uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
3 gostje

Število obiskov od 1.9.2002: 21.195.491

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Petek | 31.10.2008
Natečaj Animateka AnimaWeb
Pred pričetkom jubilejne pete edicije, vam Animateka predstavlja in vas vabi k udeležbi v novem tekmovalnem programu!

Natečaj Animateka AnimaWeb

Mednarodni festival animiranega filma Animateka se letos širi v medmrežje. Objavljamo spletni natečaj računalniško izdelanih animiranih filmov, namenjenih objavi na spletu ali v mobilni telefoniji - natečaj Animateka AnimaWeb. Spodbuditi želimo mlade, neuveljavljene ustvarjalce, da se spopadejo z animacijo. Obetamo si obilico avtorskih prvencev, ki bodo nastali prav na pobudo natečaja in s tem obogatili produkcijo animiranih filmov v Srednji in Vzhodni Evropi. Natečaj se bo zaključil skupaj z zaključkom pete edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ko bomo na spletni strani in zaključni slovesnosti razglasili zmagovalni film, avtorja pa kot gosta povabili na Animateko 2009. Zmagovalca bo določila publika z glasovanjem prek spletne strani. Končni rok za prijavo je 1. december 2008, točno opoldne!

Preberite pravila in navodila za prijavo ter prijavite svoj animirani film z objavo na spletni strani natečaja Animateka AnimaWeb (www.youtube.com/group/animaweb).

* Projekt AnimaWeb podpira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana

Več podrobnosti v našem forumu.

Avtor: uri | Ura: 15:42:51 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 29.10.2008
Produkcijski delavnici risane animacije ter stop motion tehnike
Kako narediti animirani film

Ze četrto leto vas Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka vabi na produkcijske delavnice animiranega filma, na katerih izbrani domači avtorji prijavljenim udeležencem odkrivajo osnovne in nadaljevalne postopke dela na kratkometražnem animiranem filmu.
Letos organiziramo dve delavnici, ki bosta potekali ena za drugo, tako da se lahko udeležite obeh. Obe delavnici sta sestavljeni iz krajšega teoretičnega in daljšega praktičnega dela. Na poti do končnega izdelka se boste na vsaki delavnici srečali z izdelavo "story boarda" ali snemalne knjige, s spoznavanjem zakonitosti animacijske tehnike ter oblikovanjem likovne podobe.

Uvodno srečanje za obe delavnici bo v sredo, 12. novembra ob 18.00 uri.

--

Delavnica klasične risane animacije
17. - 21.11. 2008

Delavnica bo osredotočena na klasične risane tehnike animacije, vse like boste lahko oživljali na papirju ali risalnih tablicah.
Delavnico bo vodil Grega Mastnak, med drugim avtor animirane serije Bizgeci ter prejemnik nekaj nagrad na področju animiranega filma.

--

Delavnica stop motion tehnike
24. - 28.11. 2008

Cilj delavnice bo spoznati eno od stop motion tehnik animiranja direktno pod kamero (pesek, barva, kolaž ali plastelin). Vsak udeleženec bo oblikoval zgodbo v odnosu do dane teme, ki jo bo kasneje izoblikoval v animirani film.
Delavnico bo vodila Špela Čadež, avtorica animiranih filmov, dobitnica številnih nagrad v Sloveniji in v tujini. Diplomo iz animacije je pridobila na priznani Likovni akademiji za medije v Kolnu, Nemčija.

--

Ob zaključku obeh delavnic bodo (predvidoma 29. in 30.11.) za vse udeležene potekale kratke postprodukcijske delavnice zvoka (z Matejo Starič) in montaže (z Janom Simončičem). Delavnici bomo zaključili v času festivala Animateka, ko bo produkcija delavnic javno predstavljena v Kinodvoru.


• Delavnici bosta potekali v prostorih Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, Bežigrajski dvor, Dunajska 56 v Ljubljani.
• Kotizacija za eno delavnico je 75€, za obe 120€; udeleženci delavnice dobijo tudi katalog festivala Animateka in 40% popust na festivalsko kartico.
• Obvezne prijave z vašo kratko biografijo (v njej opišite vaše tehnično predznanje) ter vašimi pričakovanji pošljite do ponedeljka, 10. 11. 2008 na e-mail naslov: famul3@siol.net . V primeru, da bodo na delavnicah še prosta mesta, bomo nove udeležence sprejemali tudi ob uvodnem srečanju v sredo, 12. 11. 2008.
• Več informacij v tajništvu šole na telefonski številki 01 436 47 06, kontaktna oseba Tina Smrekar.

Produkcijski delavnici animiranega filma v sklopu pete edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka 2008, pripravljata Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart in producent festivala Animateka Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.

Avtor: uri | Ura: 12:33:56 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 24.10.2008
Egon in njegov maček
Gre za madžarski celovečerni 3D-animirani film za otroke od 5. leta dalje, ki ga v Kinodvoru vrtijo v Kinobalonu. To je program, namenjen otrokom in družinam, na sporedu pa je vsako soboto in nedeljo popoldne.

Egon in njegov maček Denči živita osamljena v preprosti hiški v lepi pokrajini na majhnem planetu. Egon je videti kot radoveden fantiček, njegov Denči pa kot razvajen in preveč rejen maček. Zanimivo je, da se Egon in Denči nikoli ne pogovarjata. Sporazumevata se na najbolj preprost in vsem razumljiv način - z govorico telesa in glasovi.

Medtem ko Egon skozi zvezdogled opazuje skrivnostno vesolje, se z Denčijem odločita poleteti proti osončju, da bi poiskala planet Zemlja.

Sicer pa Multimedijski center RTV Slovenija trem družinam podeljuje vstopnice za ogled 3D-animiranega filma Egon in njegov maček. Da bi dobili možnost v žrebanju jim morate le narisati risbico ali napisati pesmico oziroma kratek spis.

Avtor: BuDi | Ura: 14:07:09 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 17.10.2008
Nov animirani film v deželi Oz
Alpine Pictures pripravlja v sodelovanju z Box Office Productions III animirani film Dorothy of OZ.

Gre za prvega iz načrtovane animirane serije filmov po knjigah za otroke avtorja Rogerja S. Bauma, ki nadaljuje družinsko izročilo s pisanjem novih zgodb v deželi Oz. Roger je namreč pravnuk svetovno znanega avtorja knjige Čarovnik iz Oza L. Franka Bauma.

Dorothy of OZ, v režirji Daniela St. Pierrea (Everyone's Hero) in produkciji Bonne Radford (Radovedni George, Pot v El Dorado, Balto), nadaljuje priljubljeno pripoved o deklici Doroteji, ki se znajde v čudežnem in zahrbtnem kraljestvu, katerega ustrahuje zlobna vešča.

Glavnim likom bodo glasove posodili Taylor Swift ali Miley Cyrus (Doroteja), John Cusack (strašilo), Jim Belushi (lev), Dustin Hoffman (kositrni drvar) in Martin Short (dvorni norec).

vir: RTVSLO

Avtor: uri | Ura: 20:37:11 | Komentarji: 0 | Vir:
FOFi - 2. festival otroškega filma
FOFI je festival otroškega filma, ki bo letos potekal drugič, in sicer od četrtka, 23. do nedelje, 26. oktobra 2008, v Planetu Tuš v Mariboru.

Letošnja novost je, da bomo predvajali najboljše filme festivala tudi v Planetu Tuš v Celju in Novem mestu, od 7. do 11. novembra 2008.

Na festivalu se predvajajo filmi pretezno evropske produkcije, ki ne pokrivajo zgolj enega jezikovnega področja in niso del hollywoodske filmske industrije. Tak filmski izbor pomembno doprinaša k raznolikosti filmske ponudbe in k širšemu vpogledu v kulturno področje več drzav.

predvajali bodo filme:

Kdo straši? (Los Totenwackers)
Oblegana trdnjava (La Citadelle assiégée)
Pasja tolpa (Ma mha 4 khaa khrap)
Hugo iz džungle (Jungledyret Hugo: Fraek, flabet og fri)
Zoopazniki v Južni Ameriki (Zoop in Zuid-Amerika)
Izginula zvezda (Nocturna)
Anica (Anica)
Gilles v Ofsajdu (Buitenspel)
risanke Zakaj

Namen festivala

Naš namen je otrokom, mladostnikom in odraslim prikazati filme, kakršne sicer redko vidimo na naših kinoplatnih. FOFI je v osnovi namenjen predvsem otrokom, starim od 7 do 14 let.

Avtor: BuDi | Ura: 19:02:49 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 15.10.2008
Opus Dei praznuje z risanko
Konservativna katoliška organizacija Opus Dei, ki je nedavno praznovala 80. obletnico, je napovedala, da je pri podjetju Mediaset, v lasti italijanskega premierja Berlusconija, naročila risanko. V animirani predstavitvi Opus Dei naj bi otroci dobili nekoliko poenostavljeno podobo o organizaciji, ki jo je ustanovil Jose Maria Escriva de Balaguer, je v Rimu dejal njen tiskovni predstavnik Pippo Corigliano.

Tako animirani film kot tudi serija dokumentarcev o njenem ustanovitelju, ki ga je papež Janez Pavel II. leta 2002 povzdignil v svetnika, naj bi nekoliko ublažila mnenje o organizaciji, ki jo mnogi imenujejo "cerkev znotraj cerkve". Escriva de Balaguer, na katerega meče senco sodelovanje s Francovim režimom, je zdaj svetnik, zaradi česar je vsaka kritika bogokletna, menijo pri Opus Dei. Organizacija, z glavnim sedežem v New Yorku in zelo pomembnim sedežem v Rimu, ima približno 90.000 članov, po nekaterih izračunih pa obrača približno 2,6 milijarde dolarjev kapitala.

V času Janeza Pavla II., ki je imel z rimsko kurijo zelo konfliktne odnose, je Opus Dei veljal za eno od papeževih stražnih vojska. Tudi Joaquin Navarro Valls, bivši dolgoletni tiskovni predstavnik Vatikana, je bil član organizacije, ki pa naj bi, po mnenju nekaterih opazovalcev pod Ratzingerjevo vladavino, nekoliko izgubila svoj vpliv.

Knjiga Dana Browna Da Vincijeva šifra (2003) in istoimenski film (2006), ki sta Opus Dei orisala v zelo mračnjaški podobi, sta v nasprotju s pričakovanji povečala zanimanje za dejavnost organizacije, je dejal tiskovni predstavnik Corigliano, ko je v Rimu napovedal, da je prišel čas, da Opus Dei stopi iz sence in pokaže svoj pravi obraz.

vir: Dnevnik

Avtor: Verh | Ura: 18:16:46 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 14.10.2008
Kloni podrli rekord gledanosti na Cartoon Networku
Ko so 3.10. na Cartoon Network v ZDA premierno prikazali prvi dve epizodi animirane serije Star Wars: The Clone Wars studia Lucasfilm Animation, je dogodek spremljalo rekordno število gledalcev (4 milijone) v 16-letni zgodovini tega kanala. V starostni skupinah 2-11, 9-14 in najstnikih so tistega dne v času 21-22h prekosili vse ostale kanale za otroke.

Star Wars: The Clone Wars spremlja dogodivščine Anakina Skywalkerja, Obi-Wana Kenobija, Yode, Ahsoke Tano in ostalih likov, ki se borijo proti temni strani med razkolom Vojne klonov. Serijo, katere izvršni producent je George Lucas in nadzorni režiser Dave Filoni, so v večji meri animirali v Singaporski podružnici studia Lucasfilm Animation.

Po pričevanjih mnogih je serija občutno boljša od celovečernega uvoda, ki je trenutno na sporedu v slovenskih kinematografih.

Avtor: uri | Ura: 17:00:05 | Komentarji: 1 | Vir:
Ponedeljek | 13.10.2008
Izšel je DVD z legendarnimi risankami Stripy
Od petka 10.10.2008 lahko v Strip.Arnic BUCH za 9,99€ dobite originalni DVD z risankami Stripy.

prednja stran ovitka
zadnja stran ovitka
cd plošček

Avtor: BuDi | Ura: 11:47:43 | Komentarji: 4 | Vir:
etrtek | 09.10.2008
Kung Fu Panda 2 najavljena za leto 2011
Kung Fu Panda, ki je letos v Sloveniji najbolj gledana celovečerna risanka, bo 3. junija 2011 dobila nadaljevanje.

Kung Fu Pando 2 (prihodek od obiska prvega dela je po vsem svetu presegel 600 milijonov dolarjev in s tem postala studieva najdonosnejša izvirna risanka) bodo, kot vse risanke od prihodnjega leta dalje, animirali v digitalni stereoskopski 3D-tehniki. Na ogled pa bo tudi v kinodvoranah IMAX (dvorane z ogromnimi platni, podobne slovenskemu XpanD-u).

Pri DreamWorks Animation so povedali, da se bodo poleg Jacka Blacka in Angeline Jolie vrnili tudi drugi glavni igralci, ki so svoje glasove posodili osrednjim prikupnim junakom. Režijo so zaupali Jennifer Yuh Nelson, ki je pri prvem filmu skrbela za razvoj zgodbe. Scenarista prvega filma Jonathan Aibel in Glenn Berger sta se že lotila pisanja, producirala pa bo Melissa Cobb.

Naslednja risanka studia DreamWorks Animation bo drugi del uspešnice Madagaskar z naslovom Madagascar: Escape 2 Africa, ki prihaja na spored ameriških kinematografov 7. novembra letos (v slovenske pa menda celo dan prej). Svojo prvo stereoskopsko 3D-risanka pa bodo predstavili 27. marca 2009 z naslovom Monsters Vs. Aliens.

Vir: RTVS

Avtor: uri | Ura: 14:42:52 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 07.10.2008
Balkanima 08 - festival animiranega filma
5. evropski filmski festival animiranega filma Balkanima 08 letos poseben poudarek namenja grški kinematografiji.

V domu kulture Studenstski grad v Beogradu se začenja festival animiranega filma, imenovan Balkanima, na katerem se bo izmed 210 prijavljenih filmov iz 30 držav predstavilo 64 del, ki so se na program uvrstila po izboru žirije.

Žirijo so sestavljali programska vodja mednarodnega festivala novega filma in videa Alternative Aleksandra Sekulić, režiser animiranih filmov Stevan Živkov in filmski ustvarjalec Igor Toholj. V študentskem tekmovalnem delu festivala bo prikaznaih 20 animiranih filmov, 39 del je uvrščenih v Panoramo evropskega filma, poseben poudarek pa je letos namenjen grški kinematografiji, kar vključuje tudi razstavo o grški animaciji iz obdobja med letoma 1945 in 2007.

Vir: RTVS

Avtor: uri | Ura: 16:34:11 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 05.10.2008
Mednarodni festival animiranega filma Animateka v Romuniji
Programski direktor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka Igor Prassel se je pred začetkom jubilejne pete edicije festivala, ki bo potekala v ljubljanskem Kinodvoru med 8. in 14. decembrom, odzval vabilu v mednarodno žirijo Mednarodnega festivala Anim'est v Bukarešti.

V času festivala (3. do 12. oktober), se bo Prassel udeležil okrogle mize o stanju animiranega filma v regiji, ter v posebnem programu predstavil selekcijo filmov iz festivala Animateka, med njimi tudi »Ljubezen je bolezen« Špele Čadež, »Prdci – Vonj Ljubezni« Vladimirja Lebena, Polone Sepe in Uroša Goričana ter »Patty, kratki film v perverzih« Mateja Lavrenčiča in Romana Ražmana.

Avtor: uri | Ura: 22:12:47 | Komentarji: 0 | Vir:
Sobota | 04.10.2008
Čebelica Maja se vrača
Čebelica Maja se vrača med slovenske otroke. Tokrat je ne boste videli na malih zaslonih, pač pa na gledaliških deskah.

V Lutkovnem gledališču Maribor so v režiji Ivane Djilas premierno izvedli predstavo Čebelica Maja. Dogodivščine čebelice, kot si jih je zamislil Waldemar Bonsels, so pri otrocih zelo priljubljene, lutkarji v Mariboru so predstavo pripravili za otroke od tretjega leta dalje.

Prve misli ob ljubki čebelici so gotovo radovednost, vedoželjnost, nagajivost in pogum. V čebeljem svetu veljajo pravila, vendar za čisto posebno čebelico pravila ne veljajo. Svoja pravila mora šele poiskati v širnem svetu. Predvsem pa hoče najti odgovore na neskončno število vprašanj o vsem, kar vidi, sliši in čuti, so o Maji zapisali na spletni strani gledališča.

V predstavi bodo lutke animirali Petra Bauman, Lena Kline, Aja Kobe in Danilo Trstenjak, lutke in scenske elemente je oblikovala Jelena Proković, za glasbo je poskrbel Boštjan Gombač.

Naj spomnimo, da je bila risanka o prikupni čebelici izjemno priljubljena tudi pri nas, malokdo pa ve, da so si jo po knjižni predlogi Bonselsa izmislili Japonci, ki so paket s 55 risanimi serijami predvajali od aprila leta 1975 do aprila leta 1976. Drugi odmerek je na male zaslone (natančneje na Tv Asahi) prispel oktobra 1982 in bil nepogrešljiv del televizijskega programa vse do septembra 1983.

Avtor: BuDi | Ura: 12:41:06 | Komentarji: 0 | Vir:
Petek | 03.10.2008
Prva celovečerna risanka v Flashu
Indijski studio Mayajaal Entertainment Limited je včeraj premierno predstavil Jai Vigneshwar, prvo celovečerno risanko narejena s programskim paketom Flash. Zgodba govori o Ganešu, hindujskemu bog uspeha, premagovanja ovir in modrosti, ki se zaradi uslišanih prošenj Šive znajde v komičnih situacijah.

''Flash smo izbrali zaradi preprostosti in histrosti. Ker je v celotni produkciji sodelovalo več kot 150 animatorjev in tehnikov, smo projekt zaključili v šestih mesecih. Menim, da bo risanka postavila mejni kamen v filmski industriji, tako kot je to storil Amar Chitra Katha med stripi'', je dejal producent Udeep.

Avtor: Verh | Ura: 21:09:13 | Komentarji: 0 | Vir:
Iznogudove zarote od ponedeljka v Delu
Iznogudove zarote iz bagdadskega kalifata pod Harumom el Salamom, pravzaprav demokratično urejene države s posebnostjo, da je na tamkajšnjih volitvah o novem kalifu vsakih deset let odločal le en imetnik volilne pravice – namreč obstoječi kalif –, se vračajo v Slovenijo. Prihodnji ponedeljek, ko bo na Delovih kulturnih straneh znova začel razgrajati tisti, ki je v Bagdadu, postavljenem v ne povsem definirano preteklost, vsekakor pa v čas, ko je bila nafta še nekoristna nadloga, na lokalni hierarhični lestvici zasedal nehvaležen drugi položaj.

Govorimo o (le okoli poldrugega metra visokem) velikem vezirju Iznogudu, čigar edina življenjska preokupacija je neutrudno razmišljanje o tem, kako se znebiti omenjenega kalifa, sicer lenega in nadvse korpulentnega, a hkrati krotkega, naivnega, dobrodušnega in pri ljudeh priljubljenega monarha, ki se s silo gravitacije največkrat sooča tako, da se ji, podložen z obilico blazin, prepusti v horizontalnem položaju. Iznogud seveda koprni po njegovem mestu in mu nastavlja nešteto podlih pasti; pri njem rek starih »Nomen est omen« vsekakor drži, pri čemer pa je treba njegovo ime brati z angleščino v mislih. Pa čeprav je strip Iznogud pravzaprav trdna klasika devete umetnosti ne z anglosaškega, ampak s frankofonskega območja.

»Nidober«, eden najprepoznavnejših evropskih stripovskih antijunakov z znamenito, neštetokrat ponovljeno krilatico »Je veux être calife à la place du calife!«, ki se v novem slovenskem prevodu glasi »Hočem biti kalif namesto kalifa«, je kot Iznogoud prvič zaživel leta 1962 v zgodbi Avanture kalifa Harouna el Poussaha, objavljeni v stripovski reviji Record. V slovenščini bo »o« izgubil, zvesta soprotagonista njegovih bagdadskih prigod, ob – v izvirniku – kalifu Harounu el Poussahu je to še njegov trpežni sluga Dilat Larath, pa bosta spregovorila kot Harun el Salam in Abis Mehrad.

Iznogud je sicer rezultat dela enega tistih klasičnih dvojcev znotraj francosko-belgijske šole, katerih trdno polovico je predstavljal scenarist René Goscinny (1926–1997), ki je ob Iznogudu v sodelovanju z različnimi risarji med drugim zakrivil še Asterixa, Srečnega Luko in šolarja Nikca. Vsi trije so, čeprav ne nujno gostobesedno, že spregovorili v slovenščini, ob pridevniku francoski pa bi lahko pred ime René Goscinny pravzaprav postavili še marsikaj. Čeprav po rojstvu Parižan, je namreč odraščal pod budnimi očmi očeta Poljaka in matere iz Ukrajine, pri čemer se je njegova družina kmalu po njegovem rojstvu preselila onkraj Atlantika, v Buenos Aires, in zatem na severno poloblo, v New York. Prav tam je, denimo, spoznal Mauricea de Bévèra oziroma Morrisa, risarja Srečnega Luke ... V Francijo se je vrnil leta 1951, ta sprememba okolja pa mu je prinesla predvsem dolgotrajno sodelovanje z Albertom Uderzom, risarjem Asterixa. In seveda Iznoguda.

Njegov risarski partner pri slednjem je bil Jean Tabary (1930), mojster učinkovite, energične, dokaj nervozne risarske linije, ki je prav tako videl nekaj sveta, saj je bil rojen v Stockholmu. Na področju stripa je debitiral že pred prvo Iznogudovo zgodbo, leta 1956 s serijo Richard et Charlie v reviji Vaillant, tej pa je v isti reviji sledila še serija Totoche z naslovnim junakom, pravzaprav vodjo tolpe paglavcev.

Iznogud, ki je doslej v izvirniku ob objavah na najrazličnejših mestih izšel tudi v obliki animiranega in igranega filma, predvsem pa v dolgi seriji 27 knjig, se počasi bliža abrahamu, torej nekako starosti, ustrezni bradatemu videzu, ki mu ga je v stripu dodelil Tabary. V slovenščini je prvič spregovoril pred davnimi desetletji v Zabavniku, prevajanja Goscinnyja, sicer znanega kot ljubitelja težko prevedljivih besednih igric, pa sta se za objave v Delu tokrat lotila Kristina Šircelj in Mitja Roner.

Gre za klasične Iznogudove zgodbe o vedno znova izjalovljenih zarotah, Delov partner pri objavah, ki si bodo dnevno sledile v 53 številkah, nakar je napovedana tudi albumska oblika, pa je Založba Desk. Mimogrede, strip je Francoze spodbudil, da so »iznogudovstvo« prilepili tudi nekaterim sonarodnjakom, protagonistom tamkajšnje politike. Ultradesničarskemu Brunu Mégretu, nekdanjemu drugemu možu Front National, ko je želel s prestola stranke izpodriniti Jean-Marieja Le Pena, tovrstni karakterizaciji pa se ni zmogel izogniti niti aktualni predsednik Nicolas Sarkozy.

Avtor: BuDi | Ura: 17:45:02 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Boxtrolls, The

(2014)

praznuje

Sheri Moon Zombie
(1970)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje