Quade Company in Cantos Animata v izvedbi 't Magisch Theatertje. Obe predstavi po besedah Maurič Lazarjeve odlikuje izjemno izčiščena animacija.

Spremljevalni program bo ponudil predstavi Izvaljeno jajce - zgodbe iz notranjosti v izvedbi Gledališča Jaboni iz Nemčije in Francois Blanc v izvedbi belgijskega Cie Puppets Etc. Obe predstavi bodo uprizorili zunaj, pred gledališčem in na ljubljanskih ulicah.

Za izbor slovenskih predstav je poskrbela Amelia Kraigher, selektorica zadnjega nacionalnega lutkovnega festivala. Kot je pojasnila, je, ne glede na prijave, pregledala celotno produkcijo zadnjih let in tako izbirala med 70 predstavami. Izbirala je izrazito avtorske predstave, ki so med seboj zelo različne.

Izbrala je pet predstav, in sicer štiri predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana: Štiri muzikante, predstavo Prepovedane ljubezni, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem Konj, Poštarsko pravljico in Love Dolls, ki je nastala v koprodukciji z Dudapiava Company ter predstavo Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor. V spremljevalni program je uvrstila predstavo Letimo v izvedbi Teatro Papelito in razstavo Omizja Silvana Omerzuja.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 17:33:10 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Law and Order

(1950)

praznuje

James Levine
(1943)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje