uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
133 gostov

Število obiskov od 1.9.2002: 23.792.530

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Nedelja | 21.04.2013
Slovenski napovednik: Jurski Park 3D
Letos mineva 20 let od izida Jurskega parka, mojstrovine Stevena Spielberga. Film je prejel tri oskarje in še danes velja za enega najboljših pustolovskih filmov. Jurski park se letos poleti vrača v kinematografe, tokrat v vrhunski remasterizirani 3D različici, s katero bodo film predstavili tako novi generaciji filmskih ljubiteljev, kot tudi vsem starim navdušencem nad Jurskim parkom, tokrat z močno izboljšanimi posebnimi učinki. Ne smemo pa pozabiti tudi to, da je za naslednje poletje (2014) napovedan nov film o Jurskem parku.Avtor: Misak | Ura: 16:14:46 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 17.04.2013
Umrl slikar ozadij Edward Levitt
Edward Levitt, slikar ozadij pri Walt Disney Animation Studios med zlato dobo animacije, ki je pomembno vplival na moderno animacijsko gibanje v 1950-tih, je umrl 2. aprila v 96-tem letu starosti v mestu Palmdale v Kaliforniji, ZDA.

Levitt se je rodil 17. aprila 1916 v New Yorku. Njegova družina se je sredi 1930-tih preselila v Los Angeles, kjer je po končani srednji šoli leta 1937 dobil službo pri Disneyu. Pričel je na oddelku za rotoskopiranje z Disneyevim prvim celovečercem Sneguljčica in sedem palčkov, nakar se je po končani produkciji odločil za slikanje ozadij za Ostržka in Bambija. Med drugo svetovno vojno se je pridružil marincem, po vojni pa je kot svobodni umetnik delal na različnih oglasnih in propagandnih spotih, ter kratkometražnih filmih za vse velike velike studie. Takrat je med delom na oglasih za Ford spoznal Billa Mendeza, ki ga je leta 1964 zaposlil v lastnem studio. Tam je bil ključni človek pri oblikovanju klasike A Charlie Brown Christmas. V 1960-tih je sodeloval tudi pri mnogih kratkometražah serij Peanuts in Babar, ter celovečercu The Incredible Mr. Limpet.

Upokojil se je v zgodnjih 1970-tih, ko se pričel ukvarjati z rejo živine in vzgojo orhid.


Avtor: uri | Ura: 17:51:48 | Komentarji: 0 | Vir:
etrtek | 11.04.2013
99. rojstni dan Normana McLarna
SlikaEden najpomembnejših inovatorjev na področju animiranega filma, Norman McLaren, bi danes praznoval svoj 99. rojstni dan. Norman McLaren se je leta 1914 rodil na Škotskem. Zanimanje za film so mu v mladih letih vzbudila dela velikih ruskih mojstrov Eisensteina in Pudovkina ter nemškega animatorja Oskarja Fischingerja. Med študijem na glasgowski akademiji za likovno umetnost ga je fascinacija s plesom navdahnila za ustvarjanje stiliziranih dokumentarcev, kakršen je bil Seven Till Five. Pozneje se je pridružil poštni filmski enoti v Londonu, kjer je sodeloval z Johnom Griersonom. Leta 1939 je McLaren emigriral v ZDA, kjer je posnel številne abstraktne filme, med njimi Stars and Stripes in Dots. Dve leti pozneje je skupaj z Johnom Griersonom na željo kanadske vlade ustanovil NFB. McLarenova osebnost in filozofija sta tesno povezani z usmeritvami NFB-jevega animacijskega studia, zato je bil vzor svojim sodelavcem in jih spodbujal k razvijanju lastnih orodij ter eksperimentiranju z novimi tehnikami. Zaradi mojstrovin, kot sta Begone Dull Care in Blinkity Blank, njegovo ime povezujejo z risanjem in jedkanjem neposredno na filmski trak, čeprav njegova impresivna filmografija vključuje raznolike tehnike: papirnate izrezljanke (Rythmetic, Le merle), animiranje s kredo (Là-haut sur ces montagnes), sistematično uporabo pretapljanja slike (C'est l'aviron), piksilacije (Neighbours) in prekrivanje podob s pomočjo optičnega printerja (Pas de deux).

Norman McLaren je bil kreativni in tehnični inovator, ki je bil dejaven več kot 50 let. V tem času je ustvaril izjemen repertoar del, ki mu v filmskem svetu ni para. McLaren je umrl januarja leta 1987, star 72 let.

Avtor: Misak | Ura: 10:30:43 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 10.04.2013
Slovenski animirani film v tekmovalnem programu Annecyja
SlikaVeč kot desetletje je minilo, od kar je bil izbran slovenski animirani film v tekmovalni program na prestižnem mednarodnem festivalu animiranega filma Annecy. Pomnimo: leta 1993 so bili Hribci izbrani v tekmovalni program z epizodo Zajtrk, leta 2005 pa je bil izbran Čadežin Zasukanec v program študentskih animiranih filmov. Letos bomo v glavnem tekmovalnem programu Annecyja navijali za slovenski animiran film Boles, avtorice Špele Čadež.

Špela Čadež je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, po diplomi leta 2002 pa je nadaljevala s študijem na Akademiji medijskih umetnosti v Kölnu, kjer se je usmerila v animirani film. V času študija je posnela filma Zasukanec in Ljubezen je bolezen, ki je tudi njeno diplomsko delo. Od leta 2008 Čadeževa deluje kot neodvisna režiserka in producentka in velja za eno izmed najbolj prepoznavnih sodobnih slovenskih avtorjev tako doma, kot tudi v svetu.

Avtor: Misak | Ura: 12:51:04 | Komentarji: 0 | Vir:
Ponedeljek | 08.04.2013
Jane Nebel Henson (1943-2013)
2. aprila je umrla lutkarka Jane Henson, bivša žena Jima Hensona s katerim sta se spoznala na univerzi in kasneje skupaj ustvarila zimzelene Muppetke. Jane in Jim sta prvič sodelovala pri pripravi kratkih segmentov za lokalno TV postajo. V segmentih znanih pod imenom "Sam and Friends" se je pojavila zgodnja različica Žabca Kermita in nekaterih drugih, ki jih danes poznamo kot Muppetke. Med njenimi večjimi dosežki je nadzorovanje izbora lutkarjev in scenaristov za Muppetke in Sezamovo ulico.

Z Jimom sta imela pet otrok in sedem vnukov. Njena hčerka Cheryl Henson je povedala, da je Jima vselej kreativno spodbujala naj ne dela kompromisov. Leta 1982 je pomagala pri ustanovi fundacije Jima Hensona, katere namen je promovirati lutkarstvo. Umrla za rakom v svojem domu v krogu družine.

Na uradni strani podjetja Henson si lahko pogledate zanimivo posvetilo v obliki fotografij iz njenega življenja.

Avtor: uri | Ura: 07:27:38 | Komentarji: 0 | Vir:
Zaton Disneyeve tradicionalne animacije
Studio Disney nima kratkoročnega načrta posneti kinematografskega celovečerca v tradicionalni animacijski tehniki, poroča britanski časopis Guardian.

Bob Iger, izvršni direktor studia Disney, je na letnem zboru delničarjev pretekli mesec povedal, da to ne pomeni, da se ne bodo vrnili k tehniki, ki je studio proslavilo po vsem svetu, vendar pa bo preteklo vsaj nekaj let, preden bomo zopet lahko videli naslednji celovečerni film. "Trenutno animiramo kar nekaj projektov v tradicionali 2D tehniki, vendar gre povečini za televizijsko gradivo, medtem ko nimamo v razvoju nobenega celovečerca," je pojasnil Iger.

Kar je za nekatere presenetljiva novice, ob dejstvu da je studio pred kratkim prejel oskarja za kratkometražo Paperman, v kateri sta glavna lika animirana v ročni tehniki. Po drugi strani pa ravno ta primer nakazuje smernice prelivanja tehnik v sodobnih animiranih filmih, ki jih pripravljajo različni studii.

Avtor: uri | Ura: 06:27:24 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 07.04.2013
Slovenski napovednik: Epic
Nova animirana celovečerna avantura Skrivnostni varuhi gozda govori o deklici, ki se znajde sredi skrivnostnega gozda, sredi največje bitke med dobrim in zlim. Odloči se pomagati dobrim, da bo s tem rešila njih in sebe. Slovenski sinhroniziran HD napovednik je že tu:Avtor: Misak | Ura: 13:13:22 | Komentarji: 0 | Vir:
Umrl režiser in animator Janez Marinšek
Po hudi bolezni je v sredo, 3. aprila, preminil animator in režiser Janez Marinšek, ki je skupaj s Konijem Steinbacherjem prispeval k podobi slovenskega animiranega filma. Na področju kinematografije je deloval kot direktor Globus filma Koper, predstavnik distribucije Vesna film Ljubljana, sredi 90. let pa je sodeloval pri Filmskem skladu RS.

Marinšek, rojen leta 1942, in Steinbacher (1940) sta svoj prvi animirani film Govornik ustvarila leta 1970. Film je bil nagrajen z zlato medaljo na tedanjem jugoslovanskem festivalu amaterskega filma. Leta 1971 je nastal Figov list, leto zatem pa še Superman. Za ljubiteljske filme sta ustvarjalca prejela okoli 70 nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini.

Svojo profesionalno pot sta nadaljevala pri takratnem edinem slovenskem producentu Viba film in med letoma 1973 in 1975 posnela animirane filme Telematerija, Študent in Prehitevanje. Leta 1975 sta za animirani film Študent prejela srebrno medaljo mesta Beograd. Leta 1977 sta za opus animiranih filmov prejela nagrado Prešernovega sklada.

Leta 1978 je Marinček samostojno režiral animirani film Gor po scenariju Marjana Tomšiča, v katerem je bil tudi glavni animator. S Steinbacherjem sta ponovno sodelovala med letoma 1987 in 1988, ko je nastala serija animiranih filmov z naslovom Kače, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Po osamosvojitvi Slovenije se je Marinšek, po izobrazbi ekonomist, preizkusil tudi kot koproducent. Leta 2007 je sodeloval pri kratkem animiranem filmu Lepa nedelja pri sv. Jakobu na Resniku, kjer je režijo zaupal Steinbacherju. Leta 2009 pa je kot koproducent prvič sodeloval tudi pri igranem filmu Moje počitnice v režiji Aleša Ferenca.

vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 02:40:00 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Hunky and Spunky

(1938)

praznuje

Sergei Filippov
(1912)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Paddington

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje