uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Število obiskov od 1.9.2002: 22.817.852

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Petek | 27.09.2013
Konec ročnega risanja serije z najdaljšim stažem
Risanka Sazae-san je na programu japonske televizije že od oktobra leta 1969, liki v njej pa so še starejši. Tudi ta risanka je namreč sprva obstajala kot strip, ki ga je že leta 1946 začela izdajati Japonka Mačiko Hasegava (1920-1992), ena prvih japonskih stripovskih avtoric, angažiranih na področju popularnih japonskih mang.

Naslovna gospa Sazae je sicer vesela, a nekolikanj trapasta gospodinja, zapleti v risanki pa se vrtijo okoli vsakdanjih dogodivščin, ki si jih deli z možem, sinom, bratom in sestro. Tridesetminutne epizode risanke Japonce že dolgo zabavajo ob nedeljskih večerih.

Novost je, da se bo tudi Sazae-san po dolgih 44 letih produkcije poslovila od ustvarjanja, ki je, vsaj v slovenščini, risankam dalo tudi ime. Od ročnega risanja, ki so ga zahteve sodobnega trga bolj ali manj poslale v zgodovino.

Risanka je veljala za zadnjo v japonski televizijski produkciji, pri ustvarjanju katere so ohranjali tudi ročno delo, a z novo sezono temu več ne bo tako. Od prihodnjega meseca dalje bodo Sazae-san kreirali le še digitalno.

Računalniško ustvarjanje je sicer v tovrstno japonsko produkcijo začelo prodirati že okoli leta 1990, prva serija, ki je nastala ekskluzivno z računalniki, pa je bila Doraemon, risanka o futuristični robotski mački, ki je postala povsem digitalna leta 2002.

V produkcijo Sazae-san, ki je dolgo ostajala tradicionalna, je računalniška animacija začela vdirati šele leta 2005.

Vir: Delo

Avtor: Verh | Ura: 19:44:22 | Komentarji: 0 | Vir:
Slovenski napovednik: Khumba
Naslednji mesec prihaja v kinematografe nov južnoafriški animirani film Khumba, režiserja in scenarista Anthonyja Silverstona. Antohony je napisal scenarij tudi za Zambezio, ki smo si jo lahko ogledali aprila na naših filmskih platnih. Film govovri o Khumbi, zebri, ki ji manjka pol črt. Vraževerna čreda zeber, z njegovim očetom na čelu, verjame, da je Khumba kriv za pomanjkanje dežja in posledično tudi za smrt svoje matere. Mlad izobčenec mora zapustiti čredo in se soočiti z nevarnostmi, ki jih prinaša življenje zunaj črede.

Avtor: Misak | Ura: 12:46:00 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 21.09.2013
Gospodar lutk
Zlatka Boureka širša javnost najbolj pozna po tem, da je eden od dvajsetih ustvarjalcev kultne animirane serije za otroke iz sedemdesetih let Profesor Baltazar. »Oče« kultne risanke o nekoliko nenavadnem znanstveniku, ki rešuje težave in z izumi lajša življenje ljudi v mestu Baltazar, je sicer Zlatko Grgić, Bourek pa je poskrbel za izdelavo pisane scenografije te animirane risane serije, sicer komercialno najuspešnejšega projekta zagrebške šole risanega filma, ki je dober dokaz, da animirani film ne pomeni nujno zgolj »zabave« za otroke.

A Bourek je še veliko več kot le eden od Baltazarjevih ustvarjalcev. Njegov ustvarjalni milje je impresiven, bogat in raznovrsten. Prav zato je ta iskrivi in duhoviti petinosemdesetletni hrvaški slikar, kipar, grafik, karikaturist, gledališki režiser, scenograf, kostumograf ter avtor animiranih filmov in lutkovnih predstav te dni prejel Klemenčičevo nagrado, najvišje priznanje na področju lutkovne umetnosti v Sloveniji. Nagrada mu je pripadla, ker je pomembno vplival na razvoj lutkarstva pri nas, tudi s tem, ko se je leta 1999 pridružil strokovnjakom, ki so snovali in izvajali pedagoški program Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Vir: Mladina

Avtor: Verh | Ura: 12:35:46 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 17.09.2013
Colin Firth bo v filmu glas posodil medvedku Paddingtonu
Britanski filmski igralec in oskarjevec Colin Firth, ki je zaigral v filmu Kraljev govor, bo v novem filmu o medvedku Paddingtonu svoj glas posodil temu priljubljenemu otroškemu knjižnemu junaku. Kot je za časnik Daily Mail povedal igralec, bo lik medvedka računalniško generiran, ostale vloge pa bodo zasedli igralci. Pri projekt bo med drugim sodelovala tudi oskarjevka Nicole Kidman, pišejo tuje tiskovne agencije.

Medvedek Paddington se je prvič pojavil leta 1958 v knjigi Michaela Bonda, narisala ga je ilustratorka Peggy Fortnum. Medvedek Paddington izvira iz temnih perujskih gozdov, nosi star klobuk, potuje z zdelanim kovčkom in je oblečen v marsovčka ter obožuje marmeladne sendviče.

Film, ki ga bo režiral Paul King, bo temeljil na knjižni uspešnici, ki je bila po vsem svetu prodana v 35 milijonih izvodov. V kinematografe naj bi prišel za božič prihodnje leto, še pišejo tuje tiskovne agencije.

Vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 22:15:26 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 13.09.2013
7. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije
Od 12. do 15. septembra 2013 bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 7. bienalni festival lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor. V svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta.

Festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

Avtor: Verh | Ura: 23:22:57 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 11.09.2013
Risanka o Patrii v bunker in na Youtube
»Kako se je razpletala tako imenovana afera Patria? Leta 2006 je vlada sklenila, da naša vojska potrebuje 135 novih bojnih vozil, oklepnikov za prevoz pehote.« Tako se je začela risanka o Patrii v oddaji Infodrom na TV Slovenija, ki je zdaj že umaknjena s spleta in iz arhiva. Zmotila je nekatere gledalce, vodstvo javnega servisa in tudi – politiko.

Risanka, dolga vsega skupaj minuto in dvajset sekund, poskuša na preprost in otrokom razumljiv način razložiti eno največjih slovenskih afer: »Finci naj bi si namreč posel zagotovili z lepimi vsotami denarja, ki so jih plačali posrednikom. To pa je podkupovanje oziroma korupcija, ki je kazniva, zato so policisti začeli posel preiskovati [ ... ] V Sloveniji so zaradi prejemanja podkupnine tako obsodili nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo na dve leti zapora, poslovneža Ivana Črnkoviča na 19 mesecev ter Antona Krkoviča na 22 mesecev zapora ...«

Predsednik SDS se je na risanko odzval s tvitom: »Indoktrinacija otrok v javni hiši? @RTV_Slovenija, ki jo vsi plačujemo.« SDS pa je že zahtevala nujno sejo odbora za kulturo in odbora za izobraževanje. Na RTV so – so nam zatrdili –, še preden se je oglasila politika, ocenili, da je predstavitev neprimerna in vsebino oddaje Infodrom umaknili. A je ostala na svetovnem medmrežju (spletna platforma Youtube), od koder jo tudi mi povzemamo.

Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev, je prejel dve pritožbi gledalcev. Pojasnil uredništva še ni dobil, moti pa ga predvsem interpretacija obsodbe, ki ni pravnomočna. »To je nedopustna novinarska in uredniška napaka, ki nacionalni televiziji jemlje verodostojnost in zaupanje gledalcev. Kočljiva je že sama uvrstitev te občutljive teme v oddajo, namenjeno dvanajstletnikom, saj je problematika zapletena in so dejstva še vedno premalo otipljiva in končno resnico za zdaj lahko le slutimo.«

Dr. Karmen Erjavec, predstojnica katedre za novinarstvo, meni, da gre za družbeno pomembno temo, ki je vredna novinarske obravnave v oddaji za otroke in mladostnike. »Naši intervjuji z otroki letos spomladi so pokazali, da so nekateri dvanajstletniki že nekaj vedeli o tej temi iz drugih medijev,« nam je povedala.

»Oddajo Infodrom sicer razumem kot prispevek za slovenski medijski prostor. Večina slovenske medijske produkcije ne nagovarja otrok in mladostnikov kot državljanov oziroma jih v glavnem nagovarja kot potrošnike. Ključne javne televizije v Evropi že dolgo ustvarjajo dnevnoinformativne oddaje za otroke in mladostnike, toda primerjava Infodroma z njihovimi oddajami kaže, da so ustvarjalci oddaje Infodrom kadrovsko in finančno podhranjeni. Šibka samopromocija oddaje in trenutni odziv vodstva RTV pa tudi kažeta, da vodstvo hiše ne podpira oddaje, kot bi jo moralo,« je še dejala Erjavčeva.

Vir: Delo
Avtor: Verh | Ura: 23:25:08 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Felix Tries to Rest

(1924)

praznuje

Joss Ackland
(1928)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje