uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Danes praznujeta rojstni dan
Rakunus (37 let) in martinec1 (36 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 23.415.707

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Ponedeljek | 29.03.2010
Popaj pluje v 3D
Potem ko so iz družbe Sony sporočili, da bodo na velikem platnu v moderni in celovečerni različici oživili Smrkce, življenje v celovečernem filmu čaka tudi Popaja.

Animirani mornar, ki se je med osvajanjem in večnim reševanjem podolgovate simpatije Olive krepil s špinačo, bo luč dvoran ugledal v 3D-obliki. Scenarij bo napisal Mike Jones, ki želi priljubljenega junaka približati generacijam, ki ga niso poznale.

Po stripu, animirani seriji in igranem celovečercu še 3D-film. in tistim, ki so z njim odraščale, film pa bo produciral Avi Arad, ki pravi, da ga je pri Popaju vedno fascinirala visoka raven kakovosti animacije, ki je bila “neverjetno podrobna”. Popaj se je na velikem platnu v igranem celovečercu ne preveč uspešno pojavil že leta 1980 v režiji Roberta Altmana. Mornarja s pipo je takrat upodobil Robin Williams, Olivo Shelley Duvall, Popajevega očeta pa Ray Walston.

Sicer so pred nekaj leti naredili računalniško 3D animirano celovečerno risanko "Popeye's Voyage: The Quest for Pappy" s Popajem v glavni vlogi.

Avtor: BuDi | Ura: 00:33:35 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 27.03.2010
Risanke na Televiziji Slovenija
Televizija Slovenija je objavila, da so v letu 2009 predvajali 2055 risank v dolžini 14.624 minut (skoraj 244 ur), poleg tega pa še 617 risanih nadaljevank v dolžini 14.874 minut (skoraj 248 ur).

Še zanimivost: Televizija Slovenija za minuto risanke plača v povprečju med 18 in 20 evri, za kar jo lahko predvajajo 3-krat v treh ali štirih letih. Igralec, ki sodeluje pri sinhronizaciji dobi za 5-minutno epizodo risanke na TV Slovenija okoli 12 evrov, za pol urno epizodo pa okoli 60 evrov.

Avtor: BuDi | Ura: 19:11:47 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 21.03.2010
South Park se je v novi sezoni lotil Tigerja Woodsa in spolnih afer slavnih osebnosti
Štirinajsta sezona animirane serije South Park dokazuje, da ustvarjalcem še ni zmanjkalo idej, za iskanje aktualnih tem. V sredo zvečer je bila v Ameriki premierno predstavljena epizoda, ki se je dotaknila aktualnih spolnih škandalov.

Ustvarjalca Trey Parker in Matt Stone sta za izhodišče epizode o spolnih škandalih vzela vest o aferi Tigerja Woodsa in njegovi skorajšnji vrnitvi na golf igrišča. Ko animirana lika Kyle in Butters ugotovita, da sta spolno odvisna, se terapije udeležita skupaj z Woodsom, Lettermanom, Charlijem Sheenom in nekdanjim predsednikom Clintonom. Najpomembnejša stvar, ki se jo naučijo je, da te pri prešuštvu drugi ne smejo zalotiti.

Za začetek nove sezone je epizoda z Woodsom naravnost odlična in pomeni osvežitev, potem ko so se v lanskem letu posvečali predvsem smrti slavnih osebnosti. A kljub temu je bilo v zadnji tretjini nanizanke malce nenavadna ugotovitev, da so za spolno odvisnost krivi nezemljani.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 09:51:33 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 20.03.2010
9. Svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk
V nedeljo, 21. marca 2010, bodo slovenski lutkarji, družno s prijatelji in kolegi iz vsega sveta praznovali 9. Svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk. V počastitev tega dneva bodo številna gledališča po Sloveniji organizirala brezplačne oglede predstav.

Letošnje Pengovove nagrade prejmejo Breda Varl, Matjaž Loboda in Cveto Sever.

Naj omenimo le nekaj dogodkov:

- Osrednji letošnji dogodek ob svetovnem dnevu lutk v Sloveniji bo nedeljska otvoritve novega lutkovnega gledališča v Sevnici (na sevniškem gradu ob 16. uri)

- Španski borci (center kulture med Tromostovjem in Fužinami): Društvo lutkovnih ustvarjalcev skupaj s Španskimi borci pripravilo štiri lutkovne predstave: Račka, Zlati ključek, Magi Knor in Začaran kraj ter dve delavnici "ročna lutka". Lokacija: Španski borci, vstopnina: le en evro!
Ob 10. uri se bo odvila lutkovna predstava Račka v režiji Jelene Sitar Cvetko.
Ob 11. uri se bo predstavilo pripovedno gledališče gdč. Bazilike s predstavo Zlati ključek, ki je bila leta 2007 nagrajena na Bienalu Ustanove lutkovnih ustvarjalcev za poetičen in inovativen pristop pri pripovedovanju zgodb.
Ob 12. uri je vsak, ki bi želel izdelati svojo ročno lutko, vabljen na Lutkovno ustvarjalnico pod strokovnim vodstvom Joža Zajca.
Popoldne, ob 16. uri, bo na ogled predstava Magi Knor, ki je nastala v koprodukciji s KUD France Prešeren.
Zadnji lutkovni dogodek v tem dnevu pa bo ob 19. uri Začaran kraj, ki je parafraza ene od Gogoljevih povesti iz zbirke Večeri na pristavi blizu Dikanjke.

- V ponedeljek bodo v Mini teatru uprizorili lutkovno predstavo Pepelka, čemur bo sledila podelitev Pengovovih nagrad.

Avtor: matko&majdi | Ura: 22:04:51 | Komentarji: 1 | Vir:
Sreda | 10.03.2010
Disney bo spremenil naslov klasične zgodbe o Motovilki, da bi h gledanju privabil več fantov
V Disneyju so se odločili, da bodo Motovilko (Rapunzel) iz zelo poznane in priljubljene zgodbe preimenovali, saj je njeno sedanje ime „namenjeno preveč le enemu spolu“. Prihajajoča nova različica zgodbe bratov Grimm bo tako imenovana Zamotanka (Tangled), saj so v raziskavi trga ugotovili, da fantje ne marajo filmov, v naslovih katerih so dekliška imena.

Šefi Disneyja verjamejo, da se razlog za slab donos dobička najnovejšega filma Princesa in žabec skriva ravno v tem – da fantje ne marajo filmov, v naslovih katerih so ženska imena.

Dolgolasi junakinji filma Zamotanka bo sicer še vedno ime Motovilka, ko bo novembra izšla nova, 3D različica animiranega filma. Ed Catmull, predsednik Pixarja in Disneyjevih animacijskih studiev, pa je ob spremembi naslova dejal: „Nekateri morda menijo, da je pravljica namenjena le deklicam, a ni res. Filme ustvarjamo za vse.“ Dodal je še, da bi animiran film Princesa in žabec zagotovo zaslužil več, če „ga ne bi sodili po naslovu“.

Trud Disneyja, da bi k filmu pritegnil tudi mlajše moško občinstvo, pa se tukaj ne konča. Princ, ki Motovilko najde zaprto v stolpu, je postal Flynn Rider, ki pa je več kot le malo podoben Errolu Flynnu, avstralskemu igralcu prve polovice prejšnjega stoletja. Producent filma, Roy Conli, je ob tem dejal: „To je svež in pameten pristop do zgodbe o Motovilki. V našem filmu razvpit bandit Flynn Rider sreča sebi podobno dekle v podobi deklice, ki ima 21 metrov dolge zlate lase. Zelo smo se zabavali, ko smo parčkali Flynna, ki je videl že vse, z Motovilko, ki je bila v stolpu zaprta 18 let svojega življenja.“

Vsi pa nad novim projektom niso zadovoljni. Floyd Norman, upokojeni disneyjev animator, je dejal: „Sprememba naslova klasične risanke je več kot neumna. Še vedno upam, da bodo sčasoma prišli k pameti in naslov spremenili v originalnega.“

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 18:30:29 | Komentarji: 1 | Vir:
Torek | 09.03.2010
Moderna galerija gosti Stripe
Nocoj so v Moderni galeriji odprli razstavo najbolj prepoznavnega sodobnega stripovskega avtorja pri nas, katerega delo je cenjeno tudi v mednarodnem prostoru. Stripovski kameleon je širši javnosti znan predvsem kot angažirani avtor Diareje in dolgoletni karikaturist Mladine.

Tomaž Lavrič sodi v generacijo avtorjev, ki so se začeli stripu resneje posvečati sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja. Šlo je za tako imenovani "Mladinin krog", zbran okoli revije Mladina in urednika Iva Štandekerja, ki je avtorski strip pri nas dvignil na zavidljivo raven. Vsak izmed avtorjev je razvijal svoj individualni slog, skupno pa jim je bilo to, da so se v svojih stripih ukvarjali z aktualnimi, družbeno angažiranimi temami. Lavrič to dejstvo pojasnjuje: "Mladina je bila od nekdaj angažirana in kritična politična revija in tam se pač ni dalo objavljati plehkih superherojev. Tako nam je prišlo v kri, da je pravi strip pač tak - angažiran in kritičen."

V tem duhu je začel leta 1988 izhajati tudi časopisni strip Diareja, ki danes sodi med najbolj prepoznavne stripe pri nas. Tudi v drugih svojih stripih se je Lavrič loteval aktualnih tem in je po izdajah krajših stripov v samozaložbi izdal svoj album prvenec Rdeči alarm. V poznejših albumih kot so Bosanske basni (1997), je postajal vedno bolj kritičeni do aktualnega političnega dogajanja doma in v bližnji okolici. Francoski prevod Bosanskih basni označuje začetek Lavričevega sodelovanja z ugledno francosko založbo Editions Glenat, pri kateri je Lavrič pod imenom TBC izdal albume Glista na begu (1999), Novi časi (2001), Dekalog - Zaobljuba (2001) in Evropa (2004). Ob številnih resnih albumih, je Lavrič vzporedno izdajal tudi satirične in nekoliko lahkotnejše stripe Ratman (1997), Ekstremni športi 1 in 2 (2001, 2009), Sokol in golobica (2008) ter stripe, ki jih je prispeval za stripovski zbornik Slovenski klasiki. Posebno mesto pa ima v Lavričevem opusu stripovski album Slepo sonce (2004).

Tomaž Lavrič je bil rojen 10. novembra 1964 v Ljubljani. Po končani srednji šoli za oblikovanje je šolanje nadaljeval na oddelku za slikarstvo ljubljanske Akademije za likovno umetnost. Od leta 1987 je stalni sodelavec tednika Mladina, to sodelovanje pomeni začetek njegove profesionalizacije na področju ilustracije, karikature in stripa.

Ob razstavi je izšel dvojezični katalog z besedilom Špele Standeker ter z bibliografijo in biografijo, ki ju je uredila Bojana Rogina. Katalog je oblikoval David Krančan. Kustos razstave je Igor Španjol.

Vir: Moderna galerija Ljubljana

Avtor: Verh | Ura: 23:20:53 | Komentarji: 0 | Vir:
Otroški jezik za globalni trg
V Centru in Galeriji P74 bodo nocoj ob 20. uri odprli razstavo svetovno priznane ilustratorke Lile Prap, ki se je v začetku leta s samostojno razstavo predstavila že v Galeriji sodobne umetnosti v Celju, kjer živi in dela. Njene ilustracije temeljijo na univerzalnem vizualnem jeziku, ki ga posreduje s preprostimi literarnimi liki.

Čeprav njene ilustracije primarno nastajajo za otroške knjige, med katerimi so najbolj znane Živalske uspavanke, Zakaj?, 1001 pravljica, Moj očka, Male živali in Dinozavri!?, se liki iz teh slikanic pojavljajo tudi na številnih potrošnih izdelkih: na skodelicah za čaj, obeskih za ključe, toaletnih torbicah in brisačah. Z jasnim vizualnim jezikom in prikupnimi živalskimi liki ji je uspelo nagovoriti zelo številno občinstvo in s tem ustvariti svetovno prepoznavno blagovno znamko LilaPrap®, ki je svoje mesto našla predvsem na policah japonskih trgovin, ob boku ljubkih likov znamke Sanrio, kjer se je davnega leta 1974 rodila tudi Hello Kitty. Zgovoren je na primer podatek, da naklada prevodov njenih slikanic v japonščino presega 70.000 izvodov.

Slikanice Lile Prap nagovarjajo najmlajše bralce do petih let starosti, med njenimi bralci pa se znajdejo tudi njihovi starši. Kustosinja razstave Tanja Mastnak je zapisala, da malčki "še niso kulturno determinirani in prav zato je še toliko bolj pomembno, na kakšen način jim predstavimo njihovo lastno kulturno okolje in jim razvijamo zavest o drugih okoljih".

Lila Prap, rojena leta 1955, je diplomirala na ljubljanski fakulteti za arhitekturo in gradbeništvo, od leta 1989 deluje kot svobodna umetnica na področju literarnega in likovnega ustvarjanja, v knjižni obliki pa je izdala že več kot deset slikanic za otroke. Napisala je tudi nekaj otroških iger za gledališče, plesni teater in radio, kot sta na primer enodejanka Princeska in čarodej ali muzikal Kosmata žaba. Prevodi njenih knjig se uvrščajo med najbolj priljubljena otroška čtiva, tako po literarni kot po likovni plati, o njeni prepoznavnosti pa pričajo tudi nominacije za nagrado Hansa Christiana Andersena leta 2006 in 2008 in za nagrado Astrid Lindgren leta 2006, 2007 in 2008.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 22:52:34 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 07.03.2010
Legendarni modri možje prihajajo v kina prihodnje leto, Smrketi bo glas posodila Katy Perry
Legendarni modri možje Smrkci postajajo znova vse bolj priljubljeni. Številne modne hiše so njihov lik uvrstile v prihajajoče kolekcije, mladi jih nosijo na majicah, naslednje leto pa naj bi na spored kinematografov prišel tudi animirani film. Smrketi bo glas posodila seksi pevka Katy Perry.

Animirani film legendarnih Smrkcev, ki so jih pri nas oboževale številne generacije mladostnikov, prihaja prihodnje leto v kinematografe. Seksi in večno zaljubljeni Smrketi bo glas posodila pevka Katy Perry, ki je leta 2008 zaslovela s hitom I kissed a Girl (Poljubila sem dekle). Atu Smrku bo glas posodil 84-letni igralec Jonathan Winters, ki je sodeloval že v originalni animirani seriji, ki je bila na TV ekranih prikazovana v 80. letih prejšnjega stoletja. Glasove bosta Smrkcem posodila tudi igralca Alan Cumming in George Lopez, film pa bo režiral Raja Gosnell.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 23:39:12 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Past Perfumance

(1955)

praznuje

Masayo Kurata
(1969)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje