uporabniško ime 
geslo 
iskanje risank:

Nadgradnja SloCartoona:
jo nestrpno pričakujem!
me ne zanima

Prišlo je do napake. Počakajte trenutek in pritisnite osveži.Aktivni uporabniki
60 gostov

Danes praznuje rojstni dan
bakaprincess (39 let). Vse najboljše!

Število obiskov od 1.9.2002: 24.077.591

Arhiv vseh novic risank in stripov objavljenih na Slocartoon-u.

Arhiv po mesecih:
Iskanje
Iskani niz:
Avtor:
Vir:Ponedeljek | 20.05.2013
Sovji grad v Kulturnici LGL
Včeraj je zaigrala druga oživitev Klemenčičeve lutkovne predstave o v sovo začaranem vitezu Čukolovem, ki mu mora, da bi premagal urok, nekdo izpuliti vsa peresa. »Vse je izdelano tako precizno in s tako ljubeznijo, da se nismo mogli dovolj načuditi,« je ob premieri Sovjega gradu leta 1936 zapisal kritik Mirko Kunčič. Temu bi najbrž pritrdili tudi gledalci, ki so si predstavo Milana Klemenčiča po 23 letih lahko znova ogledali včeraj.

Pred skoraj osmimi desetletji je bil Sovji grad Franza Poccija predstava, s katero je nestor slovenske lutkovne umetnosti Milan Klemenčič proslavil odprtje družinskega gledališča Miniaturne lutke oziroma 25-obletnico svojega prizadevanja, da uveljavi lutkovno umetnost pri nas. Uprizoritev v Klemenčičevi dnevni sobi na Zrinjskega ulici 7 v Ljubljani, je bila namenjena zgolj povabljenim, povečini iz ljubljanskih intelektualnih krogov.

Sovji grad se je leta 1990 pred gledalce vrnil po zaslugi Matjaža Lobode, dramaturga, režiserja, animatorja, pisca lutkovnih besedil in promotorja slovenske lutkovne umetnosti in dediščine, in danes poleg Fausta, Zvezdice Zaspanke in Žogice Marogice sodi v Lutkoteko Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Vir: Delo

Avtor: Verh | Ura: 22:00:54 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 15.05.2013
Slovenski napovednik: Rio 2
Čeprav se bo pisana ptičja druščina na naša velika platna vrnila šele čez dobro leto, pa nam je distributer že pripravil prvi filmski prednapovednik. Gre seveda za animirano celovečerno risanko Rio 2:Avtor: Misak | Ura: 18:38:19 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 14.05.2013
180 000 zajemkov!
Danes so zbirko SloCartoona obogatili Boskovi zajemki in tako zaokrožil celotno število na 180 000. Bosko, čigar izgled bazira na rasnem stereotipu temnopoltih, je prvi ponavljajoči lik v risankah Leona Schlesingerja in se je prvič pojavil v animirano-igranem filmu Bosko the Talk-Ink Kid (1929) skupaj z očetom Rudolfom Isingom.

Ker se trudimo, da bo baza čim bolj bogata in popolna, bomo veseli kakršnekoli donacije, ki bi nam pripomogla pri našem delu in prenovi spletne strani. Vsake pomoči, pa naj bo še tako majhna, bomo izredno veseli!

Avtor: Verh | Ura: 20:43:43 | Komentarji: 0 | Vir:
Torek | 07.05.2013
Umrl je Nikola Majdak
v svojem 86. letu je 5. maja umrl filmski režiser, scenarist, montažer, direktor fotografije, predavatelj in umetniški direktor festivala Balkanima iz Beograda, gospod Nikola Majdak.

Po dokončani srednji filmski šoli in diplomi na beograjski univerzi na oddelku za zgodovino umetnosti se hitro uveljavi kot direktor fotografije. Je tudi ustanovitelj prvega studia za animirani film v Beogradu, kjer od leta 1962 realizira okrog štirideset animiranih filmov. Majdakova kariera je trajal skoraj sedem desetletij, v vsem temu času pa je prejel mnogo mednarodnih filmskih nagrad.

Kot režiserja animiranih filmov si ga bomo zagotovo zapomnili zaradi Enciklopedije krvnika (1973), Vrijeme vampira (1971), Izvora života (1969) in Poslednjega TV dnevnika, kot direktorja fotografije pa po celovečernih igranih filmih Priko sinjeg mora (1979), Sudarja na paralelama (1961) in Nevjere (1953). Poleg animiranih filmov je posnel preko 160 dokumentarnih filmov, med katerimi so najbolj pomembni predvsem tisti, ki jih je naredil v sodelovanju z Aleksandrom Petrovićem, Ratomirom Ivkovićem in Mićom Miloševićem.

Na svoji ustvarjalni poti je sodeloval s številnimi mednarodnimi festivalskimi žirijami: od Annecyja in Stuttgarta, preko Hiroshime, Espinha, Moskve do Zagreba, Oberhausena in Irkutska v Sibiriji. Leta 2004 je bil tudi tudi član mednarodne žirije ljubljanske Animateke.

Avtor: Misak | Ura: 22:12:47 | Komentarji: 0 | Vir:
Umrl je Ray Harryhausen
V 92. letu se je poslovil en največjih mojstrov t.i. stop-motion animacije, Ray Harryhausen. Ray se je uveljavil doma v Hollywoodu, kjer je pionirsko prispeval k razvoju posebnih učinkov. V dobi pred računalniško animacijo, je s pomočjo glinenih pošasti in mistični bitij, ki jih je oživljal s pomočjo animacije, oplemenitil in dopolnil igrane hollywoodske filme kot so Clash of the Titans, Valley of the Gwangi in Jason and the Argonauts.

Bil je vzor in inspiracija vsem kasnejšim velikim filmskim ustvarjalcem kot so John Landis, Stephen Spielberg, Peter Jackson, Tim Burton in Guillermo Del Toro. Mojstra posebnih učinkov si boste najbolje zapomnili (in prepoznali) na naslednji neuradni povezavi, kjer si lahko ogledate kup likov, ki jih je v svoji filmski karieri ustvaril za potrebe stop-motion animacije.

Za svoj doprinos k filmski umetnosti v vseh teh letih Ray nikoli ni prejel prestižne nagrade Oskar. Leta 1992 mu je Tom Hanks izročil častnega, posebnega oskarja.


Avtor: BuDi | Ura: 21:24:37 | Komentarji: 0 | Vir:
45.000 animiranih filmov v bazi SloCartoona
SlikaS 1. majem smo presegli mejnik 45.000 dodanih risank v naši bazi risank, hkrati pa smo presegli številko 100.000 pri dodanih osebah. 48% risank v bazi ima tudi slikovno gradivo, kar pomeni da se bližamo številki 180.000 pri zajemkih iz animiranih filmov in številki 10.000 pri plakatih. Kljub našemu vsakodnevnemu trudu pri urejanju podatkov, pa energijo vlagamo še v izgradnjo nove spletne strani, ki počasi, počasi že dobiva svojo končno obliko!

V kolikor vam je všeč naše delo in bi nas radi podprli za naš dosedanji trud, vas naprošamo, da si preberete kako nam lahko pomagate. Veseli bomo vsakega vašega doprinosa, saj ste ravno vi obiskovalci tisti, zaradi katerih se trudimo vzdrževati tako ogromno bazo animiranih filmov!

Vaš SloCartoon

Avtor: Misak | Ura: 15:58:02 | Komentarji: 0 | Vir:
Nedelja | 05.05.2013
3. mednarodni festival Stoptrik
V Mariboru bo med 27.09.2013 in 29.09.2013 potekal 3. mednarodni festival StopTrik, ki se osredotoča izključno na stop-motion animacijo.

Prijave animiranih filmov (narejenih v stop-motion tehniki) sprejemajo do 15. avgusta 2013, brezplačno prijavnico pa lahko izpolnite tukaj. Priporočamo vam tudi branje razpisnih pravil.

Organizatorji bodo letos podelili naslednje nagrade: Stoptrik Grand Prix, Nagrado občinstva in diplomo za najboljši slovanski stop-motion film. Festival bo letos potekal tako kot lansko leto, prvi del bo v Mariboru (27. 9.-29.9), drugi pa v poljskem mestu Niepołomice mesec dni kasneje (25.10-27.10). Za več informacij se lahko obrnete na Stoptrikovo festivalsko pisarno.

Avtor: Misak | Ura: 08:51:10 | Komentarji: 0 | Vir:
Sreda | 01.05.2013
Najmanjši film na svetu
Raziskovalci pri IBM so ustvarili najmanjši film na svetu, glavni igralci v njem pa so – atomi. Gre za animacijo z nekaj deset atomi ogljika, ki se premikajo na bakreni podlagi s pomočjo posebnega mikroskopa STM.

Film je imenovan Fant in njegov atom (A Boy and His Atom, op.a.), dolg je 90 sekund in sestavljen iz 242 sličic. Na njem je iz atomov sestavljen fantič, ki se igra z enim atomom kot žogo, nato pa še pleše in skače po trampolinu. Nato prvotni atom vrže v nebo, kjer se oblikuje majhen napis IBM.

Tehnologija STM deluje na podlagi premikanja električno nabite in izjemno ostre kovinske igle po bakreni površini v velikosti poštne znamke. Ko se konica igle približa elementom na površini, lahko naboj preskoči – gre za učinek kvantne fizike, imenovan »tuneliranje«.

»Konica igle so tako naše oči kot naše roke. Zaznava atome in nam gradi podobe, kje ti atomi so, nato pa jo pomaknemo bliže in jih premikamo po površini na nove pozicije,« je za BBC razložil Andreas Heinrich pri IBM. »Atomi obmirujejo na novih pozicijah, ker oblikujejo kemijske vezi z atomi bakra, ki sestavljajo podlago. Tako lahko dobimo sliko oblikovanih atomov za vsako sličico filma,« je dodal.

Pri IBM sicer veliko delajo na iskanju novih rešitev shranjevanja podatkov, ki temeljijo na ravni atomov. Njihovi znanstveniki stojijo za številnimi tehnologijami, ki so povezane z atomskimi ali molekularnimi sistemi.

Izjemen dosežek atomske natančnosti je že uradno priznala Guinnesova knjiga rekordov.

Vir: DnevnikAvtor: Verh | Ura: 14:37:27 | Komentarji: 0 | Vir:


izšla

Tropical Eggs-
pedition, A

(1919)

praznuje

Carlos Saldanha
(1968)

zajeto

Phineas and Ferb

plakatirano

Malumore

video

Boxtrolls, The

ilustrirano
Samurai Fish
2. mednarodni festival stop-motion animacije Stoptrik (0)
© 2011 SloCartoon | Kdo smo | Pomoč | Pogoji uporabe | Oglaševanje